söndag 28 juni 2015

Tre bolag och en ny investeringsmodell


Nu är det snart läge för sommaruppehåll. En halvårsrapport ska väl hinnas med, i värsta fall på twitter. Kanske också ett inlägg om reviderad investeringsfilosofi.

Under senaste veckan har jag funderat extra på några bolag. Alla tycker jag är intressanta och jag är närmast köp i Unilever och framförallt Slater & Gordon. Bolagen är på bevakningslistan men måste få en mer ordentlig genomgång.

Sen blir man förstås lite nyfiken, eller snarare nervös, över alla Greklandsturer. Sånt tar jag dock inte hänsyn till när jag investerar, med undantag för att jag är ännu mindre sugen på att köpa Grekiska bolag i dagsläget. Kanske blir jag glad över att ha bolag över hela världen ifall just Europa dras ner i grexit-panik, men världen är i o f s ganska sammankopplad nu. Här är hursomhelst bolagen:

Unilever NV (Holland)
Kurs: 39 Eur, P/E 21, 3 procents yield.
De här är en slags gratis emerging-markets fond inriktad mot konsumentvaror. Tanken är givetvis att medelklassen kommer att vilja köpa lite lyxigare varor och Unilever ligger bra till där. Visserligen är det en nackdel att inte ha egna försäljningskanaler men antalet starka kedjor är lite lägre i Emerging-markets delen än i väst. Nu är andelen emerging markets 60 % av försäljningen, men går man till 2020 så förväntas det öka till något i stil med 75 %.

Unilever äger många "mini-Unileverar" världen om, och du får dom lite billigare och med mer riskspridning genom att köpa moderbolaget. Annars är väl bolag som Unilever Indonesia (världens 4:e folkrikaste land!) intressanta men ack så dyra.

Unilever kan köpas som ADR i USA, men då med avgift på utdelningen, så jag skulle nog köpa direkt på Holländska börsen via telefonorder. Måste kolla mer på bolaget, och lär sig ju så länge man (Uni)lever :-) Plus för att Stefan Thelenius köpt, vilket väckte tanken, och att superförvaltare som Arisaig har dem som kärninnehav.

UPS (USA) 
Kurs: 99 Dollar, P/E 19, 2,9 procents yield.
Vore väldigt nära köp om det inte vore för skuldsättningen. Annars ett klockrent spel mot E-handel med goda expansionsmöjligheter i Emerging markets. Fina samarbeten med läkemedelstillverkare finns också. Jag fattar det som om att de tar hand om massor med läkemedelstransporter, vilket är en intressant nisch. Sammanlagt gynnas de av megatrenderna e-handel, emerging markets-tillväxt och mer hälsofokus.

Pensionsavsättningarna och skuldsättningen är det som avskräcker. Debt/equity på skyhöga 700%. Knappast "goda finanser" eller ens ok finanser så som jag vill ha när jag investerar. Men hur stor är risken att UPS går i putten, och är skulderna tillfälliga? Nej, det här kan ändå få mig att avstå. Tyvärr. 

Slater & Gordon (Australien)
Kurs: 5 AUD, P/E 18, 1,7 procents yield.
Vem är inte lockad av att bli delägare i en advokatbyrå på ett smidigt sätt? Har skrivit om den för flera år sedan men nu har de tagits upp till bevakning av Morningstar som ger dem "narrow" moat och 5 stjärnor (=rejält undervärderad). Ocykliskt, udda och en verksamhet de flesta kan relatera till. De äger flera stora advokatbyråer i Australien och England, företräder företag och privatpersoner och förvärvar nya byråer på löpande band.

Inget megatrend-bolag* men ett udda bolag med ocykliska egenskaper och god tillväxt. Advokatbyråer är väl närmast något åt utility-hållet, vi pratar ju om nödvändiga inköp.

Det som verkligen lockar är den kommande tillväxten. Om du håller bolaget i två år förväntas (obs förväntas!) P/E gå ner till 7 och direktavkastningen stiga uppemot 2,7 procent enligt 4-traders.

Uppdatering 150815: Morningstar ger inte längre bolaget en "moat", se kommentarsfältet.

*En megatrend är går dem förresten emot. Självgående bilar kan leda till att antalet trafikskador går ner. Givetvis positivt på alla sätt, men det lär ta tid tills fordonsparken är utbytt och förbättringen kommer. Och kanske blir krockarna mer komplicerade när de väl händer, för vem har ansvaret? Föraren, biltillverkaren, försäkringsbolaget etc? 


Uppdaterad investeringsfilosofi
Kommande inlägg är annars en uppdaterad investeringsstrategi. Troligen efter sommaren, eller om det efterfrågas starkt så genom ett extra-inlägg innan dess. Kan ju i och för sig vara smart att lägga ut det, få input och låta tankarna gro vidare under sommaren... när gräs och gröda...och en och annan investeringsmodell...gror.

En bild-teaser kommer i alla fall. Det sommargröna är "bästa" möjliga investeringen medan det gula är de vissnande kompromisser jag är villig att göra. I korta drag så är tanken att ännu mer leta efter tillväxt(möjligheter) inom vallgraven och en brinnande ledning. Med tillväxt inom vallgraven menas att bolaget kan "svälla" mycket pengar och få hög ränta på de investeringarna. D.v.s. bolag där "ränta-på-ränta" effekten inom bolaget är hög. Förklaras som sagt nog närmare i eget inlägg.

Det enda jag inte gillar med den så här långt är att färgerna råkat bli samma som i miljöpartiets logga.


Synpunkter?
Finner du bolagen intressanta och värda en närmare genomgång? Har du några åsikter om dem redan nu? Och kan den uppdaterade investeringsfilosofin vara ett steg i rätt riktning?

Och så håller vi givetvis tummarna för att Grekland inte förstör hela sommaren :-)

27 kommentarer:

 1. UL - I min ISK betalar jag ingen skatt på utdelningarna. Avgiften för ADRn är löjlig, typ 1,5 SEK/år på innehav värt ~13000 SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ingen hög avgift, och ja då får man väga det mot skillnaden i courtage. USA billigare courtage och elektroniskt.

   Jag kör alla utländska i kapitalförsäkring pga källskatteproblematiken (max 500 kr tillbaka i många fall).

   Radera
 2. När jag läser dina tankar kring UPS kommer jag att tänka på Oriola. Betydligt mindre bolag, stark marknadsposition i östersjöområdet, intressant satsning på e-handel/apotek osv. Kanske du redan bekantat dig med bolaget? Trevlig sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Känner inte till dem men de såg spännande ut vid en första titt. Ganska lätt att förstå vad de gör och de har fina samarbeten.

   Radera
 3. Har Unilever Plc (UL) i KF. Ingen skatt på utdelning alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, trodde det var 15 %. Har du kollat att de (Avanza, Nordnet...?) redovisat utdelningen efter avdragen källskatt? Och äger du ADR:n i USA?

   Radera
 4. Jag hade ingen aning om att Unilever hade så mycket av intäkterna i emerging markets även om man kanske har en lite väl liberal definition på "emerging markets" då t.ex. Ryssland (och övriga Östeuropa?) ingår i segmentet och jag var väldigt förvånad första gången jag såg Knorr i butikshyllorna utomlands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får nog kika på definitionerna, har bara gjort en snabb koll, men tror att Ryssland, Vitryssland, Ukraina och Turkiet ingår när vi talar Östeuropa.

   Unilever är lite kul för det är så lätt att relatera till, även utomlands :-)

   Radera
 5. Finner Unilever intressant. Helt ok bolag, men som med det mesta nu så hänger det ju på priset också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finner dem ganska fullvärderade. Men deras starka positioner inom tillväxtländer gör att man kanske kan köpa dem ändå, dvs att man får mycket värdeskapande även om man inte får en ren uppvärdering av kursen.

   Radera
 6. Kan nog vara skillnad på hur Nordnet/Avanza drar skatten. I exemplet kring Kanada som ursprung så så drar Nordnet 15 % / Avanza 25 % kupongskatt. Vad gäller UL så drar iaf Nordnet 0% kupongskatt på ADR och gör även det på andra aktier med ursprung GB. MVH P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får det till att Avanza drar 15 % i alla fall på Northwest Healthcare REIT. Men det verkar kunna finnas lite skillnader. Konstigt om de inte gör lika.

   Radera
 7. Well, vad händer i Northwest? Bara dalar på alltså!
  Har vart sugen länge..borde ju vara dax..oförtjänt hög yield??
  + att CAD:en har sjunkigt något också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte, jag förstår inte heller varför. Kan inte komma på någon annan orsak än allmän börsnedgång den här gången. Nyhet förresten ute idag om Vital Healthcare men tolkar inte det som något negativt.

   Radera
  2. Exakt, den kändes som en neutral/svagt positiv tilloch med..
   Har försökt leta massa info, känns som att det är något man missat men hittar inget under stenarna! ;-)

   Radera
  3. Vital-nyheten tolkar jag som positiv. Vital går bra och Northwest äger en andel av dem. http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=235532&p=irol-newsArticle&ID=2063307

   Sen släpptes en till nyhet, som konstigt nog ännu inte syns på deras hemsida än, och det är att återköp tycks vara på gång:
   http://www.newswire.ca/en/story/1563961/northwest-healthcare-properties-reit-announces-intention-to-make-normal-course-issuer-bid-and-authorization-of-insider-automatic-securities-purchase-p

   Lägger man ihop dessa tycker jag själv att kursen borde gå upp snart, men man vet ju aldrig med Northwest. Köpte i alla fall en minipost på 7,76.

   Radera
 8. hur går dina tankar kring northwest healthcare reit som fått rejält med stryk på senaste tiden ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som ovan. Köpte en minipost på 7.70 idag. Nyheten om återköp ännu inte ute på deras sida, lite märkligt.

   Radera
 9. Kan bara nämna att Slater & Gordon är nere på 3,70 AUD (!). De har problem med ett förvärv och har även missat i sin bokföring. Spontant så har de blivit extra intressanta att kolla vidare på nu, men ja de måste verkligen få en noggrann genomgång innan ev köp. Läste att Morningstar uppdaterar sin syn och får bevaka där med.

  SvaraRadera
 10. Tack för omnämnande angående Unilever, bör väl tilläggas att jag inte gjort någon djupanalys utan haft bolaget på önskelistan sen länge då efter att ha läst positiva artiklar kring bolaget.

  Jag har plc-varianten via Nordnet då jag läste någonstans att källskatten skulle hanteras mer förmånligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återstår att se hur Avanza hanterar källskatten om jag köper in dem. Ska kika på dem närmare!

   Radera
 11. UPS lät intressant. Ett välkänt fraktbolag världen över. Förstår inte riktigt era diskussioner kring utländsk skatt i ISK. Kan man max dra av 500 kr av dem i deklarationen eller?

  Har precis startat en blogg där jag handlar med aktier. Mitt mål är att vara miljonär om 2 år, då jag fyller 20. Ta gärna en titt. Skulle behöva lite feedback.

  http://hwaspinvest.wordpress.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man har lån kan det vara problem att få tillbaka mer än 500 kr om man väljer ISK. Därför väljer jag utländska utdelningsaktier i Kapitalförsäkring. Se länken: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/varning-for-utlandska-utdelningsaktier.html

   Ska kika på bloggen. En tanke som slog mig var att jag inte förstod skillnaden mellan de olika portföljerna. Lite kring portföljtänk och strategi kan vara att bygga vidare med.

   En idé kan vara att kika på lite bloggar (t.ex. i läslistan) och försöka plocka godbitarna och göra en egen strategi. Men jag vet inte hur mycket råd du behöver, du har kommit långt redan :-)

   Radera
 12. Det finns en del teknikaliteter i unilever som du kanske vill bekanta dig med innan du köper bolaget. För en hel del fall spelar det ingen roll, men skulle bolaget få problem så kan de olika aktieslagen börja bete sig väldigt olika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok,tack för tipset/varningen! Har du möjligen någon länk eller mer info, annars ska jag nysta själv också. Är det valutaeffekter, vad man äger (eller inte äger) i varje aktieslag, eller något annat du tänker på?

   När du säger det så verkar det ju lite halvsnårigt...
   https://www.unilever.com/investor-relations/unilever-shares/about-shares/unilever-shares-the-basics/

   Vilket aktieslag tror du är säkrast?

   Radera
 13. Jag tycker om ditt sätt att resonera kring aktie- och bolagsanalys. Tänker själv i liknande banor. Jag har påbörjat ett litet sidoprojekt där jag sammanställer vad jag kallar för utdelningseliten på min blogg. Skulle vara kul om fler än jag fick nytta av mitt projekt! Finns i PDF-format på bloggen. Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, tack för tipset, ska kolla in!

   Radera