söndag 3 april 2022

Är valutor långsiktigt ett nollsummespel?

 

Månadens fundering är valuta. I början av mars uppstod en diskussion på Twitter där ett synsätt var att valutor, långsiktigt är ett nollsummespel. Och att tänka på valutor och valutarisk vid långsiktiga investeringsbeslut är i princip att se som bortkastad tid. Jag håller inte med och ska förklara varför. Min inställning är att både valutarisk och valutachans finns och att detta åtminstone är värt en liten tanke.

Visst är valuta inte den stora delen i en investering, men jag tror det är farligt att utgå från att det alltid jämnar ut sig och att det inte kan spela roll. Till har SEK historiskt tappat mot många valutor, och risken är ju att det fortsätter. För det finns väl ingen ekonomisk naturlag som säger att alla valutor ska gå tillbaks till där de var förut? 

Vad tror jag?

Så här ser jag på valutor, även om åsikterna inte är starka:  

 • både valutarisk och valutachans
 • diversifiera gärna, man vet ju inte hur valutor utvecklas  
 • långsiktiga försvagnings- eller förstärkningstrender kan fortsätta (tex SEK/CHF)
Men man ska inte fokusera på valutan utan på bolagen, vilket oftast gör mycket större skillnad! Framförallt tror jag väldigt lite om valuta och jag tycker det är svårt. Jag tror att man bör vara öppen för att det kan gå hursomhelst (precis som med aktier) och inte låsa sig vid att det är på ett visst sätt, om det nu inte finns belägg för det såklart. Men jag kan inte mycket om ämnet och vill gärna bli motbevisad!

SEK har tappat historiskt

På ett sätt kan jag tycka att det räcker det med att kolla på Turkiets eller Schweiz valuta över en länge period för att se att "långsiktigt nollsummespel" inte alls stämmer, eller åtminstone har undantag. Men de kan ju vara extremfall? Låt oss ta något som ligger nära till hands, som SEK mot EUR och USD för olika tidsperioder. 

Då är resultatet ungefär såhär:   

På 5 år. 

 • EUR > 9,5 till 10,36 =  9%
 • USD > 9 till 9,38 = 4%

På 10 år

 • EUR > 8,9 till 10,36 = 16%
 • USD > 6,8 till 9,38 = 38%

Och max tid jag kan hitta, från 2007

 • EUR > 9,2 till 10,36 = 13% 
 • USD > 7 till 9,38 = 34%

Utifrån detta är jag inte övertygad om att det är ett "långsiktigt nollsummespel". SEK har på 10 år tappat ca 40 procent mot USD. Vad säger att SEK ska gå tillbaka till tidigare nivåer? Något jag vill, men inte kan bortse från, är min tveksamhet till Sveriges långsiktiga utveckling. Idag har jag inga svenska bolag, men det beror framförallt på att jag hittat, i mitt tycke, bättre eller billigare bolag utomlands.

Värt att nämna är att bolagens intäkter, och kostnader, är det centrala. Svenska bolag kan vara globala, och ett svenskt bolag som till 99% säljer i Tyskland är att se som ett tyskt bolag i valutasammanhang. Men här finns en vanlig missuppfattning: Svenska bolag är oftast inte alls särskilt globala utan tyngdpunkten finns i Sverige, Norden, och Europa. Du får t.ex. en mycket liten asiatisk valutadiversifiering. Särskilt för lokala bolag (t.ex. ett småbolag med 100% verksamhet i ett land) blir valutaeffekterna mest viktiga och konkreta.

Hur gör jag konkret?

Om en stor andel av ett bolags försäljning är i ett visst land gör jag så här: Jag tittar 5 - 10 år bakåt för att se hur valutan utvecklats historiskt och ställer mig frågan: Finns en trend? Och tror jag att den kommer att fortsätta? (även om det verkligen bara är en ren gissning). Det kan då ha viss, men inte stor, betydelse för hur jag ser på caset. Bara i undantagsfall, som när det gäller länder som Turkiet har det stor betydelse. 

Hur ser du på valuta? Tror du att det är ett nollsummespel, långsiktigt? Och hur stor vikt lägger du vid valutan vid en långsiktig investering? 

Ps) Känner du till något som är skrivet om långsiktiga valutaeffekter? Har försökt få fram bra info utan att lyckas. Vill lära mig mer om ämnet och tar gärna emot tips! 

7 kommentarer:

 1. Valutor är inget nollsummespel, trots att det finns många akademiska och irrelevanta teorier om saken. En valutas utveckling speglas på lång sikt däremot i hur framgångsrik den ekonomiska politiken och ett lands utveckling är. Se inte minst Putins härjningar, där valutans utveckling var en katastrof redan innan kriget kom. Sverige och våra politiker är knappast heller något föredöme, de är del av gånget som väljer att urholka ett folks köpkraft via trendmässigt svag valuta (bekvämt så då det inte syns omedelbart).
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar! Jag håller med om resonemanget.

   Radera
 2. Intressant inlägg! Det finns möjligheter och risker i allt. Gäller bara att hitta dem och utnyttja dem på bästa sätt.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 3. Kolla https://www.vilkenstorlek.se/valuta/dollarkursen-idag-usd-sek/ om du vill se dollarkurser hela vägen tillbaka till 1800-talet. Visst är det klart att amerikanska dollar var billigare då (speciellt 1864, under det amerikanska inbördeskriget).

  Samtidigt så kan dollarpriset för 20 år sedan 10,33 kronor, tyda på att svenska kronan inte alls tappat mot dollarn. Det svänger så mycket att olika tidsperioder kan ge olika slutsatser.

  En valuta som är intressant ur det här perspektivet är det brittiska pundet. Den brukade (1800-talet) vara den dyraste och viktigaste och stabilaste valutan, men efter ett antal världskrig och upplösning av ett koloni-imperie så är den bara en skugga av vad den en gång var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Stort tack för tips, det är därför man skriver sånt här, för att lära sig! Bara det att få en referens till amerikanska inbördesperspektivet :)

   Just historiska tillbakablickar är intressanta för att få perspektiv på världen idag. Gillar särskilt Credit Suisse Yearbook 2021 sid 8, hur världens börser såg ut 1899 jämfört med idag.

   Länk:
   https://www.credit-suisse.com/media/assets/corporate/docs/about-us/research/publications/credit-suisse-global-investment-returns-yearbook-2021-summary-edition.pdf

   Radera
 4. Dagtid kärleksbesvärjelser som verkligen fungerar omedelbart få tillbaka ex kärlekspartner

  hej killar, jag är väldigt glad över att vara här och jag gillar så mycket innehåll som delas här är väldigt utbildande och inspirerande, jag vill också snabbt bidra med att dela användbar information och mitt personliga vittnesbörd som jag upplevde för några dagar sedan, jag läste liknande blogginlägg på en webbplats för några dagar sedan om en stor kärleksförtrollare som hjälpte så många människor att få tillbaka sin före detta kärlekspartner och han har också den magiska kärleksförtrollningskraften att återförenas och återställa trasiga äktenskap/hem igen. jag var först inte stöder kärleksmagisk stavning tidigare eftersom jag hade en vän som sa att hon hade kontaktat några människor online och hävdade att de är kärleksstavar men de fungerar inte, jag var rädd för att inte falla i samma fälla, tills Jag läste från ett blogginlägg på nätet om den riktiga kärleksförtrollaren Dr.Oduduwa, jag gav det ett försök eftersom det inte skadar att prova något nytt, så idag är det tre dagar sedan jag hade kontakt med Dr.Oduduwa och som han lovade mig att min ex kärleksman återvänder hem för att be mig om ursäkt, jag tar det bara som ett skämt, jag gav dr.oduduwa min man bild och namn och jag gav honom min egen bild och namn, han sa att han skulle gå att lansera en kärleksförtrollning för mina räkningar och att inom 3 dagar kommer min man att återvända till mig. Jag följer bara hans instruktioner och jag tillhandahåller det stavningsmaterial som krävs för att kasta en kärleksförtrollning till handling. Goda nyheter för mig idag fick jag ett telefonsamtal från min man man Showman, han har inte ringt mig de senaste 3 månaderna nu sedan vi gjorde slut, just idag fick jag ett telefonsamtal och sms från honom, han bad mig om ursäkt och lovade att komma tillbaka hem i kväll, här sitter jag med honom just nu och äter middag tillsammans, det verkar vara som en magi eller jag drömmer. Denna kärleksförtrollning av denna goda man Dr.Oduduwa fungerar verkligen för mitt bästa. Jag rekommenderar honom starkt till alla som vill få tillbaka ex kärlekspartner, återställa trasigt hem, kärleksförtrollning för sann kärlek och tillit i ett förhållande, om du misstänker att din kärlekspartner är otrogen mot dig, kontakta honom idag för en snabb brådskande lösning är säker. garanti 100%. skicka meddelande till hans personliga WhatsApp https://wa.link/q5f107
  att kommunicera med honom idag, bra omedelbart resultat är säkert.

  skilsmässa par lösning för att återförenas

  hur man får hjälp att få tillbaka ex kärlekspartner

  brådskande lösning för att återställa tillbaka ex kärlekspartner

  omedelbar kärleksförtrollning för att få tillbaka ex

  omedelbar kärleksförtrollningslösning för att attrahera ex kärlekspartner

  hur man får tillbaka ex med voodoo spell

  ta tillbaka mitt ex
  svart magisk kärleksförtrollning för att locka ex
  Jag behöver akut hjälp för att få tillbaka mitt ex
  hur får jag tillbaka mitt ex

  kärleksbesvärjelse för att få honom tillbaka
  voodoo-trollformler för att få tillbaka ex

  dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera