Min investeringsstrategi har förändras under åren. Till det bättre kan man ju hoppas, och jag tror det är viktigt att alltid utvecklas. Viktigast är att hitta en egen stil som passar en själv. Men vad är eget? Många saker spelar självklart stor roll, t.ex. alla bloggare och alla fantastiska kommentarer.
Men vissa saker är inte lika uppenbara. Tänkte bjuda på några tips vad som påverkat mitt tankesätt de senaste åren. Vad som helst kan ju sätta gång tankar: en bok, en kommentar eller en nyhetsartikel. Visst kan det vara bra att låta "färgen torka" på den tavla man målar och värdet av förändring är inte självklart.
En som med rätta tar det med ro är Lundaluppen. Har man målat Michelangelos takmålning kan man i och för sig lägga sig på rygg och titta upp på taket ganska nöjd. Jag står istället och putsar vidare i ett litet hörn med en extra exotisk färgpalett :) En sådan som Snåljåpen blandar kubism, realism, oljemålningar, vax, duk... allt beroende på situationen Andra bloggare satsar på modern konst med väldigt många färgduttar på en stor yta, vilket också blir en fantastisk bild som växer fram. Många vägar finns till framgång :-)
Bolagsstorlek men framförallt likviditet är en den viktigaste faktorn. Sämre likviditet är något att leta efter om man är en långsiktig köpare.
Här är deras blogg och missa inte denna video.
Böcker: Peter Lynch, Why Moat matters, 100-baggers
Peter Lynchs One Up on Wall Street har också satt sina djupa spår. Bara det att det är en poäng att leta efter tråkiga bolag! Boken är perfekt för att starta tankeprocesser. På hans inrådan har jag frågat min sambo då och då om hon eller hennes vänner har hittat något bra bolag eller produkt! Ok, han skulle nog inte investerat så långt bort som jag gör, men jag försöker ändå hitta tråkiga bolag som går att förstå och relatera till.
100-baggers går igenom vilka egenskaper som mångdubblar-aktier har haft historiskt. T.ex. handlar det om att bolagen ska vara små, ha en "moat" och riktigt bra tillväxt. Se recensionen av Finansnovis.
Verktyg: Portfoliovisualizer och screeners
Portfoliovisualizer är ett fantastiskt verktyg för att se hur olika typer av bolag och tillgångsslag gått historiskt. Notera att mindre bolag går bäst av alla bolagstyper. Sidan ger statistiskt underlag till den inställning som bland annat Microcapclub har. Man kan också se hur olika portföljsammansättningar samvarierat under perioder med negång.
Screeners gör det praktiskt möjligt att söka efter fantastiska bolag världen över. Financial Times, 4-traders och screener.co är mina favoriter. Att bara söka fram bolag i olika kategorier eller med vissa egenskaper tycker jag är inspirerande i sig (även om jag hör hur nördigt det låter). Se mitt tidigare inlägg om screeners.
Resor
Har man sett ett land eller en produkt med egna ögon ökar chansen att man vågar investera. Min egen Afrikaresa var nog en starkt bidragande orsak till att jag jag 2010 började investera i Afrikanska bolag. Att Famous Brands var ett så lyckat köp bidrog nog också. Förresten var det fantastiskt. och fantastiskt nördigt, att äta en sådan burgare i London och snacka med den lokala franchisetagaren. Det i sig också inspirerat av Peter Lynch!
Har också varit i Thailand och tror att jag till och med provade de där fisksnacksen som Premier Marketing står bakom, eller något liknande. Gott var det inte, men jag kan i efterhand sätta produkten i sitt sammanhang.
Fonder
Att se hur bra fonder agerar är mycket inspirerande. Motiveringar till försäljningar eller inköp kan också ge viktiga lärdomar. Det som jag själv gör påminner starkt om Didner & Gerges Small & Microcapfond, med skillnaden att jag kör något mer globalt och med ännu mindre bolag.
Framförallt bjuder Didner & Gerge, Wasatch, Arisaig och Spiltan på trevlig läsning. Missa inte deras krönikor t.ex. Didner & Gerges hissliknelse och entimmespresentation från andelsägarträffen. Arisaig Partners månadsbrev ger god inblick i tillväxtmarknaderna och olika branscher.
Poddar
En extremt simpel sak är att jag utvecklats mycket som investerare på grund av möjligheten att lyssna på poddar till och från jobbet. Tack Apple :-)
Framtidsstudier som Frost & Sullivan.
Vissa gillar Frostfilmen och den är bra. Men när det kommer till investeringar gillar jag Frost & Sullivans studier ännu mer. Här får man tankar om vilka branscher som kan förändras och hur. En intressant sak är också att se vilka länder som möjligen kan vara framtidsländer. Där kan det vara extra lönsamt att spana efter bra bolag.
Samlad investeringsstil?
Vissa säger att de är 50 procent Graham och 50 procent Buffett. Men det finns ju en hel buffé av fantastiska inspirationskällor och filosofier. Själv är jag något i stil med detta:
- 20% Microcapclub
- 20% Morningstar
- 20% Didner & Gerge
- 20% Peter Lynch & 10-baggers
- 10% Wasatch & Arisaig Partners
- 10% Frost & Sullivan
Men det förändras hela tiden och på så sätt är jag alltid 100% Gustavs aktieblogg :-)
Hur är din investeringsstil i procent? Vad inspireras och påverkas du av? Vad har gjort dig till den investerare du är idag?
Min "bas" för investeringsprinciper kommer från Entreprenörskolan i Uppsala, Uppsala Innovation Centre och mammas arbete som entreprenör vilket kanske är lite ovanligt.
SvaraRaderaDet svåra har sedan varit att omvandla det här entreprenörsperspektivet till ett formaliserat och användbart investeringsperspektiv.
Grunden till det här var en blandning av The Intelligent Investor, 40 % 20 år (hans blogg borde sammanställas i bokform) och Lundaluppen (sammanfattningen av the Intelligent Investor och hans analyser är mer användbara än boken) som sedan har byggts på med Fishers Common stocks and uncommon profits samt Kahnemanns tänka,snabbt och långsamt. De två böckerna räcker till skillnad från Graham inte för att bygga en investeringsstrategi men de är oerhört bra verktyg för att utvärdera både aktiemarknaden och sitt eget agerande
Så det här sammantaget kan man säga utgör basen för mitt investeringaarbete och kompletteras intensivt av diskussioner med andraspråk bloggare och kommentatorer.
Givet sammanhanget bör jag kanske lyfta fram att den senaste inspirationspunkten är du och att jag nu siktar på mer regelbundna investeringar där jag pendlar mellan 10 och 10 innehav snarare än ca 10
RaderaHåller med, 4020 och Lundaluppen är stora inspirationskällor hos mig med. Valde nog medvetet att hålla blogginspirationen utanför, hade inte tänkt igenom den biten lika väl :-) Men kul att höra att jag är med på ett inspirationshörn :-)
RaderaSka kolla in böckerna av Fisher och Kahnemann, hört gott om dem i andra sammanhang också.
Med pendlingen, är inte helt med där, är det t.ex. mellan 10-20 bolag du menade?
Ja, 10 till 20 menade jag. Passar bättre att köpa kontinuerligt och rensa med jämna mellanrum när man är småbarnsfar.
RaderaOk, nu är jag med!Att pendla mellan 10 och 10 lät som en paradox av något slag. Typ, vad är ljudet av en hand som klappar :-)
RaderaFör min globala utdelningsportfölj kan det hända att jag utgår från land och sektor för att sedan hitta bolag med bra DA och goda utsikter för bibehållen eller höjd utdelning.
SvaraRaderaFör detta googlar jag ofta, hänger på Seeking Alpha, Twitter, Bloggar m.m. När man väl hittat ngt intressant bolag så är 4-traders ett bra ställe att dubbelkolla siffror och även Morningstar erbjuder bra bolagsrapporter tycker jag.
Jag har kikar lite på olika fonder inriktade mot utdelningar men oftast tycker jag dessa verkar lite väl fokuserade på hög DA och Telia förekommer skrämmande ofta bland innehaven.
En vardagsspaning är Rituals som expanderar i Sverige och verkar vara populärt, har inte hittat om de är börsnoterade dock.
Har svårt att dela in det i procent som du men intressanta tankar och bra tips!
Tack! Jag tror förresten du själv är en inspirationskälla för utdelningsjägare, särskilt för de som inte fokuserar enbart på hög direktavkastning :-)
RaderaRituals har jag kollat upp, tyvärr verkar det vara privatägt Holländskt bolag. Skulle själv gärna vilja investera i dem! Får hålla utkik om de noteras i framtiden :)
Det här ser fint ut, förutom produkterna: http://www.allabolag.se/5568215130/rituals-cosmetics-sweden-ab
RaderaJag har läst en hel del böcker och tagit lite här och lite där. Men, den här uppdelningen i tillväxt-, värdeinvesterare etc har jag aldrig riktigt begripit mig på. Jag köper bra bolag (enligt mina kriterier) till rätt pris, oavsett storlek. Sedan har jag väl medvetet olika delar i min portfölj, men olika sorts bolag som förväntas tillföra olika saker till mixen (tex utdelning, stabilitet, tillväxt etc). Men visst, överlag blir det ju, som världen idag ser ut, betydligt fler mindre bolag i portföljen.
SvaraRaderaMvh http://investera-pengar.blogspot.se/
Precis, man bygger ihop sin strategi från flera olika håll. Tillväxt och värde...ja det hänger ju ihop kan man tycka, själv har jag gått åt hållet små tillväxtbolag. Men inte till vilket pris som helst, såklart :-)
RaderaTrevligt ämne idag.
SvaraRaderaFår väl erkänna att min största inspirationskälla från början (för 7-8 år sedan) definitivt var från dig! Därefter har jag kompletterat med böcker och mer och mer poddar, ungefär de du nämner ovan. FT och 4-traders har varit mina vanligaste verktyg för aktier. På senare tid har jag regelbundet börja läsa även andra bloggar som Framtidsinvesteringen, Z2035, Lundaluppen och Fundamentalanalys.
Ska definitiv ta tag i Kahnemanns bok Tänka, snabbt och långsamt. Känner att den talar till just mig...:-)))
Seg Gasell
Kul att höra! Håller med om bloggsamlingen, hög klass där och Kahnemans bok dyker som sagt upp också. Lär definitivt passa sega gaseller :-)
RaderaHalloj Gustav!
SvaraRaderaMåste säga att Poddar utvecklat mig mest på senare tid. Kanske i och med att jag startade min resa som väldigt okunnig och framförallt är det nog PrataPengar som format mig mest skulle jag tro.
Tack för ett bra inlägg!
Poddar är riktigt inspirerande, håller med!
RaderaHej Gustav! Hör kanske inte till detta inlägget. Men tänkte vi kunde diskutera detta här ändå:) Du kollat ju mycket på tillväxt bolag så tänkte höra om du har kollat något på de nya börsnoterade Multidocker? Dem gör ju om grävmaskiner till bättre lösningar till hamnar och skogsindustrier m.m. Har läst på endel och dem verka utvecklas väldigt positivt dem sista 2 åren och gjorde nyemmiskon nyligen var väl delvis för att investera och hitta nya lösningar. Dem Samarbeter med Caterpiller. om många år kanske dem blir upp köpta av catterpiller vem vet. Men har du kikat något på det bolaget? Om du har vad har du för synpunkter?
SvaraRaderaTacksam för svar
Mvh Marcus
http://www.redeye.se/aktiebloggen/multidocker-cargo-handling/nynoterade-multidocker-cat-trump
Raderahttp://www.redeye.se/aktiebloggen/multidocker
Radera2 länkar om du vill läsa på lite :)
Mvh Marcus
Tack för tipset och länkarna! Kort historik, men av inläggen hög potential. Är själv inne i branschen via investering i Logistec (och tidigare Clarkson). Möjligen är väl frågan hur cykliskt det är, viss koppling till råvaror genom råvaruhantering, men men... Inte heller hundra på om "moat" finns. Däremot ett intressant litet case om man vågar sig på bolag med riktigt kort historik.
RaderaOkej tack för svaret. Köpte in mig med en liten slant så återstår att se men tror det kan bli bra/intressant på sikt. ska ta en titt på Logistec. Vad ander du om de bolaget?
SvaraRaderaMvh Marcus
Jag tror på Logistec. Hamndelen står för stabilitet men den stora frågan är hur snabbt den andra delen med vattenledningar kommer att växa. Finns ett jättebehov av investeringar men man vill ju se att de verkligen lyckas ta en del av den kakan (där finns den stora möjliga uppsidan).
RaderaTjena. Som nybörjare har jag börjar att investera i större bolag. Som en trygg grund. Nu börjar jag närma mig 300.000 kronor i aktier, och jag har lärt mig en del på vägen. Är självlärd, trial and error all the way. Nu har jag börjat läsa lite bloggar, framförallt din. Nu till mina frågor.
SvaraRaderaVad är tipsen för att hitta mindre bolag att investera i? Jag kommer inte sälja mina nuvarande aktier (just nu iaf), men dels en del av mitt sparande och alla utdelningar tänkte jag investera i mindre bolag. Hur i helskotta börjar jag hitta mindre bolag?
Sen undrar jag, hur gör jag för att investera utomlands på smidigast sätt? Har just nu bara en aktieportfölj på 4 stora svenska bolag. Nu när jag letar mindre bolag, letar jag även mer exotiska. Efter att ha varit på Jarkarta och Bali över jul och nyår så blev man ju extremt frestad att investera på den Indonesiska marknaden. Borde finnas en enorm potential där t.ex. Kan även tänka mig andra, liknande länder.
Tacksam för svar om du orkar och kan. Tack även för en bra blogg. Keep it up!
Grattis till en bra utveckling!
RaderaJag tror det handlar om att hitta bolag med fantastisk historik, goda framtidsförutsättningar och ok värdering. Se länken "Mina krav på tillväxtbolag" uppe till höger. Det gäller att veta vad man letar efter. Hitta någon fond, blogg (!) etc med en stil som man själv uppskattar. Jag kollar t.ex. mycket på Arisaig, Wasatch och Didner & Gerge. Allra bäst är att hitta någon/några att diskutera konkreta case med.
Rent praktiskt tror jag Financial Times eller möjligen screener.co ger dig bra möjligheter att söka för att få fram intressanta listor att utgå ifrån, förutom fondinnehav.
Köpen gör jag via telefonorder hos Avanza. Nackdelen är maxcourtage och vanlig depå (ej ISK eller Kapitalförsäkring) numera. Jakartabörsen är öppen 1,5 timme på här, så det går att lägga order i realtid.
Jättespännande med Indonesien! Har du förresten twitter/mejl eller så så kan jag höra av mig, om det är okey. Har några konkreta frågor om några case faktiskt. Tittar som sagt på bolag där! Och jag vill resa dit också.
Ha det gott, och vi hörs!
...Jakartabörsen är öppen 1,5 timme på vår morgon skulle jag skriva :-)
RaderaDu får gärna maila.
SvaraRaderaDanielskola@outlook.com
Tack för svar. Mvh Daniel