söndag 26 april 2015

Portföljgenomgång och nytt ställe för ekonomiprat

Kan vara sin plats men en liten beskrivning av portföljen och tankar om den. Inget fotbollslag denna gång men snart börjar alla rymmas på planen eftersom antalet är nere på 12. Någon får agera domare eller bänknötare. Nåja, här är kommentarerna, och tyck gärna till om portföljen och viktningarna!

Senaste förändringarna är en försäljning av Elekta samt en större ökning i Saltängen. Mini-ökningar har gjorts i eWork, Vitec och H&M.

Northwest Healthcare REIT (CA)
Kanadensiska sjukvårdslokaler och parkeringsplatser vilket jag skrivit en hel del om. Har numera blivit internationella då Brasilien, Tyskland och Australien tillkommit. Fantastisk utdelning som inte borde vara hotad. Konkurrensfördelar finns i form av marknadsledande aktör i Kanada, parkeringsplatserna, att doktorer inte flyttar runt etc. Möjligen svagare position i de internationella delarna men mycket större tillväxt och längre kontrakt kompenserar.

Famous Brands (ZA)
Ett stort innehav vars kurs stått stilla ett tag men har en extremt svårslagen historik. Totalavkastningen 1994-2014 är 33 procent per år vilket t.ex. är bättre än Apple och H&M. Ok, inflationen tar bort en del, men ändå! Se en intressant sammanställning hos Investerarens blogg. Den sammanställningen är förresten helt klart värt ett inlägg i sig!

Bolaget är en afrikansk blandning av Fridays och Starbucks men mer okänt. Suverän tillväxt både i vinst och utdelning och de har hög andel logistikintäkter samt tillväxt på gång i övriga Afrika. Nackdelen är att kvaliteten kostar - men likt H&M brukar den växa ikapp och förbi sin värdering. Ett snabbmatsbolag jag aldrig (peppar peppar) säljer.

eWork
Fin kursutveckling senaste tiden och det är ett lite udda bolag. Mycket låga marginaler men de har en väldigt liten kostnads-kostym att fylla. Lågmarginal men lågcapex och en högutdelare inom IT-branschen är en kategori för sig. Man måste dock bevaka branschförändringarna, men så länge Svensk IT står sig stark så tror jag eWork kan plocka sin beskärda och växande del av kakan. Bra på att beskriva sina konkurrensfördelar i årsredovisningen.

Woolworths (AU)
Wide-moat och ledande livsmedelskedja i Australien. Frågan är hur stort hotet från lågprisaktörer (jfr med England) och internethandel är. Jag är inte oroad, men är kanske för optimistisk. Den mest nedtryckta aktien i portföljen för tillfället? Den här luktar lite "contrarian" för tillfället.

Saltängen
Fastighetsbolag med superhög utdelning. Visst finns risker (förlänger ICA?) men de långa kontrakten och byteskostnaden för ICA gör att jag ändå känner mig trygg i detta innehav. Efter att ha deltagit på årsstämman har jag stärkts i min uppfattning. Se tidigare inlägg för diskussion om bolaget och dess risker/möjligheter.

Visst kan man se bolaget som en krydda och då är det en ganska hög portföljandel. De är inte att likna vid en salt-och-blandat påse utan typ en enda jätte-lakrits-saltbalk som förhoppningsvis är tillräckligt färsk och god att tugga i sig över tid. Men risk kan mätas på olika sätt. Är en fastighetsportfölj bestående av en påse blandade fastigheter verkligen så mycket godare än ett välsmakande enfastighetsbolag? En diskussion i sig.

Och för för den som vill ha något riktigt onödigt att fundera på ställer jag frågan: Är salt en krydda eller inte?

Discovery Ltd (ZA)
Det här är försäkring när den är som bäst. Ett okänt sydafrikanskt bolag som faktiskt så smått vänder upp och ned på försäkringsbranschen genom att fokusera på att ändra folks beteenden. Spännande samarbeten i Kina och Singapore och verksamhet i UK gör att de har en internationell prägel. Har inte gått in i övriga Afrika utan är mer av en "disruptor" än "first mover". När sjukvårdssystemen fungerar bättre kommer de in och tar över :-) Ett försäkringsbolag jag aldrig (peppar peppar) säljer.

Som kuriosa är det första bolaget jag äger som gjort en nyemission, vilket genomfördes i vår. Dock en offensiv sådan - en brittiska verksamhet köptes upp - och utdelningspolicyn ligger fast.

Clarkson (GB)
Kommer världshandeln öka? Kommer den ske via vattentransport? Ska någon förmedla dessa transporter? Tre stycken Ja på dessa leder till att en investering i Clarkson kan te sig vettig.

En risk är att de som ska transportera och de som transporterar (finns nog bättre ord för det här) kan hitta varandra utan Clarksons matchmaking. Min tes är att just skeppsmäklare är nödvändiga p.g.a. deras globala nätverk, att internationella transporter är svårt, och att de är världsledande på att samla data.

Vitec
Likt eWork ett av få bolag som själv beskriver sina konkurrensfördelar på ett tydligt sätt. Marknadsledande i små nischer där stora programvarubolag inte finner det värt att vara. En IT-investering med tydliga vallgravar. Ok, ibland kan de sättas på prov som när mäklarbranschen själva ska bygga IT-system, men... de har ändå ganska många ben att stå på. Gillar att de ofta tycks lyckas med sina förvärv och att de sitter i Umeå och inte Stureplan.

MTN Group (ZA)
Afrikansk telekom när den är som störst och bäst. Hur många andra telebolag har en lika stark marknadsposition och möjlighet till tillväxt? Dessutom med hög direktavkastning. Telia släng dig i väggen :-) Min egna uppfattning är att alla som äger Telia borde tänka tanken att investera i detta istället, även om väldigt få givetvis gör slag i saken.

Johnson & Johnson (USA)
Kan kallas en gratis globalfond i läkemedelssektorn med en låg köpavgift (courtage). Superstark vallgrav och ett bolag som lär finnas kvar för evigt typ. Inget jag säljer i första taget och enda USA-bolaget i portföljen.

Protector (NO)
Norsk försäkring är populärt bland bloggare, så även i min portfölj. Här hittar man tillväxt, utdelning och konkurrensfördelar även om undervärderingen nog är borta. Smidig att bevaka då det i princip är omöjligt att ligga steget före Ägamintid och Aktiefokus ens i tanken :-)

H&M
Inte så mycket att säga, extremt fin kvalitet på bolaget (inte kläderna!) men alltid halvdyrt. En rolig detalj är att &Other Stories och COS har ett positivt mottagande i alla fall bland kollegor och vänner. Sån simpel research ska inte underskattas. De är på rätt spår.

I tabellform
Lägger man på nyckeltal så ser bilden ut såhär. Observera att nyckeltalen är hämtade från olika håll och jag kan ha missat i researchen, dock ger de en värdefull översiktlig bild. Som alltid gäller: Gör din egen analys!Resultatet hittills i år är dryga 20 procents uppgång (ink. utdelningar) så jag är nöjd.

Synpunkter?
Har du några tankar om bolagen eller mina funderingar? Passar något bolag inte in? Saknas något bolag eller någon bolagstyp? Är viktningen och antalet aktier rimlig? Är det något bolag du vill ha en närmare utläggning om?

Ekonomiprat på Pitchers
För övrigt är det dags för ekonomiprat i maj och det blir på Pitchers denna gång. Alltså torsdag 7 maj kl 18 på Pitchers, Mariatorget 1a. Sue Ellen är också ett intressant alternativ men vi testar Pitchers först. Inte Belgobaren denna gång alltså, och vem vet, kanske förebådar det en börskrasch? Återstår att se.

Fullbokat denna gång, och jag tror inte alltför många hoppar av bara för att vi testar ett nytt ställe :-)

26 kommentarer:

 1. Jag skulle gärna vilja veta med vilken takt utdelningen i Clarkson delas ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Två gånger per år och ökande :-)

   Här hittar du info och historik, se båda flikarna:
   http://www.hl.co.uk/shares/shares-search-results/c/clarkson-plc-ordinary-25p/dividends

   Radera
 2. 9% av portföljen i Saltängen låter i överkant mycket, kom ihåg att de bara har 1 kund, 1 kontrakt och 1 byggnad. Alla dina andra portföljbolag har olika affärsenheter, många kunder och intäktsströmmar etc.

  Inte för att jag är en överdriven diversifierings-hetsare men Saltängen är inte det typiska bolaget som man gör ett tungt "bet" på. En portfölj med 5 olika Saltängen (dvs. med 5 olika byggnader, 5 olika kunder etc.) skulle vara ungefär lika diversifierad som en portfölj med bara Vitec i.

  Men det har du säkert redan tänkt på :) Annars en fin portfölj med defensiva, kvalitativa innehav och hög ROE.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input! Ja, Saltängen och även Sydafrika är väl det som verkligen sticker ut :-)

   Är medveten om risken och har inte tänkt att ha mer än 10 procent i Saltängen, 15 procent är annars max. Bedömer det som att lokalen är mycket viktig för ICA. Och skulle de mot förmodan lämna borde det ske i så god tid att lokalen kan delas av och hyras ut till andra. (Men visst, man hade även kunnat tänka sig max 5 % andel för denna typ av bolag).

   Clarksons ROE hoppas jag stiger framöver, den var över 20 procent för några år sedan. Då är hela portföljen över 20, med undantag för de högutdelande fastighetsbolagen som på ett sätt påminner om fixed income.

   Radera
 3. Tja!

  Tack för trevlig sammanställning. Två frågor:

  1) 26% av portföljen exponerat till a) Afrika, b) ZAR - är det inte lite att ta i?

  2) Hur handlar du Woolsworth? Courtage via avanza får mig att gråta.. Måste ju handla för 50k för att ens komma under 1%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input!

   1a) Ja, jo, men jag tror verkligen på Afrika. Och bolagen är exponerade mot Afrikas medelklass och inhemsk konsumtion. Där har vi en helt annan tillväxt än i t.ex. Europa och västvärlden pga demografin. Alla bolagen är förutom Sydafrika verksamma i övriga Afrika och alla har verksamhet utanför Afrika också. Min bild är att Afrika har vänt och det här är bästa sättet jag kan hitta att investera i Afrikas medelklass.

   1b) Ja, jo... får jag säga här med. Men med en viktig reservation. Alla tre bolag har även verksamhet utanför Afrika, MTN har störst verksamhet utanför Sydafrika, lite av omvänd ZAR-exponering. Och tillväxten för alla sker till stor del utanför Sydafrika så ZAR-exponering minskar över tid.

   2) Telefonorder via Avanza och 59 AUD i normalfallet. Tyvärr dyrt.

   Radera
  2. Ska väl förtydliga att jag har ett bloggsamarbete med Avanza och genom det har PRO-courtage. Har nämnt det innan men känns dumt att inte nämna nu när vi verkligen pratar courtage.

   Courtaget blir därför lite lägre i vissa lägen, för Australien är det 55 AUD, men maxcourtaget 749 kr för sydafrika är samma. Inte så stor skillnad på det stora hela, det är inte så att exotiska aktier plötsligt blir billiga, och jag hade gjort samma affärer ändå (även om lägre courtage alltid är trevligt).

   Radera
 4. Hej, har du tittat på norska Ocean Yield? Ca 8% utdelning kvartalsvis trots stigande kurs. Alla fartyg uthyrda på långtid och fler är på gång. Utdelningen har stigit från 0,7 norska till 1,1 ungefär per kvartal på ett år och kursen ligger på ca 58 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte tittat, men tittade nu. Väldigt trevlig utdelning, hög med förväntad tillväxt:
   http://www.4-traders.com/OCEAN-YIELD-ASA-13704266/financials/

   Det som däremot avskräcker är skuldsättningen. Men i och för sig kan hög skuldsättning uppvägas av en stabilitet i intjäningen. Och...förstår jag rätt om det mesta är uthyrt till efter 2020? Se sid 4: http://www.oceanyield.no/content/download/907/10064/version/1/file/Ocean+Yield+Q4+2014+Presentation.pdf

   Men frågan är generellt om konkurrensfördelar finns. Är det inte bara att bygga nya båtar om efterfrågan är stor, varpå priserna sjunker. Men är inte påläst ska sägas.

   Det jag reagerar på är också att de valt att kalla sig "The dividend yield company" (sid 1). Lite Realty Company över dem på så sätt, positivt så länge de inte tar vatten över sitt huvud.

   Är nog värd en titt, tack för tipset!

   Radera
  2. Om man tittar under "Fleet" på hemsidan ser man att de har 10 båtar under konstruktion med avtal skrivet. Med de båtarna är nog medelavtalet nästan fram till 2025 så lånen kommer inte minska direkt. Omsättningsökningen kommer att bli rejäl och om inte räntorna skenar i väg så känns det lovande. Lite osäker på förhållandet mellan Aker, American shipping company och Ocean yield, lite inavel i norska shipping!!!

   Radera
  3. Inavlande kan skapa konstiga resultat :-) Men, ja det här ser intressant ut men jag är inte såld än. Om de gör lukrativa affärer med att bygga och hyra ut båtar, kan då inte fler göra det? Vad hindrar marknaden från att kapa bort överlönsamheten i Ocean Yield (genom nybyggnation)

   Eller är det att belåningen ger hävstång som sen används för att boosta utdelningen? Då är det risky.

   Men fin spaning, och något ocykliskt (långa kontrakt) i en cyklisk bransch är inte fel. Förstår bara inte konkurrensfördelarna. Ännu i alla fall.

   Radera
  4. ...eller så kan man ha lägre krav på konkurrensfördelar och se det som en högränteplacering i och för sig. En fråga som är värd att undersöka är också om kontrakten rutinmässigt förlängs (då inlåsning i praktiken) eller om man hyr en nyare båt när kontraktet är slut.

   Radera
 5. Jag tycker dina inlägg är intressanta och givande. Jag hade tagit bort HM, alla gillar HM men det bör finnas bättre investeringar där ute för PE. Jag har själv inte sett ljuset och anslutit mig till kören än i alla fall. Fortsätt jobba på och skriva om investeringar alltid intressant läsning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   H&M är speciellt. Enda svenska förutom IKEA på topp-100 starkaste varumärkena.

   Men jag är inte lika övertygad om de nuvarande konkurrensfördelarna som många andra, narrow moat är det nog för närvarande. Och Elekta och ABB borde vara "wide". Men det viktiga är att de stärks. Få saker tycks stoppa H&Ms tillväxt. Och när de växer så växer vallgraven (starkare inköpsfördelar + varumärke).

   Men visst, att äga H&M är lite som att köpa en indexfond. Ska man slå index eller försöka avvika så är det något att plocka bort. Men jag har i alla fall lägre portföljandel än deras andel av index.

   Radera
  2. Hej, läste intressant inlägg du tidigare gjorde om Discovery, undrar om du vet om deras innovativa tänk har nått den svenska försäkringsbranschen, eller om du vet vilka som diskuterar detta mest? (Eftersom du jobbar i branschen kanske du hört något) Skriver en artikel i ämnet, ring gärna, eller mejla rickard.jakbo@gmail.com

   Radera
  3. Hej, jag skickar ett mejl till dig.

   Radera
 6. Northwest Healthcare går ner förstår inte riktigt anledningen till detta ? Har du ngn aning om detta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte inte heller. Några möjliga förklaringar:

   1. Samgåendet mellan internationella och kanadensiska enheten gillas inte av marknaden? Jag trodde det själv skulle gå upp när affären gick igenom.

   2. Det kom ut en rapport om att priset för den internationella möjligen tidigare sattes lägre, dvs att NWH då möjligen nu betalar ett överpris. http://www.nwhp.ca/About-Us/Recent-News/2015/NorthWest-International-Healthcare-Properties-REIT

   Kanske kan en del misstro största ägaren Paul Dalla Lana, som äger mest i den internationella delen pga detta. Men mycket har hänt i den internationella delen sedan den första värderingen som också utgick från NAV-värdet (och sattes väsentligt lägre än aktien handlades för då).

   Mot att det ska vara något "fuffens" talar också att en överväldigande majoritet röstade ja till affären.
   http://www.nwhp.ca/About-Us/Recent-News/2015/NorthWest-Healthcare-Properties-REIT-and-North-(1)

   Och om det är något "fuffens" så drabbar det ju hans egna innehav i det nya Northwest, dvs i förlängningen honom själv.

   En del spekulationer finns här:
   http://www.stockhouse.com/companies/bullboard/t.nwh.un/northwest-healthcare-properties-real-estate-inves

   Och lite mer sansade synpunkter här:
   http://www.stockchase.com/company/view/3751

   Min egna åsikt är att jag tror och hoppas att kursen repar sig när affären är slutförd och man ser att utdelningen är hållbar, samt de förhoppningsvis levererar enligt planen för samgåendet. I videon på hemsidan (se från minut 7) låter det i alla fall inte som att utdelningen ska sänkas.

   Men ingen rolig utveckling hittills i aktien tyvärr.

   Radera
 7. Hej, finns det möjligen någon plats kvar på ekonomiprat idag? I sånt fall kommer jag gärna/Rebecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns plats, varmt välkommen!

   Radera
 8. Fyra platser att fylla till ekonomiprat på pitchers kl 18. Skrev i en annan tråd, lika bra att skriva här med!

  SvaraRadera
 9. Föresten vet du exakt vilken dag man brukar få in utdelningen från Northwest?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mellan 18:e och 22:a brukar de trilla in på kontot.

   Radera
 10. Jag sitter och tittar på det finska bolaget ORAVA RESIDENTIAL REIT PLC
  som delar ut ca 10% kvartalsvis. Ingen lång historik men ser ganska stabilt ut. Har du någon insikt i bolaget eller finska fastigheter? Kliar lite i köptarmen faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, ser spännande ut. Finska reiter växer inte på träd, och de förtjänar en närmare titt. Har ingen närmare koll men har blivit inspirerad till att kika mer på dem. Tack för tipset!

   Radera
  2. Dela gärna med dig av vad du kommer fram till! Ser bra ut men enligt deras egen utsago är fastighetsmarknaden inte så stark och har heller inte varit det sista året. Klarar man då att yielda 10% så borde man klara det framöver också förutsatt hög uthyrningsgrad.

   Radera