söndag 30 september 2012

Utlandshandel - vilken bank är bäst, del 1?




Går nu vidare med en uppföljning av senaste inlägget. Några vanliga banker och marknader har valts ut. Förutsättningen är att du köper aktien i ISK (investeringssparkonto). Hittar dock väldigt få skillnader i courtage och växling ifall du istället köper i kapitalförsäkring eller vanlig depå.



Nordiska aktier 


Väljer inköp i en norsk aktie för 20 000 kr för att visa skillnaderna inom norden. Kanske inte helt rättvisande mot Aktieinvest att ha det exemplet, de fungerar bättre ju fler aktier man köper i samma order. Se mer nedan.


Avanza och Nordnet framstår som bästa valet. Vid större ordrar är Skandiabanken ett bra alternativ, på grund av att de inte tar någon valutaväxlingsavgift . Nordea hade kunnat vara ett alternativ ifall de uppgett vad valutaväxling kostar. Att säga "detta är inget som vi lämnar ut till kund" är pinsamt. Jag räknar med 1 procents avgift då detta var något som kom upp i kommentarerna senast, men rätt svar kan kanske uttydas i dessa svårlästa tabeller.

*Aktieinvests kostnad beror på hur många aktier som ingår i ordern. Köper du köper 1 aktie för kostar den 550 kr men t.ex. 5 olika aktier kostar då 110 kr styck. Men observera du då måste lägga en order på totalt 100 000 kr (!) för att köpa för 20 000 kr i varje aktie, vilket ju var förutsättningen i exemplet. Om jag förstått aktieinvest rätt förstås! Skulle man köpa för 20 000 kr istället sprida det på 10 aktier skulle kostnaden gå ner till 55 kr, men då har man bara köpt för 2 000 kr i den aktien, och procentuellt blir kostnaden fortfarande rätt hög, 2,7%).


Möjliga aktier i ISK inom norden
Avanza, Nordea, Nordnet, och Skandiabanken har inga begränsningar i aktier som går äga i ISK för Norden, förutom Island. Aktieinvest har däremot kraftiga begränsningar, bara ett 30-tal stora aktier går att köpa i Norge t.ex.

Märkligt nog tycks ingen av bankerna erbjuda handel av Isländska aktier, inte ens i vanlig aktie- och fonddepå.

Handelsbanken, som inte är med i jämförelsen, är den enda aktör jag hittat som klarar av Isländska aktier. De nämner även att aktier i Japan är okey i ISK, men en stor nackdel är att man verkar behöva handla via kontor.



Amerikanska aktier


Även här är exemplet att du köper för 20 000 kr.


Kommentar
Nordnet och Avanza toppar även här också. Nordeas okända växlingsavgifter gör att de kan vara dyrast. Lägger du större ordrar lär Skandiabanken bli bästa alternativet p.g.a. avsaknad av växlingsavgift.

*Aktieinvests avgifter beror på hur många aktier som ingår i ordern, se förklaringen ovan till Norgeexemplet. 
**Nordea har som enda bank ett tillägg som ser ut att avse även USA, nämligen "Utländska avgifter i % av köpeskillingen 0,1-0,3%" men de har inte besvarat frågan om det är aktuellt i USA.


Möjliga aktier i ISK i USA

Kommentar
Avanza har minst begränsningar, och Nordea framstår också som ett bra val i just denna fråga. Men ingen erbjuder direkt handel på OTC eller Pink Sheets för ISK-depån*.

Nordnet har märkligt nog ett mindre utbud än Avanza, och Aktieinvest har ett i sammanhanget dåligt utbud.

Skandiabanken sticker ut genom att de inte ens redovisar vilka aktier man kan köpa. Att New York t.ex. var okey fick jag reda på genom ett mailsvar. Har skickat följdfrågor om hela utbudet. De har visserligen en riktigt bra frågesupport, men allt känns allt ändå lite osäkert. Hur vet man t.ex. om något ändras och hur sprids infon internt utan ett "dokument"?

Länkar till ISK-utbudet:
Nordea
Avanza
Aktieinvest
Nordnet
Skandia?

* Genom Avanza kan man köpa sekundärlistade aktier i USA om primärlistningen är okey, t.ex. Tesco PLC. Vet inte hur andra banker gör.


Rättvisande bild eller inte?
Till att börja med är Nordeas fula drag att inte redovisa växlingsavgiften en försvårande faktor. En annan oklarhet är om alla banker använder samma valutakurser som utgångspunkt. Om Skandiabankens "inga avgifter" utgår från en annan valutakurs än Avanzas påslag på 0,25 procent så kan allt kastas på ända.

Skandiabankens mailsvar är dock oväntat bra och tål att lyftas fram i dagsljuset:
"Då Skandiabanken i dagsläget inte är någon valutabank så tar vi inte ut någon valutaväxlingsavgift, vi ”skär” alltså inte någonting i priset när du handlar med utländska värdepapper. Vi får kurser från vår valutabank som vi använder oss utav för handel av utländska värdepapper."

En gissning, eller kanske förhoppning, är att det finns en gemensam valutanivå (valutafixing?) som bankerna utgår från. Jämför med riksbankens info. Men jag tycker det är svår läsning och får ingen överblick över denna fråga.

Angående Avanzas och Nordnets avgifter är de kanske något "dopade" eftersom de kopplas till den för tillfället svaga dollarn (inte SEK).

Att Skandiabanken inte klart och tydligt kan redovisa möjliga börser för investeringar i ISK försvårar bilden i den delen.


Sammanfattning och fortsättning
Jag tycker att Avanza leder, följd av Nordnet. Skandiabanken hade mycket väl kunnat utmana om topplatsen ifall de kunnat redovisa sitt utbud på ett tydligt sätt. Aktieinvest är en udda fågel, och Nordea något som jag numera enbart förknippar med diverse kraftuttryck.

Tar gärna emot kommentarer på om jag är inne på rätt spår eller inte. Avser sedan att gå vidare i del 2 med några fler intressanta länder, t.ex. Tyskland, Storbrittanien och Australien.

Så, håller Avanza hela vägen? Kommer Nordea lyckas svara på frågan om växlingsavgifter? Och vilken bank är bäst för tyska aktier? Allt detta kommer i den spännande fortsättningen... to be continued...   (nej, det gick inte att få till någon vidare cliffhanger, men jag försökte i alla fall!)


Uppdatering 121007: Nordea har uppgett exempel på valutaspread, se eget inlägg. Avvaktar med ändring i tabell tills kundombudsmannen svarat. Skandiabankens courtage är 499 kr för utomnordiska ordrar.

37 kommentarer:

  1. Tror grejen med Aktieinvest är att man inte köper 1 aktie för 20000kr utan att man "köper aktier för 20000kr". D.v.s att man säger "nu har jag 20000kr att investera". Om där då är 5 aktier man är intresserad av så får man 5 olika aktier för 38 kr courtage per aktie. Eller 19kr per aktie om man nu skulle ha 10 stycken.

    Håller dock med om att det är ganska dyrt endå. Jag använder själv aktieinvest för månadssparande så jag betalar bara 10kr totalt. Avanza använder jag när jag gör vanliga affärer som i ditt exempel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. OBS: Råkade räkna med svenskt courtage. Kostnaden hade blivit 70kr per aktie vid 5 olika aktier.

      Radera
    2. Bra input! Aktieinvest har ju ett lite annat syfte än exemplet med 1 köp a 20 000 kr, ska försöka uppdatera texten.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  2. Nordnet har även en lägre nivå än den du redovisat vilket de kallar för "minicourtage":
    0,15% /39 SEK/NOK/DKK/ 9 EUR (Finland) och 0,15%/13 USD för USA
    https://www.nordnet.se/mux/web/nordnet/ISKcourtageMin.html

    Som du anger har Avanzas förmånsnivå bas vilket ger:
    0,15%/39 SEK 0,15%/33.95 NOK 0,15%/39 DKK 0,15/4.95 EUR (Finland) och 0,20%/13.95 USD för USA

    För att göra jämförelsen om 20 000 SEK mer likvärdig då du har det lägre priset för Avanza bör du ta motsvarande för Nordnet och då blir det tex för Norska aktier: 20 000*0,15% = (30 SEK) 39 NOK dvs minimicourtage. Plus valutaväxlingsavgift enligt din beräkning 50:-, Valutan NOK kostar 1.15 enligt RB vilket då blir:
    Courtage 44,80 SEK + Växlingsavgift 50 SEK = 94.80 SEK

    En snabb blick i min lista ovan ger att för cortagenivåerna om 20 000 SEK:
    Avanza är billigare för Finland och Norge.
    Nordnet billigare för USA,
    samt är lika för Sverige och Danmark

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips, ska uppdatera jämförelsen så att det blir rättvisande mellan Avanza och Nordnet.
      Hade missat Nordnets minicourtage, alltid lär man sig något nytt!

      Mvh
      Gustav

      Radera
  3. Då jag oftast handlar för lite mindre summor använder jag än så länge följande:
    Sverige: Avanza Mini
    USA & Canada: Avanza Bas
    Norden: Nordnetdirekt

    /Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan vara klokt att blanda banker i vissa lägen, själv kör jag bara med Avanza som det är nu.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  4. Att Skandiabanken själva inte skär någonting behöver inte betyda att det inte uppstår en växlingskostnad för dig som kund. Deras valutabank har förmodligen en spread. Kan vara värt att kolla upp hur det ligger till där.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkt!
      Det här är svårt, tycker i alla fall jag. Tolkade själv svaret som att de inte tar någonting, men det var kanske för optimistiskt. Ska försöka få iväg en kontrollfråga till dem ifall deras valutabank har en spread.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  5. Mitt courtage till Nordea vid köp av amerikanska aktier är 159KR+3,14USD för övriga kostnader.Växlingsavgiften har inte jag heller lyckats ta reda på.Courtaget för Nordiska aktier är 59KR samt växlingsavgiften .
    Men för att kunna lägga in en trigger vid handeln skulle jag vara tvungen att teckna mig för aktiehandel trader till en kostnad av 2000KR/år.Kostar tillgången till den extra i Avanza?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lade nu in lite flera kundtyper/kontotyper i listorna. Priset 199 kr var om man inte var förmånskund.

      Har hört att man ska kunna se växlingskursen i samband med att man lägger en köporder, men jag har inte ISK hos Nordea och kan inte testa.

      Är nästan helt säker på att man inte behöver betala extra för stop-loss hos Avanza. Har själv möjlighet att koppla på funktionen om jag bara klickar Ja i ett avtal, men jag använder inte stop loss och har inte testat.

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. Hej,
      Stop-Loss funktionen är en kostnadsfri funktion för de som är kunder på Avanza Bank, oavsett kundkategori, Bas eller Premium. Du kan lägga Stop loss-order i aktier på hela den nordiska börsen (exkl. Island), Xterna listan och First North samt i warranter på Stockholmsbörsen.

      Vänligen
      Sanna, Avanza Bank

      Radera
  6. Saxo Bank verkar hyfsad i alla fall om man ser på vilka marknader som är tillgängliga.

    SvaraRadera
  7. Jo, men nu var upplägget att undersöka hur prisbilden såg ut för de som primärt erbjuder ISK till sina kunder.
    Jag känner inte till att Saxo bank erbjuder ISK men du kanske kan posta en länk till deras ISK-erbjudande?

    SvaraRadera
  8. Alltid kul att kolla på nya alternativ, men tyvärr verkar inte Saxo erbjuda ISK. Däremot riktigt bra courtage om man nöjer sig med Kapitalförsäkring, och många marknader tillgängliga.

    (Men jag tycker för egen del inte att Saxos kapitalförsäkring är tillräckligt intressant. Det står att "För utdelningar avseende svenska aktier utgår skatt om 15%." Och med en utländsk försäkringsgivare kan det tillkomma okända risker. Jag skulle t.ex. inte känna mig lika säker på tillsynen, och om försäkringsgivaren går i konkurs kan man förlora alla sina pengar.)

    Mvh
    Gustav

    SvaraRadera
  9. Hej Gustav,

    Kul jämförelse och inlägg!

    Vill bara nämna att vi inte har två olika kundkategorier för att få ut mer courtage av de kunder som är Premium-kunder hos oss. Vi är öppna med att Bas har ett lägre minimumcourtage dock så har Premium-kunderna ett betydligt lägre rörligt courtage, 0,055%-0,085% vilket gör att detta blir mer fördelaktigt för de kunder som lägger större orders.

    Generellt så är det mer fördelaktigt att vara Premium-kund om man lägger orders på över 66 000SEK. Lägger man mindre orders är det alltså mer fördelaktigt att vara Bas-kund.

    Man kan byta mellan kategorierna per 30-dagars basis just för att man ska ha möjlighet att byta till den kundkategori som är mest fördelaktig.

    Hälsningar
    Sanna, Avanza Bank



    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för klarläggandet Sanna, jag ska uppdatera inlägget.

      Kul att ni på Avanza läser och kommenterar bloggar förresten! Kan t.ex. inte tänka mig att någon från Nordea skulle kunna läsa här och ge ett så professionellt svar.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  10. Skandiabanken tar kanske inte någon (fast) valutaväxlingsavgift, men de tar definitivt en spread. Normalt ligger den på 1,65% i Skandiabanken (kreditkortsinköp etc.). Vet inte om det är densamma för aktiehandel. Men en spread är det. Personen du frågat har kanske inte vetat om det eller missuppfattat frågan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det är stor skillnad på kreditkortsinköp och aktiehandel. Jämför man med Nordeas valutakurser verkar i alla fall spreaden vid sedelväxling vara stor jämfört med fixing (som kanske är aktiehandel).

      Se länken: http://www.nordea.se/Privat/Valutakurser/211764.html?lnkID=top-user-goal_valutakurser_19-03-2012

      Jag har fortsatt kontakt med Skandiabanken och ska se om jag får ett tydligt svar.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  11. Att Nordnet hade så dåligt utbud av utländska aktier i sin ISK var skäl nog att lämna dem och fortsätta mitt sparande hos Avanza

    SvaraRadera
  12. Fan vad bra gjort, Gustav. Det här känns verkligen som något som många efterfrågat men ingen riktigt "orkat" ta tag i. En stor eloge till dig.

    SvaraRadera
  13. Gustav, du borde kolla avanza o nordnet m fl ett varv till. De quotar 0.5 men titta påmeffektiv kurs, dvs varje dAg har du en spread i valutakursen. Jag misstänker att du konsekvent får sämsta kursen PLUS en halv procent så i värsta fall sitter du med ett courtage på mer än 1% i varje transaktion.

    Detär detta bankerna lever på. Storbankerna är ännu värre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      När du växlar hos oss så sätts kursen strax efter respektive marknads stängning.

      Utlandshandeln fungerar som följer:
      När du köper något i en annan valuta så ser du först ett preliminärt belopp i samband med orderläggningen. Vi växlar sedan varje valuta för alla våra kunder samtidigt efter att den lokala marknaden stängt. Det är således kursen vid växlingstillfället vi använder oss av och inte den "sämsta kursen" under dagen.

      Hälsningar,
      Daniel, Avanza Bank

      Radera
    2. Fint att ni svarar här, då slapp jag också bombardera er med ytterligare en fråga :-)

      Mvh
      Gustav

      Radera
    3. Jag tror att det är värt en test iaf. Min tolkning är att avanza lägger på 0,5 på den kurs DE får, men bakom avanza sitter en annan bank som då tar hela spreaden på köp resp säljoch DU får sämsta kursen. Kolla och se.

      Radera
    4. Hej igen!

      Det är inte riktigt så det fungerar. Det stämmer att det är en annan bank som utför växlingen, de har en egen spread. Vi tittar dock inte på deras spread utan tar mittkursen (dvs mitten mellan deras köp/sälj-kurser) och sedan lägger vi på 0,25% på vardera sida.

      Det är alltså inte så att banken vi växlar med har exempelvis 0,20% åt varje håll och att vi sedan lägger till 0,25% ovanpå detta. Det är endast 0,25% från mittkursen vid växlingstillfället som gäller.

      Hälsningar,
      Daniel, Avanza Bank

      Radera
  14. Vad gör man om man vill ha ett bredare utbud?
    Jag vill kunna handla på Hong Kong börsen, Shanghai, Singapore , Korea, Japan, Thailand, Fillipinerna, Taiwan, Australien, Schweiz, direkt på de sydeuropeiska börserna etc.

    Vad finns det för alternativ som inte är hutlöst dyra?
    Tex Avanza klarar väl en del av ovanstående men det blir handel via mäklare och 750 kr i minimumcourtage då.

    Det enda jag hittat än så länge som har lite bredare utbud är
    LYNX Broker
    http://utlandska-aktier.se/natmaklare-utomlands-alternativ-till-avanza-och-nordnet

    I dagens ekonomiska klimat med risk för stigande inflation i västvärlden så blir det intressant att sprida sina köp över världen. Fonder och ETF:er har förutom sina avgifter flera nackdelar vad gäller inflation.

    Högavkastande stabila bolag med en del kostnader i USD och som främst är exponerade mot den asiaiska marknaden, dvs intäkter i lokala valutor, skulle kunna öka den riskjusterade avkastningen i portföljen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina courtage och stort utbud! Tyvärr finns inte ISK som alternativ, och den tyska hemsidan + diverse skatteeffekter kanske avskräcker.

      ADR:er kan vara ett annat alternativ och då kan man hålla sig till Avanza. Men man kommer nog inte hela vägen med utbudet då många har alldeles för dålig omsättning https://www.adr.com/DRSearch/CustomDRSearch

      Mvh
      Gustav

      Radera
    2. Jag tycker inte det spelar så stor roll om man har en vanlig depå för en del av sina innehav. Har man ränteintäkter så är det t.o.m. optimalt, så man kan kvitta dessa mot förluster.

      Vad gäller ADR:er så är det ett alternativ men det har en del stora nackdelar, speciellt om man vill hedga sig mot stigande inflation.

      "Many stocks do not have ADRs. If an ADR is available, it is often still better to buy the ordinary shares. In most cases, the ordinaries are more liquid, and by holding the ordinaries, one can receive dividends and sales proceeds in foreign currency. This provides better diversification via a more genuine foreign exposure, helps to keep transaction costs down, and allows investors to sell a foreign security while maintaining exposure to the foreign currency. "

      Radera
    3. Sant, LYNX verkar vara ett bra alternativ om man kan tänka sig depå och en utländsk bank. Mycket billigt och stort utbud av "exotiska" marknader.

      Radera
  15. Jag har funderat på en sak, påverkar växlingsavgiften även utdelningarna? För en utdelningsinvesterare så kan det vara relevant för exceldiagramen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Avanza har i alla fall svarat att de inte tar ut en växlingsavgift vid utdelning. Vet inte hur de andra gör, men gissningsvis tar inte de heller ut någon avgift.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  16. Jag har tittat på Skandiabankens avtal för utlandsbetalningar. I det låter det som att Skandiabanken inte växlar själv utan överlämnar uppdraget till någon annan, och det låter som att det är uppenbart att denne någon tar ut en avgift. Det är oklart hur hög den är, men det låter på Skandiabanken som att den skulle vara högre än för övriga banker. Jag ser ingen anledning till att Skandiabanken skulle ha en annan växelkurs vid aktieaffärer.

    På https://www.nordea.se/F%C3%B6retag/Utland/Valutahantering/Valutakurser/1528952.html (välj fliken "Betalningskurs") får man Nordeas växelkurser för utlandsbetalningar. Jag antar att samma kurser även gäller vid aktieaffärer. Kurserna påstås någon annanstans uppdateras var femte minut baserat på marknadskursen, så dessa kurser gäller bara vid en viss punkt på dagen. Man kan dock få ut avgiften ur kurserna:

    Avgift = (säljkurs - köpkurs) / (säljkurs + köpkurs)

    T.ex. för euro:

    (9,3346 - 9,2095) / (9,3346 + 9,2095) = 0,0067 = 0,67 %

    Avgiften kan vara annorlunda för andra valutor (jag har inte kollat). Om du får ett negativt värde, har du blandat ihop köp- och säljkursen. Stryk i så fall minustecknet. Formeln förutsätter att det är lika hög avgift vid köp som vid försäljning av valuta.

    Du ska även tänka på att man kan öppna ett valutakonto så att man enbart växlar när man själv vill. I så fall kan man växla själv på något annat sätt och man behöver inte växla alls om man får in pengar i en valuta och sedan ska handla i samma valuta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input! Finns en hel del att kika på när det gäller utlandshandel.

      Sedan inlägget skrevs har väl åtminstone Avanza sänkt sina courtage också och kanske har fler gjort det.

      Radera
  17. Kolla även andra saker än bara courtage.

    Kolla t.ex. villkoren för Nordeas "servicekonto" (https://www.nordea.se/Privat/Sparande/Handla+och+placera/Servicekonto/202744.html klicka på "Mer fakta"). Där står det att "När du förvarar utländska värdepapper har du inte möjlighet att delta i frivilliga bolagshändelser, som nyemissioner och uppköpserbjudanden." Avanza hade dock inga som helst problem med att låta mig delta i årets nyemission i Outokumpu Oyj.

    Vilken källskatt dras? Avanza drar rätt källskatt för norska och finska aktier, men inte för danska aktier. USA:s skatteverk kräver att man fyller i blanketten W-8BEN för att rätt skatt ska dras, och Avanza drar rätt amerikansk skatt om man fyller i blanketten. Drar andra banker rätt eller fel skatt? Erbjuder de dig att skicka in blanketten W-8BEN, eller blir det automatiskt fel skatt för amerikanska aktier? Blir det fel utländsk skatt, drabbas du av extra trassel med byråkrati och kostnader för utlandsbetalningar och porto.

    Hur hanterar försäkringsbolaget utländsk källskatt i kapitalförsäkringar? Vissa försäkringsbolag, t.ex. Avanza, verkar begära avräkning hos det svenska skatteverket för utländsk källskatt, men gör alla försäkringsbolag detta? Om det dras fel (= för hög) utländsk källskatt, måste försäkringsbolaget utöver att ansöka om avräkning hos det svenska skatteverket dessutom kräva tillbaka pengar från det utländska skatteverket. Begär Avanza endast avräkning hos det svenska skatteverket, eller krävs även pengar tillbaka från det danska skatteverket? Om försäkringsbolaget inte kontaktar båda skatteverken, resulterar det i för hög skatt för kunderna.

    SvaraRadera