söndag 26 februari 2017

Indonesisk tejp in i portföljen


Aktie: Ekadharma International PT
Notering: Indonesien, ticker EKAD:JKT
Market Cap: ca 40 miljoner USD 
Kurs: 620 IDR
Direktavkastning: ca 1,6 procent
Courtage: Maxcourtage
Elektronisk handel: Nej, telefonorder
Möjlig att äga i: Endast vanlig aktiedepå 

I min jakt på globala bolag springer jag ibland på riktigt spännande case. Ekadharma International är ett sådant. Jag har köpt in mig i denna okända marknadsledare. Namnet klingar knappast bekant och man kan undra om jag tappat greppet i mina investeringar. Men i Indonesien är bolaget mer känt eftersom de åtminstone 2013 tillverkade ungefär hälften av all tejp i landet. Och försäljningen har inte gått ner sedan dess.

Varför ska man gå över ån efter vatten? Jo, när det saknas motsvarighet i Sverige. Nämn ett annat bolag som har cirka halva marknaden, handlas till PE 5, har ROE över 20 och rabatt mot bokfört värde. Lägg också till utdelning, god historik, låga skulder och verksamhet i ett tillväxtland.

Någonting kan givetvis vara fel, är det för bra för att vara sant? Eller för litet för att vara upptäckt? Fonder lär hursomhelst ha svårt att köpa in sig i på grund av ett market cap på ca 40 miljoner USD. Micro- eller snarare nanocapbolag alltså, trots hög marknadsandel. Tänk dig Bergs Timber eller Kallebäck så har du en uppfattning om bolagsstorleken.

Vad gör dom?
Bolaget gör tejp i massor. Tejpen har olika utförande, färger och former. Produktutbudet består av varumärkena Daimaru, Ekatape och Superfix. Daimaru är kronjuvelen, Ekatape maskeringstape och Superfix ett lim. Daimaru har vunnit många priser och det japanska namnet ska stå för kvalitet.

Tejpen säljs främst till företag i olika branscher. Förpackningar är en given bransch men tejp är stort inom t.ex. bygg, bil- och läkemedelsindustrin. På så sätt får man, precis som när man investerar i banker, en spridning mot flera delar av ekonomin. Och det är ett extremt konkret spel på e-handel.

Här är länk till hemsidan och deras årsredovisning för 2015. Har inte hittat någon annan analys av bolaget, vilket hade varit bra. I en artikel på Forbes får man i alla ett utifrånperspektiv på dem och jag kostade mig på fulla artikeln innan jag köpte bolaget :)

Fantastisk historik
Bolaget grundades i början av 1980-talet och listades 1990. Grundarna är två bröder (tejpbröderna) som äger 75% av bolaget. Free float är alltså 25%, Jag tycker trots bolagets lilla storlek att de har en mycket bra historik:
  • Vinstillväxt 25% per år senaste 10 åren.
  • Vinsttillväxt 14% per år senaste 5 åren.
  • ROE senaste 12 månaderna över 20%
  • ROE senaste 5 åren knappt 20%
  • Kassaflödet har växt med 12% per år senaste 5 åren
Tittar man på graferna på Financial Times ser man också att de inte växer för full rulle. Inbromsningen tror jag beror på att det gått lite trögare i Indonesien generellt. Eftersom Ekadharma ändå har tvåsiffriga tillväxttal och en relativt hög ROE så jag säger ja på fantastisk historik.

Goda framtidsförutsättningar
Bolaget gynnas av att vissa branscher i Indonesien går bra,behöver mer tejp, och väljer Ekadharma. För den som vill kolla på den globala marknaden, se presentation här.

Globalt finns givetvis stora jättar som 3M, Henkel och Beiersdorf.  För en närliggande vardagsspaning så ser man t.ex. tejpmärket Tesa lite överallt i Sverige. Globalt så har stora aktörer en hög andel av marknaden. Det talar för att man kan uppnå fördelar i branschen, jämfört med om det istället skulle vara en fragmenterad marknad.

Vad gör då att jag tror att Ekadharma fortsatt kan stå emot dessa jättar, jo:
  • Kontakter "på marken" med bolagen som köper. Har de 50% av marknaden har de upparbetade kontakter med de som köper. De är också ett Indonesiskt bolag. De jobbar med rabatter men en sådan simpel sak som "lång och trogen kund" är förhoppningsvis mer viktigt även om den inte ska överdrivas. De som köper får sin logga tryckt på tejpen om de vill. Jag är inte säker på att Internationella jättar jobbar på nivån att de har kontakt med Indonesiska företag ute på landsbygden. Gedigen historik på bolaget.
  • Starkt varumärke lokalt. Ok, tejp är kanske inte det mest "prestigefyllda" men som hantverkare, förpackare, industriägare eller vad du är så står ändå starka varumärken för kvalitet. Detta tror jag mer på!
  • Distribution. Tejp i mängder ska tillverkas och transporteras runt i Indonesien. De har ett 30-tal lagerställen över landet. Då värdet av tejpen är relativt låg sett till transportkostnad har en stor lokal aktör troligen fördelar. De är tejpens ytterst lokala motsvarighet till Coca-Cola där distributionen i bästa fall gör dem svåra att slå ut (sorry för dålig liknelse). Här hittar du info om deras distribution.
  • Lågkostnadsfördel som stor tillverkare. Forbes-artikeln (betalversionen) talar om att de kan förhandla till sig bättre priser som en stor tillverkare. Jämfört med andra Indonesiska tillverkare har de en fördel, även om globala tillverkare förstås kan hitta processer/utlokalisering i bra globala lägen.  
Sammantaget så är det inte bara att kliva in på den Indonesiska marknaden och ta över, hoppas jag. Och tejp i tropiska länder med knepig geografi kanske inte är så simpelt som det låter pga logistiken? Men hur mycket överpris kan man ta för en tejprulle? Nja, frågetecken för pricing power och "consumer stickiness" (haha) även om de har välkända lokala varumärken.

Som jag tolkar det har Ekadharma två fabriker i Indonesien och ett via ett dotterbolag i Malaysia som de äger tillsammans med ett Taiwanesiskt bolag. Bröderna har talat om expansion i Asien och säljer i Malaysia och "other countries". Även om den inte blir någon fullskalig Asienexpansion, vilket det talas om i Forbes-artikeln (betalversionen) så är Indonesien stort nog att växa i som land. Jag ser inga risker att marknaden är för liten eller att de skulle slå i taket.

Större teknikrisker finns förhoppningsvis inte eftersom tejp trots allt är relativt low-tech. Bolaget erbjuder e-handelsmöjlighet även om jag inte sett hur stor andel som går via den.

Ett frågetecken är vad tejpbröderna vill på sikt med bolaget, de börjar vara 60+. Men inget hindrar att yngre personer tar över, eller att bolaget i ett extremfall säljs. Man kan undra om större spelare kan se dem som ett billigt sätt att komma in på den indonesiska marknaden, eller möjligen köpa ut en jobbig konkurrent?

Låg värdering
P/E är ca 5 (!) på rullande 12 månader. Däremot  P/E 10 på 2015 års vinst. En tillfällig valutamedvind kan eventuellt förklara ökningen i vinst. Eftersom tillverkningen delvis sker i Malaysia spelar valutarörelser roll.

Marktillgångarna skrevs upp 2016 vilket gör att bolaget nu handlas under bokfört värde (!). Man kan säga att du får tejprörelsen billigt om man ser bolaget som ett fastighetsbolag. Ridley är ett gammalt case jag köpte i Australien där bebyggelsen kom närmare gamla saltgruvor, kvarnar vilket gjorde att de fick betydande markvärden. Det här kan hända i Ekadharma också. Bara spekulation dock, med sökningar i Google Maps som diffus källa. Man bör förhoppningsvis ha ett skydd på nedsidan genom att marken över tid blir ännu mer värdefull pga urbanisering.

Nog är det lite skumt med den låga värderingen. Jag har försökt luska i att det inte är något lurt, men kan inte hitta jämförelsestörande poster (med reservation för viktiga budskap i niomånadersrapporten som Google Translate missar). En faktor kan vara att de närmare sig maxkapacitet i anläggningarna och att de då måste ta större kostnader. 2015 säger de detta: "The capacity of coating and slitting machines can each reach 305 million m2 per year. Adhesive Tape sales reached 260 million m2 in 2015. The Company continues to analyze and plan the addition of machine capacity according to market developments."

Beijersdorf (Tesa) och 3M, handlas (såklart) till mycket högre värdering men de är knappast jämförbara. De är ju inte direkt fokuserade på sina tejp-delar. Henkel kommer väl närmast, och de handlas till P/E 25, även om stora växlar knappast ska dras på det.

Summering och synpunkter
För att vara exotiskt så är det grymt tråkigt. Tejp är osexigt så det förslår och Peter Lynch hade kanske gillat bolaget?  Buffett har någon gång sagt att han skulle kunna skapa mycket mer avkastning om han hade mindre summor att investera. Nu kanske Ekadharta är en genväg till mindre pengar, återstår att se, men nog känner jag mig som en utpräglad värdeinvesterare (eller värdelös om jag nu missat något väsentligt).

Idag har jag 3,5 % av portföljen i dem och funderar på att öka. Men om ni ser någon tokighet i caset , förutom det tokiga i sig, så överväger jag givetvis istället att sälja. Sällan jag är så nyfiken på input som på detta. Förhoppningsvis har jag inte satt mig själv i klistret? Men jag har i alla fall uppfyllt mitt nyårslöfte om att köpa ytterligare ett Indonesiskt bolag.

Visst finns det många frågor. Men jag faller tillbaka på att om man har ca 50% av marknaden så har man något särskilt. Åtminstone när det stöds av starka varumärken och god distribution. Oupptäckta marknadsledare är det jag letar efter i första hand. Och bolaget är verkligen häftigt! :)

Nu är jag nyfiken. Vad säger du? 
  • Tror du det är ett bolag för mig?
  • Vad får dig att eventuellt avstå? 
  • Kan 3M fullständigt tejpa igen munnen på Ekadharma? 
  • Är tejpbranschen något för framtiden? 
  • Hur fäst är man vid sin tejp som användare? 

Disclaimer; Jag äger aktien. Det är något omständligt att köpa pga maxcourtage, telefonorder, mindre omsättning och köp i vanlig depå. Men det går :-)

30 kommentarer:

  1. Intressant case. Fast ett p/e-tal på 5 och ROE på 20 signalerar att man har missat någonting. Det som är för bra för att vara sant brukar inte vara sant. Jag avstår:-))

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det en oro att P/E 5-vinsten inte är långsiktigt hållbar, utan beror på något högst tillfälligt. Men på 2015 års vinst, vilket bör vara mer av en normalvinst, är P/E ca 10. Inte helt fel det heller.

      Vi får se om det är för bra för att vara sant. Ska bli spännande att följa :-)

      Radera
    2. By the way. Bloggaren Framtidsinvesteringen skriver om Unilever Indonesia. Man får väl sälja sina General Mills och tänka utanför lådan. Prata om lönsamhet!!

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    3. Ja, om det är någon exotisk aktie som skulle passa dig så tror jag faktiskt det är den! Den är stabil, förutsägbar, har långsiktig tillväxt och helt uppenbara konkurrensfördelar.

      Radera
  2. Det ser onekligen ut som att du gjort din hemläxa väl. Och att priset är lågt är kanske inte så förvånande mtp marknadsplatsen och storleken? Men, jag förmodar att redovisningsstandard är lite mindre byråkratisk och extensiv? Det räcker ju att gå till usa för att hitta rapporter som är på ett nästan oläsligt format jmf med vad man är van vid här.
    Vad använder du för mäklare för att få vettiga kostnader och exekvering i din handel runt om i världens alla hörn? Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas ha gjort hemläxan, men misstag ska inte uteslutas, särskilt inte här. Min tes är att den låga värderingen beror på att de går "under radarn".

      Handlar via Avanza, och det är telefonorder och maxcourtage som gäller. Och går bara att köpa i vanlig depå, ej kapitalförsäkring eller ISK. Handel är möjlig 8.30 - 10.00 svensk tid. Lite trixigt är det pga att aktien inte har en jättehög omsättning.

      Har inte hittat någon annan aktör som fixar handel i Indonesien härifrån Sverige.

      Radera
    2. Vad menas egentligen med "mtp marknadsplatsen"? Det är något man ser lite då och då när börser i EM diskuteras. Det är lite som att det finns en kolonialt tänk kvar, att EM är som Eldoradon som bara väntar på att sofistikerade västerlänningar ska komma och plocka guldet som ligger och skräpar på gatorna.

      Obs: detta kanske låter som en anklagelse, men det är snarare en fråga om det inte kan vara ett bias som spelar ett spratt.

      Radera
  3. Hur köper man ens deras aktier? Hittade inget om vart de är noterade.

    Efter att ha besökt Indonesien, läst om korruption och hört dem uttala sig om tsunamin 2004 så är jag petsonligen en aning skeptisk att investera i Indonesien. Men företaget låter onekligen lockande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får nog köra ett inlägg om hur man praktiskt köper exotiska aktier. Inte självklart för de flesta, förståeligt nog! Själv kör jag Avanza, telefonorder, men som sagt maxcourtage och bara köp i vanlig depå.

      Visst finns det utmaningar och problem. Men samtidigt är Indonesien idag ett av de mest spännande tillväxtländerna, och allt startar från en låg nivå. Tror t.ex. 1/3 har bankkort, så mycket tillväxt kvar. Lyssna förresten på podden "Big in Asia" avsnitt 12 så får du en ny vinkling av Indonesien.

      Radera
    2. Ja det låter som en bra idé med det inlägget!

      Att 1/3 har bankkort låter högt för Indonesien tror jag. Ska kolla upp Big in asia. Tack för tips.

      Radera
    3. Då ska jag snickra på ett inlägg :)

      Bankkonto menade jag, inte bankkort, då ska det stämma! Har inte lyssnat mycket på podden än men Indonesien nämndes i förbifarten på ett trevlig sätt i det avsnittet.

      Radera
  4. Rent investeringsmässigt tycker jag att det låter bra och att du hittat en riktig hidden champion. Dessutom i ett land som är lite speciellt att göra affärer i men som rör sig i rätt riktning.

    Handelsproblematiken gör att det inte är aktuellt för mig men det låter åtminstone vettigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! Hidden champions är ett trevligt koncept: https://en.wikipedia.org/wiki/Hidden_champions

      Tyvärr är aktien som sagt inte helt lättköpt, även om det kan vara en del i det som skapar den låga värderingen (möjligen).

      Radera
  5. Du har verkligen spännande innehav. Hur ser värderingen ut på andra företag där då, kanske p/e 5 är normalt där? Ryssbörsen handlas ju också till låga p/e tal så det är ju inget unikt i sig. På svenska börsen finns knappast något sådant längre men jag har för mig att jag köpte AQgroup (som de heter numera) för 10 år sen på p/e 5 trots mycket hög tillväxt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ett normalt P/E ligger kring 20 i Indonesien. Starcapital är en bra källa för att få överblick på världens marknader.

      Länk: http://www.starcapital.de/research/stockmarketvaluation

      Radera
    2. Gustav har redan kommenterat P/E men jag tycker man generellt bör vara försiktig med vissa länder oavsett P/E. Rysslands problem är att man är en kleptokratisk diktatur med vikande befolkningsmängd och massivt råvaruberoende. Risken för att snabbt bli av med sitt kapital är därför klart högre än i andra länder vilket orsakar ett lågt P/E.

      Radera
    3. Håller med, man får ta hänsyn till att det är individuella marknader. Men länken är ändå bra för att jämföra en enskild aktie mot priset på just den marknaden. Och hittar man en marknad som är nedtryckt (och inte har en problematik kikande Rysslands) kan det vara extra intressant att leta efter bolag där!

      Radera
  6. Onekligen ett mycket intressant företag! Värderingen är fascinerande, särskilt med tanke på marknadspositionen. Efter att ha tittat rätt så noga på redovisningen kan jag inte hitta några konstigheter, det man kan se är en positiv valutaeffekt som ju beror av produktion i Malaysia, och att den malaysiska valutan fallit kraftigt. Samtidigt har ju aktien stigit en del parallellt med det, så det förefaller inte vara förklaringen till den låga värderingen. Jag tror helt enkelt att det verkligen är ett oupptäckt guldkorn, som har brutalt låg värdering pga stora huvudägare och liten handel. Imponerad av ditt fynd!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Och jag får också tacka för hjälpen med research av bolagets finanser med mera.

      I bästa fall är det här ett riktigt guldkorn. Sen kan guldet alltid bli till sand. Ska bli kul att se om ytterligare kommentarer trillar in, men som det är just nu funderar jag på att öka.

      Radera
    2. Så lite :-)

      Så kan det alltid vara, men än ser jag inte sandkornen...

      Radera
  7. Så det blev "tejpbolaget" till slut :-)

    Ska bli mycket spännande att följa detta case!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp! Svårt att säga nej när det är okända marknadsledare jag letar efter! Blir spännande det här.

      Radera
  8. Hur ser du på redovisningsprinciper i Indonesien. Vet du vad som skiljer sig mot IFRS GAAP etc, eller köper du siffrorna bara rakt av oavsett princip? Hur ser skuldsättningen ut?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt det här, särskilt när jag investerar i många olika länder. Jag tittar faktiskt inte alls mycket på den här biten, tycker du jag borde? Frågan är då vad i det som man borde titta på? Investerar man globalt blir det närmast ett heltidsjobb bara att hålla koll på detta. Jag lägger främst tiden på att försöka hitta fina bolag!

      Jag tror generellt att det är svårt att hitta redovisningsfiffel (om vi går in på den biten) i förhand. Däremot får man försöka se om bolaget verkar vettigt. Ekadharma har inte en tradition av att ge ut nya aktier. Skuldsättningen är låg (debt/equity 8% 2015) och de har funnits på börsen sedan 1990.

      Men om vi går tillbaka till redovisningsstandard. Om vi tar Indonesien som exempel så är det två länkar att fördjupa sig i. Vad skulle vara meningsfullt att titta på i detta, tror du?
      https://www.pwc.com/id/en/publications/assets/assurance/acs/ifrs-and-indonesia-gaap-ifas-2016-r1.pdf
      https://www.pwc.com/id/en/publications/assets/assurance/practical-guide-to-psaks-for-2015.pdf

      Radera
  9. Grattis till köpet!

    Att handla i Depå. Förstår jag det korrekt att du först får dragen källskatt i ursprungslandet (10-30%, kan inte Indonesien på rak arm) och sedan får du 30% dragen av Svenska staten mot biten som är "över"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när vi pratar vanlig depå vill Sverige ha 30% men man får avräkna upp till 15% som är betalt i utlandet. Det här ska gå med automatik och vara förtryckt i deklarationen. Problemet är att Indonesien drar 20%. Alltså blir det 35% skatt på utdelningen istället för 30%, om man inte kontaktar Indonesien för att få tillbaka 5% till (om det går).

      För thailändska aktier har 10% dragits och för Filippinska 30%. Allt över 15% blir ett problem i vanlig depå, även om det inte är så stort för en lågutdelare. Mina övriga exotiska aktier har köpts i kapitalförsäkring (när det var möjligt) och då får man tillbaka den summan, eller mesta i alla fall, 2-3 år senare hos Avanza och Nordnet.

      Radera
    2. Eller så kan man begära avräkning i deklarationen för ytterligare 5 procent utöver förtryckta 15% avdrag. Lite oklart hur det fungerar i praktiken för Indonesiska aktier. Får gräva vidare vid tillfälle och investeringen står inte och faller med den frågan.

      Länkar:
      https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/avrakningavutlandskskatt/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html
      https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/avrakningavutlandskskatt.4.7856a2b411550b99fb7800088114.html

      Radera
    3. Intressant det där med skatten vill minnas jag för ett antal år sedan hade ett bolag skrivet bermuda eller vad "paradiset" nu hette, hur som helst hade inte sverige avtal med landet vilket innebar utdelningen räknades som att 30% var betalt i skatteparadiset och inget drogs av skatteverket här?

      Samtidigt vill jag minnas de dragit skatt på mer normalt sätt från andra skatteparadis dock endast så det totalt blev 30%?

      Detta är alltså som jag vill minnas det och jag vet inte om detta stämmer även idag.

      Värsta chocken för mig var MLPS där de drog 40% skatt på den iofs höga direktavkastningen men det verkar som att den skatten kommer avräknas fullt ut i kommande deklaration vilket återstår att se .

      Radera
    4. Ja, mycket att tänka på. 40% skatt är riktigt saftigt.

      Min tidigare utdelning från Indonesiska Matahari (i kapitalförsäkring) har det varit 20% källskatt på och då är problemet litet. Bara att hålla tummarna att det inte strular mer när jag äger dem i egen regi.

      Radera
  10. Hej Gustav
    Gillar skarpt din blogg!
    Jag är intresserad av ett mindre samarbete. Om du är nyfiken, vänligen hör av dig till: sara@marketingtopgo.com
    Tack!
    Sara

    SvaraRadera