söndag 13 augusti 2017

Investera i narcissism och ytlighet?


Tidigare har jag investerat i tyska frisörer om ni minns Essanelle. Nu går vi på djupet med ytligheten och stannar inte vid flygande hårstrån och enstaka felklipp i öronen. Ett första bolag är tyska M1 Kliniken - deras ledande kedja för skönhetsoperationer, typ läppförstoringar, bröst- och magoperationer,
Min invändning är enkel och intuitiv: Det känns inte bra! Siffrorna är bra, investeringen "makes sense" på siffror och framtid men magkänslan är inte god. De moraliska knivarna skär runt i mina tankegångar och säger: Detta bolag profiterar på ett i flesta fall skapat behov och människors mer eller mindre dåliga självuppfattning!  
Att det finns ett investeringscase tror jag utan tvekan. Folk blir äldre, operationer är delvis ocykliskt och dessutom opererar sig fler män i takt med att det blir social accepterat. Men vill jag att bolaget ska bli större? Nej, snarare önskar jag mindre ytlighet och färre onödiga ingrepp. Visst finns ett mått av ytlighet överallt (nya kläder, nykammat hår t.ex.) men när kniven ska in på bara kroppen, nja, en slags gräns är passerad.

Man kan också se det som att starka och kvalitetsmedvetna aktörer är bra. Annars kanske folk gör det på sämre kliniker, med sämre resultat och ytterligare risker. Jfr med resonemangen bakom legala och illegala aborter.

Ett ännu värre bolag i Hong Kong?
Sen finns det grader i helvetet. Tyska bolaget gör diverse tyskar något piggare och finare, i alla fall subjektivt. I Hong Kong finns ett bolag med ännu bättre nyckeltal, och ännu mer tveksam verksamhet: Union Medical Healthcare.

De knyter till sig youtubekändisar som i sin tur marknadsför fantastiska hudbehandlingar. Men det är toppen av isberget. Det känns sådär (eller snarare tok-obra) att investera i att asiatiska ögon och näsor ska opereras till att bli mer västerländska. Och hudbehandlingarna gränsar till humbug, i alla fall för otränade ögon.


Som lök på den moraliska laxen lyser könsperspektivet igenom i ledningen. Ständigt kvinnor som opereras och kostymprydda män i mängder i ledningen (kolla videon ovan). Inte en enda kvinna i en verksamhet som tycks rikta sig mot kvinnor låter rent utsagt dumt. Å andra sidan kan man rikta samma kritik mot "goda" bolag som australiensiska förskolegiganten Think Childcare. Av de anställda är 99% kvinnor men i ledningen vänder vi på steken till 99% män.

Men mer goda exempel finns
Ett sjukvårdsbolag jag nog skulle kunna investera i är Singapore O & G (om vi bortser från mer närliggande Capio). Noterat i Singapore och en växande aktör som riktar sig direkt mot kvinnor. Men här talar vi om graviditeter, förlossningar samt behandlingar av olika typer av sjukdomar, t.ex. cancer. Skönhetsoperationer ingår också i utbudet, men som en liten del, och i viss mån ett komplement till sjukvårdsdelen.

Här finns poänger att vinna med att rikta in sig mot kvinnor, och både ledningen och de anställda är jämställda till skillnad från bolagen ovanför. Bolagets fina nyckeltal imponerar. Singapore är också ett land som är välskött och de kan expandera vidare i regionen om egna marknaden slår i taket. Men risken i eventuell investering är uppenbar. Man "bettar" på några få läkare och deras intäkter, vilket de själva också gör (som huvudägare). Men vad händer om någon eller några av dem hoppar av, blir sjuka, eller vill gå i pension? Litet. fint och nyttigt tillväxtbolag, men riskerna kan vara för stora. Men de moraliska riskerna kan jag leva med!

Summering
Ska man ta hänsyn till känslor när man investerar? Själv är jag inte en utpräglad "feministisk" investerare men letar efter hållbara affärsmodeller så miljö och jämställdhet kommer in. Detta fluffiga inlägg är svårt att summera, och jag har ju lämpligt nog bara skummat på ytan. Men man kan verkligen ifrågasätta "moralen" och framförallt samhällsnyttan med de första bolagen.

Och med kanske 25 000 bolag i mitt investeringsuniversum kan jag vara kräsen. Just känslan tyder också på att det finns risker. Kommer man närmare strålkastarljuset om behandlingar går fel? Kommer samhället ställa upp med sjukskrivning etc och acceptera misstag? Å andra sidan. Om någon gör det professionellt och i större skala, kan man fånga upp riskerna och ge bättre behandlingar.

Den implicita frågan i rubriken kvarstår. Hur farlig är tysk narcissicm? Eller Hong-Kong varianten för den delen? Håller ni med mig om att avstå från verksamheter som inte känns bra att äga?

12 kommentarer:

 1. Håller helt med om att magkänslan går emot den här typen av bolag. Snabbkollade även på de andra bolagen du nämner och Singapore O&G ser spontant inte helt tokigt ut. Värt att gräva vidare i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen! Singapore O&G ska jag försöka gräva lite mer i. Modellen med att nischad sjukvård går till börsen är inte helt obekant där, tidigare finns t.ex. Talkmed som nämns här: http://sgwealthbuilder.com/2016/07/talkmed-group-ltd/

   Radera
 2. " Ska man ta hänsyn till känslor när man investerar? " Intressant fråga, som inte ska missförstås. Jag skulle snarare säga: klarar du av att ha två tankar i huvudet på samma gång? Dvs. klarar du av att resonera klart kring olika tankar, utan att Amygdala tar över och därmed driver dina beslut, utan att du är medveten om vad som pågår? Det är vad det handlar om.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det psykologiska i investeringarna är svårt! Försöker själv jobba med checklistor, förhoppningsvis rationellt uppbyggda och genomtänkta, för att inte gå bort mig helt. Försöker skaffa mig ramar som jag kan improvisera inom.

   Radera
 3. Apropå bolag inom nischad sjukvård, tatueringsborttagningskliniker tror jag stenhårt på baserat på egna iakttagelser. Inga såna i investeringsuniversumet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte dumt sett till efterfrågan! Vet inte om det finns någon, inte stött på någon. Tveksamt om de har någon "moat" även om de skulle finnas, skulle vara bästa processen i så fall.

   Radera
 4. Magkänslan är nej, i alla fall till det tyska företaget. Sjukvårdsbolaget i Singapore känns mer aptitligt, men hur påverkas tillväxten av att Singapore är ett rätt så "moget" asiatiskt land, där befolkningstillväxten kan tänkas sjunka framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från politiskt håll jobbar man med att få upp födelsetalen, vilket vore gynnsamt för bolagen, och de kan expandera till ett större produktutbud samt fler regioner (dock risk i det). Befolkningstillväxten ser inte så alarmerande ut tror jag: http://www.populationpyramid.net/singapore/2030/

   Radera
 5. För mig är det formellt sett ingen dealbreaker med verksamhet av den här typen. Däremot blir jobbet med att sätta mig in i en marknad jag är skeptisk mot alldeles för tungt för att jag ska orka utföra det så i praktiken hamnar det utanför min intressesfär om inte tillväxt och direktavkastning är mkt hög.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, man kan ställa större krav på bolagen för att de ska vara värda en titt. Landar nog själv i att utesluta de första typen av bolag oavsett nyckeltal.

   Radera
 6. Stig Fölhammar16 augusti 2017 23:05

  Å ena sidan "kommer man närmare strålkastarljuset om behandlingar går fel? Kommer samhället ställa upp med sjukskrivning etc och acceptera misstag?"
  Det fanns ett inslag på Rapport ikväll, där Karolinska sjukhuset hade nobbat behandling av en hos en privatläkare felopererade näsa. Socialstyrelsens jurist påpekade emellertid i inslaget att denna vägra stod i strid med sjukvårdslagen. Men en lag som sjukvårdslagen kan ju tämligen enkelt ändras, och här finns alltså en politisk risk. Sådana direkta politiska risker undviker jag.
  "Å andra sidan. Om någon gör det professionellt och i större skala, kan man fånga upp riskerna och ge bättre behandlingar".
  Jag tror att det finns alldeles för mycket lättförtjänta pengar i vårt samhälle som alltmer präglas av narcissistiska böjelser.
  Vissa tatueringar lär man kunna ta bort med laserbehandling. Men jag tror att det är bättre att investera i de som tillverkar de pannor som används när man vaskar guld än i de företag som vaskar guld. Vilka är de mest relevanta företag som tillverkar laserapparatur för medicinsk behandling? Philips, Siemens, Elema?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där ser man, intressant. Tittat på vissa laserbolag i några sökningar, men inte hittat något just det. Kan nog finnas hos stora jättar som Siemens, men är mer inne på mindre bolag för egen del.

   Spadar till guldgrävare, jag gillar det konceptet. Har för mig att Rullstolsinvesteraren (se bloggliknande) har med det i sina val av bolag ännu mer.

   Radera