söndag 8 juli 2012

Portföljuppdatering och branschfördelningVid halvårsskiftet kan en portföljuppdatering vara på sin plats. Senaste förändringarna under perioder är att jag minskat något i Hm och Betsson. Nyinköp har gjorts i RSA och Tesco. Utvecklingen har varit hyfsat god, Stockholmsbörsen ink utdelningar är upp dryga 6 procent och min portfölj dryga 8 procent.

Branschfördelning
Nytt för i år, eller snarare halvår, är en fördelning efter bransch. Har använt mig av den fördelning som finns hos Businessweek.

Jämfört med Sverige-index och globalindex är andelen konsumentvaror högre, och vissa branscher är inte alls representerade. Tanken är att bygga på med underrepresenterade branscher förutsatt att jag hittar intressanta bolag. Telekombolag, Transportbolag och Utiliteter (finns det något bättre ord?) är särskilt på radarn.

Så här ser portföljen ut fördelat på branscher. Inget estetiskt mästerverk då det är klippt från Excel, men den är lika tydlig som tråkig (ungefär som Thomas Östros för att köra en politisk referens så här i Almedalstider).Hur ser din portfölj ut när det gäller branscher? Är det någon bransch du tycker jag borde öka eller minska i?

Bolaget ändå viktigare än branschen
Har läst en del i en gammal rapport om konkurrensfördelar, Measuring the moat från 2002.

Fastnade för ett citat där som kan vara viktigt för hur man bygger upp en bra portfölj:


Hur ser ni på det hela, hur mycket ska man titta på branschen och hur mycket på bolagen?


Geografisk fördelning
Så här ser den geografiska fördelningen ut. Övriga länder är Storbritannien där RSA och Tesco har sin hemvist.
Bild från Financial Times portföljfunktion

Händelser efter periodens slut...
Under veckan har jag minskat i Hm och Famous Brands. Andelen cykliska konsumentvaror har därmed sjunkit något (till 28% av portföljen). Nyinköp har istället gjorts i ett brittisk transportbolag och ett tyskt försäkringsbolag. Mer om detta kommer senare med närmare beskrivning!

7 kommentarer:

 1. Utilities,nej, jag använder mig av det engelska uttrycket men min sambo förstår inte vad jag menar.... :) Svårt att översätta till svenska. Kanske nyttotjänster men det är ju ganska mycket andra saker också.

  Blir lite intresserad av de nya inköpen. Jag känner till några försäkringsbolag i Tyskland bl.a. Munich Re, Hannover Re och Allianz. Tippar på att det är något av dessa.

  Sen kanske du har köpt Braemar? :)

  Vore kul att veta *nyfiken*

  Tack för ditt trevliga inlägg. Du har en intressant blogg och plockar fram många intressanta bolag. Mycket kul att läsa!

  ägamintid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, min sambo förstår inte heller vad jag menar med utiliteter:-)

   Munich Re är helt rätt gissat!

   Braemar var nära. Stod mellan dem och Clarkson plc, som till sist drog det längsta strået. Även om utdelningen var lägre bedömde jag att deras marknadsposition och finanser var bättre.

   Tack själv för en bra blogg som är verkligen är inspirerande!

   Radera
  2. OK, kul bolag! Ska bli intressant att läsa dina tankar om dom. Hoppas du lägger ut lite information på din blogg inom kort.

   ägamintid

   Radera
  3. Hade tänkt skriva ihop något snabbt, men det ville inte bredbandsbolaget:-) Får hoppas att bredbandet kommit igång till helgen i alla fall. Skriva inlägg via mobilen ger jag mig inte på, skulle nog inte bli något läsbart av det!

   Radera
 2. ska bli intressant att läsa mer om buffetts favorit Munich Re:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu har jag både Tesco och Munich Re, Buffetts aktier utanför USA. Ska försöka få till något inlägg till helgen. Sen vet jag inte hur intressant ett inlägg om ett återförsäkringsbolag kan bli, men det återstår att se:-)

   Radera
  2. haha! Nej, det är inte sexigt! Men bolag med låg värdering som tjänar grova pengar går vi nog alla tre igång på! (du, jag och defensiven) :)

   Radera