söndag 9 oktober 2016

Fonder jag bevakar - del 1


Att inspireras av andra bloggare och kommentarsfältet är klokt. Jag tror också man kan ta input av alla fonder som finns där ute. Jag gillar särskilt de som har en genomtänkt strategi, fokuserad portfölj och som verkligen slår index. Här är en genomgång av några fonder som försöker göra samma sak som jag, dvs satsa långsiktigt och globalt på medelstora till mindre bolag.

Man måste vara skeptisk mot slentrianmässiga påståenden som att "vi söker bolag med starka konkurrensfördelar...". Jfr med en fond som sitter på innehav i Odd Molly, HiQ och Tethys Oil. Då räddar det inte situationen att de också äger Vitec.

Det bästa kan vara när man köper bolag som fonderna inte hittat. Men å andra sidan är det en extra "check" att köpa bolag där kvalitetsfonder köpt in sig. Och fonderna jag kommer ta upp kollar generellt på lite mindre bolag.

Arisaig Partners
Arisaig Partners påverkas mycket av även om jag bara äger ett (!) av deras innehav. Hittade dem via deras ägande i Famous Brands. De satsar egentligen på stora och mellanstora bolag men deras filosofi är så klockren: bara investera i det som man kan konsumera (äta, dricka, ha på sig etc) och deras tyngdpunkt är Emerging markets.

De en flaggskeppsfond, Asia Consumer fund men även Afrika, Latinamerika, och en global. Samtliga är intressanta. Missa inte månadsrapporterna där de resonerar om bolag och branschförändringar inom livsmedel, e-handel, hållbarhet m.m. De har t.ex. besökt H&M för några år sedan och var inte imponerade utan gillade Inditex affärsmodell mer. Bara en sån sak ger perspektiv.

Innehav som jag äger: Famous Brands
Intressanta innehav: Diverse Unilever-bolag och medelstora konsumentbolag i Asien bland annat.

Ennismore European Smaller Companies
Ennismore har precis rätt strategi med underanalyserade small-caps, främst i Europa. Rejäl överavkastning mot index, stängd fond, och de väljer ofta bolag med konkurrensfördelar och utdelning. Hittade dem genom deras ägande i Somero (men de minskade nyligen). Följer deras månadsbrev om inte slaviskt så med stort intresse.

Innehav som jag äger: Somero (om de inte sålt allt)
Intressanta innehav: Många - rätt fokus!

Didner Gerge Small- and Microcap
Didner & Gerge-gänget brukar veta vad de gör. Har faktiskt gjort en Börspodden-härmning och investerat till barnen i denna fond. Väldigt många intressanta innehav och de har en filosofi jag tror på. Plockar man in någon/några av deras ca 40 bolag i portföljen får man en smidig bevakning av bolaget och en second-opinion.Har en tanke att gå igenom deras innehav och se varför, eller varför inte, jag själv vill köpa dem.

Didner & Gerge har även lanserat en US-Small and Microcap. Ska kika in den men 10 största innehav finns på webbplatsen.

Innehav som jag äger: 0 (troligen)
Intressanta innehav: Många - rätt fokus. Notera att de t.ex. äger Kopparbergs och Bahnhof.

Synpunkter?
De här tre tycker jag är obligatorisk läsning, utifrån min egen investeringsfilosofi. Har ett gäng andra fonder jag också följer så håll utkik efter fler delar i den här serien.

Vilka fonder brukar du följa?

19 kommentarer:

  1. Vad tycker du om Skagen? Har följt dem under många år och har Global och Tellus i PPM. Även om de inte är lika starka idag som förr levererar de år efter år. Deras investeringsfilosofi sammanfaller väl med min egen och det känns tryggt att förstå ungefär hur de grundar sina affärer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte helt förtjust i deras fonder. Mycket storbolag, bank, AIG, Samsung etc. Inte tokigt i sig men jag hittar inte inspiration där, längre. Mycket av deras överavkastning har funnits på tidigare år men skulle inte förvåna om de är på gång igen, Kon-Tiki har t.ex. gått bra igår.

      Tellus har jag dålig koll på eftersom jag inte kör räntefonder.

      Radera
  2. Jag är ingen storfan av fonder. Man betalar procentuell avgift som äter upp en inte obetydlig del av utdelningen. Dessutom får man innehav på köpet man egentligen inte vill ha. Fördelen såklart att man kan komma åt svårköpta exotiska innehav. Själv har jag bara ett minimalt fondsparande hos min bank för att komma åt rabatt på bankens försäkringar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köper inte heller fonder i någon större omfattning. De två första kan man inte köpa, i alla fall inte från Sverige.

      Däremot tycker jag de kan vara intressanta att följa för att få input hur man kan tänka, hur man bygger en portfölj, vad de köper etc. Mest det jag var ute efter även om barnsparandet hamnat i den sista :-) I första hand inspiration alltså!

      Radera
  3. Jag har ungefär 50% i fonder och 50% i aktier. Fonder mestadels för marknader jag inte kommer åt själv, men även med några billiga indexfonder som bas för när jag slarvar bort alla aktiepengar. Fondandelen har stadigt minskat de senaste 14 åren och kommer säkert fortsätta minska men de kommer ändå ha en roll.

    (historisk graf i https://danielinvesterar.blogspot.se/2016/01/portfoljuppdelning-och-resultat-2015.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör själv 100% aktier i min portfölj. Sen blir det fonder där man måste, läs PPM och tjänstepension.

      Fint grafiskt upplägg i länken!

      Radera
    2. Hur kan man bortse från Didner och Gerges utomordentliga track-record. Deras Small- och Microcap fond ser intressant ut. God riskspridning och som du påpekar Bahnhof och Kopparbergs. Har skrivit kort om Bahnhof men planerar en djupare genomgång av bolaget. Synd bara att värderingen är högre. Fonden borde med eller utan Bahnhof inte vara ett alltför oävet alternativ i PPM-portföljen. De två andra har jag aldrig hört talas om, å andra sidan är jag inriktad på mikro- och småbolag :-) Vänligen, Gustav

      Radera
    3. För egen del tycker jag fonden är mycket spännande. Få fonder satsar på bolag ända ner till mikro-nivå och deras track-record är som du säger utomordentligt. Även om man bara kör med (index)fonder tror jag det är bra att på något sätt vikta upp andelen mindre bolag eftersom index(fonder) ofta är tunga i storbolag.

      Radera
    4. Det är ganska lätt att ignorera förvaltare med bra historik om man läst det t.ex. Bogle skriver. Många förvaltare som har lyckats bra lyckas med tiden sämre av ett halvt dussin anledningar. Ta t.ex. den oerhört framgångsrika Didner & Gerges Aktiefond. Mellan 1996 och 2007 gick den upp fantastiska 1000% medan index gick upp lite under 250%. De senaste 3 åren har den precis klarat att ligga på index och om man kom in lite fel så kan man gått sämre än index.

      Studier visar att över en längre tid så är det bara ett fåtal (av tusentals) förvaltare vars resultat inte är uppenbart dåligt eller medelmåttigt. Med tanke på hur få de är rent procentuellt så kan de förvaltarna (Peter Lynch brukar nämnas) bara haft tur många gånger.

      Kanske är Didner & Gerge förvaltare som är tillräckligt bra för att motivera sina avgifter, men bli inte besviken om de misslyckas.

      Radera
    5. Sant! Få fonder slår index över längre tid. Det jag tänker är att man, oavsett om de slår index eller inte, borde ha med den del av index som går bäst. Har man exponering mot midcap, smallcap, eller microcap är det bra eftersom de delarna av marknaderna tenderar att gå bättre än "vanligt" index som är typ storbolag.

      Alltså, så brett index som möjligt tror jag är önskvärt, om man satsar på index! Även om tex Didner & Gerge Small and Microcap inte slår sitt index så är det ett annat index än t.ex en globalfond eller Sverigefond.

      4020 har skrivit en del om att ett likaviktat index slår ett vanligt index (där storbolag väger tungt). Det är det jag försöker få fram här, med risk för att vara lite otydlig :-)

      Radera
    6. Ja, jag har också funderat på ett sätt att få in mindre bolag då deras riskpremie är högre så de borde ge mer avkastning i snitt över tid, men småbolagsfonder är dyra.

      Värdeviktade index har den trevliga egenskapen att de balanserar sig själva. Alla andra portföljer måste balanseras om varje gång en kurs ändras så de blir lite dyrare att hantera. Kanske ändå värt det.

      Radera
  4. Jag själv har just bestämt mig för en oerhört tråkig strategi när det gäller min fondportfölj (ungefär lika stor som min aktieportfölj och tänkt att vara ett slags pensionsförsäkring): https://egoninvestor.blogspot.com/2016/10/forenklingar-i-fondportfoljen.html

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grymt tråkigt men säkert effektivt! Att köpa Lundbergs eller något annat investmentbolag är stand up-comedy i sammanhanget :-)

      För egen del så skulle jag vilja ha någon slags större exponering mot mid/small/micro. Frågan är också om man är bekväm med så mycket bank/verkstad/Ericson/H&M som Zero innebär. Men som modell är det svårt att invända, bara frågan vilket index man ska köra med.

      Radera
  5. Hej Gustav,

    Precis som du tycker jag det är intressant att läsa årsrapporter för en del olika fonder. (Jag föredrar i första hand att följa fonder som har liknande innehav och samma strategi som jag själv, vilket i första hand är bolag med förutsägbara vinster och branscher med låg förändringstakt som man kan äga decennium efter decennium och aldrig sälja.
    Jag följer själv Arisaig partner erfter tips från dig som jag får tacka för.
    Jag följer även en fond som heter Fundsmith som även de satsar att äga "compounders" och de har relativt låg omsättning på portföljen(exempel på bolag är Pepsico, Colgate, Becton Dickinson, C.R Bard, Diageo, Reckitt Benckiser, Phillip Morris etc)
    Jag har även ibland följt Skagen Global och Kon-Tiki som har en intressant strategi att satsa på undervärderade bolag med lågt P/E, men jag är inte så intresserad eller imponerad längre av deras fonder. Tex låg de mycket tungt tidigare i Energi och olja men efter den senaste oljekrisen har de kraftigt dragit ner på exponeringen mot olja&energi. Äger man råvaruaktier tycker jag man ska vara mer långsiktig.
    Ska bli intressant att läsa fortsättningen och vilka fler Fonder som du följer
    Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fundsmith såg mycket fin ut. Gillar också deras nej-lista. Jag försöker göra något liknande med tillväxtbolagen (compunding) i portföljen även om det blir ryckigare och det handlar om mindre bolag.

      Skagen har jag slutat följa, de tycks ha tappat magin.

      Radera
  6. Ursäkta att jag kapar det här inlägget för att skriva att jag dessvärre inte kan komma på aktiepuben i dag. Har blivit sjuk.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Synd, krya på dig och hoppas du kan nästa gång!

      Radera
  7. Varför fonder när du kan skapa din egen fond = aktieportfölj?
    Omotiverade förvaltningsavgifter kan du själv investera!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag bygger just min egen fond, men i det bygget kan det vara bra att se hur fonder gör :-) Tanken med inlägget, vilket jag kunde uttryckt tydligare, är att jag inspireras av just hur de här fonderna gör!

      Radera