söndag 6 september 2020

Inköp: Indonesiska blöjor



Jag har köpt in Uni-Charm Indonesia kring 1550 IDR. De är ett asiatiskt Essity, som är klart dominerande i världens fjärde mest folkrika land, dvs Indonesien. De är också del av en Japansk koncern, som är regional ledare i Asien. Bolaget växer inom så "spännande" segment som blöjor, bindor och vuxenblöjor och är 1:a i sina kategorier. En färsk intervju med favoritfonden Swedbank Robur EM small cap lyfter fram caset väl. Jag har inte har hittat caset själv utan all cred där till Framtidsaktier på twitter som ägt bolaget en längre tid och gjort en mini-analys.

Själv fastnar jag för att bolaget fångar mycket av demografi och ökad medelklass. I takt med att man får mer pengar över köper man bättre blöjor, bindor etc. Och i en åldrande befolkning, med större social acceptans, lär utsikterna för ökad användning av vuxenblöjor vara goda. Överlag är det väl få saker man prioriterar lika högt som personlig hygien. Se tidigare inlägg om Hur man fångar medelklassen och särskilt sid 7 i denna gamla rapport.

Värderingen är inte utmanande. Enligt prognoser på marketscreener är det P/E 15 på 2020 års vinst, och en växande nettokassa. Enligt prognoserna (bara en analytiker!) kan försäljningen växa med dryga 10 procent kommande åren.

Osäkerhetsfaktorer:
  • Räcker tillväxten? Jag vill ha tvåsiffrig försäljningstillväxt, och analytiker har tidigare trott på låg tillväxt i en anlytikerrapport. Nu har jag läst på om marknaden, och ser tillräcklig tillväxt, se IPO prospektet sid 1 som talar om CAGR på ca 10-15 procent 2018-2023. Om de då bara växer som marknaden, dvs inte tappar marknadsandelar, så är tvåsiffrig försäljningstillväxt möjlig.     
  • Pressar moderbolaget och storägaren Uni-Charm dotterbolaget för hårt? T,ex betalas royalties till moderbolaget. Har grävt och tror upplägget håller. Att ge 3% av omsättningen är en hel del, men de får en del tillbaka också, t.ex. mindre utgifter för R&D. Men en indonesisk bloggare, som för övrigt åtminstone varit positiv till de två bolag jag äger, har uttryckt sig negativt, bland annat nämns lån till moderbolaget och valutakänslighet. Att Swedbank Robur, liksom några andra fonder, äger bolaget, ser jag då som ett stort kvalitetstecken. Fonden äger japanska bolag, förvaltaren kan regionen och brukar undvika minor.
  • IPO nyligen. Är bolaget obevisat? Hur valutaeffekter slår under längre tid är också något att bevaka.

På grund av viss osäkerhet (men när är något säkert?) har jag landat i en andel på 3-4 procent. Men detta är något jag vill äga. Och jag väljer faktiskt detta före Essity. En enkel jämförelse är: En analytiker istället för 15, ännu starkare marknadspositioner (bara förstaplatser), lägre P/E och nettokassa istället för för nettoskuld. Och den strukturella tillväxten bör vara starkare. Vad tror du om detta bolag? Jag ser en Hidden Champion till rimlig värdering.

10 kommentarer:

  1. Värderingen är rimlig och verksamheten ocyklisk, hade den varit lätthandlad hade jag gärna köpt, bra inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Ja, jag tycker helheten i bolaget är bra. Kommer äga, följa, och öka vid högre conviction.

      Radera
  2. Jag tycker det ser rimligt ut men tycker säkerhetsmarginalen är låg. Ägarstrukturen där huvudägare även tar en andel av omsättningen är inte något jag skulle acceptera i ett.innehav annat än under exceptionella omständigheter. Givet osäkerhetsfaktorerna skulle jag inte räkna på någon större uppvärderingspotential samtidigt som tillväxten, om allt går bra är i nivå med dina avkastningskrav.

    Så jag tycker det här i praktiken blir en investering som sprider ut portföljen och introducerar en riskfaktor utan att göra portföljen bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för bra input och kritiska ögon! Det är det stora negativa i bolaget. Men upplägget förekommer i andra bolag (Unilever Indonesia) och de får ändå något för det (varumärken, produktutveckling). Att de ingår i koncernen är förutom detta negativa också något positivt och att Uni-Charm har så stor del av asiatiska blöjmarknaden kan göra att konkurrensen i stort dämpas.

      Har landat i att det positiva överväger. Och värderingen tycker jag mer än väl tar höjd för det negativa (särskilt utifrån EV/EBITDA). Jag var ute efter något ocykliskt, utöver mjölk, med en megatrend och starka marknadspositioner. Har börjat med en mindre position (4%) och kommer att följa bolaget extra noga och ha kommentaren i bakhuvudet.

      Radera
  3. Do you calculate the expected growth rate in potential companies AFTER subtracting the inflation rate in the country the company operates in?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Good question and the answer is "usually not". As long as the risk level is tolerable I choose to invest in companies in that country. Inflation and currency risks becomes a part of the overall risk level in the investment.

      Inflation rate in Indonesia is at an okey level and moving in the right long-term direction compared to for instance Turkey, where I choose to not invest today. Maybe i should dig deeper in these questions, but this is how I see things today.

      Links:
      https://www.statista.com/statistics/320156/inflation-rate-in-indonesia/
      https://www.statista.com/statistics/277044/inflation-rate-in-turkey/

      Radera
    2. I was previously interested in investing in growth companies operating in Pakistan & India, but backed off when you consider inflation rates there. Inflation in Indonesia is okay, Turkey's lira is volatile.

      Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Hej Gustav!
    Undrar vilka nätmäklare använder du för att köpa sådana exotiska aktier?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag använder Avanza (störst utbud av marknader) och Pareto (ISK på fler).

      Så här delar jag upp köpen på olika marknader: http://gustavsaktieblogg.blogspot.com/2019/12/valjer-pareto-for-exotisk-utlandshandel.html

      Notera att det ofta är telefonorder som gäller, vilket kan vara lite krångligt, men jag tror/hoppas att bolagen är värda besväret!

      Radera