söndag 7 september 2014

Förutsägbara tillväxtaktier i Norden (uppföljning)


I inlägget om Famous Brands ville jag få in tips på mer närliggande alternativ. Det kom in en hel del, tack för det! Rensar nu bort de utan utdelning (sorry för det!) och då återstår ett knippe aktier som kan vara högintressanta.

Här handlar det alltså om bolag med riktigt stabil tillväxt och och starka konkurrensfördelar vilket är något som gör att jag är beredd att betala ett högre pris än annars. Kan något av dem stå sig mot sydafrikanska Famous Brands?

Ok, nu till kandidaterna och några korta subjektiva bedömningar av dem:

Högintressanta tips

Axfood
De är ruskigt stabila i grafen. Min invändning är att de inte har så starka konkurrensfördelar jämfört med ICA, beroende på att de har en mycket lägre marknadsandel. Ser också snäppet dyra ut, i alla fall sett till P/E-tal jämfört med tillväxttakten.

Själv har jag valt Woolworths, som jag bedömer ha större "moat" pga mycket högre marknadsdel på den oligopolistiska Australien-marknaden. ICA går också bort pga ICA-handlarnas rätt till utdelning från 2016 som gör att dagens utdelning är "dopad". Tycker nog också att ICA-handlarna tjänar lite VÄL mycket och tar en lite för stor del av kakan som aktieägarna annars hade kunnat mumsa på. Men Industrivärden investerar så det finns säkert goda motargument.

Novo Nordisk (Danmark)
Här pratar vi typ om motsatsen till Coca-Cola, ett bolag som satsar på att motverka diabetes. Fint och jag gillar verksamheten på alla sätt. Wide-moat enligt Morningstar och en imponerande historik. Har egentligen bara två invändningar:
  • För det första avstannar tillväxten enligt uppgifterna på 4-traders. Då blir priset lite dyrt i förhållande till den tillväxt man får. Du betalar 25 gånger årets vinst och nästan 20 gånger 2016 års vinst enligt 4-traders.
  • För det andra finns en landsspecifik källskatteproblematik eftersom Danmark drar 27 procent istället för avtalade 15 procent. Se Lundaluppens beskrivning av krånglet. Det är nästan så att man ska avstå enbart pga det. Sydafrika drar sina 15 % utan problem och Australien drar inget alls. Men de mer närliggande danskarna krånglar :-)
Vän av ordning vet att jag har utländska aktier i KF just pga en annan källskatteproblematik (kunna få tillbaka mer än 500 kr). Kanske att Avanza sköter den danska problematiken åt mig när de äger aktierna i KF? Jo, faktiskt, det har jag fått bekräftat att de gör. Ytterligare en fördel med KF i detta fall.

Totalt blir det ändå ett "Nja", är nog inte sugen på att köpa förrän värderingen kommer ner något, men frågan är ju om det händer.

Kone (Finland)
En av gänget i det ganska obekanta hissoligopolet. Man kan ju roa sig med att titta på de hissar och rulltrappor man själv använder. Kone eller Schindler (uppdaterat) brukar det oftast stå. Gissningsvis är det svårt att starta upp ett nytt hissbolag, p.g.a. krav på kapital, teknik, försäljningskanaler. Rejäla inträdesbarriärer är trevligt för aktörerna på insidan. Se denna titt på bolaget hos Spartacus.

Invändningen är att det är en till viss del cyklisk verksamhet som, passande nog, går upp och ner väldigt mycket. Men kanske inte så mycket som man kan tro pga efterverksamhet?

Hade spontant tänkt stryka dem från listan pga ryckighet men ser man på! Här har vi en pålitlig utdelare rensat för extrautdelningar. För att komma närmare köpknappen behöver jag borra djupare ner i verksamhetens cykliska inslag och oligopolsituationen. Men känslan är att det kan vara värt det.

Bakkafrost (Norge)
Den här har även Börspodden nämnt (på lägre kurser ska sägas) och lax är ju en fin och nyttig bransch. Just Norge och Färöarna har väl geografiska fördelar då endast vissa områden lämpar sig särskilt väl för laxodling. Ett slags "naturligt", eller "geografiskt" monopol med andra ord. Är ingen laxexpert på något sätt men de skriver att de föds upp 8% billigare än i Norge (om jag minns rätt) pga gynnsamma förutsättningar.

Däremot har jag svårt att se den långsiktiga tillväxtpotentialen då de endast verkar på Färöarna och har max (dvs 50%) av tillåtna andelen licenser. De kan däremot få ut mer på den yta de verkar. Vet inte heller vilka nycker i väder, virus eller liknande som kan slå ut produktionen. Räcker det måhända med en tidig Frost för att aktien ska Bakka?

Hursomhelst är den värd en rejäl titt. Ser förhållandevis billig ut och Börspodden brukar ofta vara rätt ute. Även om jag själv är lite sent ute - aktien har gått upp en del.

Vitec och Handelsbanken
Har dem redan och visst, jämna och högintressanta håller jag med om! Nog är det ett alternativ att ha mer i dessa och mindre i Famous Brands.

Bortsållade tips - möjligen felaktigt
Dags att börja ta fram motorsågen och svinga brett och vilt... här kan det ha gått lite väl snabbt i tanken (där det finns någon) och jag är beredd att backa lika snabbt som en politiker som råkat säga en groda.

Nibe
Värmepumpar är en intressant klassiker men jag förstår mig inte riktigt på konkurrensfördelarna. De talar om "skalfördelar" i inköp och produktion men hur stora är de? Risken är väl också att produkterna går mer mot "brödrostar" dvs alla blir lika tillslut och varför ska man då välja Nibe?

Aktien ser lite dyr ut P/E 22 på årets vinst och 18 på nästa årsvinst. Även om konkurrensfördelarna skulle vara starka - mycket möjligt, jag ser dem bara inte! - så är yielden väl låg. För 2016 - som utbetalas 2017 - får du bara 1,65 % i direktavkastning. Jag avstår.

Hexpol
Letar och letar men ser inga uppenbara konkurrensfördelar. Didner & Gerge har detta bolag vilket gör att det säkert kan vara jag som är blind. Snudd på för tråkig att läsa på om, plaster hit och plaster dit, men kanske är det en förtäckt pärla.

Bahnhof
Ser inte konkurrensfördelarna här heller, eller att de i alla fall skulle vara så starka. Visst, en nischaktör, ett varumärke och bra lägen för serverhallar. Men på vilket sätt får de lägre kostnader eller högre pris p.g.a. det? Och vad händer om VD:n slutar? Hur mycket sitter i personen?

Axis
För mycket teknikrisker för att jag ska kunna bedöma bestående konkurrensfördelar. Och långsiktigt, när alla har bytt från analog till digital övervakning, vad händer då? Men jag är inte påläst.

Assa Abloy
Låsmarknaden kan förändras, skulle tro att ännu fler lås kommer bli elektroniska, skötas via mobilen, via ögonen (?) eller genom någon annat smart lösning. Här ser jag en - måhända överdriven - risk för att affärsmodellen kan gå i baklås. Ny teknik kan väl göra att antalet konkurrenter i ett nafs blir väldigt många fler?

Intrum Justitia
Oerhört stabil graf, men också stora skulder. Vet inte om det är befogat med tanke på stabil verksamhet eller om verksamheten i sig krånglar till nyckeltalen. Men vid en oinsatt anblick så är Debt/equity på nästan 2 för mycket för mig.

Har jag tänkt rätt här? Vilken skulle du köpa av de intressanta? Är någon värd en närmare titt?

Och är några bolag felaktigt bortsållade? Eller snarare... vilka bolag är det :-)

41 kommentarer:

  1. Hur handlar du aktier som Famous Brands?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Telefonorder via Avanza. Hyfsat smidigt men ganska dyrt pga maxcourtage. Handlas i Kapitalförsäkring eftersom de inte är möjliga att äga i ISK.

      Radera
  2. Skulle gissa på att det står Schindler på rulltrapporna och hissarna du åker :)
    Schindler tror jag fortfarande är näst störst i världen, Otis var i alla fall tidigare störst. Kone eller Thyssen kom sen i storlek men den listan har väl några år på nacken nu så det kan säkert ha ändrats, Sen kommer jag inte ihåg om listan både gällde hissar och rulltrappor eller bara det ena.

    Schindler kan man handla på börsen i Schweiz har jag för mig och Kone i Finland. Har varit sugen på båda bolagen flera gånger. Marknaden växer hela tiden och det byggs högre och högre hus, och i samband med renoveringar så är det många gånger krav på att handikappanpassa.
    Tyvärr blev jag aldrig riktigt klar med min genom gång för något år sen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah, Schindler ska det vara, tack :-)

      Trevligt oligopol med Otis (UTC), Schindler och Kone. Möjligen några till beroende på man man titta på hissar och/eller rulltrappor. Kan vara värt en genomgång för marknaden är spännande. Hoppas du får till något inlägg :-)

      Radera
  3. Kone - ja, heldigvis går det op og ned, det er jo det de lever af.

    Mvh

    Ole

    SvaraRadera
  4. Brookfield infrastrucrure partners kan vara något intressant för dig liksom Blackstone Group?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Båda bolagen är sk. "L.P" och då blir det tyvärr problem att investera i dem i skattehänseende.

      Annars har jag spanat lite lätt på Brookfield innan jag kom på att det var problem. Se här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/02/varning-for-pipelinebolag.html

      Radera
  5. När vi ändå tittar på USA-bolag ska jag kanske nämna att jag hittat ett som verkligen är extremt förutsägbart och med "Wide-Moat". Som en cliffhanger (de ska få ett eget inlägg) så är de världsledande på mobiltelefonteknik men heter varken Apple, Samsung eller något annat välbekant.

    SvaraRadera
  6. Svar
    1. Yes, det stämmer. Har du förresten någon åsikt om dem? Gillar vad jag ser men en "teknikrisk" kan ju finnas där trots att Morningstar anser wide-moat.

      Riktigt fin graf på 4-traders och bra utdelningstillväxt. Kanske välkänd i USA men obekant för mig i alla fall :-)

      Radera
  7. Det er rigtigt, at Kone - i nogen grad - er et cyklisk bolag - ca. 50% af omsætningen stammer fra nysalg - øvrig omsætning stammer fra vedligeholdelse og modernisering af allerede eksisterende anlæg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, tack! Kanske lite väl cykliskt för min smak då.

      Kan gissa att nyförsäljningen inte går så bra i lågkonjunktur när man drar ner på byggandet. Intressant vore att kika på hur mycket nyförsäljningen dök under finanskrisen 2008 och framåt.

      Radera
  8. Har funderat på att köpa Axfood i över tre år snart.... :) men inte fått tummen loss. Kommer den någonsin bli billig eller rimligt värderad så att säga? De har mindre marknadsandel än ICA vilket, enligt mig, bara ger möjlighet att kunna ta mer och mer andelar. De anspelar på priset och tilltalar låg- och medelklassen. Det blir mer och mer Garant på varorna också, hur mycket tjänar dom på sitt eget märke och där kan man nog tjäna mycket mer också. Rent teoretiskt, hur kan ett köp i Axfood gå fel? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Axfood är ett fint bolag. Visst kan de skruva upp andelen egna varor, särskilt när de får olika namn, Risken är väl att de tappar marknadsandelar eller att tillväxten går trögt. Men butikerna ligger ju där de ligger och dagligvaror är stabila, så helt fel borde det inte gå :-)

      Det enda som kan gå fel på sikt är väl att att aktien underpresterar index, men prestera lär väl aktien i alla fall göra :-)

      Radera
  9. Jag vet att jag har frågat tidigare, men det här stora fokuset på att kurvan måste vara perfekt, varför är det så viktigt? Det är bara i investmenentbankirernas pitchböcker som alla kurvor är raka och ökar 10 % per år. Livet är komplext och fullt av överraskningar, framtiden är osäker per definition. "Figures can lie and liars can figure." Det säger inget om företagets vallgrav, titta bara på HMs vinster senaste åren. Om man mot all förmodan hittar ett företag med en perfekt linjär eller exponentiell kurva, då kommer folk att se det och värderingen kommer inte vara något att hänga i julgranen. Skälet till att jag pratar värdering är att du uteslöt vissa kandidater pga. värdering.

    Vill man ha bolag med rak kurva kommer värderingen per definition att vara hög om det inte är kristid. Alla har som sagt sin egen strategi, men jag undrar vad det är för typ av bolag du vill hitta. Högt värderade bolag med perfekta kurvor eller "diamonds in the rough", dvs hyggligt värderade bolag med raka kurvor och därmed förhoppningsvis konkurrensfördelar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de tankarna är något som gror. Man kan säga att detta inlägg är en mer eller mindre direkt fortsättning och uppföljning. Men sant... jag letar kanske för mycket efter det perfekta bolaget som därför har ett (alltför) högt pris.

      Kan också säga att jag inte enbart har denna typ av bolag utan att jag blandar högutdelare med lågutdelare (+ utdelningstillväxt) samt superstabila och lite mer ryckiga, t.ex. Protector.

      Men som sagt... tankarna ligger och gror och jag tackar för inputen och den inte är färdigsmält ännu.

      Radera
  10. Förstår inte varför du koncentrerar dig så mycket på utdelning när det gäller tillväxtbolag. I klassisk buffett-anda kan man tycka att bolaget bör använda pengarna bättre, än att man själv får dem i handen och måste återinvestera någonstans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ren principsak för mig, jag vill alltid ha del av vinsten! Och det går i många fall att kombinera tillväxt med utdelning. Kanske är jag väl hård mot icke-utdelare men min tanke är att en dag kunna leva på utdelningarna...

      Sen kan man undra om inte Buffett ändå på något sätt förespråkar utdelningsbolag i praktiken. Berkshire delar inte ut men är å andra sidan fullproppat med fina utdelningsbolag som Wells Fargo, Cola, och IMB.

      Radera
    2. När företagen gått ur tillväxtfasen då vill man ha utdelning helt klart. Tror de där tre inte har växt så mycket senaste årtiondet för att kallas tillväxtbolag. Kanske därför de lämnar utdelning?

      Och, tack för en mycket bra blogg! Riktigt bra inlägg här.

      Radera
    3. Sant. Sen finns det bolag som både lämnar utdelning och har en god tillväxt, t.ex. Famous Brands, Protector, Vitec etc. Men visst sett ur ett företags livscykel så investerar jag på ett lite senare stadium, på gott och ont. Lättare att undvika riktiga förlorare om man väntar lite (men vissa riktiga vinnare missar man tyvärr).

      Radera
  11. ...sen om jag ser rätt så har Axfoods vinst ökat med ca 35% sen 2009. Per år blir det en ok tillväxt, men inte extremt hög direkt. Annat är det med Nibe som dubblat sin. Jag väljer hellre Nibe, god ledning och organisation är också svårt att kopiera (som levererat år efter år).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har fortfarande svårt att se att de kan ta mer betalt än konkurrenterna eller har lägre kostnader. Men inte så påläst ska sägas.

      Radera
  12. En fråga, jag följer bloggen dagligen och har cirka 15 000kr att investera (sen måste jag nog sitta still i båten då jag inom kort ska köpa en lgh min första dessutom). Min fråga till er är, om någon har lust att svara. Hur ni eventuellt hade placerat belopp om 15 000 kr. Personligen är jag sugen på Swedbank. Har ni några andra tips på bolag?

    Vänligen Shivas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar bloggen!

      Svårt att ge något bra råd, men visst ser Swedbank stabila ut sett till prognoserna. Sen finns i och för sig alltid en regleringsrisk, man vet ju inte vad politikerna hittar på. Länk: http://www.4-traders.com/SWEDBANK-AB-6496651/financials/

      Men det här är svårt och beror ganska mycket på vilken risk du vill ta. Välj Vardia så kan du ha en potentiell dubblare med lite högre risk (läs hos Ägamintid och Aktiefokus) eller så kan du välja Telia och i alla fall få en hyfsad utdelning om 6-7 procent men inte så värst mycket kurspotential.

      Radera
    2. Det ryktas att Swedbank har börjat tappa företagskunder.

      Det kommer även en sparkvåg under året (säger samma ryktesspridare).

      Radera
    3. Får se om det stämmer. Ibland kan väl kursen stiga på spar(k)besked? Spännande att se om något märks i SKI:s undersökningar om kvalitetsindex.

      Radera
  13. Carnegie predikterar att Medivir kommer att dela ut 35 SEK per aktie i vår. Medivirs kassa efter Q4 = cirka 2 miljarder. Börsvärde = ca 4 miljarder. Predikterat P/ E 2014 2-4. Företaget kommer att annonsera nya företagsstrategin i höst. Kommunicerar dom utdelning, vilket kan antas, så lär det dessutom hända en del med aktien. Dessutom fortsätter Olysio/Simeprevir att sälja som smör - Tvärt emot alla globala analytikers estimat. Varför? Det förklarar jag förhoppningsvis här (i min 2 dagar gamla blogg som kommer uppdateras mer sällan än ofta pga tidsbrist).

    http://cuttingedgescienceinvest.wordpress.com/

    TACK FÖR EN BRA BLOGG!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan säkert vara något jag går miste om, men för ryckigt för min smak. Har däremot investerat i Johnson & Johnson :-)

      P/E 4 är billigt men... P/E 66 om några år? : Länk: http://www.4-traders.com/MEDIVIR-AB-6491112/financials/

      I och för sig kan analytikerna ha fel som du är inne på men lite för hög risk för min smak. Kan vara något jag får ångra, återstår att se :-)

      Radera
  14. BX är investmentbolag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De heter "The Blackstone Group L.P" och då går investeringen bort pga skattestrul. Se aktieingenjörens inlägg för mer förklaring.

      http://ir.blackstone.com/investors/shareholders/default.aspx
      http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/09/varning-for-brookfield-och-andra.html

      Radera
  15. Bahnhof har du felaktigt sorterat bort .
    Deras fördelar: värnar kundernas integritet ! De får många kunder pga det och att nöjda kunder pratar väl om bolaget, och får kompisar att välja bolaget före tex ComHem eller Bredbandsbolaget och andra konkurrenter.
    Har eget fibernät med kopplingar till andra i Europa
    De växer organiskt.
    "Bahnhof är en av få svenska operatörer med ett eget våglängdsnät som binder samman Skandinaviens huvudstäder. För operatörskunder, eller kunder med högt ställda kapacitetskrav, har vi även tjänster som IP-transit och Egen våglängd"
    https://www.bahnhof.se/ftg/no-leaks
    Hög utdelningstillväxt
    Öresund har blivit delägare
    En småbolagsfond har investerat i bolaget, hemligt tills fonden kommer med nästa kvartalsrapport
    Billigare, lägre P/E-tal än konkurrenterna
    skuldfritt
    Samarbetar med Fortum om värmeåtervinning från serverhallar i Stockholm,
    De har korta latenstider för de som har behov av korta svarstider, då deras serverhaller finns i centrala Stockholm
    /kylig

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ok, de kan ha något. Men detta gör mig ändå ganska tveksam:
      http://vardeinvesteraren.nu/vardeinvestering/bahnhof-post-mortem/

      Radera
  16. Jag skulle akta mig för att köpa Kone aktien.
    Den främsta anledningen till detta är pågrund av de hårda juridiska målen som för tillfället drivs mot Kone utav flertalet stora byggbolag.
    Kone sitter idag på ett monopol av service på deras hissar. Detta fungerar på det sättet att Kone är den enda tillverkaren som kan arbeta med kretskorten i deras hissar. Detta strider mot en rad olika lagar och kan därför kosta dem dyrt inom en snar framtid.

    SvaraRadera
  17. Hej Gustav

    Vad tror du om Brødrene Hartmann A/S?

    Ref: http://udbytteaktier.blogspot.se/2014/09/investordagen-brdr-hartmann-verdens.html

    http://www.hartmann-packaging.com/Investor/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt "osexig" verksamhet i form av äggförpackningar. Kan läggas i samma kategori som korvskinnstillverkaren Viscofan och andra "tråkaktier".

      Ser rätt intressant ut, men kan bara inte riktigt förstå inträdesbarriärerna. Hur svårt är det att tillverka äggkartonger? Kanske är det distributionskanaler och kontakter som är avgörande, och specialfabriker?

      Kan ändå vara värd en närmare titt, fin verksamhet, hyfsat låg värdering och höga marknadsandelar etc.

      Inga prognoser på 4-traders eller Financial Times tyvärr men dagens nyckeltal såg helt ok ut.

      Radera
  18. Jag tror mer på AXIS än vad du gör :) Teknikriskerna är förhållandevis låga jämfört med mycket annat. Att skicka bilddata digitalt istället för analogt fungerar och de teknikutmaningar som ligger framöver är inget som marknaden kräver utan snarar något som kan göra marknaden större om det funkar, t ex automatiska system för att upptäcka faror på flygplatser eller tunnelbanor mm.

    Vad gäller övergången från analogt till digitalt så kommer den att pågå under många år framöver. Det är en konservativ bransch ocn många behåller sina system länge. Förutom att många byter ut gamla system till nya så gör digitaliseringen att det finns fler möjligheter.

    Jag äger själv inte aktier även om jag tror att marknaden kommer att växa under många år framöver och att teknikrisken är låg. Det jag är rädd för är att man kommer att få en tuffare konkurrens framöver och det kan sätta press på marginalerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input! Det är konkurrenssituationen som är det centrala. Kan nog vara så att jag uttrycker mig klumpigt. Med att teknikrisken skulle vara hög menar jag nog att det finns fler konkurrenter ju mer digitaliseringen fortskrider och att det är svårt att säga att Axis digitala system vinner?

      Att de har en god teknik ifrågasätter jag inte men frågan är om den är så mycket bättre än konkurrenternas nu, 3 år framåt, och 5 år framåt.

      Radera
  19. Vilket avsnitt pratar Börspodden om Bakkafrost?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bland annat här tror jag:
      http://blogg.avanza.se/avanza/borspodden-50-gotlandsavsnittet/

      Radera