söndag 19 april 2015

Är ICA och Woolworths hotade - ett tomatsåsexempel


Ibland går det motigt för de livsmedelsjättar som är störst. Tesco är bästa exemplet men även australiensiska Woolworths har haft det tungt. En jämförelse i sammanhanget och något att relatera till är givetvis ICA. Hur hotade är jättarna? Vilka hot finns och hur allvarliga är dom?

Hot 1: Lågprisaktörer med litet utbud
Lågprisaktörer med litet utbud är ett snabbfotat hot. Genom att ha ett litet utbud kan de pressa inköpspriserna och tom skapa ännu starkare konkurrensfördelar trots att de sammantaget är små. Exempel på sådana aktörer är turkiska BIM och tyska Aldi (konkurrent till Woolworths) samt även LIDL.

Kännetecknande är en hög andel egna varor (t.ex. 90%) samt litet utbud. T.ex. kan Aldi ha en enda tomatsås som kostar 50 cent. Hos Woolworths finns istället t.ex. tio olika tomatsåser som kostar allt från 1 till 5 dollar. Woolworths har sammantaget en starkare förhandlingsposition p.g.a. sin storlek, men den är utspridd på många produkter.

Hur stor är hotet? Jag är övertygad om att de kan växa och ta marknadsandelar men upp till en viss gräns. Som konsument vill ha variation, vilket dessa affärer inte ger. Du vill också kunna handla en komplett måltid. Samtidigt, för att jämföra med Sverige är t.ex. Lidl på frammarsch när det gäller utbud och lojalitet. Risken finns väl dock att lågprisaktörerna gör att de stora måste sänka sina marginaler.

Här finns möjligen också något kulturellt som kan variera från land till land. Är butikerna av tradition nischbutiker - köttet köps på ett ställe, apoteksvaror på annat - eller är det fullsortiment som gäller?


Hot 2: Näthandel
Rena E-handlare som mat.se börjar dyka upp även i Sverige. Är detta ett stor hot? Nej, här tror jag är svårt att växa i stor skala och att de kommer att förbli småaktörer. Det krävs enorm distribution och i den delen kommer de stora att behålla sitt försprång mot nya aktörer.

Något man kan spekulera i är om alla små näthandlare verkligen ska bygga egna distributionsnät. Tänk om den gamla hederliga posten skulle kunna bredda sitt uppdrag och även t.ex. leverera matkassar? Finns säkert en del både logiska och logistiska hinder, men just Österrikiska posten har börjat samarbeta med matleveransföretag så omöjligt är det inte!


Hot 3: Nischade aktörer med nyttighetsfokus
Whole-foods och andra nyttighetsaktörer är väl trevliga men kommer nog förbli en nisch. För att ta ett extremt exempel kommer väl FI aldrig någonsin att bli största parti även om de skulle visa sig vara riktigt samhällsnyttiga :-) Om sortimentet efterfrågas tillräckligt mycket är det ju bara för de stora kedjorna att plocka in mer av de varorna? Eller?


Lösningarna för Woolworths?
En mängd åtgärder är möjliga för hotade jättar, därför är jag inte rädd:
 • De kan ha färre varor total sett, vilket leder till starkare inköpsmakt. Gå t.ex. ner från 10 tomatsåser till 5 så kan du pressa inköpspriserna rejält.
 • I värsta fall kan de väl kopiera lågprisaktören rakt av det nu är det bästa. Vad är det som säger att Woolworths inte kan ha en enda tomatsås (men lite dyrare och lite bättre?).
 • Öka andelen egna varumärken. 
 • Utnyttja butiksnätet för näthandel.

Hur investera?
Antingen kan man investera utifrån att de ledande aktörerna kommer att förbli ledande. Själv vågar jag investera i stora livsmedelskedjor som Woolworths och ICA. ICA har jag inte köpt p.g.a. hög värdering och att ICA-handlarna ska ha rätt till utdelning från 2016. Shoprite är fortfarande intressant som ett spel på Afrikas växande medelklass men afrikaandelen blir då över 25 procent = troligen för mycket.

Ett annat tema är att hitta de "disruptiva" aktörerna som hugger åt sig från jättarnas marknadsandelar. Ett klockrent exempel är turkiska BIM, som tyvärr är för dyra för min smak. Aldi och Lidl är familjeföretag och stängda för investeringar.

Hur investerar du i denna sektor? Och ser du något hot mot jättarna? Litet eller till och med ett jätte-hot?

21 kommentarer:

 1. Hej! När kan jag tidigast sälja en aktie och ändå få del av utdelningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att få utdelning krävs att man är registrerad som aktieägare på avstämningsdagen.

   Radera
  2. Avstämningsdagen = dagen för utdelning? Så jag kan alltså sälja alla mina aktier samma dag som utdelningen sker och ändå få del av utdelningarna?

   Radera
  3. Kolla här, se för ICA när den handlas utan utdelning (då brukar aktien sjunka): https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/31607/ica-gruppen

   Nederst på sidan under "Utdelningar".

   Radera
  4. Såg att jag inte riktigt svarade på frågan. Här finns den info du behöver, se länken: https://www.avanza.se/kundservice/kundservice/fragor-svar/handel-vardepapper/utdelningar.html

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Ibland handlar jag mat via Mathem som är ett av de företag som finns att tillgå i Stockholm. Mathem har sin bas i ett Hemköp-varuhus men står i övrigt för administration och distribution själva. Som du tror jag dock att dessa små aktörer inte kommer att han en chans den dag t.ex. ICA ser att det finns vinster att hämta här. Sannolikt finns det regionala skillnader: I storstäderna med högre löneläge och all tid som går åt att pendla är nog attityden mer positiv.

  Men det finns en annan kundgrupp som jag tror ska vägas in: de som i dag använder hemtjänsten för att få hem mat. Deras tjänster är dyra och belastar också kommunerna. Problemet är här att alla äldre inte har vare sig dator eller datorvana. Med mer användartillvänd elektronisk lösning och en fungerande e-handel skulle dessa bidra till ett tillräckligt underlag. RIT-avdrag skulle förstås också underlätta. Och varför inte distribution via PostNord eller motsvarande?

  //V-a

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv inte testat mathem, men funderar på att testa ICA. För ICA tror jag det beror lite på hur de lokala handlarna gör, för vissa funkar näthandel, för andra inte. De borde kunna göra något mer av saken.

   Och hemtjänst-delen, kan man bara få Doro och PostNord att snacka med varandra så vore problemet löst? :-) Kanske att gå för långt, men nog är det ytterligare en fråga där kommunen skulle kunna bli effektivare. Och ännu en fråga som balanserar på gränsen till vinster i välfärden.

   Radera
  2. Jaså, ICA har kommit igång på vissa platser? Jag vet att de funderar på att tillhandahålla hemtransport av "torrvaror" i en mindre stad, men gissar att det gäller stadskärnan. Detta är ytterligare en fråga som kommer att skilja på förutsättningarna för stad och landsbygd. Och ja, Doro borde förstås fundera här, men de behöver samarbetspartners också i handeln, förutom distributören.

   I det som Aktieingenjören skriver nedan om kvalitet så instämmer jag, men det kan nog sammanfalla med pensionärsspåret så småningom: när 40-talisterna bli äldre och inte orkar handla själva så kommer de att ställa helt andra krav än de som får handlat idag och än mer när de blir så gamla så att de behöver färdiglagad mat. Aldrig att de kommer att hålla tillgodo med vad som idag tillhandahålls till våra äldsta!

   //V-a

   Radera
  3. ICA har kommit igång på vissa ställen, typ att du kan köpa hem eller hämta färdigbeställda kassar i butiken. Men upp till lokala butiken vad som är möjligt om jag fattat det rätt.

   Just det, kvalitet är nog en trend som är på intågande, nu när det blir lättare att handla och jämföra. Sen finns väl en del av befolkningen som köper det diskmedel som är "billigast" även om det är ett förtäckt "hög-capex"-alternativ som kräver ständig och skenbart billig påfyllnad.

   Radera
 4. Jag ser ett tredje alternativ: Identifiera vilka målgrupper som inte är fullkomligt prisfixerade och vill ha en kombination av kvalitet och tidseffektivitet. Superlågprisspåret är en väldigt speciell nisch och jag tror helt enkelt inte att stora livsmedelskedjor kan konkurrera med dessa om alla kunder. Kunder som däremot vill kunna handla (god) tomatsås, pasta och skinka på samma ställe kommer däremot alltid att satsa på kedjor med bättre sortiment.

  Gällande matkasse kör min mor med Coops matkasse (hon är förövrigt VD för ett IT-bolag och inte pensionär).

  SvaraRadera
  Svar
  1. PS. Hon hatar den p.g.a. dåligt innehåll. Glömde den delen.

   Radera
  2. Vi kör själva Linas en liten period, möjligen blir det att stöda Axfood om vi fortsätter (de är väl är med och budar på bolaget). Ska fortsätta att undvika Coop låter det som :-)

   Annars tycker jag det är märkligt att de stora kedjorna inte kommit igång med e-handeln bättre, men det kommer väl antar jag.

   Radera
 5. En total OT-kommentar. Ber om ursäkt för det. Jag skrev ett blogginlägg på min blogg för ungefär tre timmar sedan. Det konstiga är att jag ser den inte i någon bloggrulle i bloggosfären där jag brukar finnas. Det ska heta "En makroanalys av Kvaerner".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kom den till din bloggrulle! Vad konstigt!

   Radera
  2. Jag har också liknande problem ibland men de har minskat kraftigt på senare tid.

   Radera
  3. Ibland är det uppdatering (F5) som gör susen, beroende på webbläsare.

   Radera
 6. Ica har gått över till snabbmat alltmera med pastasallad osv. Jag tror vi bara har sett början för att bemöta konkurrensen från snabbmatställen och foodcourts. Skulle inte förvåna mig om Ica bygger ut platser där man kan sitta också i närheten av köttdiskarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara. Att handla mat kan bli en "upplevelse" på ett bättre sätt än vad det är idag.

   Radera
 7. Du nämner om Turkiska BIM. Var kan man köpa turkiska aktier?
  Vart är det bäst att öppna en depå för att handla med Turkiska aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle i så fall köra telefonorder hos Avanza. Dyrt i och med maxcourtage, men det är möjligt att handla där. Sen tror jag man behöver lite mer research på dem, men de är intressanta tycker jag.

   Dock finns fler frågor utanför själva bolaget (vågar man investera i Turkiet, och är det rätt läge). Snickrar på ett inlägg om det.

   Länkar:
   http://www.4-traders.com/BIM-BIRLESIK-MAGAZALAR-A-6497856/financials/
   https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/04/29/vantlage-i-turkiet.plc.html

   Radera