lördag 20 juni 2015

Megatrender 2025


Får bli ett eget inlägg om de stora trenderna som målas upp i vissa framtidsstudier. Fokus är fortfarande att hitta bra bolag med fin historik och starka konkurrensfördelar. Och analysen ska ske utifrån ett bolagsperspektiv. Men när det gäller att bedöma bolagens tillväxtmöjligheter är det bra att ha megatrenderna i bakhuvudet. Och sen är det ett himla intressant ämne i sig tycker i alla fall jag!

Några läsvärda rapporter:
Megatrends, Frost & Sullivan,
Future State 2030, KPMG
Global Trends 2030, National Intelligence Council.

Den här 3-minutersvideon sammanfattar förändringarna bra.

Äldre befolkning
Andelen äldre än 65 förväntas gå från 8 till 13 procent 2030. Rimligtvis innebär det mer sjukvård och mediciner. Det blir nog också ett tryck på statsbudgeterna i väst i form av en ökad "försörjningsbörda".

Bolagsspecifikt:
  • Hälsovård, äldreboenden och rese/kryssningsbolag är väl givna vinnare? Johnson & Johnson borde vara ett säkert kort och nog bör t.ex. Nortwest Healthcare vara mer attraktivt.  
  • Försäkringsbolag kan gynnas av att samhället inte kommer kunna bära "bördan" i samma omfattning som tidigare. Mer privat och mindre offentlig försäkring!
  • Kanske är det bra att undvika bolag som enbart verkar i länder med dåliga finanser och åldrande befolkning (t.ex. Italien?).

Ökad befolkning och medelklass
Medelklassen går från 27 procent till 60 procent av befolkningen 2030. Tillväxten sker framförallt i Asien och Afrika. 80 procent av medelklassen kommer att finnas i utvecklingsländerna, jämfört med 58 procent idag.

Bolagsspecifikt:
  • Det här driver väl de flesta bolag, men jag tror att bolag som inriktar sig direkt mot Afrikas och Asiens medelklass är extra intressanta. Famous Brands är ett sådant exempel. Cafe de Coral (restauranger i Hong Kong och Kina) och Universal Robina (Snacks i Filippinerna och Indonesien) och Silverlake Axis (banksystem) är andra direkta spelare.  
  • Jättar som Unilever, JNJ och H&M når medelklassen på ett diversifierat sätt.

Från Väst till Öst - och lite syd
Kina och Indien kommer att vara ledande i världen. 2030 förväntas de tillsammans stå för 35 procent av befolkningen och 25 procent av global BNP. Europa blir mer av en "bakgård". Befolkningen står still och försörjningsbördan kan sätta press på statsbudgeterna.

Både befolkning och världsekonomi har flyttat österut, och söderut. Afrika och länder som Brasilien lär stå mycket starkare. Just Afrika-spåret har jag varit på länge, men lyfter man blicken är Öst till väst den allra största rörelsen. Länder som Indonesien, Filippinerna och Thailand kan vara nästa "BRIC"-länder.

Bolagsspecifikt:
  • Kanske är det viktigt att inte ha alltför många rena Europabolag eftersom de ekonomierna och befolkningarna riskerar att stå still. 
  • Bolag som når Asien- och Afrikas medelklass kan vara bra.

Urbanisering
Urbanisering är en stark trend och ja då behövs väl mer av mat, transport, energi, hus etc. Det talas också om "smarta-städer" som ska vara mer eller mindre självförsörjande. Kanske är det kosmetika, Stockholm har en egen hemsida för det. Återstår att se om Stockholm kommer vara smartare än andra lantis-städer :-)

Bolagsspecifikt:
  • CISCO tror jag är inblandade i projekt om smarta städer. Grön energi, elnät. etc kan gynnas men här är det svårt att utse framtida vinnare. 
  • Att investera i bolag som äger mark i städer som kommer bli mer attraktiva är inte fel. Ta ett bolag som Northwest. Marken i storstäderna lär bli värd mer över tiden.

E-handel
År 2025 förväntas e-handeln stå för 19 procent av all försäljning jämfört med 5 procent idag.

Bolagsspecifikt:
  • Givetvis är det bra att satsa på bolag som har kommit långt när det gäller e-handel. Ett bolag som Woolworths är t.ex. störst i Australien. H&M har kommit igång bra. Sedan borde postoperatörer gynnas 
  • UPS och DHL lär väl gå varma, särskilt i framtiden. Eller så tar drönarna över, vem vet?! UPS-drönare?
Något som kanske inte har framtiden framför sig är stora köpcentrum, ifall de är svåra att dela av. Trenden är mindre butiker som mer är till för att sälja in varor och interagera med kunderna.

Hälsotrend
Mer utbildning och bättre spridning av information gör att man bryr sig mer om sin hälsa.

McDonalds, Coca-Cola och Cigarettbolag kan vara i farozonen. Snacksbolag bör kanske ställa om till nyttigare produkter. Mondelez och Universal Robina har vissa utmaningar. Egentligen handlar det nog om anpassningsförmåga. Men hur ska tobaksbolagen anpassa sig till ett globalt rökförbud?

Bolagsspecifikt:
  • Välj de bolag som redan slagit in på nyttiga spår och som har förmåga att anpassa sig. Undvik tobaksbolag! Grämer mig lite över att inte ha köpt världens enda (?) börsnoterade bolag till 100% fokuserat på ekologisk barnmat (Bellamy's i Australien.)

Andra trender...
Finns mycket mer att nämna:
  • Digitalisering 
  • Internetförsäljning/marknadsföring kan leda till lägre inträdesbarriärer för nya spelare.
  • Internet of things, att allt är sammankopplat. Kanske en utmaning för Assa Abloy med sina fysiska lås och med Securitas med sina fysiska - ibland alltför fysiska - väktare. Och för att inte tala om Loomis.
  • Automation, att alltmer tillverkning sker genom maskiner. En stor fråga är var produktionen kommer hamna. Kommer robotar sy kläder? De kan ju jobba dag och natt. 
  • Knappt om vatten, mat, olja etc? Ökad befolkning sliter på jordens resurser.

Synpunkter?
Själv har blivit lite extra sugen att nå Asiens medelklass, t.ex. via Unilever, H&M (!) eller mer lokala bolag. Bolag som direkt gynnas av e-handel, som t.ex. UPS är också något att undersöka närmare. Och ABB finns där i bakgrunden och lurar. Robotar, automatisering och smarta energilösningar har verkligen framtiden framför sig.

Trenderna tar jag framförallt med mig när det gäller att se bolagens tillväxtmöjligheter. Som exempel gynnas Discovery av flera trender: digitalisering (big data), ökad medelklass i Asien och Kina, mer privat försäkring och hälsoperspektivet. Österrikiska posten gynnas av ökad e-handel men har å andra sidan digitaliserings-trenden emot sig när det gäller brev.

Påverkar några av megatrenderna ditt sparande och val av bolag?

23 kommentarer:

  1. Det jag antar att du menar med "digitalisering" är att allt mer teknikutveckling sker i mjukvara. Framsteg inom alla möjliga områden är egentligen framsteg i mjukvaran de använder. Det kan vara simulatorer för kemiska processer eller elektroniska lås eller styrsystem till förbränningsmotorer eller kontrollprogram för litium-jon-batterier.

    Men finns det något företag som har nytta av att det görs mycket mjukvaruutveckling? Inte vad jag kan komma på. Det är så distribuerat och öppet för vem som helst att göra saker att det knappast kommer finnas ett bolag man köper av för att förbättra något.

    Istället tror jag det blir som för många trendbranscher, alltför många hoppar in för att sälja utvecklarresurser och konkurrensen leder till låga marginaler och dålig lönsamhet.

    För ca 10 år sedan tänkte jag "ah, folk blir äldre (sjukare) och rikare så de pengarna kommer hamna hos läkemedelsföretag" och började månadsspara i en dyr läkemedelsfond. Under de 6 år jag hade den så rörde den sig inte (vilket väl betyder att den gick upp ca 1,6% per år före avgifter) så det försöket att hoppa på en megatrend gick inte så bra. Jag har inte analyserat vad (förutom att välja dyr fond) som gick fel. Kanske bara dålig timing. (2007-2012).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Digitalisering var ganska brett formulerat, egemtligen ett ämne för sig. Är inte någon teknikexpert (därför jag skrev digitalisering:-) men ja, menar nog vad du säger. Låter svårt att hitta konkurrensfördelar just i den utveckligen du tar upp, håller med.

      Läkemedel tror jag möjligen har gått bättre sen. Eller så hade du otur med fond. Kör själv Johnson & Johnson som "fond", funkar extra bra nu med lägre courtage. Tror ändå det är ett stabilt och bra område, så länge man väljer bolag med starka komkurrensfördelar.

      Radera
  2. Har UPS. Framstod som en stabil utdelare. Fortfarande inte kommit tillbaka sedan kursfallet vilket jag tycker gör det till ett intressant case.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker också det ser ut som ett intressant case. Det jag måste läsa på om är hur de olika bolagen är exponerade mot Asien etc, för det kan vara viktigt på sikt. Å andra sidan kanske e-handelstrenden är ännu starkare i väst.

      Radera
  3. För mig är Elekta ett bolag jag tjatat om länge som nu kommit ner till en långsiktigt billig nivå, dock verkar Elekta inte vara speciellt omtyckt i bloggosfären.

    Kan kapitalisera dels på den åldrande befolkningen samt även tillväxtmarknaderna (där del åldrande befolkningen kommer öka markant framöver). Samt de höga inträdesbarriärerna. Nej, jag har svårt att se hur Elekta på 10 års sikt inte kan bli annat än en mycket bra placering.

    Absolut ser aktien dyr ut idag till en vinst som dalat senaste åren, men detta är knappast beständigt enligt mig. Så snart tillväxten om några år (enligt vad jag och bolaget tror på) kommer tillbaka till tvåsiffriga tal och marginalerna kommer tillbaka till snittnivåer för de senaste 5 åren så kommer värderingen se väldigt låg ut, och jag tror då marknadens förtroende återvänder och bolaget får åter en multipelexpansion till höga PE-tal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Elekta är på bevakningslistan. Mycket intressant på lång sikt, men jag avstår tills vidare ändå. Börspodden pratade om att ändrade redovisningsregler kunde slå mot dem (och andra bolag). Innan jag fått klarhet i det avvaktar jag med köp.

      Din tes kan dock vara riktig, inte alls omöjligt att de hittar tillbaka till gammal god form, för trenderna talar i deras favör och inträdesbarriärerna höga.

      Radera
  4. För att knyta an lite till ditt inlägg så tror jag stenhårt på Cyber Security som ett område som bara kommer växa och bli allt viktigare. Många aktier har redan gått upp en hel del, men marknaden kommer knappast bli mindre och mindre. Myndigheter sätller allt högre krav på säker hantering, vi har miljarder människor som har all information i sina smartphones och snart ska allt och inget kopplas upp mot Internet (Internet of Things). Kommer kräva oerhört mycket handpåläggning för att få detta att fungera i en säker symbios!
    Bolag som Advenica (svenskt), Palo Alto (PANW, USA) mfl mfl
    Finns även bolag som gynnas av myndigheternas allt mer ökande krav:

    http://investorplace.com/2015/06/3-cybersecurity-stocks-saic-mant-bah/#.VYaLPxPtlHw

    Även bolag som Log Me In (LOGM, USA) kommer dra nytta av det ökade behovet av säkra remote lösningar:
    http://www.zacks.com/stock/news/174586/logmein-logm-stock-3-reasons-why-it-is-a-top-choice-for-growth-investors

    Tack för trevlig blog!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant område och säkert mycket större om 5-10 år. Problemet är att jag inte kan hitta bolag med stigande vinster och utdelningar. Petrusko har skrivit om ett bolag som möjligen är mer i min smak: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/digital-realty-trust-dlr.html?m=1

      Men då tappar man i och för sig det speciella du är inne på. Mycket möjligt att du har rätt men jag är för "feg" eller defensiv för att hoppa på nu. Risken är såklart att kurserna är mångdubbelt högre när de här bolagen börjar dela ut, men ja... avvaktar ändå :-)

      Tack själv, fin trendspaning. Hade inte alls koll på det här.

      Radera
  5. Jag är inte lika övertygad om att en åldrande befolkning betyder glada dagar för läkemedelsindustrin och dom privata äldreboendena. Min syn på den trenden är att vi snarare är pigga längre än skröpliga längre. För att hård-dra det lite: Förr hade vi tunga jobb, så vi var slut vid 65 och sedan efter pensionen levde vi 15 skröpliga år fram tills vi var var 80. Nu jobbar vi inte lika hårt. Så nu är pigga fram till 75 och sedan har vi 15 skröpliga år fram till 90. Att vi blir äldre betyder alltså inte per automatik att vi kommer att spendera fler av våra år på ålderdomshem.

    Jag tror snarare att om man vill kapitalisera på den åldrande befolkningen så bör man investera i en golfanläggning eller ett gated-commuinty-resort eller något annat som pigga pensionärer (vilket vi kommer se mer av i framtiden än vi gjort historiskt) tycker om att förgylla sina dagar med.

    Trenden med en åldrande befolkning innebär ju även att det kommer bli vanliga att ens föräldrar fortfarande är i livet när man själv blir pensionär. Vilket kan komma att innebära att fler kommer börja ta hand om sina egna äldre igen. Vilket inte heller det är bra för ålderdomshemmen. När man blir pensionär och har sina föräldrar i livet har man ju annan möjlighet att ta hand om dom än om dom blir så gamla att dom behöver bli omhändertagna när man är i arbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det behöver inte vara så självklart. Hörde på en fondpodd, börspodd eller vad det nu var att livslängen ökar men att det var de "skröpliga" åren som ökade och inte de hälsosamma. Men, jag ska nog låta det vara osagt, minns inte källan. Här är någon annan slags källa med samma tes: http://www.medicalnewstoday.com/articles/254037.php

      Golfanläggningar är inte fel. Har hittat en spännande, men lite för udda, vid namn Accordia Golf Trust. Japanska golfbanor noterade i Singapore med 8 % direktavkastning. Finns säker fler bolag. Och kryssningar borde vara givet eftersom du säkert kan åka som halvskröplig och det är läkare ombord.

      Äldreboende måste nog variera från land till land, men bra frågor att tänka på som du tar upp!

      Radera
  6. En "smygsurfare" på makrotrendsvågen som jag ser det är BillerudKorsnäs. Urbanisering innebär att mer av den mat vi äter (och det kaffe vi dricker) kommer att vara take-away i framtiden. Och vem är värdsledande på att tillverka den vätskekartong som all denna mat och dryck ska transporteras i? Jo BillerudKorsnäs.

    Ökad urbanisering innebär även att större andel av befolkningen kommer att bo i stenhus och färre i trähus. Och vem är marknadsledande på att tillverka säckar för transport av betong och cement? Jo BillerudKorsnäs.

    Mer e-handel innebär att varor skeppas runt i mindre förpackningar ofta i papp. När man köper kläder i en affär så bär man hem dom i en plastkasse. När man köper dom på nätet så kommer dom hem till en i en förpackning av papp/papper. Samma med mat man beställer på nätet. Upplever jag ofta kommer i pappersförpackningar istället för dom plastpåsar man själv bär hem den ifrån butiken i. Så jag ser rent allmänt en ökande efterfrågan på papp i makrotrendernas spår.

    Dessutom så håller ju tidningspapper på att dö sotdöden. Vilket borde pressa priserna på den viktiga insatsvaran massanved.

    Ledningen är dessutom medveten om att det är i asien tillväxten finns. Så man investerar just nu i att etablera försäljningskontor och att försöka ta marknadsandelar i den delen av världen.

    Appropå tidningspapper så kan det ju såhär efter ett inlägg om makrotrender vara på sin plats med ett inlägg om dess motsats (makro-o-trender?). Vad ska man verkligen inte ligga investerad i dom närmaste 20-30 åren? Tidningspapper är en sån. Jag tror även att husqvarna kan få det knapert. Växande medelklass javisst. Men å andra sidan urbanisering. Hur många kommer i framtiden att ha en egen gräsmatta att klippa och en egen skog att gå och såga i för den egna vedförsörjningen? Och kommer dom som har en gräsmatta verkligen vara beredda att betala en premie för ett fint märke? Borde inte gräsklippare vara en såpass basic produkt att lågkostnadsproducenter kan ta marknadsandelar? Är mycket väl medveten om att jag här går emot Fredrik Lundberg som ökat i Husqvarna dom senaste åren...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja Kors i taket, eller näsan i taket kanske man ska säga :-) Hade inte koll på det här alls - att ett klassiskt sågverk kan bli en stor vinnare på urbanisering, betongsäckar och e-handel. Fin spaning!

      Gräsklipparna går väl mer och mer mot "brödrostarna", nu spelar det ju knappt någon roll vilken brödrost man köper. Kommer nog vara samma sak, förr eller senare är det "klippt" med dagens eventuella konkurrensfördelar :-) Men Lundberg brukar i och för sig vara bra på klipp.

      Radera
  7. Något helt annat. Nu när "vi" har ägt NWHP en lång tid är det så klart tid att spana in andra liknande. Exempelvis kanadensiska äldrebostäder som borde ha en lika lysande framtid som kanadensiska sjukvårdslokaler..... Vad tror du om Chartwell Retirement Residences? CSH.UN. Har funnits sen 2003 och äger/förvaltar 149 properties för äldre./mvh den anonyme läsaren
    :O) /mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, marknadspotentialen finns där helt klart, se sid 6 och 7 i presentationen:
      http://investors.chartwell.com/Cache/1500071697.PDF?Y=&O=PDF&D=&fid=1500071697&T=&iid=4100072

      Något att fundera på är Chartwell mot Extendicare. Intressant nog går båda ut från USA. Borde innebär väl att konkurrensen ökar i Kanada när kapital ska återinvesteras där. Ifall de här går mot en duopol-situation är de högintressanta. Måste kollas närmare på!

      Radera
    2. Nu med dom nya courtage-nivåerna kan man ju chansa på ett mindre antal :O) Extendicare har bättre direktavkastning än Chartwell, men sänkte utdelningen 2013.

      Med lite mer googling i bakfickan så väntar jag med Chartwell tills den går under 11 CAD igen. /mvh den anonyme läsaren

      Radera
    3. @Gustav

      Tack för en läsvärd sammanställning. Min erfarenhet är dock att det inte blir som man tänkt sig. Pratet om Europa som en "bakgård" har pågått så länge jag minns. Själv köpte jag SEB Euroland Gratis när den lanserades. Har gått upp runt 45% sedan dess. Europa har massor av välutbildade människor som längtar efter ett jobb. Storföretagen kan välja, och vraka.

      Så länge jag har läst ekonomibloggar har bloggaren Conucopia drivit tesen om peak-oil, och bostadsbubblan. Oljepriset har sjunkit, och bostadsbubblan lever och frodas. Människor är tydligen beredda att lägga mycket av sina inkomster på detta "att bo".

      En temainvestering brukar ofta få ett resultat som det signaturen Daniel beskriver med sin läkemedelsinvestering.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    4. @den anonyme läsaren: Chartwell ser klart störst ut och är nog på det sättet ett säkrare val. Men inte påläst alls ska sägas.

      @Lars: Tack för kommentar och visst är det så! Vem vet, det är så himla mycket som samverkar. Ta Europa som exempel, många bolag har för det första exponering och tillväxt utanför Europa. Och skulle du köpa ett bolag med 100% Europaexponering (ett italiensk cafebolag eller nåt) så kan ju urbanisering och äldre befolkning leda till ökat antal fika-besök.

      Tror inte heller på rena tema-investeringar i sig, utan på att hitta bra bolag med bra historik och framtid. Men då är det väl bra om de har någon megatrend med sig och i i alla fall inte emot (även om man kan argumentera att det redan är inprisat). Rena tidningsbolag handlas väl knappast till PE30 idag t.ex. :-)

      Radera
  8. Vad tror du om northwest nu? Backat rejält och DA är riktigt attraktivt nu. Tror du det finns stora risker med bolaget?

    /Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Northwest är verkligen en besvikelse hittills. I alla fall när man ägt den en lägre tid nu... i skrivande stund nere på 7.86 CAD. Jag har den som största innehav och ökar inte just nu (dåligt med kassa), men kanske senare.

      Det som pressar dem är en allmän nedgång för Reit:er pga ränteuppgångar, jämför t.ex. med utvecklingen för HCP. Extra press mot Northwest kan vara negativ publicitet för ledningen, se länken: http://www.bnn.ca/Video/player.aspx?vid=642028

      Där ger personen ledningen kritik, och menar att sammanslagningen kanske inte var för aktieägarnas bästa. Jag har svårt att avgöra hur det står till med den saken. Tittar man framåt kan man väl säga att Paul Dalla Lana åtminstone som det ser ut NU bör agera i aktieägarnas intresse när han själv är största aktieägare med 34% av bolaget.

      Riskerna är framförallt:
      1. Räntehöjningar som pressar REITs
      2. Fortsatt misstroende mot ledningen. Kan förbättras om de levererar enligt plan i nästa rapport (troligen augusti).
      3. ...att Paul Dalla Lana kraschar ännu värre än nyligen: https://www.youtube.com/watch?v=-nTwBp7dsAk

      Mot riskerna står en direktavkastning på 10% som åtminstone jag ser som hållbar med tanke på långa kontrakt och bundna räntor.

      Radera
  9. "År 2025 förväntas e-handeln stå för 19 procent av all försäljning jämfört med 5 procent idag."

    Var kommer uppgiften från och hur definieras ehandel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Laborerade lite med miniräknaren och kom fram till den siffran...nej kanske inte:-)

      Se sid 19 i presentationen från Frost & Sullivan:
      http://www.investinbsr.com/ipaforum/wp-content/uploads/Iain-Jawad-IPA-Forum-2014-Presentation.pdf

      Vet inte hur de närmare definierar e-handel, men här är i alla fall källan!

      Radera
  10. Hej, tack för intressant artikel. Själv ägnade jag sommaren åt läsning av "The Everything Store", intressant om hur Amazon väntar ut, väntar ut och till slut hugger sig in - och blir marknadsledande - på område efter område.
    En kommentar till: Jag tror att framtida teknik kommer möjliggöra att Google / Apple och kanske ytterligare någon spelare kapar åt sig större del av den mobila "kundrelationen", på bekostnad av operatörer. Dvs: du som telefonkund har inte längre en relation med Tele2 / TeliaSonera etc, utan telefontillverkarna köper direkt ex 5 miljoner abonnnemang och förhandlar med operatören - sedan har du enbart en relation med och är automatiskt inloggad med din Apple / Google device. Ger data ==> analys-möjligheter osv till de amerikanska drakarna, och reducerar operatörerna (som kanske till slut endast är 3-4 st i Europa) till "dumb pipes" som enbart ska leverera täckning för dina telefoner (med väldigt begränsad tillväxt-förmåga....). Bara en tanke - får se hur det ser ut om 5-10 år....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en risk med telefonoperatörer. Sen vet man inte vilken tidshorisont som det hela kan tänkas handla om. Äger MTN och är inte orolig. På något sätt blir de en utility, och kommer man in på hög direktavkastning så kan det vara en bra affär ändå. Och i Afrika finns ändå chans till tillväxt.

      Man kan också tänka sig att de diversifiserar sig till andra områden, t.ex. jobbar MTN med elektroniska transaktioner och Telia har köpt en del av Spotify. Men visst, narrow moat (10 år eller mer) och inte Wide (20 år eller mer) gäller väl för teleoperatörer.

      Radera