söndag 2 oktober 2016

Fromageries Bel - välkända franska ostar


Aktie: Fromageries Bel
Notering: Frankrike, Ticker FBEL:PAR
Kurs: 504 Euro 
Direktavkastning: 1,8 procent 
Courtage: 100 kr och uppåt
Market Cap: 2 miljarder dollar (tror jag) 
Elektronisk handel: Nej, telefonorder

Det här är ett bolag som alla småbarnsföräldrar och ost-smaskare känner till. I min lilla familj är de favoritmellanmål för såväl en treåring, en femåring och ibland en 40-åring. Ringer det några små klockor om jag säger Babybel? De har också andra varumärken som Den skrattande kon och Cantadou. Sammantaget är de världsledande på framförallt mini-ostar.

Bolaget är ett noterat i Frankrike, vilket troligen inte alltför många har noterat. På grund av högt nominellt pris (500 Euro), telefonorder och dålig omsättning är det småbökigt att köpa. Jag har inte gjort det än, men är lite sugen. Ett eventuellt samgående mig dock tveksam, mer om det sedan!

Länk till webbplatsen, financial times och 4-traders samt deras nordiska webbplats för produkterna.

Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Grundat 1865 och har en gedigen historia, se bolagets sida.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
Stabil utdelningsväxare men en direktavkastning under två procent.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Verkligen, i alla fall den nuvarande ost-delen. Nyttiga ostar och starka varumärken. Konsumentvaror är också en riktigt bra bransch.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Bolaget i dess nuvarande form har starka konkurrensfördelar i form av starka varumärken. Babybel och Skrattande kon finns väl inte heller någon direkt motsvarighet till i butikerna. Med tanke på storleken bör de ha inköps/distribitions/tillverkningsfördelar mot andra ostleverantörer.

Frågan är om butikerna skulle kunna göra någon egen variant av dessa produkter? Jag är tveksam eftersom det blir för "billigt" och inte smakar som det ska. Jag kan t.ex. inte tänka mig att Eldoradosnickersen är så lyckad jämfört med en äkta Snickers och att samma sak gäller här. Dessutom krävs det väl vissa (special)maskiner och att man inte gör patentintrång och liknande.

Siffrorna ger inte vid handen att konkurrensfördelarna är så starka och ROE brukar ligga någonstans mellan 10-15 procent. Däremot finns det antagligen en moat i praktiken.

5. Måttlig skuldsättning
Debt/equity på 45% är inte jättelågt, och beroende på hur det blir med förvärvet antar jag att det kan stiga.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Några ostfamiljer och ostpersoner står bakom bolaget, som jag uppfattar som något av ett familjeföretag, utan att ha grävt närmare.

7. Tillväxtmöjligheter
De säljer över hela världen och har något nyttigt, roligt och ovanligt. Det här borde kunna slå lite överallt.

Några ord ett förväntat köp 
De för samtal om att köpa upp något som kallas MOM Group. Sammangående motiveras med följande ord: "The deal would enable Bel and MOM to fashion together a major global player in the healthy snacks segment, founded on strong and innovative brands, and very highly complementary product ranges and territories."

Det är lite rörigt att få fram gruppens hemsida men produkterna lär framförallt bestå av:
Min invändning är att den tydliga nyttighetsfaktorn och unika i ostarna späds ut ganska rejält. Jag ser inte hur det här gör Fromageries Bel starkare än tidigare. Ok, sylt, marmelad och dessertost går ihop. Och äppelpuregrejerna är liksom ostarna snacks. Men vilka synergier uppnår man? Säljer man dessa tillsammans, blir distributionen billigare, eller är det bara diversifiering som gäller? Diversifiering för sakens skull brukar inte vara ett framgångsrecept! Ostarna är det unika och svårkopierade!

Nej, jag hade hellre sett att de i så fall köpte upp något annat ostbolag. Ännu hellre att de satsat på fler ostsorter själva med sina varumärken som grund. När det gäller fruktprodukter tror jag att ett simpelt äpple är bäst som snack (inte lika energirikt) och efterrätterna ser rejält onyttiga ut. Man skulle nog tom behöva lite bergsklättring om man smäller i sig Mount Blanc-produkterna.

Värdering och summering
P/E på 19 och direktavkastning på ca 1,8 procent. Prognoser framåt har jag inte lyckats hitta. Vinsten har växt med 10% per år senaste fem åren och utdelningen några procent lägre. Min uppfattning är att det inte är något kap men inte heller så dyrt om man beaktar de starka varumärkena.

Jag var först ganska lockad att börja köpa in bolaget och det har varit på bevakning en längre tid. Men det förväntade förvärvet gör mig nu tveksam eftersom jag inte förstår hur ledningen tänker. Utesluter inte köp utan är väldigt nyfiken på synpunkter. Är det här något du lockas av? Och kan du se någon logik i affären?

26 kommentarer:

 1. Min 4-åring älskar de där ostarna med den glada kon!

  Fint företag, med rimlig/bra värdering sett till varumärkena skulle jag säga. Och de verkar ju växa bra utanför Europa. Men förstår inte heller logiken med juice etc. Kvalar i vilket fall in på min bevakningslista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där är den för mig också. Intressant, men förstår inte deras senaste köp helt.

   Radera
  2. Förstår inte heller deras senaste köp. är det någon som kanske ser något som vi missar?

   Radera
 2. Är det något speciellt med de där ostarna? Jag har alltid trott att det bara var en trist bit hårdost som är behandlad och paketerad för att hålla extremt länge.

  Cantadou har jag bättre koll på men jag kan tänka mig att man i båda fallen har fördelar då man sätter standard för vad som är "rätt" smak i respektive produktkategori. Däremot är pris och tillväxt inte i linje med vad jag söker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt ok små ostar, men framförallt fantastiskt populära bland barnen. Ett mellanmål de frågar efter och de finns i olika smaker.

   Som bra och nyttiga brands inom consumer staples (ursäkta engelskan) tror jag de är en fin investering, men inte 10-dubblarpotential utan mer säkerhet tror jag. Kanske inte heller min typ av bolag helt, vill gärna ha mer tillväxt eller ännu högre utdelning. Men som mer snabbfotat och okänt alternativ till P&G eller Unilever kan det funka.

   Radera
  2. @Aktieingenjören

   Ja ostarna är något alldeles speciellt. Den glade kon är utsökt. Fantastiskt god.

   @Gustav

   Mycket intressant investeringsuppslag. Den typen av företag jag gillar att investera i. Man tillhandahåller en produkt som konsumenterna efterfrågar.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  3. @Lars Misstänkte att det kanske skulle falla dig i smaken.

   Radera
  4. @Gustav

   Där ser man den effektiva marknadshypotesen lever och frodas. Inte visste jag att någon kunde veta vad jag är intresserad av:-)

   Givetvis måste en investering i detta franska ostföretag ställas mot andra investeringsuppslag. Under den vecka som gått har jag kommit och tänka på en historia som min farfar berättade för mig. Han berättade om en ett uppträdande som en kvinna som hette Dagmar Ebbesen gjort på stadens Hippodromteater. Upphetsning hos den manliga publiken var så stor att vaktmästaren på teatern hade sopat upp en spann full med gylfknappar som lämnat sina ägares byxor och hamnat på golvet.

   Under den vecka som passerat har the other way round hänt. Här har ett större svenskt företag lämnat rapport. Bruttomarginaler runt 55%. Skuldfritt. Direktavkastning runt 4%. Mången byxa har nu fallit ner till anklarna. Ingen upphetsning här. Oron är genuin. Lägg därtill att allas våran Simon spår en 30% nedgång, eller vad det nu var. Mr Market någon? Är det inte han värdeinvesterarna brukar skratta åt?

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  5. Haha, bra story :-) Om jag hade köpt större bolag så hade H&M kunnat vara intressant nu.

   Tänkte att du var intresserad av aktien för att det då och då snurrar förbi diverse asiatiska småbolag och kongolesiska konglomerat. Den här är däremot något man kan hitta i närmsta matbutik och som "makes sense" på ett annat sätt än det exotiska.

   Radera
  6. Är äl inte överdrivet förtjust I storbolag generellt sett men att inte plocka lite H&M när tillfälle bjuds I en mindre portion känns som generalfel så det blev att en sudd tack vare mr. Market. :-)

   Radera
 3. Skrattande kon är en riktig klassiker även om det inte är min favorit. Skulle gärna plocka in ett franskt bolag men i just detta fall tycker jag nog att DA är lite i lägsta laget. Kanske något för pensionsportföljen iof...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget direktavkastningscase men du får viss tillväxt, stabilitet, starka varumärken och något som håller för nyttighetstrenden. Däremot kunde tillväxten varit bättre och skulderna lägre etc. Småunikt men just samgåendet gör mig tveksam.

   Under alla omständigheter något som man borde kunna köpa och glömma bort, och man lär märka om de inte finns i butiken längre :-)

   Radera
 4. Hur går egentligen en telefonorder (avanza/nordnet) till?
  Anger man en köpkurs för dagen eller är det ett spann alternativt över en längre tid?

  Och efter eventuellt avslut ser man någon form av uppdatering av kursen i sin depå eller måste man använda alternativa källor för uppföljning av investeringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan ha en viss limit eller köpa till marknadspris (på många marknader). Har bara köpt över dag, men kanske kan man sätta längre ordrar. Hos Avanza kan man i alla fall justera ordern under dagen, så man inte åker på delavslut. Inte möjligt med Australien pga tidsskillnad.

   Om okey omsättning kan man mer eller mindre handla direkt och vara kvar i luren. Med sämre omsättning (som tex Somero) får man lägga en order och sedan ringa och kolla om den gick igenom. Alternativ så syns det dagen efter om man loggar in.

   Kurserna uppdateras automatiskt i portföljen, ink. valutaförändringar, med en dags eftersläpning. Tror generellt att Nordnets och Avanzas hantering är ganska lik.

   Lite bökigt är det vid sämre omsättning men på det stora hela rätt okey. Och någon gång kommer väl elektronisk handel får man hoppas :-)

   Radera
 5. Trist är bra och det här ser inte ut som någon kursraket. De tveksamheter jag får så här rakt av, utan att ha läst på handlar om hur förändringar mjölkpriiser, eu:s jordbruksstöd kan påverka företaget. Rent generellt sett tänker jag att den här typen av bolag mår bra av att ha ett flertal olika produkter att erbjuda marknaden då det tenderar att ge mer stabilitet.//Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde vara stabilt eftersom de Franska bönderna i annat fall har en tendens att proppa igen vägarna. Kanske är diversifiering något gott då de blir mindre känsliga för ost-branschen men jag gillar det inte helt.

   Radera
 6. Ps Jag tror inte att eu:s jordbruksstöd kommer att förändras nämnvärt med mindre än att ett kärnvapenkrig inträffar//Stavros

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för att det inte blir en förändring avs stödet :-)

   Radera
 7. När vi ändå är inne på mat...

  Jag har fått en del trevlig läsning och tips här och tänkte att finska KotiPizza kanske vore något för Gustav / läsekretsen?

  Jag har själv inte gjort någon ordentlig analys men tycker det verkar finnas potential att döma av vad Shareville-användaren Medelvägen skriver om aktien:
  https://www.shareville.se/aktier/kotipizza-group-oyj/kommentarer

  Samt prognoser:
  http://markets.ft.com/data/equities/tearsheet/forecasts?s=PIZZA:HEX

  MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu blir jag lite sugen på Pizza i dubbel bemärkelse. Man kan inte heller titta på årsredovisningen utan att det vattnas i munnen, vilket inte hör till vanligheterna. Det spännande är att de har lågt market cap, utdelning och ser ut att vara något av en turnaround. Inte fantastiska siffror historiskt, men helt klart värda att kika på, ser faktiskt ganska intressant ut!

   För övrigt finns en del fina Pizza-bolag världen över. En pizza-portfölj med Boston Pizza (Kanada). Dominos Pizza inc (USA, stora i Indien) och Kotipizza skulle vara diversifierad och troligen rätt stabil. Rent spontant kanske en "slice" av portföljen kunde avdelas till något sånt, men måste fundera (mycket) mer.

   Har några andra personer åsikter om Kotipizza? Vore ju underbart med en pizza-recension tex :-)

   Radera
  2. Jag käkade en Berlusconi (http://www.kotipizza.fi/fi/pizzat/berlusconi) där för något år sedan. Känns som en vanlig svensk pizzeria fast med standardiserade kläder på personalen. Däremot var historiken för kort på Börsdata för att jag skulle gå vidare med analyen.

   Radera
  3. Kan i övrigt nämna att de gjorde ett försök att etablera sig i Sverige för sisådär 15 år sedan. De hade iaf ett ställe i Umeå, och det funkade inte alls, där och då. Pizzorna var definitivt inget speciellt.//Stavros

   Radera
  4. Kotipizza ser ut att vara rätt så hårt skuldsatta, även om börsintroduktionen gjort gott...

   Ett skuldfritt kanadensiskt alternativ är Imvescor restaurant group. Har helt klart en plats i varje pizzaportfölj! Finns som enda pizzaaktie i min portfölj:

   http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/09/imvescor-restaurant-group-prisvard.html

   Radera
 8. Jag känner verkligen igen hur de där små ostarna går hem hos hela tjocka släkten, från småttingar till gamlingar. När man stöter på en sådan typ av produkt tycker jag att man ska, precis som du har gjort, kolla närmare på bolaget.

  Du skrev tidigare en lista på kommande inlägg du funderade kring. Ett av ämnena fick mig väldigt nyfiken, det fina skräpbolaget i Singapore. Det råkar nämligen vara så att jag är bosatt i just Singapore för tillfället och det skulle vara fantastiskt intressant att se dina tankar och reflektioner kring ett företag härifrån.

  I övrigt vill jag tacka för en mycket läsvärd blogg, keep it up!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande med Singapore! Tyvärr har det blivit en försämring i möjligheten att köpa utländska aktier (skriver mer om det i särskilt inlägg). Kan möjligen tyvärr göra att de exotiska prioriteras ned något.

   Men bolaget som sådant är intressant:
   http://markets.ft.com/data/equities/tearsheet/financials?s=567:SES

   Skulle du ha någon input om detta bolag, eller något annat Singapore-baserat hör gärna av dig. Skriv här eller skicka direktmeddelande! De jag kikat på lite lätt förutom Colex är Silverlake Axis och Q & M Dental.

   Radera
 9. Tack för bra svar! Jag ser fram emot inlägget om exotiska begränsningar, även om det tyvärr bär på dystra nyheter.

  Jag ska spana in bolagen du tipsade om, samt hålla ögonen öppna om jag hittar något lokalt guldkorn här på plats. Hör absolut av mig i så fall. Lite kuriosa om Singapore är att de saknar "capital gains tax", med andra ord är det extremt förmånligt att vara börshaj som lokalinvånare.

  SvaraRadera