lördag 30 augusti 2014

Hur investera 100 000 kr? Och sova gott?


Det är dags för en liten grej med Avanza, så detta ämne läser du på några andra bloggar också. Vet inte om jag har det "rätta" svaret men antagligen ett av de mest defensiva. Vi får se!
Frågan lyder: Vad skulle du investera i om du fick 100 000 kr idag?
I dagsläget skulle jag tänka lite defensivt med tanke på den långa raddan av goda år. Skulle i alla fall inte gå in med hela summan direkt. Typ 40 000 direkt in i aktier, och sedan 10 000 kr per månad för att vara fullinvesterad om typ ett år. Bolagen ska gå med vinst, ge god utdelning eller utdelningstillväxt, och ha starka konkurrensfördelar. Med andra ord bolag som eventuellt kan stå emot en nedgång bättre än snittet. Aktier som gör att jag kan sova gott!

De oinvesterade pengarna skulle jag ha i en räntefond, t.ex. Skagen krona, Spiltan räntefond eller någon annan som börjar på S, vilket tycks vara modellen :-)

Dessa aktier skulle jag välja, alla med 25 procents vikt i portföljen:


Telia
Ett svenskt storbolag är en bra start. Inte mycket är säkert här i livet men att Telia delar ut stora pengar framåt vårkanten brukar vara ett säkert vårtecken. Syftet här är att bevara pengarna och utdelningen är den huvudsakliga avkastningen.

Viss kurspotential kan dock finnas, i alla fall har Skagen gett sig in i bolaget. Konkurrensfördelarna är att de som marknadsledande kan slå ut fasta kostnaderna på många kunder, varumärket (nåja) och små naturliga monopol i fibersatsningen.

Prognos för utdelning två år framåt: 6,1 och 6,3 procent på kurs 51
Alternativa placeringar: Handelsbanken, Industrivärden t.ex.


eWork
Ett svenskt småbolag bolag kan vara en god fortsättning. eWork är en mindre högutdelare med en kassa som växer. Utdelningen är ganska säker i mina ögon just pga den stora kassan.

Är det inte ett konjunkturkänsligt bolag? Nja, i alla fall inte lika mycket som de rena IT-konsulterna som de ibland klumpas ihop med. Jag tycker mig ana en "nätverkseffekt". Den förmedlare med flest konsulter anslutna har lättast att få uppdrag och är mest attraktiv - både att anlita och att jobba för.

Möjligen kan Handelsbanken vara ett säkrare alternativ om man vill ha två storbolag istället. Stark ”vallgrav”, fin affärsmodell men lägre direktavkastning, 4,8 och 5 procent är det som förväntas för dem.

Prognos för utdelning två år framåt: 6,1 och 6,3 procent på kurs 42,3
Alternativa placeringar: Bahnhof, Vitec är andra fina småbolag.


Johnson & Johnson
Så går vi vidare till utlandet och riktar blickarna mot en riktig gigant. Läkemedel och konsumentprodukter behövs alltid. Bred "vallgrav", rejäla patent och varumärken gör dem svåra att rubba. Bolaget i sig är som en läkemedelsfond med en köpavgift (courtage) men sedan billig förvaltning. Deras utdelningshistorik är mycket god.

Aktien är inte billig men kan förhoppningsvis stå emot en nedgång. Temat i placeringen kan vara att en åldrande befolkning bland annat behöver mer läkemedel. Men bolaget är ju stort inom babyolja också så här talar vi riskspridning på alla sätt :-)

Prognos för utdelning två år framåt: 2,6 och 2,9 procent på kurs 103 dollar
Alternativa placeringar: Exxon, Coca-Cola eller någon annan utdelningsgigant.


Northwest Healthcare REIT
På samma tema så behövs sjukvårdslokaler i större omfattning när vi blir äldre och äldre. Och här är ett bolag som mycket starkt i den nischen i Kanada. Nästan 8 procents direktavkastning och månadsutdelning.

Gillar att de tjänar 10 procent av intäkterna på parkeringsplatser. Medan du sover plockar bolaget in hyresintäkter och parkeringspengar vilket sedan tillfaller dig i form av utdelning. "Money when you sleep!" - på riktigt.

Prognos för utdelning två år framåt: 7,9 och 7,9 procent på kurs 10,10 CAD
Alternativa placeringar: Diverse svenska fastighetsbolag, t.ex. Diös eller Castellum


Sammanlagt så får man lite av varje och hyfsat god riskspridning i verksamheter och valutor. Portföljen lär inte slå index i uppgång, men jag skulle i alla fall sova hyfsat gott. Totalt knappa 6 000 kr per år skulle i alla fall troligen ticka in på kontot i form av utdelningar vilket inte är fy skam.

Ingen rolig portfölj kanske, just därför kan den passa en orolig placerare :-) Vad tror du? Hur skulle du ha investerat?

12 kommentarer:

 1. Bra förslag.

  En följdfråga: Vilken typ av konto skulle du välja för respektive bolag? Skulle allt hamna i samma typ av konto, eller skulle du välja att sprida ut dem? Vi borde ha traditionellt aktiekonto, ISK samt KF att välja mellan va?

  Vilka är de stora riskerna i Northwest Healthcare REIT? Det måste ju ligga någon form av överhängande risk med tanke på den höga direktavkastningen, vågar man verkligen stoppa in pengarna där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   ISK för svenska och KF för utländska, pga källskatteproblematik.

   Riskerna i Northwest är ökade räntor, svårigheter att få allt uthyrt och fall i fastighetsmarknaden. Hur CAD går spelar också roll. Jag kan sova hyfsat med den, men t.ex. Handelsbanken eller Castellum skulle ge ännu bättre sömn. Men lägre direktavkastning :-)

   Radera
  2. Ja, det låter ju i och för sig rimligt. Men om man då exempelvis jämför med Castellum så är ju direktavkastningen lite drygt 3%.

   Nu förstår jag att man inte direkt kan jämföra två företags direktavkastning och se det som en värdering av risken. Men en så hög direktavkastning måste innebära att marknaden identifierat en risk som är mer sannolik att denna ska inträffa för just det bolaget än jämfört med exempelvis svenska fastighetsbolag.

   Precis som du säger, sjukvårdslokaler lär vi behöva även i framtiden, så vad är det som möjliggör denna stora direktavkastning? Har du studerat företaget och dess årsrapporter närmare? Jag har läst igenom dina inlägg med etiketten för detta bolag men hittar ingen förklaring.

   Och, en följdfråga till val av konto. Jag själv har inget bostadslån utan "bara" ett CSN-lån på ca 200 000 kr. Hur ska jag resonera kring denna REIT i ISK. Vad exakt innebär termen "underskott av kapital"? Syftar man då på huruvida mitt egna kapital är positivt eller negativt?

   Radera
  3. REIT-konstruktionen är nog en förklaring till hög direktavkastning. 90% måste delas ut och då blir det inte mycket kvar till tillväxt. De påminner alltså något om preferensaktier. Direktavkastningen är det man får och inte så mycket tillväxt (förutom ränta på ränta vid återinvestering).

   Anledningen till att den fallit kan vara risk för stigande räntor, låg omsättning och problem att få upp uthyrningsgraden. Men REITs har generellt högre direktavkastning än vanliga aktier, den här har bara extra hög. Hoppas det gav svar.

   På din andra fråga har jag inget bra svar. Bäst att kolla med Skatteverket. Skulle gissa att du får jämföra ränteutgifterna för CSN-lånet med inkomst av kapital och se om det är plus eller minus.


   Radera
 2. Har själv inte helt hundra koll på källskatteproblematiken trots att jag läst ett antal blogginlägg ang ämnet.

  Har man dom i en kf, får man då alltid källskatten återbetald efter 3 år?

  Finns det någon nackdel med att ha svenska i isk och utländska i en kf?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hundra koll är svårt att ha om man inte jobbar på Skatteverket :-) Problemet är att du riskerar att bara få tillbaka 500 kr ifall du har underskott av kapital (t.ex. om du har bolån).

   Har skrivit lite om problematiken här, se särskilt de två senaste inläggen. http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/search/label/K%C3%A4llskatt

   Hos Avanza och Nordnet får man källskatten återbetald 2-3 år efteråt. Oklart hur andra banker gör.

   Nackdelen med att dela upp i ISK/KF är väl att det blir mindre överblick, att skatten i KF måste betalas in löpande och den åtminstone teoretiska risken i KF att banken går omkull (och man inte äger aktierna själv).

   Radera
 3. Northwest Healthcare REIT går den att handlas via Avanza ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det går bra. Tänk dock på att handeln sker på Toronto Stock Exchange, därför behöver du först godkänna utlandsavtalen som finns under Mina sidor / Profil / Avtal.

   Du finner värdepappret på vår hemsida om du söker högst upp till höger i sökrutan eller om du klickar på länken nedan:

   https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/220768/northwest-healthcare-properties-reit

   Lycka till med handeln!

   /Dan, Avanza

   Radera
 4. Svar
  1. Kan bara tillägga att du får se upp för Northwest international healthcare med ticker MOB:UN som är en annan aktie. Rätt aktie är Northwest healthcare med ticker NWH.UN. Lätt att missa om man bara söker på Nortwest och missar international i mitten :-)

   Radera
 5. Ser du fortfarande positivt på denna aktie trots att den gått ner lite på sistonde stod i 9,34 cad sist jag kolla fortfarande köp värd?

  Äger du själv denna aktie ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag äger dem själv och filar på ett inlägg om dem. Tyvärr har de inte alls varit så bra investering som jag hoppats på. Inte ännu i alla fall. Ökade senast strax under 9.70 CAD.

   Radera