söndag 14 september 2014

Afrikanska drömmen mer avlägsen - men Shoprite intressant


Har fått ett lite småtråkigt besked, Sydafrika är numera den enda afrikanska marknaden som det går att handla på via Avanza. Ganska förståeligt dock då de samarbetspartners som Avanza använde sig av har slutat med sin handel. Så hej då Dangote Cement och hej då Safaricom.

Vilka alternativ återstår då för att nå Afrikas växande medelklass? Jo endast Sydafrika eller aktier som är noterade på någon tillgänglig börs, d.v.s. London, New York, Frankfurt eller liknande.

Idag har jag Famous Brands och Discovery, men vilka kan vara ett bra komplement? Problemet är att jag inte vill bli alltför tung i Sydafrika så egentligen skulle jag vilja hitta ett bra bolag som har merparten av intäkterna utanför Sydafrika. Men det är svårt! Har tok-letat på andra börser men detta är det bästa jag kan skaka fram. En källa till bra tips är förresten denna blogg, investing in africa.


Kandidater förutom Famous Brands och Discovery

Här är bolagen som möjligen kan komplettera mina två tidigare innehav...

Shoprite - Sydafrika
Här har vi något riktigt intressant. Afrikas COOP eller ICA. Man kan med rätta hävda att de har ett "first mover advantage" i övriga Afrika. De håller på att skära till sig en fin del av övriga Afrika och "The first cut is the deepest" som Cat Stevens sjunger. Men Sydafrika står för fortfarande för cirka 85 % av försäljningen 2014 mot 90 % år 2010. Nyckeltalen på 4-traders ser fina ut.

Gillar Shoprite men jag har australiensiska Woolworths som jag nästan gillar mer. Och framförallt Famous Brands, som liksom Shoprite har ambitiösa planer på att växa i övriga Afrika. Famous Brands talar också om first-mover advantage för premium-snabbmat, inte bara för Nigeria utan även Nordafrika och Indien. Kanske Famous Brands räcker eftersom de överlappar varandra i afrikansk tillväxt och t.o.m. kan ha färre "first-mover" konkurrenter? Att expandera i övriga Afrika är ju något som detaljhandlarna Carrefour, Pick'n Pay och Woolworths också gör.

För din intresserade rekommenderas denna artikel. Se även aktieingenjörens genomgång av detaljhandelsbolag samt en presentation av bolagets planer för afrika.

Jag är trots allt intresserad, det är något ruskigt stabilt över detaljhandel. Och afrikas befolkning fördubblas till 2050 och Shoprite är först och störst. Men blir inte andelen Afrika, och framför allt andelen Sydafrika för hög i portföljen?

PZ cussons - London
Stora i Nigera och 41 raka år av utdelningar men nja... att tillverka tvålar och andra nödvändigheter i Nigeria är väl bra, men billiga importtvålar från Asien är väl ett hyfsat alternativ det med? Ser inte att de har någon bestående konkurrensfördel och äger hellre Shoprite som kan välja vilka tvålar de köper och på sikt pressa inköpspriserna mer och mer. Bolag som inte har extremt nödvändiga produkter och saknar egna försäljningskanaler är farliga.

MTN group - Sydafrika
Sydafrikanska telefonoperatören har cirka 40 procent av intäkterna i Nigeria. Men ser inget speciellt med bolaget. Jämför t.ex. med kenyanska Safaricom som utvecklat en egen mobilvaluta och låser in kunderna mycket bättre.

Millicom - Sverige
Ser heller inget speciellt hos dem. Men noterade i Sverige, vilket är lite speciellt i sammanhanget.(uppdatering: kan vara värd en närmare titt!)

Annan bank då?
Lite som att svära i kyrkan men man kan ju alltid kolla om någon annan bank kan erbjuda handel i Nigeria eller Kenya. Frågan gick till Skandiabanken. Men tyvärr inget svar ännu. Hittade konstigt nog inte frågan bland deras FAQ :-) Är det någon annan som har något tips?

Men det ska krävas väldigt mycket för att börja dela upp aktieaffärerna i två banker, jag är ju helnöjd med Avanza (det här är bara en liten smolk i en stor glädjebägare).

Synpunkter? Och en dubbel-teaser
Vad säger ni? Är Shoprite något att ha? Eller ska två sydafrikanska bolag räcka. Jag vet nog vad ni kommer säga, men jag frågar ändå.

Har förresten kanske blivit lite mycket Afrika på sista tiden men nu när det spåret svalnat så ska det handla om portföljregler i allmänhet nästa gång. En fråga i sig är ju också hur hög andel Afrika man ska ha :-)

Och man kan ju även fundera på mindre exotiska marknader, som Turkiet. En solsemester och aktieresearchresa ska gå dit i oktober (betoning på det första) så två turkiska bolag är under bevakning. Gissa vilka? Eller vänta tills inlägget kommer. Och en portföljregel skulle kunna vara att bara investera i länder dit man är beredd att åka :-)

11 kommentarer:

 1. Millicom har precis som Safaricom en egen valuta och erbjuder banktjänster till sina kunder: http://www.millicom.com/who-we-are/our-brands/tigo-money/

  Jag har inte hunnit jämföra kassaflöden ännu men om du föredrar mobiloperatörer som binder upp sina kunder med kringtjänster tycker jag att Millicom borde vara perfekt för dig. Dessutom har de betydande rörelsevinster som i dagsläget går till utveckling av nya tjänster och expansion inom "digital lifestyle". Så jag tror att Millicom kan vara värt att titta närmare på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kanske lite snabb med sågen där :-)

   Problemen är att de har 70 % av sina intäkter från Sydamerika och då får jag inte den afrika-exponering jag egentligen är ute efter.

   Det som särskilt lockade med Safaricom var att de hade typ 70-80 % marknadsandel samt en riktigt stor del 1/3 om jag minns rätt) av samtliga betalningar i Kenya.

   Frågan är hur stark Millicoms afrika-del är jämfört med det. Marknadsandelarna är väl i och för sig ganska höga, ofta närmare 30 % och de utvecklar även andra tjänster (http://en.wikipedia.org/wiki/Millicom)

   Morningstar har också narrow moat för Millicom så det finns något där. Jag backar och säger att de är värda en närmare titt. Särskilt som de är lättköpta som noterade i Sverige :-)

   Radera
  2. Men är det ett självändamål att tillväxtmarknaderna ska ligga i just Afrika? Sydamerika har också en stor tillväxtpotential och även om tillväxten just nu inte är strålande med (2,5 %. http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2014/car042414b.htm) ger det goda basinkomster för Millicom och en riskspridning som är svåröverträffad för en svensk investerare.

   Gällande deras ställning i Afrika är jag väldigt positiv då de är marknadsledande eller marknadstvåa i alla de 7 länder man har verksamhet i (scrolla ned i det här inlägget: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2013/01/analys-av-svenska-telekombolag-telia.html). Inget telekombolag kan nog vara lika starkt som Safaricom, men i Afrika är marknadsrisken så hög att jag helst vill ha aktörer som har diversifierat sig till flera länder.

   Radera
  3. Nej, det är sant. Var lite inne på ett Afrika-spår bara. Men man kan ju med rätta se den som en billig "emerging-markets"-fond. Tack för input och de åker upp på bevakningslistan och ska försöka få till en närmare titt på dem!

   Radera
  4. Mitt nästa projekt är en jämförelse mellan telekombolag i Afrika (MTN, Safaricom, Millicom och indierna). Säg till om du hittar några fler (Vodafone får dock underkänt pga låg andel i Afrika).

   Radera
  5. Wow. Ska läsas med intresse och resultatet kan mycket väl påverka investeringsbeslut. Millicom kanske är något att ta trots allt.

   Även Vodacom tycker jag ser lite intressant ut:
   http://www.4-traders.com/VODACOM-GROUP-LTD-5314777/financials/

   Radera
 2. Eftersom du redan är exponerad mot afrika så får man ställa frågan så här då. Hade du köpt shoprite idag om du inte redan varit exponerad mot afrika? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av sydafrikanska bolag skulle jag välja. 1. Famous Brands, 2. Discovery och 3. Shoprite. Sen lite beroende på värdering, övrig portfölj etc. men så rankar jag bolagen.

   Så räcker det med två bolag i Sydafrika finns ingen plats för Shoprite. Och det räcker kanske... men har inte landat helt i det beslutet.

   Radera
 3. Jag är osäker på sydafrika. Kolla nordea (blir isf. 199:-) eller danske bank (blir 499:-.)

  Annars finns det en förtäckning på
  http://boringstockblog.blogspot.se/2014/08/curtage-avgifter-for-aktier.html
  över vart man kan köpa aktier direkt via sin internet depå, men då finns inte aktier som går att köpa via telefon med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken!

   Nordea inget alternativ, för dålig kundservice, men Danske eller Skandiabanken hade kunnat vara något. Men Skandiabanken har inte svarat och Danske bank har jag ingen relation till. Kör nog vidare med enbart Avanza och håller mig till Sydafrika när det gäller Afrika.

   Radera
 4. Tack för tipset, ska kolla in!

  SvaraRadera