onsdag 17 september 2014

Alibaba och andra bolag på A


Ytterligare en bloggfråga har kommit via Avanza och denna gång gäller det Alibaba. För den som inte vet vad det handlar om så är det en jättenotering i USA av Kinas största E-handlare.

Min korta syn på Alibaba
Har mest en väldigt principiell syn på dem. De förväntas inte ge någon utdelning och då går de bort för mig. Jag vill helt enkelt ha en del av vinsten för att vara intresserad. Det här kan man ha åsikter om, men det handlar om att följa sin investeringsstrategi, vilket man än har valt.

Ska jag säga något mer så finns det i och för sig något positivt i form av "first-mover" eller nätverkseffekt som den största E-handlaren i Kina. Men jag tycker det negativa överväger. Allt hänger på att aktien går upp i pris, och vinsterna ska väl delas på fler aktier eftersom de har tradition av att öka antalet aktier. Det småskeptiska som Fortune skriver speglar min inställning ganska väl.

Snarare skulle jag istälelt fundera på företag inom klassisk tråkig postverksamhet som t.ex. DHL eller UPS. De lär gynnas av ökad E-handel, ger utdelning, är diversifierade, och har starka nätverk.

Inlägget skulle kunna stanna där. Men sen kom jag att tänka på hur många A och B som finns i namnet Alibaba, och det väckte några andra tankar  :-)


Har "A-aktier" en fördel?
Ibland går portföljsnacket i följande stil: Jag har Alliance Oil, Astra Zeneka, Betsson och Boliden. Väldiversifierad? Nja, bara om alfabetet hade haft 2 bokstäver :-)

Påfallande ofta tittar man oftast på aktier i början av alfabetet, jag gör det själv. Nog skulle det kunna göra att de är lite mer genomlysta och överanalyserade. Så fort man gör en screening eller tittar på en aktielista så kommer ju A först. Så när Skagen fonder letar efter underanalyserade bolag borde de börja bakifrån i alfabetet :-)

Kan det vara så att aktier på Ö lär vara underanalyserade. Nog lär de vara det i ett internationellt perspektiv (haha) men det är inte vad jag menar. Supernördigt kan det vara men jag skulle vilja se en undersökning som utgick tog reda på den eventuella effekten av bolagets namn. Hade det varit någon skillnad om Wallenstam istället hade hetat Allenstam?

Min första tanke var att man borde välja bolag långt ner i alfabetet - allt annat lika. Men vid närmare eftertanke kan det mycket väl vara så att bolag på A har en slags konkurrensfördel, de tränger sig ju alltid först fram i bokstavskön. I den här länken kan man hitta stöd för den tesen, och budskapet är att bolag som börjar på A säljer bättre. I forskning kring effekten av vilken bokstav efternamnet börjar på finns också sådana resultat, se länken. Så portföljen ovan kanske inte är så dum sett till alfabetstanken?

Vad tror du? Jag vet att det inte är den största av frågor men det är kul att fundera på tycker jag:-)

Fortsätter med ett kul citat i skoltema:
When I was growing up, I got used to being near the end of the alphabet. While I didn’t have it as bad as the people with surnames ending in Y or Z, I was still envious of the Allens and Browns. I spent my days in public schools sitting with the same people, always near the back of the classroom. The Sullivans, the Smiths, a Stroup and even a Strupeck. Dave Stroup, “The Stroup Effect,” Georgetown Voice, 4.15.2004.
Låt mig avsluta med ytterligare ett citat, denne gång av självaste Buffet.
When asked what advice he would give a young investor trying to enter the business today, Warren Buffett said that he would systematically get to know as many businesses as he could because that bank of knowledge would serve as a tremendous asset and competitive advantage. When you wanted to buy copper companies, for example, you would already have an idea of which companies operating in that industry and the various financial characteristics of each. When the host of the television show responded to Buffett, ‘But there are 24,000 publicly traded companies!’ Warren responded, ‘Start with the A’s’
Kanske inte den poäng Warren var ute efter, men nog passar den i sammanhanget?

Har du några tankar om ämnet? Har t.ex. Avanza en fördel jämfört med Nordnet? Och hur mycket sämre skulle namnet Xalibaba vara än Alibaba?

16 kommentarer:

 1. Tittar jag på mig personligen så har det nog ingen betydelse, de aktier jag tittar på kommer inte efter någon listning i alfabetsordning. Det är mest bolag jag finner intressanta från tips (varpå det kan finnas en andehandspåverkam) eller efter en titt på nyckeltal och då ligger de sorterade efter något av nyckeltalen och inte alfabetiskt.

  Tittar man på de aktier jag har 5 från början av alfabetet (a-i), 2 från mitten (j-s) och 2 från slutet vilket pekar på att det kan finnas en övervikt av bolag från början av alfabetet. Men för att se det måste man också räkna ut hur många som finns inom varje grupp. Skulle tro att den sista gruppen skulle bli underrepresenterad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig har det egentligen ingen betydelse men jag tycker det är kul att fundera på frågan. Som du nämner så finns det nog fler aktier i början av alfabetet så en portföljviktning utifrån "bokstäver" måste ju ha en över vikt i början.

   Men andra tror jag dagligen kollar t.ex. hela Large Cap och då måste ju ögonen falla på Astra Zeneka lite oftare än andra bolag.

   Andehandspåverkan lät flummigt, men jag förstår vad du menar :-)

   Radera
  2. Men om det finns en övervikt av bolag som börjar på tidiga bokstäver så borde det ju rimligtvis finnas en anledning till varför företagsledningar hellre väljer ett namn med en tidig bokstav först och inte något som börjar på en sen bokstav?

   Fast det är klart att det kan ju bero på att i stort sett alla tillfällen då företag går ihop så tar man ett nytt namn som är sammansatt av dom två gamla och då sätter man ju som regel företaget med lägst bokstav först. Asea BB. Atlas Copco. Astra Zeneca. Aarhus Karlshamn. Billerud Korsnäs. Etc. Undantaget är väll Stora Enso... Några fler?

   Radera
  3. Kan nog vara en enkel tanke att man syns mer? Men jag vet inte... länken i inlägget talar om att försäljningen ökar men jag har inte hittat någon "seriös" forskning.

   Sant, alla sammanslagningar kan ju vara ett skäl som jag inte tänkte på. Ytterligare en nackdel för de bolagen att de plötsligt blir "efternamn" vid en sammanslagning :-)

   Stora Enso kanske beror på det finska inslagen? Eller så blir "Enso stora" lite svårare att säga.

   Radera
  4. Det kan bli lite konstig stavning med en smartphone ibland, speciellt då man har olika språk på "tangentbordet". Kanske skulle prova "anden i glaset" som invsteringsstrategi ��

   Radera
  5. Haha, en smartphone är inte alltid så smart :-)

   Radera
 2. Olika fördelar med att ligga långt upp i namnlistan går nog bara att spekulera i. Men om det finns några så drog ju Zeneca en riktig vinstlott när dom gick ihop med Astra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det, Zeneca drog en vinstlott. Sen kan det säkert vara så att efternamnen på sikt tynar bort... ?

   Mest rättvisa vore väl en fusion i stil med Johnson & Johnson men de alternativen är ganska få :-)

   Radera
 3. Ha, det är klart att tingens ordningsföljd har betydelse men det behöver inte ha någon som helst koppling till objektens egenskaper och värden.
  Talar vi nu om avkastning på kapital så har namnets sorteringsordning ingen som helst koppling kvalitén, dock tenderar givetvis det som kommer tidigt att bli mer utnyttjat än det som ännu inte är tillgängligt men inom detta gebit är denna effekt försumbar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket möjligt att det är försumbart. Men om personer med efternamn tidigt i alfabetet har en fördel, kanske kanske att det är så med bolag också? Skulle vilja se någon forskning på det men har inte hittat något tyvärr.

   Radera
 4. Jag själv kan inte, och är inte intresserad heller av att sätta mig in vad det är man köper i detta Alibaba. Lukten av en på ytan snårig legalitet gör att jag instinktivt passar på den här bollen direkt.
  Finns gott om andra bollar att springa på.
  Man kanske ska börja studera dom bokstavsordning ;-)
  /AS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, utländskt bolag utan utdelning och dessutom upphaussat, det är inte så spännande enligt mig.

   Däremot tycker jag Trade Me är ett intressant alternativ. Verksamhet i Nya Zeeland, noterad där och i Australien. Tar ett tag innan du kommer till den bollen dock, ifall du börjar på A :-)

   Radera
 5. Tror proffsen kan undvika. Men som amatör kanske man inte kommer längre till bokstaven A i sina analyser... Inte helt ointressant tankegång. Annars skulle jag gärna vilja ha portfölj betående av ABB, AAK, Alfa Laval, Assa Abloy. Många av dessa bolag ser lite dyra ut. Men om man tänker långsiktigt och sparar för att glömma bort dessa kan det nog bli bra i längden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, fin portfölj men inte så bokstavsdiversifierad kanske :-)

   ABB och Alfa Laval rider väl på jättetrender, men lite tveksam till Assa utan att alls vara påläst. Känns som att låsmarknaden kan hårdna när allt går mot elektronik.

   Radera
 6. Inget söndagsinlägg 21/9 från Gustav, bloggvärden är skakad? :-). Men nu fattar jag, onsdag kommer före söndag i alfabetet, haha :-)

  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, på söndag återställs ordningen igen :-)

   Radera