söndag 15 oktober 2017

Tre brödbolag - är något saftigt nog?


Jag gillar basala bolag och i portföljen finns t.ex. mjölk, trapphissar och tejp. Nu är det dags för ett nygammalt tema för er som minns Skåne-Möllan. Dags att frossa i brödbolag! Ett torrt ämne och inte så livat (däremot skivat). Vi tar ändå en en smärre (Skoga)holmgång för att se vem som vinner.

Det som inspirerar till att titta på så här tråkiga bolag är att ocykliska konsumentvaror historiskt är den allra bästa sektorn. Kan man i den sektorn hitta dominerande och växande bolag får man det bästa av två världar - bra sektor och bra bolag. Så nu finns ett Indonesisk, Thailändskt och Franskt bolag i brödkorgen, och vi tittar vilka som klarar dagens "rostning" bäst.

Nippon Indosari
Nippon Indosari (1270 IDR) är en Indonesisk brödjätte som ligger bakom 90 procent (!) av allt fabrikstillverkat bröd i landet. Som en jämförelse är Pågens störst i Sverige med dryga 20 procent. Japansk-klingande namn signalerar kvalitet och känns igen från Daimaru-tejpen som tejpbolaget Ekadharma säljer. Som sig bör har bolaget smått irriterande reklam och en jingel på bästa glassbils-maner.

Några utvalda nyckeltal visar på hög kvalitet i bolaget som räknas som ett globalt smallcap (600m USD). Värderingen av är dock relativt hög, P/E för 2017 ligger på 35 och direktavkastningen på en dryga 1 procent. Till 2019 förväntas P/E gå ner mot 18. Det har att göra med nedtryckt vinst pga tillfälliga (?) problem. Aktien har inte gått något vidare vilket beskrivs i en artikel. Försäljningen har minskat och kostnaderna ökat. Man har drabbats av en bojkott med starka religiösa förtecken.

Caset är ändå ganska enkelt: dominerar man en marknad så stort så följer fördelar i produktion, distribution och reklam. I landet finns en trend att man helt äter mer bröd, särskilt på bekostnad av ris. Att vinsten bromsat in senaste åren beror på problemen men också på att man är nära sin maxkapacitet och bygger 4-5 nya fabriker via nyemmision. De ska växa till fler länder som Filippinerna via ett joint-venture med ett lokalt bolag.

Se en analys av bolaget här (1) samt ännu hellre här (2). Andra analysen är suverän och som ett axplock syns tillväxten i brödsektorn i denna graf. Tolkar det som att den turkosa färgen i mitten till 90% faktiskt är Nippon Indosari. Riskerna gör mig något rädd men zoomar man ut finns ett case.



President Bakery


President Bakery (64 BHT) är Thailands mästerbagare och ligger troligen bakom 30 procent av deras fabrikstillverkade bröd. Mer än Pågens i Sverige alltså. De tycks även ha ett visst nyttighetsfokus på brödsidan, vilket inte är fel eftersom de har ett betydligt onyttigare sortiment i stort. Nyckeltalen visar på medel till hög kvalitet men bolaget tycks inte följas av någon analytiker (900m USD i marketcap men mycket låg free float). P/E ligger på 20 och direktavkastningen på 2,5 procent, så man får kanske inte så mycket "bröd för pengarna", även om de har kvalitet.

Har inte hittat presentationer eller analyser och försäljningstillväxten är i svagaste laget (lyser gult och rött i tabellen). Här finns en artikel om bolaget i närtid. Har bläddrat lite i årsredovisningen och på sid 40 och framåt beskriver konkurrenssituationen och de lyfter fram sitt fokus på kvalitet och teknologi. De lär vara en lågkostnadsproducent med vissa distributionsfördelar. Bolaget är intressant men möjligen något svårare att få grepp om än det första och med lägre marknadsandel.

Eurogerm


Var tvungen att slänga in Eurogerm (28 Euro) för att de påminner om Skåne-Möllan, men med vissa livstecken. Här pratar vi mjöl- och brödförbättring i olika former, och jag fattar hälften. Är inte heller inspirerad till vidare läsning eftersom nyckeltalen inte är så bra. Bolaget är ett äkta microcap men handlas till P/E 23 och till 1.3 % direktavkastning. Handlas är väl att ta i eftersom omsättningen är dålig, vilket inte avskräcker mig men caset ska duga.

Här skulle jag vilja ha bättre siffror (högre kvalitet) i kombination med lägre värdering för att gräva vidare. För den som vill mjöla ner händerna finns den småtråkiga hemsidan här. Bolaget är i alla fall en stabil rackare. Om de bara varit ännu bättre kunde rubriken varit "A hidden Eurogem"

Synpunkter?
Tror du något av bolagen kan vara något? Är de värda djupare analyser? Är mest intresserad av det indonesiska på grund av hög marknadsandel. Ju mer "commodity" en produkt är, desto mer måste man dominera för att få fördelar tänker jag. Och känner du till andra möjliga investeringar inom den småtråkiga bröd-sektorn? Ett annat case är brittiska Greggs.

Har varit inne på mjölk tidigare, vad tror ni förresten är bäst ur investeringssynpunkt, mjölk eller bröd? Spontant är mjölk bättre eftersom det är en mer komplicerad produkt sett till hela processen. Frågan är hur lätt det är att slå ut ett brödbolag med 30% eller 90% av marknaden. Skulle Buffett lyckas om han fick ett antal miljarder?

 Nu vet jag inte om bröd lockar till kommentarer, vi får väl se :-)

20 kommentarer:

  1. Funderar på Beijer Electronics...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det för att de varit en riktig surdeg i många år? Ej påläst själv men kan finnas turn-around potential, se denna analys: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/08/22/talar-trenden-for-beijer-electronics.html

      Radera
  2. Tycker inte direkt att något av de tre bolagen skriker köp direkt (för dyra vs. vinst) men det som du är mest intresserad av Nippon Indosari har 90% av marknaden. Det betyder att de inte kommer växa mer på marknaden utan måste hoppas på att den lokala marknaden växer då de inte kommer kunna ta några marknadsandelar av värde. Det gör att de inte är ett tillväxt bolag längre och den höga P/En inte stämmer med bolaget. Ja, de ska försöka att expandera etc. men det du köper är ett HM som hoppas på nya marknader (i still med HMs nya butik koncept) ska ge dem en "magic bullet" lösning snarare än ett small cap bolag som expanderar kraftigt med en stor marknad att ta marknadsandelar på.

    Lägg till religiös bojkott i ett väldigt religiöst land och att CEO är kines indones (tänk romer i Sverige om Sverige hade SDs attityd som allmänt accepterad) så ser det som att köpa något väldigt dyrt långt borta som du han hitta bättre alternativ till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde lägga till alternativet som jag skulle föreslå med mat som bas vara. Det är ett företag som du tittade på för ca två år sedan och som du valde bort bland annat p.g.a. att deras revisor hade lite tveksamma saker i bagaget som jag drog upp. Har dock fortsätt följa dem och de har precis avslutat sin nya fabrik och levererat sitt bästa Q3 någonsin vilket är Armanino Foods of Distinction, https://seekingalpha.com/news/3300955-armanino-foods-distinction-reports-q3-results . Försatt lönsamhet, fortsatt ökad kapacitet och fabriken avslutat i tid samt kommer antagligen nu att höja sin utdelning och som har försäljning mot Asien som de försöker att öka (även om USA är den stora delen).

      Inte lika basic som bröd men micro cap som går med vinst, regelbunden utdelning, liten del av marknaden som de kan växa på och nu har fixat sin kapacitetsproblem med en ny fabrik som byggdes enligt plan och kostnad.

      Radera
    2. Tack för bra kommentar! Tror ändå viss tillväxt finns i Indonesien för brödmarknaden i stort. Ser man till stapeln i diagrammet växer den från år till år, troligen en trend som fortsätter och drivs av detta bolag (trots hack i kurvan nu). Jag tror att de haft 80-90 procent av marknaden länge och att tillväxten inte beror på ökade marknadsandelar utan på ökad marknad.

      Visst kan marknaden bromsa in och då finns expansion i andra länder. Men jag är som du rädd för riskerna, men mer inne på att det är ett tillfälligt hack. Ändå riskfyllt, du kan ha helt rätt i att marknaden är det tröga.

      Tack för tips på Armanino. De finns faktiskt på högsta bevakning och jag diskuterade igår med några Twitter-kompisar som alternativ i sektorn! Det som gör mig rädd är att revisorn fått kritik i annat sammanhang (artikel på seeking alpha) men att de kört vidare med samma. Också beroende av ett fåtal aktörer. Men... jag är sugen på bolaget ändå, mycket som är helt rätt och har i grunden exakt samma syn som dig här!

      Radera
    3. Har du någon åsikt om revisiorn och risken för att något eventuellt är fel i redovisningen.(dock långsökt egentligen). Dock ej påläst i närtid och ska försöka gräva lite mer själv!

      Radera
    4. Revisorn är definitivt en risk men det som är betryggande är att bolaget redovisar mer nummer än de behöver (och det är företaget som förbereder de nummer de ska presentera som revisorn verifierar). Om det ska vara någon form av Enron så borde de också börja låna upp pengar etc. för att öka "vinsten" som de kan plocka ut men de kör fortfarande utan lån (undantages för nya fabriken). De har helt enkelt producerat bra nummer för länge samt betalat ut pengar för att de sannolikt ljuger om sina bokslut som sådana. Det lämnar risken att någon får för sig att mixtra i boken i framtiden samt revisorn missar det men det händer i vanliga biljon bolag i dag också så kan inte hålla det emot dem allena.

      Radera
    5. Tackar! Här är kritiken och en tidigare snabbtitt på dem. men nu ska jag gräva djupare!

      https://seekingalpha.com/article/3312875-armanino-foods-of-distinction-growth-with-a-dose-of-dividends-yet-low-debt
      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/03/sexton-globala-smabolag-pa-radarn-del-1.html?m=1

      Radera
    6. Bara som uppdatering då jag tog upp deras 2011 rapport i din tidigare post här är resultat från 2015 https://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwiOob2-tPLWAhUSU1AKHXn7BU8QFggnMAA&url=http%3A%2F%2Fpcaobus.org%2FInspections%2FReports%2FDocuments%2F2015-Gregory-LLC.pdf&usg=AOvVaw2IBIvewT3qW0ET1IfEQvdD . De har nya saker som de kan förbättra men de fel som hittades för 2011 är inte där vilket jag ser som allmänt positivt. De hade ett klagomål från 2011 om att de inte agerade på den kritiken som de fick (https://pcaobus.org/Inspections/Reports/Pages/FirmsFailedToAddressQCSatisfactorily.aspx ) men både 2013 och 2015 har de agerat på enligt PCAOBs krav.

      Radera
    7. Ska tilläggas för allmän information att jag äger aktier i bolaget, tror inte att direkt styr min åsikt om bolaget (ca 2% av portföljen) men för eventuell bias om ämnet.

      Radera
    8. Tack Jonas för mycket bra input!

      Radera
    9. Jag har också tittat på dem men konstaterar att Edmund Peras sons bolag är finare...

      Radera
    10. Ah, hade missat kopplingen. Pappan kör Armanino och sonen Ubiquiti Networks!

      Radera
    11. Får hoppas att det inte var något han lärde sig av sin far:
      "SHAREHOLDER ALERT: Brower Piven Encourages Investors Who Have Losses in Excess of $100,000 from Investment in Ubiquiti Networks, Inc. to Contact Brower Piven before the Lead Plaintiff Deadline in Class Action Lawsuit (Businesswire)2017-10-13 03:10"

      " The complaint accuses the defendants of violations of the Securities Exchange Act of 1934 by virtue of the defendants’ failure to disclose during the Class Period that the number of the Company’s purported user community was drastically overstated and that the publicly reported accounts receivable was exaggerated.

      According to the complaint, following a September 18, 2017 report alleging a number of “red flags” suggesting that Ubiquiti has been misleading investors by posting significantly higher operating margins than industry peers and comparatively low interest income from an increasing cash position, the value of Ubiquiti shares declined significantly. "

      Radera
    12. Ambulansjagande jurister är vanligt i USA. Det handlar om att en rapport från en blankaraktivist publicerats och sedan försöker juristerna göra sig en hacka. Är 10-20 st såna som publicerat likartade pressmeddelanden. Anklagelserna är däremot skräp (se nedan) och dessutom ligger aktiekursen nu så högt att det blir svårt att få ihop en grupptalan.


      A Review Of Andrew Left's Charges Against Ubiquiti Networks https://seekingalpha.com/article/4109287?source=ansh $UBNT

      Radera
  3. Inte helt övertygad. Nippon är nog finast, men för dyr skulle jag säga. Ett företag som skulle kunna bli farligt är den mexikanska brödjätten Bimbo som intagit Kina, och verkar ha ambitioner i övriga Asien också https://www.reuters.com/article/us-bimbo-china/mexicos-bimbo-plans-expansion-in-china-asia-middle-east-idUSKBN17L2LW

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv kikar jag på majsbröd och mjöl i Mexiko och USA: bra lönsamhet och fina marknadsandelar: http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2017/10/latinamerika-mercadolibre-eller-satsa.html?m=0

      Radera
    2. Tack för kommentar och tips! Inte helt övertygad om Nippon Indosari, trots marknadsandelarna, och har inte blivit mer sugen på köp. Kanske för lätt att konkurrera om mexikanska bolag kan hävda sig i Asien?

      Radera
  4. Inte heller helt övertygad pm något av brödbolagen. Det som skiljer dessa bolag från kanske alla dina egna bolag är att de saknar något unikt, alla tillverkar bröd som verkligen är en commodity och dessutom mycket lätt utbytbar sådan (ev har det franska något med brödförbättring?).
    Dina mjölkbolag t.ex. A2 har ju något unikt och bolagen ska ju helst ha det för att vara intressanta...var det någon som sa;)
    M.a.o. borsta av dig mjöldimman!:-))

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input, har tagit mig ut från dimman och lägger brödbolagen på hyllan tills vidare :-)

      Radera