söndag 1 juli 2012

Få tillbaka utländsk källskatt - skillnader mellan ISK och kapitalförsäkring



OBS Uppdatering! Ytterligare faktorer kan påverkar valet ISK/Kapitalförsäkring. I praktiken får du ofta bara tillbaka 500 kr i utländsk källskatt när det gäller ISK. Läs mer i inlägg från 140405.

Följer nu upp tidigare inlägget med en fördjupning i just frågan om utländsk källskatt. Källskatten är en källa till huvudbry, särskilt när man som jag inte är så duktig i skattefrågor. Ger mig ändå på en beskrivning och hoppas att andra läsare kan fylla på där det brister.

Källskatten innebär att vid 1000 kr i utdelning från utlandet får du från början bara 850 kr eftersom det utländska landet ska ha sina 150 kr (vid 15 % källskatt). Vilka möjligheter som sedan finns att få tillbaka detta belopp skiljer sig åt mellan investeringssparkonto och kapitalförsäkring.


Investeringssparkontot hanteras individuellt
- Maxbelopp att få tillbaka beror på vilka aktier du har i ISK-portföljen
  • Du kan få tillbaka källskatten du betalt
  • Du begär avdraget och får tillbaka 1 år efteråt.
  • Ett ”spärrbelopp” finns i form av din avgift för ISK. Du får inte tillbaka mer i källskatt än vad du betalat i avgift under året. Får du inte full täckning kan du skjuta vidare beloppet för framtiden, och eventuellt få avdraget senare.
I praktiken blir det ett problem vid låg avgift för ISK och många högutdelande utlandsbolag i din portfölj. Då riskerar du att inte få tillbaka källskatten, åtminstone inte året efter.


Kapitalförsäkringarna hanteras kollektivt av banken 
- Maxbelopp att få tillbaka beror på vilka aktier samtliga utlandskunder har
  • Du kan få tillbaka källskatten du betalt
  • Avanza begär avdraget och du får tillbaka pengarna 2-3 år efteråt.
  • Ett ”spärrbelopp” finns men här hanteras alla kunder som betalat källskatt som ett kollektiv. Vad du högst får tillbaka är inte kopplat till din avgift för kapitalförsäkringen utan alla kunders (som betalat källskatt) avgifter som hanteras gemensamt.
Om du exempelvis skulle proppa din portfölj full enbart med brittiska RSA-aktier med 10 % utdelning så skulle du ändå få god täckning för källskatten, men det skulle drabba kollektivet i en eventuell generellt lägre återbetalningsgrad.


Ett enkelt exempel visar på skillnaden - ISK och Kapitalförsäkring 
Investeringssparkonto
Du äger 100 000 kr i aktier i RSA i Investeringsparkonto
Utdelning 10 000 kr per år, källskatt 1500 kr
Avgift för investeringssparkonto 1000 kr.

Du söker avdrag men maximal källskatt att få tillbaka är 1000 kr. Avdraget kan du få efter 1 år, men du får inte full täckning. De 500 kr som saknas kan du ”rulla vidare” och eventuellt få i framtiden. (OBS! att man får "rulla vidare" kan vara en missuppfattning från min sida, se sista kommentaren)

Kapitalförsäkring
Du äger 100 000 kr i aktier i RSA i Kapitalförsäkring
Utdelning 10 000 kr per år, källskatt 1500 kr
Avgift för kapitalförsäkring 1000 kr.

Avanza söker avdrag, och det du får tillbaka blir exempelvis 1425 kr (vid 95 % täckning).  Du får avdraget 2-3 år i efterhand när Avanza sökt och fått svar från Skatteverket.



Svaret från Avanza angående kapitalförsäkring
Här redogör jag för ett telefonsamtal vilket kan vara lite vanskligt ifall jag missförstått.

Avanza ser alla kunder som betalat källskatt som en klump. Söker gemensamt för dessa hos Skatteverket. Spärrbelopp gäller för Avanza inte för privatpersonerna. Historiskt har kunderna fått full betalning eller åtminstone ”det mesta” återbetalt. Vi vill inte gå ut med exakta siffror då de kräver närmare förklaring. Vissa konton har t.ex. avslutats, och då har Avanza spridit ut beloppen på resterande kunder. Hur mycket du får tillbaka beror alltså inte på ditt konto enbart utan hur hela stocken av källskattskunder ser ut. 

Se också utdrag ur skriftligt svar från Avanza i kommentarsfältet tidigare inlägget:
Vid avräkning på en kapitalförsäkring för utländsk källskatt så kan detta endast ske upp till ett spärrbelopp. Spärrbeloppet räknas fram beroende av den avkastningsskatt som betalats in och kan inte bli större än vad vi som bolag har betalat in i avkastningsskatt.

Avräkningen delas sedan ut till de kunder som är berättigade och har vi fått en avräkning som täcker samtliga kunders utländska källskatt så kommer man få tillbaka detta, oavsett vad man betalat i avkastningsskatt. 


Sammanfattning och reflektioner
Att ha stor andel utländska utdelningbolag i ISK kan vara dumt. Blandar du upp med svenska bolag så är det lättare att få tillbaka källskatten, eftersom du får en högre avgift att kvitta den utländska källskatten mot.

Vill du ändå ha stor andel högutdelande utländska bolag verkar kapitalförsäkringen kunna ge mer pengar tillbaka, eftersom alla källskattekunder klumpas ihop. Dock lite oklart vad som gäller i detalj.

Det kan bli märkligt om du har säg 99 % svenskt och 1% utländskt i portföljen t.ex. Exxon Mobil. För ISK är det inget problem att få tillbaka källskatten (stor avgift att kvitta källskatten mot). För kapitalförsäkringen beror det dock på hur alla andra kunder i kollektivet gjort. Så om brittiska RSA blir en av de mest köpta aktierna hos Avanzakundernas kapitalförsäkringar så får jag kanske mindre tillbaka på min Exxon-utdelning i kapitalförsäkring i framtiden?


Kan tyckas konstigt att det blir skillnad mellan ISK och Kapitalförsäkring, men å andra sidan är det väl naturligt att ETT spärrbelopp gäller för Avanza som ju äger kundernas aktier?

Sen undrar man om alla banker gör på samma sätt. Som kund är det svårt att veta. En ännu mer rättvis fördelning hade kanske varit att jämföra med varje kunds enskilda avkastningsskatt vid kapitalförsäkring, men jag gissar att administrationen redan i dagsläget är tillräckligt bökig.

38 kommentarer:

  1. Tack för ett mycket bra inlägg som reder ut en del frågetecken jag haft. Länkar hit från min blogg :-)

    Har själv precis flyttat över mina innehav till ISK hos Avanza. Angående återbäringen verkar det inte vara allt för svårt att ta upp det i deklarationen, och jag föredrar känslan av kontroll det ger jämfört mot KF.

    Använder du själv ISK eller KF?

    Mvh,
    Aktiefilosofen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken:-) Tycker själv att det varit klurigt att få koll på hur det funkar, och då är blogginlägg perfekt för att komma vidare.

      Ska inte vara svårt att själv ta upp avdraget i deklarationen. Enligt skatteverket räckte det med att skriva en totalsumma för avdragen utländsk källskatt för hela året, under "Övriga upplysningar".

      Har valt ISK som huvudlinje, och Kapitalförsäkring för de aktier jag inte kan ha i ISK. Tyvärr finns det ju begränsningar i utbudet av utländska aktier i ISK, men glädjande nog är Avanza bäst numera!

      Har nu kikat in på din blogg, och ska följa den framöver!

      Mvh
      Gustav

      Radera
  2. På den här sidan kan man se exempel på olika kupongskatter
    http://utlandska-aktier.se/kupongskatt
    Vad har du för kupongskatter i din aktieportfölj?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för länken!

      Har mest kört med denna sida för att få överblick: https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=139583

      Hittade nu också en länk från Skatteverket som kan vara bra:
      http://www.skatteverket.se/download/18.71004e4c133e23bf6db800062000/Double+taxation+agreements.pdf

      Har själv oftast 15 procent kupongskatt, t.ex. USA, Australien och Sydafrika. Storbritannien verkar dock vara oklart, din länk säger 0%, Placeras artikel säger 5-15 % och Skatteverket 5 %. Får se vad som kommer dras på RSA-aktien, som jag inte haft så länge.

      Radera
  3. Ah, ja då blir det ju inte många minuters extra arbete ändå!

    Finns det fortfarande aktier i din KF som du inte numera kan ha i din ISK sedan Avanza utökade de tillåtna innehaven för ISK?

    Härligt, jag kommer säkert behöva lite input och tillrättavisning i framtiden :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkar inte så svårt med deklarationen och ISK. Via Avanza kan du ju lätt summera summan av källskatt under året (skapa Excel fil tror jag det var).

      Tyvärr kan mina Australiska aktier och Sydafrikanska aktier inte köpas i ISK ens hos Avanza. Dvs Famous Brands, Truworths och Discovery (ZA) och Woolworths, Ridley samt Blackmores (AU)

      Ska följa din blogg framöver!

      Radera
  4. Tack för ditt inlägg!

    Om vi antar att ursprungslandet istället har en kupongskatt på 25 %, är detta då avdragsbart(eller är det bara 15%?).

    Om jag förstått saken rätt så har Engelska aktier ingen utdelningsskatt. Om vi antar att jag köper en ADR via NYSE på ett Engelskt bolag, betalar jag då amerikansk eller ingen kupongskatt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svåra frågor! Försöker mig på svar, men är ovanligt osäker på om jag tolkar det hela rätt...

      1. Hur mycket som är avdragsbart i Sverige verkar vara kopplat till vad aktuella skatteavtalet säger:

      "Du får aldrig avräkning med ett högre belopp än den skatt som det andra landet (källstaten) har rätt att ta ut enligt det aktuella skatteavtalet. Enligt det nordiska skatteavtalet har källstaten t.ex. rätt att ta ut 15 procent i skatt på utdelningar. Om källstaten har tagit ut mer i skatt, t.ex. 28 procent, kan maximalt 15 procent i skatt räknas av. Den skatt som överstiger 15 procent får du begära tillbaka från källstaten."

      Länk: http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/dubbelbeskattningavrakning/avrakningavutlandskskatt.4.7856a2b411550b99fb7800088114.html

      2. Vad skatten är på Engelska aktier verkar oklart (se svar på tidigare inlägg), men någonstans mellan 0-15 procent gäller nog.

      Länken som anonym bidrog med har bra info och fler länkar:

      "Utdelningar för utländska aktier som man handlar som ADR eller som handla på de amerikanska marknader kan falla under en amerikansk dubbelbeskattningsavtal. Vill man veta med vilka länder USA har slutit dessa avtal så hittar man en översikt på webbplatsen av de amerikanska skattemyndigheten IRS.

      Dessa utdelningar har därför oftast samma skattesats som deras motsvarigheter i USA, nämligen 15%. De länder som inte är med på den listan har den kupongskatt som gäller i detta landet.

      Till exempel saknas de flesta sydamerikanska länder. Därför ligger skatten för utdelningar på den brasilianska Vale på 25%."

      Då United Kingdom är med på listan som USA har antar jag att 15 procent dras på utdelningen?

      Länk: http://utlandska-aktier.se/kupongskatt

      Radera
  5. Vet du hur det fungerar, Ska man ange hela källskattebeloppet man vill ha avräkning för, eller ska man max ange schablonsumman? Om hela beloppet, är det upp till individen att hålla reda på hur stor del av summan man får tillbaka samt hur mycket man har kvar att dra av följande år?

    Hur vill skatteverket att man dokumenterar detta i så fall?

    Mvh,
    Niklas J

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer med allra största säkerhet framgå av det material som skatteverket tillhandahåller vid nästa deklarationstillfälle, tex skriften "dags att deklarera". Om de mot förmodan skulle utelämna denna information där kommer de att ha samtalslinjerna öppna i minst 30 dagar - som brukligt.

      Ska du deklarera för detta år redan nu i juli - är det därför du ställer frågan?

      Radera
    2. Som jag förstod det i telefonsamtalet med Skatteverket så uppger man bara den totalsumma i svenska kronor som under året dragits i källskatt. Detta gjorde man under "Övriga upplysningar". När jag frågade närmare om man inte skulle uppge vilka aktier det gällde, antal aktier, valutakurs etc så skulle det inte vara nödvändigt. Sen kunde de i och för sig behöva kontrollera i efterhand och då måste man kunna visa hur man kommit fram till beloppet.

      Frågade inte hur det blev om man inte får fullt avdrag.

      Förhoppningsvis har Skatteverket bra info i framtiden, men viktigt är att det inte verkar så krångligt att man ska behöva avstå från ISK till förmån för kapitalförsäkring!

      Radera
  6. Tack för ett förtydligande.
    Vet du hur länge man ev kan låta överskottet "rulla vidare"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vet tyvärr inte. Gissar att det inte finns någon begränsning eftersom de i så fall borde nämnt det, se fråga och svar:

      Länk: http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

      Bör dock bli tydligare när Skatteverket arbetat fram ett bra infomaterial inför deklarationen nästa år.

      Radera
    2. Maximalt fem år tror jag mvh juriststudent som pluggar skatterätt just nu.

      Radera
  7. "avgift i ISK"? Vad menar du med detta, själva skatten på ISK?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det menar jag, lite kryptiskt skrivet:-)

      Radera
    2. Menar du att den är högre normalt då än för kapital? När jag frågade Avanza om detta när jag öppnade upp, sa de att skillnaderna är små men att ISK drar skatt en gång i kvartalet och tittar på ditt innehav då fyra gånger per år medan kapital var en gång per år.

      Menar du att de undanhöll information om att detta normalt leder till högre skatt?

      Radera
    3. Nej, skatten för ISK och KF är i praktiken lika stora. Största skillnaden är hur de betalas: till Skatteverket (ISK) eller banken (KF).

      Radera
  8. Hej, mer info för hur man får korrigerad avkastningsskatt när man har utländsk källskatt inom IPS finns här;

    http://finanskvinnan.blogspot.com/2011/04/utlandsk-kallskatt.html

    SvaraRadera
  9. Det går inte att rulla belopp som man inte kan kvitta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du uppmärksammade detta! Ser nu att det är mycket möjligt att jag missförstått. Tycker dock att skatteverkets information är lätt att missförstå (är också lite extra trögtänkt idag, såhär direkt efter nyårsafton).

      De skriver "Kan jag få avräkning för utländsk skatt som jag har betalt för utländska aktier som finns på mitt investeringssparkonto? Ja, det kan du få. Men du kan inte få avräkning med ett större belopp än vad den svenska skatten blir på investeringssparkontot. Överskjutande avräkningsbar skatt får avräknas under senare år."

      Vad menar de med den den sista meningen? Tacksam för reflektion, så uppdaterar jag inlägget snarast!

      Se länken:http://www.skatteverket.se/privat/svarpavanligafragor/investeringssparkonto/investeringssparkonto/kanjagfaavrakningforutlandskskattsomjagharbetaltforutlandskaaktiersomfinnspamittinvesteringssparkonto.5.71004e4c133e23bf6db80001429.html

      Mvh
      Gustav

      Radera
  10. Tack, du bröt precis osäkerheten om vilken sparform jag skulle ta för mina danska bankaktier =).

    SvaraRadera
  11. Deklarerar man i USA kan man få tillbaka den betalade skatten om man inte är skyldig något. Som amerikansk medborgare deklarerar jag varje år i USA, och jag redovisar att jag har betalat skatt på dessa utdelningar. Då får jag $ tillbaka från USAs skattemyndighet.

    SvaraRadera
  12. Hej Gustav tack för en intressant blogg. Frågan är om du inte gör en liten tankevurpa här med ISK/KF och utländsk källskatt. Du verkar glömma att det i ISK går att kvitta bort avkastningsskatten vilket inte går i KF.

    Exempel med 1 miljon i utländska aktier och 4 % i utdelning:

    ISK: Avkastningsskatt 0,69 % = 6900 kr som kvittas bort mot underskott av kapital
    eller mot den utländska källskatten på 40.000 x 15 % = 6.000 kr

    KF: Avkastningsskatt på 0,69 % = 6900 kr som dras på ditt konto.
    Du får efter ca 2 år tillbaka merparten av källskatten på 6.000

    Resultat - 900 med KF jämfört med ISK


    SvaraRadera
    Svar
    1. Se aktuell diskussion om detta ämne här:
      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/omdisponeringar-utlandska-aktier-i-kf.html

      Radera
  13. Hej, jag har en liten annan fråga angående beskattning utomlands, närmre bestämt USA. USA har om jag har förstått det rätt en 30% beskattning för utdelningar för icke-amerikaner. Men vi i sverige har ett avtal så att skatten bara ska bli 15% Korrekt so far? Måste jag göra något aktivt för att få den här lägre skatten (15% istället för 30%)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett om du har investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring sköts det automasiskt (i alla fall för Avanza).

      Problemet är du i normalfallet bara kan få tillbaka 500 kr när det gäller ISK :
      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/varning-for-utlandska-utdelningsaktier.html

      Radera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  16. Fick detta meddelande i min nya deklaration. Någon som vet vad jag ska göra?

    Utländsk skatt som inte kunde avräknas i förra årets deklaration uppgår till 433 kr. Om du har utländska inkomster kan du begära att få avräkning för skatten i årets deklaration (eller följande fyra års deklarationer).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är nog detta med att man kan "rulla" ej avräknad skatt framför sig. Men kolla med Skatteverket.

      För övrigt kör jag alla utländska i kapitalförsäkring numera och då blir det inget man tar upp i deklarationen (allt går via Avanza som ju äger aktierna).

      Radera
  17. Hejsan,

    Jag har en diskussion kring detta gällande min IPS.

    Hur fungerar det där på utländska utdelningar.
    På samma sätt som i en kapitalförsäkring?

    Med rätt utdelningsaktier så kommer man ju fort upp i spärrbeloppet.

    Mvh/
    Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Relevant fråga! Kanske är det teoretiskt möjligt men att få tillbaka något i praktiken verkar svårt. Avanza skriver t.ex. att de (till skillnad mot för kapitalförsäkring) inte begär avräkning för utländsk källskatt i IPS. Se https://www.avanza.se/vart-utbud/Pension/flytta-din-ips/IPS-information.html

      Om inte ens Avanza fixar detta så tror jag det är bäst att låta bli. Själv har jag bara svenska aktier i min IPS.

      Radera
    2. Fick detta svar av Avanza då jag ställde frågan om IPS:

      På våra försäkringar/pensionskonton betalar du en utländsk källskatt på utländska aktiers utdelningar, som varierar beroende på vilket beskattningsavtal Sverige har med landet (vanligtvis är det ca 15%) men dessa begär Avanza pension avräkning för. Den eventuella ersättningen blir dock fördröjd. Källskatt inbetald 2015 räknas av mot avkastningsskatt för 2016. Avanza Pension deklarerar för detta och begär avräkning hos Skatteverket 2017 och inväntar därefter beslut från dem. Beslut och utbetalning från Skatteverket sker tidigast i slutet på 2017 och först i början på 2018 så kan Avanza Pension återbetala till dig som kund.

      Vi kan inte garantera att man får tillbaka hela den utländska källskatten som man betalt p.g.a. att det finns ett tak (spärrbelopp) på hur mycket som kan begäras tillbaka. För att ev. kunna få tillbaka pengarna måste man ha kvar samma försäkringskonto som betalningen skedde ifrån. Du behöver dock inte göra något aktivt, då det är Avanza Pension som rent tekniskt äger försäkringen som sagt.

      Radera
    3. Tidigare har vi inte begärt avräkning för utländsk källskatt på IPS eftersom vi (precis som du skriver) inte äger innehavet på samma sätt som i försäkringsprodukterna. Vi har nu hittat en lösning för att kunna hjälpa våra kunder med detta och fr.o.m. 2015 begär vi avräkning för våra kunders räkning även för IPS:er.

      Radera
    4. Idag har jag min IPS hos aktieinvest som gör avräkning på källskatten på utdelningar mot avkastningsskatten.

      Jag betalade ingen avkastningsskatt för 2015.
      Avkastningsskatten var 0,087& 2015 vilket gav ca 105kr.

      Mina utdelningar i realty income är ca 450kr per månad idag, så jag betalar ca 60-70kr per månad i kupongskatt. Detta ger att jag förlorar ca 10 månaders källskatt idag.

      Men den största frågan är vem som äger de pengarna?

      USA.
      Jag.
      Aktieinvest
      Skatteverket?

      Det visste inte ens han jag pratade med på skatteverket...

      Radera
    5. Bra input Stefan! Och verkar finnas en del att gräva i där, särskilt den sista frågan.

      Radera