söndag 2 september 2012

Inköp: Österrikiska posten!




Bakgrund till investeringen - screening och en superfond...
Ett bolag som dök upp i min jakt på transportbolag var Österrikiska posten, noterat på Wienbörsen (Post:Vie). Genom diverse screeningar framstod det som en stabil utdelare med god ordning på finanserna. Alltså hamnade bolaget på min bevakningslista.

Senare hittade jag en fantastisk fond i samband med sökningar på Munich Re. Fonden heter Allianz European Equity och har lite av samma modell som jag försöker tillämpa. Enda svenska innehavet är HM, vilket är förtroendeingivande i sig och lite kul!

Tydligen är Munich Re och Oestereichische Post deras kärninnehav, och de enda bolag som beskrivs närmare i presentationen.

Så här skriver de om Oesterreichische Post:

The mail business in Austria remains the cash cow. While the monopoly in Austria has legally been abolished, the regulatory framework as such guarantees a quasi-monopoly status. Whilst letter mail is a structurally declining business, cost-cutting and innovative pricing schemes thus far look promising to keep generating the required returns. The growth portion of the company is the parcel and logistics division, which mainly benefits from a move toward online shopping.

Dividend
The management team is highly focused on (and incentivized according to) cash flow generation. The company is aware of the dividend investors focus on gradually growing dividends backed by good generation of free cash flow, rather than extraordinary payouts or share buybacks. Looking to gradually increase dividend

Visst låter det intressant! Aktien borde kunna vara kandidat till vilken utdelningsportfölj som helst...  Därför klev de in på intresselistan. Efter att ha klarat mina kriterier och värderingen bedömdes vara rimlig letade den sig hela vägen in i portföljen också. Courtaget är ganska ok, 40 Euro via Avanza vilket går att hantera vid köp av en större post (!) aktier.

Källskatten på utdelningarna räknar jag med är 10 procent i Österrike, jämfört med 15 procent som brukar vara standard.


Kort om verksamheten
Bildades 1999 genom en split från Österrikes Post och telebolag. Börsnoterat sedan 2006.
 
Österrike är förstås kärnverksamheten. Brev, paket, frimärken, logistik, ja det hela är ganska okomplicerat. Tänk er svenska posten så är man nästan där. De köper in sig i diverse postverksamheter i Europa, närmare bestämt 12 olika länder och särskilt i Östeuropa.

Investeringar görs också för att minska kostnader, t.ex. mer automatisk sortering.


Finns nordiska eller andra alternativ?
Svenska posten går inte att investera i. En aktie som såg rätt intressant ut var Tyska posten, som är börsnoterad (Deutsche post). De äger också DHL, som ju är väl bekant. Däremot är de inte en riktigt lika stabil utdelare och har inte samma monopolställning vad jag kan se.


Min Checklista

1. Funnits i minst 10 år
Ja, 1999 bildades själva bolaget, börsnoterat sedan 2006. Rötterna är dock djupare än så, redan 1490 fanns en postrutt mellan Innsbruck och Mechelen (står i årsredovisningen). Sedan dess har verksamheten växt.

2. Haft utdelning i minst 5 år
Ja, utdelning sedan börsnoteringen 2006, och på väg uppåt.

3. Har en enkel verksamhet som man förstår sig på
Ja, utan tvekan!

4. Har en bestående konkurrensfördel
Ja, det anser jag. I praktiken har de ett slags monopol i Österrike, åtminstone när det gäller brev. Varumärket lär vara extremt välkänt i Österrike och kontoren finns lite överallt. En konkurrent lär ha en stor uppförsbacke (sådana är det gott om i Österrike förresten).

En nackdel med statliga historiken är att bolaget enligt lag tvingas ha ett visst antal postkontor och noggrant måste redogöra för en eventuell minskning.

5. Jämn vinst och intäktsökning
Ja, inga konstigheter.

6. Minst 3,5 procent utdelning 2 år framåt och ingen sänkning
Ja, idag ger de 6,5 procent och minskningar är inte att vänta .

7. Inte har sänkt sin utdelning 5 år bakåt
Ja, har höjt varje år sedan 2006.

8. Har return on equity på minst 10
Ja, 14, 20 och 21 de senaste åren. 

9. Har låg skuldsättning
Ja, 4 procent i debt/equity är mycket bra.

10. Pålitlig ledning med stora egna innehav
Gillar att de fokuserar på fritt kassaflöde. Finns ett incitamentprogram där de belönas efter vinst per aktie, fritt kassaflöde och total shareholder return. Har inte kunnat hitta hur stora innehav de har själva (konstigt nog) men jag avskräcks inte ändå.

Österrikes privatiseringsbyrå (eller vad de kallas) äger över hälften av aktierna i bolaget.


Värdering och framtidsutsikter
Vi har att göra med en i mitt tycke rätt lågt värderad transportjätte.

Aktuellt P/E-tal är 13 men P/CF (pris/kassaflöde) är 7. Utdelningen 6,5 procent. Vinsten per aktie är 1,8 Euro för 2011 och utdelningen 1,7 Euro. Är utdelningen hotad eller osäker? Nej inte alls, eftersom fritt kassaflöde per aktie var 2,41 Euro. Skuldsättningen är också minimal.


Och själva verksamheten då...

Ok, jag fattar att brev- och frimärksdelen inte kommer att blomstra utan går en långsam död till mötes. För brevverksamheten är det väl Titanicvarning, men det kommer ta ett långt tag innan båten sjunker. Österrike är också möjligen ett konservativt land (?) och folk kommer inte att sluta skicka brev över en dag, inte företag heller. Men nog kommer marginalerna vara lägre när brev- och frimärksdelen tynar bort.

Jag kan inte tänka mig att konkurrenterna står på kö för att bryta ner det monopol som de har, i en marknad som minskar. Tiden efter avregleringen (post-avreglering alltså:-) kommer nog inte skilja sig nämnvärt från tiden före, om jag får gissa vilt.

Paketdelen av företaget ger mer känslan av julafton. I takt med att Österrikarna (hur konservativa de nu är) går över till internetshopping så kan den delen blomstra. Blunda och du ser Österrikare köa för att hämta ut sina paket från de populära postkontoren. Eller titta på bilden brevid.

Men svenska posten går inte bra säger någon...? Nja, Postnord som de numera ingår i (Sverige och Danmark) lämnar rikliga utdelningar till staten. Så illa går det inte, och mycket beror på hur mycket verksamheten kan automatiseras och anpassas efter behoven.

Köpen av verksamheter andra länder blir intressanta att följa. Kan de t.ex. få monopol i (mono)Polen? Nej, nu får jag verkligen ge mig med ordvitsarna.


Kuriosa
Efter detta köp kan nästa investering helt logiskt göras i "Austria Email", noterat på Wienbörsen. Men vad tror ni de gör? Tja, någon slags värmepannor tydligen...som ett Österrikiskt Nibe eller Alfa Laval. Märkligaste namnet på ett bolag jag hört, undrar hur de tänkte? En check visar dock att de hetat så sedan 1972, så de var nog ofrivilligt före sin tid. Men aldrig riktigt i samklang med tiden.

Angående "frimärksaktier" kan brittiska nörd-aktien Stanley Gibbons kan vara värt en titt, även om jag gick loss och sågade deras verksamhet rejält i ett tidigare inlägg.

Den "stämpelskatt" eller transaktionsskatt som diskuteras i Europa borde inte drabba Oestereichische Post hårdare än andra bolag, som tur är :-)


Oestereichische post i en mening
Jag köper Oestereichische Post för deras höga fria kassaflöde, extremt basala verksamhet, monopolsituation och bergsäkra utdelning (och då pratar jag inte bara om utdelning av brev).

14 kommentarer:

  1. trevlig läsning för en gammal brevbärare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är också gammal brevbärare, och då har man ju ett naturligt intresse för ett sånt här bolag :-)

      Radera
  2. Finns få analyser som är roligare än de analyser där jag inleder med att tänka "hur tusan tänker han nu?" och i slutet förstår logiken.

    Gillar dessutom din investeringsprofil lite extra just nu eftersom jag har en övervikt av bolag som har Sverige som huvudmarknad och vill diversifiera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade analysen och investeringsprofilen! Tror själv på god diversifiering både när det gäller bolag och valutor. Kan bli något inlägg som tar upp den saken framöver.

      Radera
  3. Svar
    1. Snitt på 5 procent per år senaste 5 åren:
      http://markets.ft.com/Research/Markets/Tearsheets/Financials?s=POST:VIE

      Radera
  4. Ett tips till alla, särskilt till de som har Nordnet, att den finns noterat på tyska börsen under OESTERREICHISCHE POST AG INHABER-AKTIEN om jag inte missuppfattat något.

    Blir mycket lägre courtage då.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen dum idé, men jag är rädd för att omsättningen kan vara för dålig i detta fall. Vid dålig omsättningen blir "spreaden" stor, och du måste gå upp i pris för att köpa, vilket äter upp vinsten du gör på courtaget (och ska du sälja måste du gå ner i pris).

      Aktien finns noterad på flera tyska börser, men tyvärr ingen med riktigt god omsättning om jag förstår saken rätt:
      http://markets.ft.com/RESEARCH/Markets/Company-Search?searchField=oesterreichische+post+ag&country=DE&secType=

      Den du tog upp (O3PX:GER) på XETRA har dock bäst omsättning med 400-500 per dag, men inget avslut idag hittills.
      http://markets.ft.com/Research/Markets/Tearsheets/Summary?s=O3PX:GER

      Radera
  5. Hur köpte du aktien? Vad heter den och var?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Telefonorder via Avanza. Den heter Oesterreichische Post AG och är noterad på Wien-börsen (ticker POST:VIE). Courtage 40 euro. Bra info finns här: http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=POST:VIE

      Ska också nämna att jag köpte den i ISK, vilket nog bara är möjligt hos Avanza: https://www.avanza.se/aza/depa/blanketter/Placeringsreglemente_ISK.pdf

      Radera
  6. Rolig och träffsäker analys som vanligt, Gustav! Har kommit fram till samma slutsatser som du och köpt in mig. Sålde tom en del av mitt största innehav i HM för att klara det. Uppnår på så sätt en mer diverssifierad portfölj vad avser verksamheter och framförallt valutor. Men det gör ju inget att utdelningen ligger så högt och jämt över tid i "Posten". Måste vara en riktig kassako för Österikiska staten!

    Måste erkänna att jag fortfarande har svårt att riktigt förstå implikationerna runt kassaflöde och "fritt" dito. Visst, jag fattar väl att Posten har ett stadigt och jämt kassaflöde i termer av att väldigt många gör många små betalningar/köp varje dag. Då kan flödet bli både högt och jämt över tid. Men vad gör enbart den omständigheten ett företag mer attraktivt jämfört med ett företag, givet att alla andra nyckeltal är lika, som det bara rasslar till för i kassan nån gång i veckan eller så?

    Skulle därför välkomna en diskussion om kassaflöde, kanske ett blogguppslag?

    P Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillade analysen, och bolaget :-)

      Angående kassaflöde så tror jag det oftast räcker att kolla årsvis hur vinst, kassaflöde och fritt kassaflöde utvecklas. Om du t.ex. nöjer dig med vinst per år för att bedöma bolaget så borde du också nöja dig med kassaflöde och fritt kassaflöde per år.

      Viktigt är dels den historiska utvecklingen (hur ser trenden ut?) men också vilken "multipel" du betalar idag, såväl för vinst, kassaflöde och fritt kassaflöde.

      4020 har skrivit mycket bra om kassaflöde och fritt kassaflöde. Det har bland annat också defensiven gjort, se t.ex. detta inlägg: http://www.defensiven.com/2011/07/sammanstallning-av-fcf.html

      Tar mig friheten att klippa in lite av texten:

      "Fritt kassaflöde är som bekant ett mått på hur mycket cash ett företag genererar. Det är ett alternativt lönsamhetsmått då redovisningen inte sällan är verklighetsfrämmande. Ett exempel är att identiska bolag kan ha olika vinster eftersom de använder olika avskrivningstider för sina tillgångar. Ett extremfall på en verklighetsfrämmande redovisning är fastighetsbolagens vinster som fluktuerar något extremt pga ständiga omvärderingar av fastighetsbeståndet. Kassaflödet använder färre "finesser" (ingen tillgångsvärdering via DCF här inte!) och jämför i princip pengar in och pengar ut.

      Jag ser det fria kassaflödet som en slags grov skattning på att företaget faktiskt tjänar de pengar som redovisningen uppger.

      ...Det fria kassaflödet kan även användas som indikator för verksamhetens kapitalbehov. Som väntat kräver läkemedels- och konsumentgiganterna små investeringar. Relativt små skillnader mellan bolagen i dessa sektorer."

      Kan kanske duga som en start? Ska också läsa in mig mer och vem vet, kan kanske bli ett inlägg om fritt kassaflöde i framtiden.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  7. Bra svar, då förtår jag bättre. Man kan se fritt kassaflöde som en "säkrare" indikatar för ett företags vinst(?). Kan man inte bara strunta i vinstuppgiften och enbart titta på fritt kassaflöde då?
    Vidare, vad har då enbart "kassaflödet" för självständigt värde att titta på?
    Tanken på ett inlägg är nog inte fel..
    P Gasell

    SvaraRadera
  8. Vad skulle det kosta om man köpte från Avanza men med ett vanligt konto?

    SvaraRadera