lördag 5 april 2014

Varning för utländska utdelningsaktier i ISK - problem med källskatten


Principen är att man har rätt att få tillbaka utländsk källskatt på utdelningar i sin egen deklaration. Utländska källskatten är oftast 15 procent. Om du t.ex. skulle få 100 kr i utdelning från McDonaldsaktier så tog USA 15 kr. Dessa 15 kr kan du sedan ta upp i din deklaration och få avdrag för, eller ja, det görs automatiskt.

Har nu blivit varse om att det finns en något märklig begränsning för hur mycket utländsk källskatt man kan få tillbaka. Gränsen är tydligen 500 kr om man har inte har "överskott av kapital". Och har du bolån så gör ränteutgifterna ju att du i 9 fall av 10 att du får underskott av kapital, om jag tänker rätt.

Vi tar ett exempel som illustrerar problemet:
Rike Richard har bolån men lyckas ändå köpa aktier för 300 000 kr och väljer 50 procent H&M och 50 procent Coca-Cola. På Coca-Cola utdelningen dras 15 procents källskatt av USA och den borde han väl kunna få tillbaka fult ut i den svenska deklarationen? Nej, inte alls säkert...!
Schablonskatten är 0,627 procent för ISK i år, se länk här. Alltså blir avgiften för hela ISK:n ungefär 1881 kr utifrån värdet på 300 000 kr. Mer än så kan man inte få avdrag för när det gäller källskatten, och det är ju rimligt (se frågor och svar nedan). Men det är tydligen inte enda begränsningen, utan det finns en annan regel:
Har du inte överskott av kapital får du inte större avdrag än än 500 kr för den utländska källskatten
I Coca-Cola fallet blir utdelningen för Coca-Cola cirka 4 500 kr med 3 procents direktavkastning. Utländska källskatten är 15 procent vilket då blir 675 kr. Här får alltså Richard inte avdrag för hela källskatten om han inte har "överskott av kapital". Ju mer han köper i Coca-Cola, eller ju högre utdelningen blir, desto högre blir den effektiva skatten på utdelningen. Visst får man behålla 85 procent men frågan är hur mycket mer uppemot 100 procent man får tillbaka.

Rikemansproblem ja? Men det kan snabbt bli aktuellt om du övervägande satsar på utländska högutdelare, satsar större summor, eller om källskatten är högre än de 15 procent som är normalt.

Dålig info hos Skatteverket?
Jag tycker inte Skatteverkets information är särskilt tydlig. Se t.ex. denna fråga och svar där begränsningen enbart gäller schablonskatten för ISK. Något vilseledande att inte tala om att det i praktiken ofta finns ett tak på 500 kr tycker jag!

Begränsningen på 500 kr nämns väldigt kortfattat här (mitten av sidan) men inte i ett mer utförligt dokument. Och inte heller i dags att deklarera.

Ok, tänker jag efter kanske det på något sätt är logiskt så att det ska finnas något att göra avdrag emot (d.v.s. ett överskott). Men tusan, förra årets deklaration hamnade jag under 500 kr i avdrag så jag trodde allt var frid och fröjd, men jag borde grävt djupare!

En till sak är märklig. Årets automatiska avdrag på 500 kr framgår inte någonstans i beräkningarna i deklarationen. När jag ringer säger de att den kan gömmas någonstans bland alla siffror, men att den finns med. Förra året gömdes den i posten för kommunalskatt vars beräkning därför inte gick ihop (för att avdraget fanns där)!

Tänker dock inte halka in på "rättshaverist-spåret" mer än jag gjort. Dags för lite konstruktiva lösningar! Och smidigt att avdraget på 500 kr i alla fall sköttes automatiskt.

Vad kan man göra åt det? 
Uppdatering 140419: Ett sätt att eventuellt få avdrag är att omfördela ränteutgifterna om man har gemensamma lån, se kommentarerna. Genom att lägga över ränteutgifter till ens sambo/make/maka så får man själv ev. överskott av kapital och kan göra avdrag.

Ja, man kan lägga de utländska aktierna i en kapitalförsäkring istället. Åtminstone hos Avanza finns inte begränsningen på 500 kr, och här sköter Avanza återbetalningen av källskatten eftersom de är ägare till aktierna i kapitalförsäkringen. Alla kunder hanteras som ett kollektiv och chansen att få tillbaka mer pengar än 500 kr ökar väsentligt. Se tidigare inlägg om saken.

Ett annat alternativ är att öka på inkomsten av kapital, t.ex. sälja aktier med vinst från vanlig aktiedepå, eller ha en större summa på vanligt sparkonto. Inte aktuellt för mig.

Det fanns alltså ytterligare fällor när man satsar utländskt. För mig var detta okänt och jag grämer mig något över det gått mig förbi, men nog var det lätt att missa. Huvudregeln att man får avdrag för utländsk källskatt förtogs av ett obskyrt undantag som faktiskt kunde lyfts fram mycket bättre. Hoppas jag inte missat någon ytterligare utlandsfälla.

Att det automatiska avdraget gjorts syns förresten i deklarationens sammanfattning (sid 4) under rubriken "Här finns information till din skatteuträkning".

Vad säger ni andra som äger utländska utdelningsaktier? Är det bara jag som drabbats av detta? Kände ni till begränsningen? Ok, verkligen ett lyxproblem egentligen men ändå :-)

85 kommentarer:

  1. Jag kände inte till begränsningen men då jag gör en kapitalvinst (inga skulder) så hoppas jag att mina avdrag godkänn. Det är inga stora summor det rör sig om men det petar mig precis över gränsen för restskatt ;)

    Informationen är usel däremot från skatteverket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får säga grattis till kapitalvinsten :-)

      Visst är infon dålig, även om det är en marginell fråga sett till befolkningen som helhet. De kunde lyft in begränsningen i frågan/svaret och även ha den som en egen rubrik i infomaterialet (det har jag nu tipsat dem om!)

      Radera
  2. Jag kände till att det var så här sedan tidigare. Man kan bara dra av sin utländska källskatt mot inkomst av kapital. Det trista är precis som du skriver att många sitter med bolån och därmed underskott av kapital!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försökte vara lika väl påläst men detta hade gått mig förbi.

      Det särskilt förrädiska är att förra deklarationen gick igenom utan problem (då var jag under 500-hundringen och hade flesta utländska bolagen i Kapitalförsäkringen).

      Radera
    2. Men om jag fhar förstått det rätt så äger institutet tex Avanza aktierna om man har KF. Skulle Avanza gå i konken så får man bara ut 250 KSEK av staten. Eller ?

      Mvh/XO

      Radera
    3. Skulle man mycket väl kunna tro, men investerarskyddet gäller inte KF. Problemet är att du själv inte äger aktierna, utan att du mer har en fordran mot banken. Inte särskilt klockren info om insättningsgarantin (se länk 1), de borde lagt till något om att den inte gäller för kapitalförsäkring.

      Sen är risken i och för sig förhoppningsvis försvinnande liten att något händer.

      Läs mer här:
      https://www.riksgalden.se/sv/Insattningsgarantin/Om_Investerarskyddet/
      https://www.avanza.se/kundservice/sakerhet-villkor/sakerhet.html

      Radera
    4. Hej!

      Det stämmer som Gustav säger att investerarskyddet inte gäller för försäkringar. Däremot så är man skyddad med hjälp av ett så kallat skuldtäckningsregister. Avanza Pension (försäkringsbolaget) behöver alltid se till att det vid var tidpunkt finns täckning för innehållet i alla försäkringar. Att vi följer dessa regler är även något som kontrolleras löpande av Finansinspektionen.

      Även om risken att vi (både banken och försäkringsbolaget) skulle gå i konkurs är försvinnande liten (pga den låga risk vi själva tar, vi har exempelvis ingen egen trading) så har man via skuldtäckningsregistret alltså förmånsrätt till det fulla försäkringsbeloppet. Det är dock till skillnad från insättningsgarantin och investerarskyddet ingen statlig garanti som ligger bakom skyddet.

      Vänligen,
      Daniel, Avanza

      Radera
  3. Tack för en bra artikel.
    Jag hade också missat detta och blev lika irriterad över att detta inte nämnts bättre då jag läste många bloggar och andra sidor som diskuterade ISK och dess skatteregler innan jag själv skaffade mitt konto.

    Jag kommer inte ändra mitt sparande utan fortsätta att ha det på ett ISK konto.
    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, märkligt att detta inte kom upp. För egen del körde jag några inlägg om källskatt på bloggen och trodde att kusten var klar. Har inte heller hört siffran komma upp i något annat sammanhang. Kan ha att göra med att ISK är en relativt ny företeelse.

      Radera
  4. Hej,

    Det är därför jag har mina utländska innehav i en kf. Då betalas de automatiskt tillbaka 2 år senare, utan någon handpåläggning.

    Med vänlig hälsning,

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kommer jag också göra. Utländska bolag i kapitalförsäkring och svenska i ISK. Så får det bli.

      Radera
  5. Så länge man inte har lån så är det lugnt då...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man inte lån så borde det inte vara några problem antar jag.

      Radera
    2. Gäller det bara bolån?

      Radera
    3. Allt som påverkar om du får underskott av kapital eller inte, tror bolån är det vanligaste i alla fall.

      Radera
    4. CSN-lån framgår inte i deklarationen, den räntan har väl redan minskats motsvarande ränteavdraget? Så det finns ingen ränta att ta upp i deklarationen.

      Radera
  6. Tack för ett oerhört nyttigt inlägg! Men för mig kvarstår det fortfarande några frågetecken...

    Jag är en ung sparare som fortfarande är helt skuldfri har ett överskott av kapital på totalt 4661kr. Schablonintänkt från ISK uppgår till 4174kr och ränteinkomst till 487kr. Som jag har förstått det så betalar man 30% av schablonintäkten i skatt, likaså 30% av ränteinkomsten. Jag skulle därmed betala 1252kr (ISK) + 147kr (ränta) i skatt. Visst stämmer det?

    Fråga 1: Skatten från ränteinkomsten dras direkt från räntekontot men var kan jag se att skatten på ISK dras?

    Fråga 2: Som jag nämde tidigare har jag ett överskott av kapital på 4661kr. Innebär det att jag skulle kunna få tillbaks kupongskatt till ett värde upp till 4661kr? Eller kan jag enbart dra av 1252kr (30% av schablonintäkt) vilket är den faktiska skatten jag betalar för ISK? Eller 1252kr + 147kr (30% av ränteinkomst och 30% av schablonintäkt)?

    För 2013 står det att det gjorts ett automatiskt avdrag på 691kr för betald utländsk skatt.

    Fråga 3: Var dras detta av ifrån?


    Tack på förhand!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv!

      Får nog vara så tråkig att hänvisa dig till Skatteverket. Men jag måste ändå gissa, men kom ihåg att jag missade detta med 500 kr så ta dem med en stor nypa salt...

      1. Skatten blir i form av en schablonintäkt inom inkomst av kapital:

      Länk: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapperforsakringar/investeringssparkonto.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html

      2. Åtminstone är schablonintäkten en spärr för hur mycket du får tillbaka.

      Länk: https://www.skatteverket.se/privat/sjalvservice/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

      3. Oklart. Det verkar som att det avdraget kan lägga sig lite varsomhelst. Förra året hamnade den som minskade kommunalskatt (beräkningen stämde inte) men nu hittade jag den inte där. Avdraget har gjorts, men diffust var det hamnade.

      Radera
  7. Så vad är smartast att göra om man sitter med underskott av kapital och kommer göra det ett tag framöver (bolån) och sitter med utländska bolag i ISK?

    Jag har inte lust att sälja av samtidigt kommer jag går miste om mer och mer pengar för varje år som går och utdelningarna ökar.

    Mvh/XO

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde en liten beräkning vad en flytt skulle kosta i form av extra skatt (på insättning), courtage, valutaväxling etc. Dyrt, men kom ändå fram till att det i mitt fall lönade sig att byta.

      Flyttade alltså över de flesta utländska aktierna till kapitalförsäkringen (kommer nog ett inlägg om det framöver). Eller ja, var tvungen att sälja och köpa tillbaka eftersom flytt inte är möjlig.

      Radera
    2. Varför inte samtliga utländska aktier?

      Radera
    3. Samtliga ska dit, inte hunnit flytta alla då det är lite bökigt med telefonorder för vissa.

      Radera
  8. Fick inte så lite deja-vu av det här inlägget, jag gjorde nämligen precis samma upptäckt häromdagen. I förra årets deklaration hade jag också under 500kr så noterade det inte då, men under 2013 betalade jag 1244kr i utländsk källskatt och har bara fått avräkning för 500kr (har stort bolån). Ringde skatteverket och fick också svaret att det beror på att jag har underskott av kapital, och tydligen görs avräkningen mot kommunalskatten sa dom så det är lite svårt att se den, men det lär nog stämma eftersom det är förtryckt. Får fundera på om jag orkar öppna en KF för de utländska aktierna..

    /37-årig småbarnsförälder ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte väl att man inte ska vara ensam om att "drabbas". Deja-vukänsla även för mig när jag läser din kommentar :-) Det här var alltså något som särskilt gick 37-åriga småbarnsföräldrar förbi!

      Radera
  9. Men den stora frågan är väl ändå, när det gäller utländska innehav, är ISK fortfarande bättre än en vanlig aktiedepå? Sett till hur mycket man förlorar på skatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nu att KF är bästa alternativet nu när ISK försvann. Du får tillbaka rätt mycket av källskatten (i alla fall om du har Avanza/Nordnet), slipper deklarera och slipper reavinst.

      Radera
    2. Även i en vanlig aktiedepå finns samma begränsning, dvs har du ett underskott av kapital får du bara göra en avräkning av den utländska skatten på utdelningar med 500 SEK. Du kan dock välja att göra avdrag för den utländska skatten mot övriga inkomster men det är ju inte lika förmånligt. Vet man att man kommer ha ett överskott av kapital de närmsta åren har man också alternativet att skjuta upp avräkning / avdrag av den utländska skatten och ta upp den ett annat år.

      Radera
  10. Det bästa är att ha så mycket svenskt som möjligt. Titta på alla de rikaste i Swe. Inte äger de mycket i utlandet. Svenska aktier är minst lika bra på att utdela. Många amerikanska bolag har fruktansvärt dålig yield on cost osv. Det är bättre att kunna ett land bra än att peta lite i alla världens börser. Dessutom kommer alltid svenska aktier och vanliga aktiefonder stå i centrum. Dessutom svårt att spekulera kring framtiden osv. ISK var ju det politikerna och andra valde att satsa på och tidigare har jag uppfattat det som lite om minimalt bättre än KF. Så tror det är fruktansvärt svårt att ge råd om vad som är bäst att äga och inte osv. Tro många rika har KF mest för att dölja hur rika de är om jag ska vara ärlig och de allra rikaste har ju aktierna på det "gamla" sättet. Dock tycker jag Skatteverket generellt är väldigt dåliga på att besvara frågor (okunniga, långa svarstider, svårt komma till rätt avdelning, få och för enkla exempel, och inte exempel för de som verkligen har lite mer komplicerade fall)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De rika har aktier i KF för att de inte vill stå som ägare direkt. Indirekt ägande men fortsatt kontroll.

      Radera
    2. Nog förekommer det att de rikaste investerar utomlands, t.ex. Stefan Persson: http://www.affarsvarlden.se/hem/bostad/article3233169.ece
      Ok, inte stor del av hans förmögenhet, men ändå:-)

      Anledningen till att jag går utomlands är det ändå finns relativt få svenska bolag med starka konkurrensfördelar. Svenska börsen står också för 1% av globala börsernas värde så helt fel är det inte att diversifiera sig något.

      Radera
  11. Problemet med svenska aktier är att de enbart utdelar årsvis (NCC ska tydligen betala halvårsvis har jag för mig) . Nordamerikanska vanligtvis kvartalsvis eller i vissa fall nånadsvis. Eftersom de utbetalar i olika kvartal kan man få ett hyfsat jämn passiv inkomst varje månad - dessutom blir det bättre ränta-på-ränta effekt när man återinvesterar per månad istället för per år.

    Behåller mina utländska i ISK, har dock överskott av kapital och min utländska källskatt är fortfarande mindre än schablonintäkten, kommer dock så småningom köpa svenskt så att schablonintäkten alltid är högre än utländska källskatten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vissa utländska har ju även månadsutdelning vilket är väldigt trevligt.

      Gjorde själv en beräkning att jag förlorar för mycket det uteblivna avdraget för källskatten, så utländska lägger jag i KF istället. Om det är värt att byta varierar nog beroende på situation.

      Radera
    2. Som det ser ut idag så får jag dra av för källskatten då jag har överskott av kapital. Är ändå inne på att flytta från ISK till KF i förebyggande syfte då jag i framtiden kommer få underskott av kapital. Kanske klokast för mig att vänta till andra halvan av året då insättningarna på KF beskattas med hälften.

      Konstigt att man har missat detta, det har kanske inte stått något innan om den här begränsningen?

      Radera
    3. Om du inte slår i taket i år så är det nog lika bra att vänta till andra halvan, men innan en brytpunkt för skatt i ISK.

      Ja väldigt märkligt att detta inte kommit upp tidigare tycker jag!

      Radera
  12. Bra uppmärksammat! Jag kommer också sälja av mitt utländska ISK-innehav och köpa tillbaka det i en KF. Nästa år kommer jag ligga över avräkningsgränsen på 500 kr. Det är bättre att ta tag i det nu än att skjuta på det.

    SvaraRadera
  13. Bra inlägg. Hade också helt missat detta då jag förra året inte slog i taket på 500 kr.

    En fundering bara. Hur pass säkra är ni på att det inte föreligger en liknande begränsning i KF? Vore ju surt att flytta innehaven, med de kostnader det innebär, bara för att sedan upptäcka något nytt problem i KF.

    //klas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas verkligen att att KF kan ge bättre återbetalningsmöjlighet, så har jag förstått saken. Så här skrev Avanza i en kommentar till ett tidigare inlägg. Ifall Avanza läser detta (vilket ni gör:-) så kommentera gärna ifall något ändrats eller missuppfattats.

      Jag har förstått det som att det blir en generell återbetalningsgrad för samtliga kunder med utlandsaktier, t.ex. 90 eller 98% eller vad det nu blev för det aktuella året. Här är kommentaren i tidigare inlägget:

      "Vid avräkning på en kapitalförsäkring för utländsk källskatt så kan detta endast ske upp till ett spärrbelopp. Spärrbeloppet räknas fram beroende av den avkastningsskatt som betalats in och kan inte bli större än vad vi som bolag har betalat in i avkastningsskatt.

      Avräkningen delas sedan ut till de kunder som är berättigade och har vi fått en avräkning som täcker samtliga kunders utländska källskatt så kommer man få tillbaka detta, oavsett vad man betalat i avkastningsskatt."

      Se även länkarna:
      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/07/fa-tillbaka-utlandsk-kallskatt.html
      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2012/06/kopa-svenskt-och-utlandskt-i-isk-depa.html

      Radera
    2. Hej!

      Det som du skriver/citerar stämmer bra. Det är alltså ingenting som har förändrats gällande hur det fungerar med avräkning av utländsk källskatt för de som har Kapitalförsäkring.

      / Dan, Avanza

      Radera
  14. Mycket bra inlägg Gustav!

    Hade faktiskt gått mig förbi detta. Mycket intressant att denna begränsning finns. Givetvis gör detta att skillnaderna mellan en KF och ett ISK nu blir mer markanta.

    Jag ska se om vi kan (och får) göra det tydligare att informera om just detta på vår hemsida.

    Keep up the good work!

    Vänligen,
    Daniel, Avanza

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-)

      Kan ni lyfta fram detta på något sätt vore det bra, även om det mest är Skatteverkets fråga. Men nog kan det påverka valet mellan ISK, KF och vanlig depå, i alla fall om man satsar på utländska aktier.

      Radera
  15. Tack själv :-)

    Angående utländska bolag så finns det en del som ändå har rejäl direktavkastning som t.ex. Northwest healthcare REIT på dryga 8 procent. Men det är klart: högre courtage, valutarisker, källskatt, ägande i KF samt svårare att följa är nackdelarna.

    SvaraRadera
  16. Om man är skuldfri och kommer betala in Schablonskatt på säg 10k nästa år.
    Kan man då kvitta hela den posten om utländska källskatten når 10k?

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte säkert tyvärr.

      Som jag tolkar det finns det två hinder:
      1. Inte mer avdrag än schablonbeloppet för ISK
      2. Överskott av kapital att kvitta emot
      (de flesta har ett underskott och då gäller bara 500 kr)

      Det är troligen så illa att du även måste ha överskott av kapital matchande 10k för att få full avräkning. Men Skatteverkets info är knappast solklar, kolla med dem!

      Radera
    2. Varför är nr 1 ett hinder i hans problembeskrivning? Han skriver att det betalas in 10 k i schablonskatt och att utlänska källskatten är 10 k. Då är väl inte avdraget högre än schablonskatten? De är ju båda 10 k.

      Citat skatteverket:

      "När Skatteverket räknar ut den svenska skatten på de utländska inkomsterna tar vi hänsyn till vissa skattereduktioner som du får t.ex. för allmän pensionsavgift, jobbskatteavdrag och rotavdrag. Detta innebär att den svenska skatten inte alltid stämmer överens med den skattesats som normalt är aktuell för de utländska inkomsterna t.ex. 30 procent på inkomst av kapital. Om du har ett underskott av kapital så får du avräkning med som mest 500 kronor."

      I den här passage nämns i alla fall inget om att det krävs överskott för att matcha större avdrag.

      Ringa skatteverket är inte ett säkert kort, tyvärr vet inte alla som svarar där om de korrekta reglerna.

      Förövrigt påstår jag mig inte veta ett skvatt själv :)

      Radera
    3. Nej, punkt 1 bör inte vara något hinder i detta fall, otydligt formulerat av mig.

      Punkt 2 kan däremot vara ett hinder. Det är i alla fall vad jag fått höra muntligt från Skatteverket. Jag väntar på mer svar från dem hur allt detta hänger ihop, hoppas de kan reda ut det. Skriftliga informationen är inte så lätt att förstå.

      Radera
  17. Tack för ett mycket upplysande inlägg! Hatten av Gustav!

    SvaraRadera
  18. Oj oj, jag visste inte! Tack för upplysningen och när jag ringde Skatteverket de sa att jag skulle förmodligen får avdrag med det hela beloppet! Jag hade faktiskt källskatt på över 500kr! Däremot har jag kommit på en omväg (kanske).....om min sambo står officiellt för alla ränteutgifter, hon kommer att få en rejäl återbäring och jag kommer att få ett garanterat kapitalöverskott att fylla på med utländska utdelare, eller hur? Tack för inlägget!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och eftersom schablonskatten har ökat 40% blir det ännu mer utrymme för utländska utdelare på ISK om det funkar med att skifta ränteutgifter

      Radera
    2. Tack för tipset att omfördela räntekostnaderna! Att jag inte tänkte på det.. Nu sparade du mig 744kr genom att jag skrev över min räntekostnadsdel på frugan på deklarationerna :)
      Men nyfiken som jag är undrar jag exakt hur formeln ser ut för avräkningen. Jag betalade 1244kr i källskatt förra året och hade som sagt bara 500kr förtryckt. Nu provade jag mig fram med lite olika kapitalvinster för att se hur avräkningen påverkades och får följande siffror: (den automatiska avräkningen uppdateras automatiskt på e-deklarationen när du ändrar kapitalvinsten)
      Överskott av kapital - Avräkning
      >5296kr - 1244kr = full avräkning
      5296 - 1243
      3711 - 870
      3011 - 706
      2137 - 501
      <2137 - 500 - lägsta beloppet

      d.v.s avräkningen är ca 23.5% av överskottet vilket ju är en konstig siffra så det måste vara nåt avdrag inblandat men jag lyckas inte komma på hur jag ska räkna baklänges. Någon som vet? Kanske har med kommunalskattesatsen att göra eftersom det är mot kommunalskatten det avräknas? Oavsett vilket verkar iallafall jag då kunna dela den betalda källskatten med 0.235 för att få fram hur stort överskott av kapital jag måste ha för att få avräkning på hela källskatten.

      Tack igen för tipset!

      /H (37årig småbarnsförälder i en tidigare kommentar)

      Radera
    3. Klurigt tänkt att skriva över räntekostnadsdelen! Väntar på lite svar från Skatteverket kring de här frågorna, kan kanske ge någon input efter det. Vill dubbelkolla att det basala stämmer (att det måste finnas ett överskott att dra av mot).

      Sen får man nog fundera om man bör justera mellan sig (och partnern) att man skriver över räntekostnaderna eftersom det lär behöva göras i båda deklarationerna och påverka bådas slutresultat.

      Radera
    4. Hehe Varsågod för tipset, jag skickar fakturan på 300kr till 37årig pappan! Tack själv Gustav för upplysningen om 500 kr begränsningen! Nästa år kommer jag att ha exakt en krona I kapitalöverskott...... däremot eftersom ISK:t är ganska nytt kanske de kan ändra reglerna ....men det var ju poängen med ISK:t att man skulle kunna få ha aktier schablonbeskattade och utdelningar skattefria, eller hur?!

      27årig småbarnsförälder aka G men inte Gustav

      Radera
    5. Smart tänkt som sagt!

      Sen tror jag att de behövs mer överskott än 1 kr för att kunna få avdrag med mer än 500 kr. Du måste alltså ha högre överskott än 500 kr för att få göra avdrag med mer om jag förstått rätt.

      Radera
  19. Om man precis öppnat både ett ISK och ett KF, och tänkt spara främst i indexfonder - är det då bäst att dela upp det så att man köper svenska indexfonder i ISK och utländska indexfonder i KF?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om jag tänker rätt så påverkas inte fonder av detta. Du äger inte aktierna direkt och då bör källskatt vara fondbolagets "problem".

      Radera
  20. Pratade med Skatteverket och det ska gå bra att föra över ränteutgifter när man har gemensamma lån, inget konstigt med det. Båda får gå in och ändra beloppet för ränteutgifter i sina deklarationer samt ev lägga till ngt under övriga upplysningar (t.ex. omfördelning av ränteutgifter för gemensamma lån).

    Smart sätt att komma runt problemet även om det gör att deklarationerna inte går "rakt igenom" och att bådas deklarationer och slutsummor som sagt påverkas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu gäller det att hålla förhållandet starkt! För kärlek....... och pengar!
      G

      Radera
  21. Det Gustav beskriver är effekten av beloppsbegränsningarna i lagen om avräkning av utländsk skatt (SFS 1986:468).
    Synd att Riksdagen inte justerade det när man skapade ISK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, känns nästan som en miss faktiskt. Har inte orkat kolla i förarbetena men har för mig att skattefri utdelning (åtminstone för svenska bolag!) var en slags grundtanke.

      Radera
    2. Alliansen har tyvärr klantat till det et antal gånger med undermåliga beredningar.

      Jag skickade en fråga till SPP Fonder (som har utmärkt en kundservice, i motsats till SPP Liv) om hur det blir med källskatt for Svenskregistrerade fonder.

      Länk till skrivelse i min fråga: Hemställan om ändring
      i skatteavtalen mellan Sverige och andra stater


      (Från SPP Fonder) Tack för din fråga. Skall försöka besvara den nedan.

      Samtliga fonder som förvaltas av SPP Fonder AB är registrerade i Sverige och omfattas alltså av problematiken som beskrivs i Fondbolagens Förenings skrivning. Då problemställningen beskrivs tämligen väl i Fondbolagens Förenings skrivning, så går jag inte närmare in på den.

      Status i nuläget är att det råder en viss "rättsosäkerhet" om hur utfallet av detta kommer bli.

      Det är i praktiken upp till varje lands skattemyndighet att bedöma om Svenska värdepappersfonder har rätt till nedsättning eller inte. Eftersom ledtiderna på att få tillbaka restitutioner ibland kan uppgå till flera år (ibland upp till 6,8 10 år) så har vi ännu inte fått uppgifter om vilka länder som inte kommer ge oss nedsättning. Troligtvis kommer läget att klarna något under 2014 då en hel del restitutioner från 2012 kommer att regleras.

      Det finns per idag endast ett fåtal länder (bl.a Spanien, Indien (kapitalvinster) och Indonesien) som tydligt aviserat att våra fonder inte länge kan åberopa dubbelbeskattningsavtalen, och därmed inte har rätt till den, i förekommande fall, lägre skattesatsen.

      Omfattningen som nämns i Fondbolagens Förenings skrivning är något för stor enligt min mening, de allra flesta länder har redan från början en lägre skattesats än 30% (exempelvis 20% eller 18%) varvid nedsättningen i allmänhet "bara" är 5% eller 3%, liksom ett stort antal länder som har lägre skattesats än 15% och därmed inte berörs direkt. Se även bifogad fil. OBS filen behandlar bara restitutioner, det finns en del länder som säker skatten redan vid källan (relief at source), t.ex. USA

      Inom Europa pågår också arbete med att harmonisera skatter, ligger t.ex. redan idag krav om att "utländska" UCITS-fonder inte skall betala mer skatt än en "inhemsk" UCITS-fond. Det är dock bara ett fåtal länder som implementerat detta (bl.a Sverige). Vissa länder har också löst det genom att höja skatten för inhemska fonder, istället för att sänka för utländska (t.ex. Frankrike).

      Problematiken är dock generellt högst verklig, speciellt vad gäller USA, där effekten potentiellt är 15% ökning av skatten (från 15% till 30%).

      Ett negativt utfall vad gäller t.ex. USA skulle göra att Sverigeregistrerade värdepappersfonder erhåller, i min mening, en högst påtaglig konkurrensnackdel jämfört med fonder registrerade i andra länder (ex. vis. Luxemburg)

      Radera
    3. Ojoj, inte lätt det här. Verkar som att utländska aktier i fonder även kan medföra krångel, om jag förstår det rätt. Börjar bli mycket att tänka på om man inte ens kan blunda för utlandsproblem när man väljer fonder. För det måste man ju göra i PPM och tjänstepensionen.

      Så har man svenska fonder med utländska innehav i PPM eller tjänstepensionen bör man alltså grotta vidare i den här frågan. Puh!

      Radera
    4. Tidigare fick Sverigeregistrerade fonder fullt avdrag för utländsk källskatt bla pga schablonskatt på fonden istället för nu med schablonskatt på andelsägaren.

      Den enda anledning till utdelning tidigare var då var att undvika dubbelbeskattning men med den nya lagen var det hopp om lägre beskattning. Men pga inkompetent beredning (igen) kan det nu bli mera kostsamt med Sverigeregistrerade fonder med utländsk innehav än innan.

      Och vad har Alliansen gjord i denna fråga? Ingenting!

      Man kan tycka vad man vill om tidigare Sosse regeringar men dom blev inte jämnt och ständigt nerbajsad av Lågrådet för undermålig förberedning.

      Radera
    5. Kan lägga till att jag har ungefär 2% i svenske aktier och resten er investerad globalt i bra och billiga indexfonder. Jag kan inte se för mig att investera så väldigt mycket mera i Sverige med mindre det er en ny kris med en SEK som er mycket svag valuta (market timing, jag vet, det er fult).

      För räntesparande er det enbart svenskt då räntor oftast har en högre källskatt än aktier. Numera er det valutasäkrade räntefonder men källskatt kvarstår som olöst för nuvarande.

      Radera
    6. Ok! Har hört att Svenska börsen står för 1% av världens börsvärde, och lite lustigt nog är du ändå rejält överviktad i svenska aktier om man tänker så.

      Är det förresten något särskilt som gör att du tror att svenska kronan kommer gå ner eller är riskfylld? Regeringsskifte t.ex.?

      Radera
    7. Det stämmer att den Svenska börsen er ungefär 1% av världens börsvärde (free float, kapitalviktad). Om man har 1% eller 2% på den Svenske börsen betyder inte så mycket, men med (godtycklig vald) 20%+ får man fundera lite mera på saken speciellt då jag har både statlig pension, arbete samt betydande räntesparande i Sverige.

      Under finanskrisen blev SEK mycket svag då det var en "flight to safety" och Sverige er en mycket liten kapital marknad som är känslig. I det läge köpte jag en god del Sverigefonder som jag under tid har avyttrad. Yup, market timing galore ;-)

      Radera
    8. Intressant! Min fördelning av 40% svenska och 60% utländska aktier i det privata sparandet känns inte så tokig utifrån de argument och tankar du tar upp.

      Radera
    9. Jag tycker inte att din aktieallokering er tokig als!

      Beroende på hur det löser sig med Alliansklanted mhp utländsk källskatt for Sverigeregistrerade fonder kan resultatet vara att jag ökar innehavet i Svenske aktier av skatteskäl.

      Hur mycket och vart det ska ökas (privat eller tjänstepension) får tiden visa.

      Radera
    10. Ah, tack. 40/60 känns som en bra fördelning tillsvidare!

      Radera
    11. Observera att fonder i praktiken kan slippa undan källskatt på utländska aktier genom att handla med derivatinstrument och obligationer.

      Istället för att köpa en aktie, tecknar fonden ett terminskontrakt som säger att fonden ska köpa en aktie. Resten av pengarna borrar fonden ner i statsobligationer.

      I vissa fall kan väntevärdet på kommande utdelning skilja sig från den faktiska utdelningen. Därför bör terminskontrakten löpa ut vid vissa taktiska tidpunkter så att terminernas värde inte påverkas av spekulationer om vad kommande utdelningar uppgår till.

      Enligt teorin ska detta ge samma resultat som om man själv äger aktierna, men med den skillnaden att man inte får någon utdelning direkt från bolage utan att denna visar sig i värdet på terminskontrakten. Därmed slipper fonden skatteproblemen med utdelningen. En ISK kan, så vitt jag vet, inte innehålla terminer, så ISK-innehavare kanske inte kan utnyttja detta trick. Fonder kan det däremot.

      Radera
  22. Stort tack för att du uppmärksammade detta! Jag hade helt missat det.

    Jag har ett bolån vilket brukar ge mig ett ganska stort underskott av kapital. I år kom jag inte upp till 500 kr i utländskt källskatt men skulle säkert ha gjort det i år. Nu ska jag kika på KF i stället.

    Fråga: vet du om man kan komma runt detta problem om man jämkar sitt bolån?

    /Thomas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spontant tror jag inte jämkning påverkar eftersom det mer handlar om "när" du får tillbaka pengarna, inte summan.

      Men kolla med Skatteverket för säkerhets skull :-)

      Radera
    2. Fick svar från skatteverket:

      Att skattejämka får ingen effekt. Med skattejämkning menas att istället för att få tillbaka/eller betala vid deklarationen ska du gå så jämt som möjligt under beskattningsåret.

      Om du inte får avräkning för hela den utländska skatten så kan du spara den överskjutande delen i högst fem år. För att kunna få avräkning för den sparande skatten ett senare år måste du ta upp en utländsk inkomst till beskattning i din deklaration i Sverige det året. Här finner du mer information om det på vår hemsida.

      Radera
    3. Tack för info, bra kollat!

      Radera
  23. Suck, då blir det ca 2000kr i extra-courtage denna månaden. Trist att man inte la märkte till denna begränsningen när man flyttade allt från KF till ISK.

    Oh, well.

    SvaraRadera
  24. Tack för en intressant blogg. Frågan är om du inte gör en tankevurpa här med
    ISK/KF och utländsk källskatt då det går att kvitta bort avkastningsskatten i ISK.

    Ex 1 miljon i utländska aktier med 4 % i utdelning.

    ISK: Avkastningsskatt 6900 kr kvittas mot underskott av kapital eller mot den utländska källskatten på 6000 kr

    KF: Avkastningsskatt på 6900 kr dras på ditt konto. Du får tillbaka merparten
    av källskatten på 6000 kr efter 2 år.

    Resultat - 600 kr med KF.

    SvaraRadera
  25. Rättelse - 900 kr ska det förstås vara i ovanstående exempel. Avkastningsskatten följer ju statslåneräntan som verkar vara på väg upp och då blir ju ISK ännu mer förmånligare med kvittningsrätten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se aktuell diskussion om detta ämne här:
      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/omdisponeringar-utlandska-aktier-i-kf.html

      Radera
  26. Om du betalar mer än 100.000 kr årligen i ränta på ditt bolån, minskar ränteavdraget om du har utländska aktier i KF istället för ISK. Det minskade ränteavdraget behöver då ställas mot den uteblivna avräkningen av utländsk skatt. Skulle gissa att det betyder att man bör ha "lågutdelare" i ISK men "högutdelare" i KF om räntan överstiger 100.000 kr.

    Och varning för utländska utdelningsaktier i KF! Vissa banker (t.ex. storbankerna) begär som jag uppfattat det inte avräkning för utländsk källskatt. Man bör alltså inte ha en kapitalförsäkring hos dessa banker. Välj istället t.ex. Avanza eller Nordnet, som ordnar med avräkningen.

    SvaraRadera
  27. För den som läser detta inlägg något år senare (som jag) har jag sammanställt det hela lite mer lättläst här:

    https://pastebin.com/uKmKsKU9

    Enjoy ^_^

    SvaraRadera