söndag 26 juni 2016

Brexit-tankar och intressanta köplägen


Tänkte skriva om något annat men det är klart att man går i Brexit-tankar. Inte för att det påverkar mina långsiktiga val, men fina köptillfällen eller stor tillfällig besvikelse kan uppstå. Börsen lär tok-rasa imorgon men jag placerar på längre sikt än så ;-)  Tittar inte heller på makroekonomi utan fullt fokus är på att hitta och behålla fantastiska bolag, gärna små och underskattade.

Vad påverkas av Brexit?
Det mesta påverkas i alla fall indirekt genom en allmän börsnedgång. Sverige och andra länder i närheten EU-länderna är väl inte så heta tillfälligt eftersom hela EU-projektet kan ifrågasättas. Går vi söderut till mina Sydafrikanska bolag kommer även de påverkas eftersom Sydafrika har en stark koppling till England som handelspartner. Famous Brands och Discovery har även brittiska grenar som kan få en smärre Brexit-törn.

Intressant nog tycks vissa bolag inte påverkas alls. Indonesiska Matahari, Filippinska 8990 och thailändska Premier marketing är förhoppningsvis sådana exempel. Fråga mig om en vecka så kanske de är ner 20 procent allihop, men det finns en logik i att t.ex. Indonesisk klädkonsumtion inte drabbas av Brittiska svallvågor. Global diversifiering är bra i lägen som detta.

Om Europa på sikt försvagas på grund av "internt käbbel" kan USA och Asien bli ännu starkare i maktbalansen. Den långsiktiga rörelsen är österut och den kan kanske förstärkas ännu mer om EU-länderna dyker ner i backen.

Vad tänker jag köpa?
I Sverige så håller jag ögonen på innehaven eWork och Vitec. Kanske även Bonäsudden. De är småbolag som kan svänga en del och vid omotiverade kursras ökar jag utan tvekan. Deras verksamhet påverkas inte heller av en Brexit. Skulle något bevakningsbolag klappa ihop, t.ex. Biogaia, SBC eller Skånska Energi är det inte omöjligt att jag börjar köpa in mig där. Men jag är inte tillräckligt påläst. Kanske borde jag lägga mindre tid på kongolesiska konglomerat? :-)

Brittiska aktier blir automatiskt intressanta eftersom raset är störst där, både valuta och kurser. Det uppenbara valet för mig är att öka i Somero. De är ett amerikanskt bolag noterat i London och en mycket liten del av intäkterna är Brittiska (uppdaterat). Andra brittiska bolag på bevakningslistan ska också granskas närmare i mån av tid (tyvärr en bristvara). Jag tänker på bolag som Emis Group, samt kanske 4imprint och Tracsis. Skönt att ha sorterat bort vissa brittiska bolag som Moneysupermarket, där jag faktiskt hittat ett bättre (?) Italienskt alternativ.

Har ingen jättekassa utan det är mest oinvesterade utdelningar och eventuella extrainsättningar som slängs in. För att köpa stort måste jag sälja stort. Det innehav som ligger närmast tillhands att sälja av är MTN men det tar faktiskt emot att sälja.

Hur gör du?
Hur agerar du och är det några aktier du kikar särskilt på? Jag tänker behålla mina innehav och öka. Kanske finns en del som säljer av? Annars borde väl kurserna inte gå ner :-)

Nu är det "upp till kamp" som gäller för portföljen och jag hoppas att mitt anti-indexkramande bär frukt även om jag också riskerar en hårdare smäll än normalt. Vi håller tummarna imorgon. Och framöver.

20 kommentarer:

 1. Jag ser det hela som en överreaktion på Brexit. Det som däremot oroar mig är om Brexit-turbulensen kan få andra mer reellt förankrade kriser att blomma ut.

  I den egna portföljen har Judges Scientific och Sainsbury fallit i linje med index vilket gjort båda retsamt billiga. Men annars är det bara Somero, SimiGon och BrainJuicer i Storbritannien som jag tittat på och de har fallit retsamt lite. SimiGon har jag även förkastat på grund av deras förkastliga IR-avdelning som ej svarar på mejl.

  Men i Sverige skulle kan vi kanske hoppas på sättningar i Kopparbergs, Railcare och spelbolaget?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Judges har jag forskat för lite i, men de och BrainJuicer framstår ändå som kvalitetsbolag. Somero är lockande eftersom de är ett amerikanskt bolag. Synd på SimiGon där, risken att det är något "skumt" med dem ökar om de inte svarar på frågor.

   Kopparbergs en given kandidat egentligen för min portfölj, bara lite svårt att investera i alkohol. Men ändå, produkterna går hem och bolaget är fräschare än H&M eftersom de är mindre och tillväxten bör komma lättare.

   Radera
 2. Jag tänker att en del High Yield kan vara bra att ha i avvaktan på fyndlägen i kvalitetsbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en strategi och kvalitet är aldrig fel. Gjorde själv en extraöverföring till kf och trotsar den ökade skatt som det innebär. Hade förresten varit trevlig med en större kassa nu, men i det långa loppet tror jag fullinvesterad är det som gäller.

   Radera
  2. Tips: Du borde kika på denna fond för inspiration, fokus på Europa och höga utdelningar: http://www.allianzgi-funds.com/AllianzEuropeanEquityDividend/Pages/default.aspx

   Radera
 3. Själv agerade jag på midsommarafton innan jag korkade upp champagnen för att fira Brexit segern. Köpte Pandora när jag såg att de föll 75 kronor. Fyllde på mitt innehav som det brukar heta bland ekonomibloggarna.

  Tråkigt nog får många svårt att agera för att man håller på tok för lite kontanter. På måndag kan det vara bra att tänka på Buffetts konstaterande: Vill man skjuta stora vita elefanter måste man alltid bära med sig ett gevär. Man måste orka hålla likviditet för att kunna möta en börsdag som nu på måndag.

  Själv håller jag Koll på HEBA, Kone och Skanska.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktiga kvalitetsbolag alla tre, och grattis till Pandora-köpet!

   Du har rätt att det behövs kontanter för att fånga elefanter, men jag har själv (alltför?) svårt att vara ur marknaden. I alla fall en del utdelningar och en extrainsättning som kan slängas in. Men kavalleriet på kullen lyser med sin frånvaro.

   Radera
 4. Om dagen blir det många tror imorgon så är det nu det är bra att kunna sätt in kavalleriet på kullen. Att man kan gå på offensiven. Att man kan agera. För många kommer morgondagen bli ett konstaterande att man inte har några pengar att köpa för, och att man sitter med förlustaktier som man inte vill sälja.

  Kort sagt det blir ett evigt stirrande på börskurser alltmedan paniken sakta men säkert kommer krypande. Är spänd hur det skall gå för HEBA tror nästan dom stiger. Det gjorde aktien sist vi fick några nedgångsdagar.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man vet aldrig! Bolag som HEBA och kanske Bonäsudden behöver inte bli platt fall. Matahari lyckades med konststycket att stiga men är andra sidan ganska långt bort från Brexit-land.

   Just nu hade det varit bättre med en större kassa men jag tycker det är svårt att hantera (om de ska in vid något tillfälle). Skulle behöva ha något smart förhållningssätt i så fall, för det är lätt att bränna krutet för snabbt eller stå utanför alltför länge.

   Radera
  2. Att ha en kassa är för mig fundamentalt vid alla investeringar och då först och främst en kassa som gör mig oberoende av inkomster i närtid. Är inte familjen tryggad, ja då ska helt enkelt inte pengar in på börsen.

   Nästa nivå blir att hålla en kassa att sätta in när lägen uppstår, men det gäller alltid att hålla uppsikt och en beredskap att omvärdera de satsningar man gör om det visar sig att det går för kavalleriet som i Tennysons klassiska dikt./Stavros

   Radera
  3. Problemet med att hålla en kassa utöver det som behövs utifall man blir arbetslös, sjuk osv är att stora dippar kommer extremt sällan. Dessutom blir allt relativt. Dagens 7-8 % ner är inget speciellt om man zoomar ut lite grann... vi går tillbaka från höga nivåer till mindre höga nivåer. Det är fortfarande inte några super kap tillgängliga. När går man in? När avvaktar man? Håller med gustav om att vara full investerad till den grad att man har en reserv som inte rörs alls förutom om man förlorar jobbet, blir sjuk osv. Så länge man måndadssparar.

   Radera
  4. @Anonym, att man håller sig med en kassa betyder inte nödvändigtvis att man håller den för att invänta de stora dipparna, det dyker ju upp möjliga affärer med viss regelbundenhet och då är det ju bra att kunna köpa (eller för den delen även att sälja, vilket även det kan vara en möjlighet om priset är det rätta).

   Nu ska jag i sanningens namn säga att jag personligen har avvecklat en stor del av mina innehav till förmån för indexering, men det ”enkla svaret” på dina frågor är annars att man köper när det är billigt, och att man avvaktar/säljer när det är dyrt, svårare än så behöver det inte vara. Problemet är som bekant inte att hitta en fungerande strategi, problemet är att genomföra den, och personligen tror jag nog att månadssparande i en eller flera indexfonder är en bra strategi för de flesta av oss.//Stavros

   http://www.poetryfoundation.org/poems-and-poets/poems/detail/45319

   Radera
  5. Jo håller med men som sagt, det är svårt mentalt att veta när man ska slå till eller avvakta.... skulle man köpt idag eftersom det kommer gå upp imorgon? Eller ska man invänta lägre kurser längre fram? Ingen vet.... alltså blir det köp på spekulation. Personligen köper jag enligt min månatliga plan de bolag som är köpvärda enligt min köplista. Ibland är det så dyrt att inga inköp görs, ibland är det billigt så att kassan töms... vilken den är nära att göra nu.

   mvh
   /anonym 19:30

   Radera
  6. @Anonym

   Du köper enligt din månatliga plan de bolag som är köpvärda enligt din köplista! Fråga: Åtar du dig förvaltningsuppdrag åt nya klienter? Förvaltar du enbart dina egna pengar?

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
  7. Egna pengar.

   /1930

   Radera
 5. Sist jag var på besök in den kyrka jag är bekännande så läste prästen högt ur skriften. Burton Malkiel säger: In addition, you should keep some reserves in safe and liquid investments. That, surely, is to many the antithesis of investing. Why put money in a safe place when you could be picking the next winner on the stock market? To cover unforseen emergencis, thats why! It´s the hight of folly to gamble that nothing will happen to you.

  Varför inte sälja MTN, och sätta pengarna på kontot? Man måste inte köpa aktier i alla läge.

  Ha det bäst

  Lars

  SvaraRadera
 6. Det lär bli en mycket intressant rapportperiod där vi får se hur bolagen tänkt agera efter brexitomröstningen. Bolag som haft höga värderingar under lång tid nu kanske kan få mer normala värderingar efter bolagsrapporterna. Novo Nordisk, AAK, Axfood, Pandora, Lifco... Visst fina bolag. Men bara på sikt tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, spännande att se. Kan för vissa bolag bli som "Betsson" att de får en mer normal än premium-värdering. Själv satsar jag mest på mindre bolag så inte så insatt på dessa. Pandora är lite kul eftersom man nog inte ska lyssna så mycket på analytiker som dom som köper smyckena (tex min sambo och hennes vänner).

   Radera