onsdag 19 september 2012

Snabbinlägg: Det händer grejer i Skåne-Möllan


Idag kom ett spännande pressmeddelande från Skåne-möllan. Inte något man direkt är bortskämd med, så det förtjänar ett eget inlägg.

Norgesmøllene, en norsk "kvarn" föreslås teckna nya aktier samt förvärva aktieposter. Den kombinerade affären innebär att Skåne-möllan gör en riktad nyemission om 36 miljoner kronor (100 000 aktier) till Norgesmøllene AS. Samtidigt förvärvar Norgesmøllene tre aktieposter från Skåne-möllans största befintliga ägare. En extra bolagsstämma är utsatt för att behandla frågorna.


Så här kommenteras affären i pressmeddelandet 
"Genom att Skåne-möllan tillförs 36 miljoner kronor i kapital får bolaget en stark finansiell plattform för framtiden. Med denna plattform möjliggörs fortsatta offensiva investeringar i specialprodukter för vår hemmamarknad och för exportmarknader. Med Norgesmøllene som ny delägare i Skåne-möllan tillförs styrelsen ytterligare kompetens inom den nordiska kvarnbranschen, säger Skåne-möllans VD Anders Persson.
 

Norgesmøllene ser investeringen i Skåne-möllan som långsiktig och industriell. Detta görs också för att utveckla nya produkter och teknologier, och vi ser Skåne-möllans satsning på sin nya Havremölla som speciellt intressant. Med den goda utvecklingen som bolaget har haft på senare år kommer vi tillsammans också utveckla våra nordiska relationer, samt utveckla marknadssidan vidare, säger Norgesmøllenes VD Björn Gjethammer."


Är det här bra eller dåligt?

Jag har inte tänkt igenom saken noga och har ingen stark åsikt. Spontant tycker jag nog att pluskontot överväger något, även om utspädning aldrig är trevligt.

På pluskontot:
 • Ny stark storägare
 • Ökad kompetens in i ledningen, t.ex. för marknadsföring 
 • Chans att sälja produkter från nya kvarnen direkt till Norgesmöllene och sälja stort på norska marknaden?
 • Ökad omsättning i aktien med större antal aktier
På minuskontot:
 • Aktieägarna rundas och det blir utspädning på 10 procent.
 • Priset som betalas är lågt sett till kursen de senaste 1-3 åren
 • Skånemöllan har något unikt i form av sin kvarn. Vad bidrar Norgesmöllene med som är unikt? Innebär affären att Skåne-möllans unika egenskaper "späds ut"? 
Hur ser du på sådana här typer av transaktioner? När är det t.ex. okey att gå förbi aktieägarna och göra en riktad nyemission?

6 kommentarer:

 1. Jag kan möjligtvis förlika mig med en riktad nyemission till "rabatterat pris" om bolaget står inför stora, tämligen snara, investeringar. Investeringar som förhoppningsvis också ska leda till en rejält tillväxt inom en någorlunda snar framtid. Jag vill dock gärna då veta hur den "planen" ser ut. Vad ska pengarna användas till? Allra helst ser jag dock att man erbjuder sina aktieägare att teckna. Undantag skulle vara om en ny storägare bidrar med något till verksamheten som är utvecklande. Det är kanske det som är tanken i första hand i detta fallet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för reflektion!

   Tror att de anser att nya storägaren bidrar med något utvecklande till verksamheten. I pressmeddelandet står att:
   "Genom transaktionen tillförs Skåne-möllan en engagerad, kunnig och långsiktig ägare med betydande kunskap och erfarenhet i branschen."

   Pengarna ska användas för "fortsatta offensiva investeringar i specialprodukter för vår hemmamarknad och för exportmarknader". Antar att de anställer några nya säljare eller möjligen åker på studieresor till Norge? :-)

   Radera
 2. Min reflektion är att det bara är förvärv eller en ny kvarn som man funderar på. Det är åt helvete dock att man inte skriver varför mer än att man vill investera i specialprodukter. "Havrekvarnen" har ju inte skördat än ... Sedan, Skåne-Möllans soliditet är redan för hög så jag begriper verkligen inte varför.

  Det man kan spekulera kring är ifall gubbarna i ledningen börjar bli för gamla och försöker hitta någon med kompetens som vill ta över. Tror inte han som är VD idag kan ta hela ansvaret, dock helt baserat på mina fördomar kring hans meritlista (pluggat -> Säljare på Skåne-Möllan -> VD).

  På tal om det positiva så kan man se det relativt negativt med.

  Ny stark storägare
  - Det har vi ju redan. De kör dessutom över småspararna som nu även späds ut mer.

  Ökad kompetens in i ledningen, t.ex. för marknadsföring
  - Mjöl är en lokal produkt som ledningen har suttit med i över 20 år ...

  Chans att sälja produkter från nya kvarnen direkt till Norgesmöllene och sälja stort på norska marknaden?
  - Mjöl är en lokal produkt. Det kostar en stor del av marginalen att frakta det. Man behöver nästan flytta kvarnen till Norge för att få bra lönsamhet på det.

  Ökad omsättning i aktien med större antal aktier
  - Inte om ägarna sitter på aktien ... :)

  Ska skissa på ett inlägg i helgen om jag har tid och ska även försöka få tid att ringa VDn på måndag och fråga om han kan besvara en del av de frågor jag har :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns en hel del frågetecken och kloka invändningar, som du är inne på!

   Funderar själv på om en orsak till affären kan vara att "gubbarna" såg en chans att sälja och "casha hem" en vinst. 100 000 aktier lär vara svåra att sälja via marknaden utan att kursen rasar.

   När det gäller transportkostnader tror jag att främst TTT- och MWT-produkterna exporteras, där ju marginalerna är mycket högre. Tycker mig ha stöd för det i senaste årsredovisningen sid 11, men informationen är inte direkt glasklar, vilket ju är ett genomgående tema för Skåne-möllan.

   Man kan också verkligen undra vad pengarna kommer användas till, de behöver ju knappast nya pengar! Att bygga en ny kvarn i Norge, eller licensiera ut tekniken dit vore intressant, men jag tolkar inte pressmeddelandet så. Affären kanske mest av allt är en "dörröppnare" till den norska marknaden och tillförande av kompetens inom bl.a marknadsföring? Men vad vet jag.

   Skriv gärna ett inlägg, det vore intressant! Extra spännande ifall du fick tag på VD:n :-)

   Radera
 3. Något helt annat....

  Klövern ger ju ut preferens aktier som ger 7,4% utdelning/år. Uppdelat på varje kvartal. Vad tror du om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips! Kan tyvärr för lite om preferensaktier för att ha någon uppfattning. Blir kanske ett inlägg i framtiden, om jag får tid att läsa in mig.

   Kan tipsa om Lundaluppens gamla inlägg: http://www.lundaluppen.se/2011/06/svenska-preferensaktier.html
   Tyvärr är ju inte Klövern med, men det är intressant och nyttig läsning.

   Radera