söndag 5 juni 2016

Annonser och tankar om samarbeten


Jag har börjat med annonser vilket sker genom ett samarbete med Adprofit. Är det så att ni tycker det är störande eller bör utformas på annat sätt, skriv något i kommentarsfältet eller skicka ett mejl eller twittermeddelande. Möjligen är det också en vanesak (i alla fall för mig) eftersom bloggen sett ungefär likadan ut i snart fem år. För min del är Adprofit något jag tycker känns mycket seriöst och de samarbetar med ett 30-tal välrenommerade utgivare vilket borgar för hög kvalitet.

Andra publicister i Adprofits nätverk är t.ex. Aktiespararna, Dagens Juridik, Morningstar och Petrusko. Jämfört med Google Adsense handlar annonserna inte om vadsomhelst utan har en premium-inriktning. Adprofit beskrivs förresten i ett äldre avsnitt i Startupp-podden.

Ingen förändring i stort
Annonserna kommer inte att ändra inriktningen på bloggen utan är ett sätt att få in lite extrainkomster för något jag redan gör. Möjligen skriver jag lite oftare, men det återstår att se. Kanske jag till och med ska bygga upp en liten annons-portfölj och låta läsarna vara med på den resan från noll? Eller så blir det bara larvigt. Jag tänker mig i alla fall själv inte gå in på rena sponsrade inlägg (ersättning för att skriva om ett ämne). Sånt tycker jag själv väldigt snabbt kan bli tråkigt, "köpt" och kan sänka trovärdigheten. Eller så är jag överdrivet negativ, men det är min övertygelse.

För "full disclosure" så har jag som tidigare nämnt ett informellt samarbete med Avanza tillsammans med de andra bloggare som de följer. Jag får gärna länka till Avanzas sidor när lämpligt och får i gengäld en bättre courtageklass. I liten mån kan det påverka ämnet jag skriver om ifall jag hakar på ett föreslaget tema tillsammans med de andra bloggarna. Men det är inget köpt innehåll.

Olika sätt att kapitalisera
Vad anser ni om reklam? Sponsrade inlägg och samarbeten i olika former på bloggar? Det känns som att bloggvärlden på något sätt förändras. Värdepappret är ett sätt att "kapitalisera" på en trogen läsarkrets. Kapitalisera låter kanske fel, men jag menar att bloggen blir en språngbräda för en framtida intäktskälla.

Alternativa vägar för en bloggare att gå är väl:
 • Inga annonser
 • Google Adsense
 • Andra annonsnätverk/annonsörer, t.ex. Adprofit
 • Sponsrade inlägg
 • Andra plattformar, t.ex. Tradevenue
 • Egna aktieprojekt via blogg: t.ex. värdepappret
 • Andra projekt, t.ex. bokskrivning och bokförsäljning via blogg
 • Bygga personligt varumärke, föreläsa etc 
Jag har gått från inga annonser till Adprofit och är nöjd med det. Anonymiteten gör sitt till också även om aktiepubbarna är ett mindre undantag från den. Det här är en hobby, om en än förhoppningsvis lukrativ sådan (tänker då främst på på investeringarna och på lång sikt). På idéstadiet vore det kul att skriva en bok om exotiska investeringar och bolag. Men det får nog vänta tills det verkligen finns ett track-record att tala om. Jag skulle även kunna tänka mig en skiva där varje låttitel är ett bolag i portföljen (eller kanske inte). Just där börjar jag spåra ur, så vi stannar där.

Öppen för synpunkter
Jag tar välkommet emot synpunkter, inte bara på annonser utan på hela bloggens inriktning. Ämnen, teman och vad ska det vara mer eller mindre av. Tror mig ha en hyfsad bild och jag har nog inget annat val än att skriva det som rör sig i huvudet för tillfället. Men sånt går att påverka :-)

Vart tror du "bloggosfären" är om några år, hur tror du den utvecklas? Och vilken väg skulle du ha gått om du var bloggare?

28 kommentarer:

 1. Viktigast tycker jag är att det framgår tydligt vad som är reklam och inte, som läsare ska man inte behöva fundera över detta. Reklamen som du lagt in på bloggen nu är ju väldigt tydlig, så det är inte ett problem för mig som läsare.

  Jag har inga problem med att du lagt in reklam på din blogg, jag har läst bloggen sedan (ungefär) 2012 och tycker väl att införandet av reklam är en naturlig del i utvecklingen. Att du tjänar lite pengar på bloggen borde dessutom leda till att du är mer benägen att fortsätta blogga, vilket jag har ett intresse av och därmed blir reklamen något positivt!

  Helt off-topic, men jag älskar albumet For the Record, när får vi uppföljaren till detta?

  Tack hur som helst för en bra blogg, även om jag inte köper samma bolag som du gör för tillfället så är du en stor källa till inspiration, och det finns dessutom mycket bra diskussioner bland kommentarerna på din blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, skönt att höra! Att ändå få in en liten inkomst kan höja motivationen även om det inte brukar vara något problem.

   Hoppas på en uppföljare någon gång. Det är bara jobb, barn, renoveringar och lite bloggande som kommer i vägen :-)

   Det som jag varit min rädsla är att antalet kommentarer ska minska men jag tror inte att det, i nuvarande utformning, ska påverka. Diskussionerna är det mest intressanta!

   Radera
  2. Jag håller med investerardagbok om att det viktigaste är att inte blanda ihop ditt eget material med material som du får betalt för.

   Sedan är jag kluven till reklam. Jag anser att folk ska ha betalt för det de gör om det nu inte bara är en hobby, men reklam har en förmåga att förstöra upplevelsen.

   Jag vet inte om det finns en marknad i Sverige för att få en stor intäkt från en ekonomi/investeringsblogg via reklam. De största/mest populära (där jag misstänker att din blogg är nära men inte allra längst upp) har några tusen läsare per inlägg? Utan att veta exakt så gissar jag att det kan ge ett par kronor i reklaminkomst och det är frågan om det är värt det.

   Radera
 2. Bloggar själv en del, men tycker att annonser är ett totalt aber som på alla sätt är negativt för 99 % av alla sidor. Jag tror mer på att använda bloggen som en annonspelare i sig för att promota andra intäktskällor. T ex som Aktiefokus gjort för sitt Värdepapper vilket jag tror är riktigt bra.

  I ditt fall tror jag "intäkterna" kommer vara så försumbara att de bara gör mer skada än nytta. Samt kommer innebära medarbete för dig.

  Vet inte heller hur ditt "samarbete" med Avanza ser ut, men jag antar att de inkomsterna inte innebär en stor förändring i din ekonomiska situation? Snarare blir det bara lite töntigt när du tvingas skriva löjliga inlägg om liknelser mellan uppställningar i fotbollsmatcher och aktier för att driva trafik till Avanza.

  Oberoende redaktionellt material är det mest seriösa, och med annonser är man inte oberoende.

  Hälsningar

  https://adblockplus.org/ ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis finns negativa aspekter på det hela. Ska väl nämna att det inte är ett stort merarbete. Framförallt vill jag säga att det informella samarbetet med Avanza inte innebär någon ekonomisk ersättning till mig - utan att jag får en bättre courtageklass, som de andra bloggarna på listan. Och det är inget tvång att skriva något.

   Töntigheten i fotbollsliknelsen slår nog tillbaka på mig eftersom det vara "min" idé (nja, någon har väl kommit på det innan, även om det inte spridits)

   Tack ändå för kommentar!

   Radera
  2. Jag tror töntigheten ligger i att det känns krystat när alla ska göra det. Om någon gör det för sin egen blogg så är det intressant och nyskapande, men när det koordineras så tappar det sin charm.

   Apropå adblockers så läste jag någonstans att 30-40% av användarna på vanliga datorer använder adblockers nu. Opera har till och med lagt till det i den vanliga webbläsaren. Det är en stark signal att webbreklam har gått för långt.

   Radera
 3. Jag har gått i samma tankar. Har inget intresse av att springa livet ur mig men funderar dels på Adprofit och dels på ett lite mer avancerat projekt där jag analyserar reklamvideos. I fall två blir det sponsrade inlägg, men inom en sektor jag arbetat med och gärna fortsätter med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok! Det kanske är en naturlig utveckling.

   Sponsrade inlägg är känsligt, men det jag mest tänker på när det är så "uppenbart" att det är ett köpt innehåll. Skulle det vara inom en viss sektor, och ha ett i övrigt seriöst upplägg, så behöver det inte vara negativt.

   Radera
 4. Sponsrade inlägg är enligt min mening ett stort nej, vet att Västkustutdelaren (tror jag stavade det rätt, en blogg som jag bara var in på ibland) gjorde ett för Nordnet och det blev sågning vid fotknölarna i kommentarerna om det (det var sponsrat inlägg om varför du skulle använda Nordnet som mäklare).

  På andra sidan så tycker jag att öppna men sponsrade diskussioner, t.ex. Avanza ber dig skriva om ditt bästa utländska aktieinnehav eller NordNet ber dig skapa en portfölj för en ny aktiesparare vore helt ok. Anledningen ligger i att de inte styr innehållet utan bara en allmän diskussion utan krav på att du ska vara positiv/negativ till något. Har för mig att du har varit med om det tidigare med Avanza (och Petrusko med flera) angående an nybörjare portfölj samt gissningar för hur 2016 skulle gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrektion på ovan, det var inte Nordnet utan DeGiro.

   Radera
  2. Håller med, det krävs mycket för att ett sponsrat inlägg ska träffa rätt och inte leda till tapp av trovärdighet.

   Så ska man nog uttrycka grejen med Avanza, att flera bloggare skriver om samma öppna diskussion ger en bra bild och olika infallsvinklar som man lär sig mycket själv på också.

   Det är både kul och nyttigt att se hur olika bloggare tolkar samma sak, särskilt när det utvecklas i kommentarsfältet också.

   Radera
  3. Hej Jonas och Gustav,
   bra inlägg som vanligt! :-)

   Det stämmer att jag skrev ett sponsrat inlägg för ett par veckor sedan och dina ord stämde mycket bra med att jag blev "sågad vid fotknölarna" trots mycket tydlig markering redan från början att inlägget var sponsrat. Efter att ha sett reaktionerna och fortsatt med feedbacken om detta via mail med ett par läsare så kommer jag inte skriva några sponsrade inlägg igen.
   Däremot tycker jag att annonser i sig inte är fel om de är "placerade snyggt" och inte förstör läsupplevelsen för besökaren.

   Med vänliga hälsningar
   Västkustinvesteraren

   Radera
  4. Tack :-)

   Tycker du resonerar klokt och det är inte alltid lätt att förutse alla reaktioner. Som alltid är allt enklare i efterhand :-)

   Sen är det så att det, av någon anledning, stör mindre i t.ex. Poddar där ju t.ex. Degiro-reklam förekommer flitigt. Varför? Kanske för att inslaget är kort sett till hela programlängden?

   Radera
 5. När pengar kommer in i bilden styr det beteendet och ibland när pengar läggs till en aktivitet kan aktivitetens inneboende syfte delvis gå förlorar. När barn börjar skolan gillar de exempelvis att göra läxor för att det är kul att göra aktiviteten i sig. De har med andra ord intern motivation att göra det. Om man sedan säger att du får x kronor om du gör den här läxan. Får de mer motivation till en början. Om man sedan tar bort monetära incitamentet, an det hända att barnet inte vill göra aktiviteten längre, utan kräver betalt. Den tidigare interna motivationen att göra något har ersatts med extern motivation som kommer utifrån.

  Jag vet inte vad du tjänar, men gissningsvis är de intäkter du skulle kunna tjäna på reklam en droppe i havet som inte kommer att påverka din livskvalitet. Vad som däremot påverkar dig är dina investeringar och de diskussioner som förs i kommentarsfälten. Genom kommentarerna får du input på investeringar och aspekter du kanske missat kan beröras osv. Risken för felinvestering borde därför minska. Om vissa läsare lämnar pga. reklamen kommer risken för att aspekter förbises förmodligen öka och den risken måste vägas mot de kronor du drar in på direkta reklamintäkter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den här farhågan är det som fått mig att avstå hittills. Annonserna är så att säga en bisyssla till bloggandets huvudsyfte som är att skriva ner och få värdefull input och kommentarer.

   Skulle det vara så att annonserna leder till färre läsare men framförallt färre kommentarer eller kommentarer av lägre kvalitet så får jag vidta någon åtgärd. I första hand handlar det om ändrad utformning av annonserna. Ambitionen är att ha ett långsikt samarbete med Adprofit och jag har också en god dialog med dem.

   Radera
  2. Den stora frågan är vad man vill med sitt bloggande, och därmed vad annonser (eller textreklam typ Vardia och Bonheur) gör för bloggens förtroende.

   Några vill "bygga varumärke" och bli kändisar, som sen kan sälja "rådgivning". (Jmf alla med eget namn eller eget media)

   Några vill öka börskurserna på sina tidigare inköpta något obskyra "förhoppningabolag" (Jmf rättsfall inom läkemedelsbranschen)

   Några vill visa hur duktiga de är på "finansanalys" och göra tvärsäkra utsagor om framtiden (Jmf Vardia och Bonheur igen)

   Några vill inbjuda till meningsfull dialog inom svåra ämnen som "aktier och investeringar" (Jmf öka sin egen kunskap och få nya erfarenheter)

   Några (få) vill bara generera och strukturera sina egna tankar om just "aktier och investeringar" (Jmf tänka till på egen hand, typ "Besser")

   Så det gäller att veta vad man vill med bloggen. det är svårt (eller nästan omöjligt) att (med integritet) kombinera flera anledningar.
   Och det är ännu svårare att få tillbaka ett förlorat förtroende för sin blogg. Som vanligt tar det lång tid att bygga upp och kan lätt raseras på kort tid.

   Besser

   Radera
  3. Intressanta funderingar!

   Viktigast för mig är att ha roligt och att lära mig. Skrivandet och kommentarerna och diskussionen är det stora med bloggen. Annonserna blir en extrainkomst samtidigt som jag gör det ovan nämnda. Men inkomsten från råd/diskussion/ökad kunskap är det stora.

   Totalt sätt är ändå roligheten viktigare än inkomsterna från investeringarna, hur konstigt det än låter. Men tjänar man inte pengar på investeringarna så försvinner i och för sig roligheten också kan jag tänka mig.

   Radera
 6. Ok med reklam i sidorna men aldrig i inläggen själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anser du att nuvarande utformning är okey, eller menar du att annonsen direkt under inlägget stör för mycket?

   Radera
 7. Jag trodde alla använde Adblock nuförtiden.
  Själv klickar eller läser jag aldrig annonser så det är lika bra att jag slipper se dem.

  SvaraRadera
 8. Väldigt intressanta funderingar och frågeställningar för en bloggare att fundera över.

  För min egen del handlar mitt bloggande om att bygga varumärke först och främst så annonser och sponsring är inte aktuellt för närvarande.

  Jag blir tillfrågad om Avanzas kampanjer och ställer upp på de jag tycker är kul för min egen del och som kan locka nya/fler läsare (är inte med på deras blogglista och har ingen courtagerabatt).

  Jag har blivit tillfrågad från andra aktörer om att blogga på deras plattformar men uppsidan kontra nackdelar har varit begränsad så det får vara tills vidare, gillar friheten med egen plattform.

  Vidare rekommenderar jag gärna på eget bevåg leverantörer, produkter och tjänster jag tycker är bra och kan tänka mig att använda själv.

  Är som vanligt en svår balans och jag tror magkänslan räcker långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka funderingar! Du har lättare att bygga personligt varumärke eftersom du är helt öppen med vem du är. Sen blir väl i och för sig Gustavs Aktieblogg ett varumärke också (som jag hoppats inte tagit sig en törn nu).

   Min magkänsla är att detta upplägg med Adprofit är bra, och inte stör läsande och kommentarer i nämndvärd omfattning, särskilt efter en invänjningsperiod. Men det är en svår balansgång att leda sin "bäbis" (om man få kalla bloggen det) på rätt väg ut i världen, och på något sätt är det trevligt om de också blir självförsörjande :-)

   Men som någon var inne på: Den överlägset största inkomstkällan, sett över tid, är kommentarerna och diskussionen som inläggen ger upphov till. Och skrivandet i sig är också en nyttig bearbetning. Det bästa, eller jobbigaste, är att se kommentarer till gamla inlägg som man önskade att man tog till sig tidigare :-)

   Radera
 9. Prisa gud for surfning mha Adblock i Google. Inga onödiga och störiga annonser för min del alls.

  SvaraRadera
 10. Vore jag en bloggare skulle jag vara helt annonsfri (går det?). Min önskan skulle vara att eventuella läsare skulle känna (så långt det är möjligt) att jag vore fullständigt oberoende.

  Jag skulle även tacka nej till alla potentiella inbjudningar till evenemang, intervjuer med mera. Det vore en blogg helt i läsarnas och min egen tjänst.

  Med vänlig hälsning

  Carolus

  SvaraRadera
 11. Jag har jobbat med internetmarknadsföring i 10 år och min uppfattning är att många klagar men ingen lämnar en sajt för att det finns reklam på den. Det händer inte, inte på en sajt med unik innehåll. Så som denna. Inget att oroa sig för alltså.

  Kör på med reklam du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Carolus Ja, det vore helt renast och konsekvent på alla sätt. Men det andra har sina fördelar också och i reklamen tänker jag nog främst för egen del.

   @Anonym Sant! Det kan nog vara en vanesak, även om jag givetvis får bevaka och följa upp.

   Radera
 12. Hej Gustav

  Tycker inte att reklam på bloggen stör. Du har en banner just nu? Det är ju ingenting. Man är rätt härdad nu för tiden med all reklam på nyhetssidorna som är betydligt mer störande. Du tappar inte i mina ögon i alla fall.

  Reklam på bloggen ok. Sponsrade inlägg tråkiga. Men ok om man är extremt tydlig med att det är reklam. Ungefär som Conucopia när skriver sina reklam-inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, skönt att höra. Annonser kan visas på tre möjliga platser, banner högst upp, en till höger och en längst ner efter inlägget. Kan vara så att en eller max tre visas, beroende på situationen.

   Har blivit mer observant på reklam sedan jag började med det här. Och ja, det finns mycket värre exempel :-)

   Radera