söndag 20 april 2014

Sälja Skåne-möllan, bloggetik och snart ekonomiprat


Skåne-Möllan är ett gammalt favoritbolag som jag vill skriva några rader om innan jag eventuellt säljer. Kan vara så att jag missbedömt dem. I korta drag ifrågasätter jag styrkan i deras konkurrensfördelar och rimligheten i värderingen.
Goda finanser? Ja, stor kassa.
Hög eller växande utdelning? Ja, hög.
Starka konkurrensfördelar? Nja?
Rimlig värdering: Nja?
Konkurrensfördelar - bara till viss del
Nog har Skåne-Möllan något unikt. Men till 90% är det vanlig kvarnverksamhet vi talar om, och där är konkurrensen hård. Deras nischprodukter står bara för cirka 10% av intäkterna. Här finns skäl att vara lite orolig eftersom mjölmalande säkert behövs, men varför i Sverige? Visst ökar transportkostnaderna men om kronan är stark är det säkert lönsamt att lägga ut malandet i ett låglöneland. Jfr med vad som sägs i årsredovisningen för 2013:
Importen av mjölbaserade livsmedel, ofta som detaljhandelns egna  varumärken har ökat i takt med att vår valuta har  stärkts på senare år 
Förhandlingspositionen är väl knappast optimal då "motparterna" är starka kunder som ICA, Nestle etc.

Specialmjölerna då? Jo, här finns något unikt. Men unika produkter är inte samma sak som starka konkurrensfördelar. De måste kunna ta bra betalt för att det ska vara värt något. Om jag t.ex. får patent på en hästsko som tillverkas av återvunna tuggummin är den nog unik, men vad hjälper det? Jag är tveksam till om specialmjölerna har tillräcklig marginal (redovisas inte!) och om efterfrågan är tillräckligt stor på dessa visserligen unika produkter. Transportkostnaderna gör säkert sitt också.

Beroende av råvarupriser (lågt vetepris), flertalet starka kunder (ICA, Nestle etc) tycker jag gör att det hela inte ser särskilt starkt ut. Överhuvudtaget beror resultatet för ett enskilt år mycket på hur vetepriset låg när de köpte in råvarorna. Och när de uttryckligen nämner att prishöjningar inte kan föras vidare till kund är det svårt att argumentera för att de har någon "pricing power".

Något mer då? Jo, lågkostnadsproducent skulle de kunna vara med hänsyn till sin unika specialkvarn eftersom mindre energi förbrukas. Men tyvärr har någon sådan fördel knappats synts i resultatet hittills.

Värdering, nja
Kruxet är att de investerat massor för tillväxt i form av nya kvarnen men istället har resultatet minskat. Detta är oroande. Hur mycket hade det minskat om nya kvarnen inte byggts?

Nästan 5% direktavkastning kring kursen 300 är bra, men vad mer kan man få? Högt P/E tal och ett bolag som åtminstone för tillfället saknar tillväxt räcker knappast. Tar man Telia som exempel ligger vinsten still men du har högre utdelning, och lägre P/E-tal. Ok, sämre fritt kassaflöde kanske beroende på hur man räknar. Men poängen är - Skåne-Möllan är prissatt efter tillväxt men de minskar. Tillfälligt? Jag är inte så säker.

Man kan argumentera för att dåliga resultatet 2013 beror på högt vetepris och att de är tillbaka i sitt normalläge redan i år, se t.ex. denna analys från Mangold.

Summering
Lutar åt att sälja Skåne-Möllan men det är ingen panik, snart är det ju utdelning också. Problemet är att även om vinsten 2014 återgår till normala (och 2013 var ett undantag) så är P/E-talet inte lågt och jag skulle gärna se att de bevisar sina konkurrensfördelar tydligare än nu.

Som ni kanske märker är jag sen på gröten, eller snarare sist till kvarn, för bloggrannarna Aktiefokus (Martin) och Rullstolsinvestereraren har redan sålt sina aktier.

Vad anser du om Skåne-Möllan?

Bloggetik
Inlägget går nu över på ett närbesläktat ämne, nämligen bloggetik.

I vilka fall bör man i förhand tala om något man gör? Ja, om man varit väldigt positivt inställd och sedan ev ska sälja är det väl schysst (läs Skåne-Möllan). Jag försöker konsekvent vara öppen med de affärer jag gör men talar oftast i efterhand om vad jag gjort. Ganska dumt egentligen eftersom jag får så smarta kommentarer, och borde agera utifrån dem :-)

Hur gör ni andra bloggare? Jag försöker köra med öppenhet och när det känns fel att inte göra det - så flaggar jag i förhand hur jag ev. kommer att göra.

Ska nog också nämna den klassiska friskrivningen att allt sker på egen risk. Men jag sitter i alla fall i samma båt som ni. Har jag t.ex. missbedömt en kanadensiskt sjukvårdsaktie (vilket jag inte hoppas!) så är jag med i kursfallet, självfallet. Men tusan vad lätt det är att gå miste ibland.

Har nu lagt upp portföljen till höger i bloggen, men ska försöka hitta något smartare sätt så att förändringarna är lättare att se.

Ifall jag inte varit tydlig med det innan så vet ni kanske att jag har ett samarbete med Avanza. Jag är en av de åtta bloggar som de samarbetar med. Jag får trafik via dem, lite lägre courtage och börsveckan, men länkar i gengäld bolagsnamn till Avanza när så är lämpligt. Se även denna diskussion hos Lundaluppen.

Vad anser ni är oetiskt när det gäller bloggande? Och om ni anser att jag gör något fel, säg gärna till!

Ekonomiprat nu på onsdag!
Jag får det till 27 personer anmälda inklusive undertecknad. Finns alltså 3 platser kvar. Jag vet att konkurrensen är hård, Sparpodden och Bättre börs går samtidigt. Men de kan ju ses i efterhand! Ekonomiprat spelas (ännu?) inte in även om många dialoger och tankegångar sätter ett tydligt avtryck på åtminstone min näthinna, eller vad man säger.

Och är det några avhopp, säg gärna till innan. Hoppas vi ses där och att platserna fylls!

32 kommentarer:

 1. Jag har fått en förfrågan från Hankman84 om att han eventuellt skulle dyka upp på Ekonomipratet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, Hankman84 du är välkommen! Bekräfta gärna här att du kommer. Se även gamla inlägget med "etikett" ekonomiprat för mer info.

   Radera
 2. Dom har väl inget produktmärke för sina specialmjöl? O då blir det oxå svårt att ta ut ytterligare större marginal? I slutänden sitter d väl i famnen på slutsäljare? Deras moat är väl att det kostar att köpa in produktionslina o kunskap de förvärvat men mer än så vet ja inte om jag skulle tillskriva dem.

  Varför ska du vänta på utdelningen innan du säljer, rimligen bör du sälja innan i en illikvid aktie (generellt) är det mer handel just innan!?!?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har produktmärken i form av TTT och MWT, och produkterna är unika om jag förstår rätt. Och nog finns det en rejäl inträdesbarriär i form av att bygga en kvarn och bygga upp kompetensen (inga andra håller på med det de gör). Men hur mycket kan de ta betalt för sin produkt?

   Sant angående utdelningen, det jag nog tänkte på (men inte alls skrev) är att man som alltid bör vara uppmärksam på när utdelningen skiljs av. Allt annat lika ska ju aktien gå ner 14 kr som utdelningen är, men i en illikvid aktie kanske inte det sker.

   Tyvärr är det alltid lite dålig handel i Skåne-Möllan, jag kanske säljer den dag det kommer en positiv nyhet. Eller tidigare, vi får se!

   Radera
 3. Hej Gustav, jag kommer gärna till Belgobaren nu på onsdag nästa vecka. Ni möts kl 18? Hur länge är borden bokade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, vi ses kl 18 eller strax innan. Borden är bokade från dess och vi lär hålla på till kanske 22-23 någonting. Måste dock släppa platser som inte fyllts efter kanske 30-60 min (beror på hur fullt stället är).

   Radera
 4. Går säkert att ta fram stats på men i de illikvida mindre bolag ja följer och/eller äger finns ett tydligt mönster om att den går ner något mer än utdelning... Går ju inte att göra någon generalisering av det men annars kan tidigare års utdelning/avskiljing kanske ge fingervisning förutsatt att andra event avskalade.

  SvaraRadera
 5. I slutänden kanske det inte spelar så stor roll (eller skiljer något alls), men då behöver man inte heller vänta tills utdelningen kommit om man ändå avser sälja...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har nog rätt generellt, men i Skåne-Möllans fall är det nog ganska egalt, den har alltid dålig omsättning :-)

   Bara man tänker på att aktien borde stå 14 kr lägre efter att utdelningen avskiljts så är allt ok. Sånt är ju lätt att missa även om man är rutinerad eftersom kursen rör sig så sällan. Minus fem procent i H&M och du har med all säkerhet en dålig rapport eller en avskiljd utdelning :-)

   Radera
 6. Skåne-Möllan har aldrig intresserat mig som bolag även om jag tycker att bolaget som aktiebloggsfenomen är ett bra exempel på varför man ska undvika Följa-John.

  Gällande bloggetik så tycker jag det är lättast om jag konsekvent beskriver vad jag tänkt och vad jag har gjort. Om du ska börja förvarna så skapar det en situation med förväntningar och förväntningar är någonting som vi bör undvika.

  Vi är helt enkelt (relativt) anonyma, okända människor och läsare bör ta fullt eget ansvar eftersom det inte finns några garantier. Med största sannolikhet har vi ärligt uppsåt men därutöver kan man inte räkna med så mycket :P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jo, det kan nog inte sägas vara någon skyldighet att förvarna. Och då får man väl egentligen börja kliva ut ur anonymiteten också som ett första steg kanske, när vi nu pratar om öppenhet. Gick helt enkelt på magkänsla denna gång, men ja, du har nog helt och fullt rätt i det du säger.

   Radera
 7. Tjenare! Jag kommer gärna till Belgobaren igen på onsdag. Kommer tyvärr jobba kväll så kan antagligen inte komma förrän efter 20. Boka därför inte upp någon bordsplats för mig utan jag gör en gap filler efter någon som lämnar sin plats istället.

  Ser fram emot onsdagens ekonomiprat. Jag har ett ämne som jag vill ta upp i en mindre krets.

  Mvh
  Björn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, bra och vi ses! Perfekt sammanhang att ta upp ämnen i mindre krets.

   Radera
 8. Visst hade jag sagt till om att jag kommer till Belgobaren?
  /Aktienybörjaren

  SvaraRadera
 9. Hej! Vi är nere på 25 pers imorgon (några avhopp via mejl) så det finns fler platser om någon/några ytterligare vill ansluta.

  Mvh
  Gustav

  SvaraRadera
 10. Jag kommer gärna om det finns platser över. Är en flitig bloggläsare och amatöraktiesparare sen 10 år :) Hur anmäler man sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan anmäla dig här i kommentarsfältet, bara ett litet namn eller nick så det blir lättare att hålla koll hur många vi blir :-)

   Annars finns flesta anmälningarna här:
   http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/02/nasta-ekonomiprat-och-okade-i-cola.html#comment-form

   Radera
 11. Ok tack! Jag har inget nick då jag mest kommenterar här och där men funderat på att starta en blogg jag också men det känns som att man inte har så mycket att tillföra då det redan finns så många bra bloggare :) Gillar din nisch på utländska aktier då jag mest har koll på svenska och några amerikanska bolag.

  Namn: Jakob

  vi ses!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ses där Jakob, och fundera gärna på att börja blogga :-)
   Välkommen!

   Radera
 12. Hej Gustav,
  Tyvärr har vi fått förhinder ikväll. En person fast på flygplats och en person VAB. Mvh, Håkan

  SvaraRadera
 13. Ta gärna upp frågan med källskatt. Jag har gjort ett räkneexempel på min blogg angående källskatten och boräntor. Någon får gärna titta på det och se om jag är rätt ute.
  http://sparamera.wordpress.com/2014/04/23/isk-utlandsk-kallskatt/

  SvaraRadera
 14. Kommer lite sent, typ 18:30 pga Sparpodden Live.

  /Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok, tack för info. Mvh Gustav

   Radera
 15. Tänkte försöka eventuellt kika in senare på kvällen för "en öl" iaf, hoppas några är kvar då :)

  / Fredrik

  SvaraRadera
 16. Kört ihop sig idag, kommer inte // Linus

  SvaraRadera
 17. Sälj sk-ten... sjunkande resultat och övervärderad.

  http://www.skane-mollan.se/filer/Delar_201403.pdf

  SvaraRadera
 18. Kul att vi ändå blev ett 20-tal pers på ekonomipratet, trots en del avbokningar mot slutet. Intressanta diskussioner som vanligt.

  Nästa gång blir i början av Juni, återkommer om det!

  SvaraRadera
 19. Tycker Aktieingenjören har en stor poäng ang bloggetik, "förvarningar" riskerar att skapa förväntningar. Just Skånemöllan kanske är ett special fall eftersom du tidigare varit så positiv och handeln är väldigt liten, men skulle nog låta detta bli mer av en engångs företeelse rent bloggetiskt. Tackar ädå för "förflaggningen" då jag själv har ett innehav som jag kanske borde sälja nu när det verkar som en av storägarna kanske hoppar av:-))

  Det var supertrevligt på Belgobaren i onsdags!

  Peter Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer! Har nu förresten sålt av alla Skåne-Möllan aktier, vilket kändes vemodigt trots allt. En jobbig sak är att den är svårsåld pga dålig omsättning, vilket paradoxalt nog blir ytterligare ett skäl till att sälja.

   Håller med om Belgobaren!

   Radera