onsdag 9 augusti 2017

Sommarens affärer


Knappt hade det digitala bläcket från senaste portföljrapporteringen hunnit torka innan det blev delvis inaktuellt. Under sommaren sålde jag nämligen ett bolag och köpte in två nya. Transaktionstakten är lite väl hög, men jag hann både få viss distans och se logiska förändringar. Framförallt hittade jag två bolag som kan vara riktigt fina tillskott till portföljfamiljen.

Sålt Premier Marketing
Premier Marketing såldes på 12.4 TBH. Detta thailändska fisksnacksbolag är ett fint bolag med konkurrensfördelar och respekterade ägare bland fonderna. Däremot är inte tillväxten så stark som jag kan önska, vilket också kan hänga ihop med den höga utdelningen. Ju mer jag tänker på det är (lönsam) och snabb tillväxt det jag är ute efter. Northwest Healthcare, och i viss mån Decisive Dividend, får räcka som högutdelare.

Tittade allvarligt på Taokaenoi som en ersättare men fastnade på palmoljan innan jag skulle sätta tänderna i dem.

Minskat i Vitec och Discovery
Jag minskade i Vitec och för att kunna öka i de två nya bolagen. Har fortfarande en hög andel i dem, ca 8 procent av portföljen i dagsläget. Sålde kring 80 kr så jag missade uppgången tyvärr. Minskade även i Discovery för att få ner Sydafrikaexponeringen något.

De två inköpen
Första bolaget är ett bolag i regionen Australien/NZ, åt semesterhållet och med en stark "moat". Andra är, något otippat, europeisk high-tech med extremt fina nyckeltal. Kommer skriva mer om dem båda framöver.

Vill också påminna om aktiepuben 23 augusti för de som eventuellt missat det!

7 kommentarer:

 1. Hej Gustav,
  Först vill jag säga att jag verkligen tycker om och uppskattar din blogg. Du har sunda värderingar och ett klokt tankesätt som jag inspireras och lär mig mycket av. Jag tänkte fråga dig vad du tycker om två bolag verksamma inom fibernät branschen. Bolagen är Transtema Group (TRANS) och Hexatronic Group (HTRO). Det skulle vara intressant att höra din analys. Tack på förhand.

  Med vänliga hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar, och kul att höra!

   Inte så bekant med bolagen, de har inte fastnat på min radar, men gick igenom IPO-prospekten. Transtema ser i alla fall på ytan ut att sakna konkurrensfördelar. Hexatronic är mycket tydligare med att beskriva vilka konkurrenter de möter och vilken fördel de har gentemot dem. Sen är det i och för sig teknik och det är i alla fall tveksamt om de har någon stark "moat". Men jag gillar tillväxten och siffrorna också.

   Ska lägga upp dem på bevakningslistan och vid en jämförelse är Hexatronic den som jag är mest intresserad av. Kommer visserligen ihåg att jag hört något negativt om dem i Börspodden, men minns inte vad det landade i sen.

   Fiber är generellt ett intressant tema, har försökt hitta sådana case i tillväxtmarknader även om jag är lite bränd av MTN-affären. Har t.ex. tittat på Link.net i Indonesien men avstår på grund av bristande konkurrensfördelar.

   Radera
  2. Apropå fiber/telecom. Min favorit på området har varit delvis statliga Telekom Indonesia. Konkurrensfördelarna har givit en svårslagen lönsamhet. Dock finns risk att politiken öppnar upp mer, vilket var anledningen till att jag avvecklade innehavet...

   Radera
 2. Kloka förändringar! Australien/NZ är en intressant som jag fastnat ordentligt för under våren. Närheten till Asien gör att det går att hitta fina tillväxtcase där som surfar på demografi/högre inkomster. Samtidigt har man västerländsk standard på sin redovisning mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Spånnande region med närheten till Asien.

   Radera
 3. Hej kul med blogginlägg har upptäckt din blogg nyligen och börjat läsa. Finns det någon anledning till att du inte nämner bolagen som du gjort inköp i? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Har inte hunnit skriva inläggen om dem än men ville nämna som något svårgissade teasers :)

   Radera