A Swedish private investor that’s building a truly global equity portfolio. My focus is on small family-owned companies with low valuations, competitive advantages and very strong finances. I look all over the world but only invest in democracies. The portfolio includes companies from Indonesia, the Philippines, Singapore, South Africa, Greece and Lithuania. The vast majority of the companies are (to us) unknown market leaders that dominate their home markets.
söndag 14 juni 2020
Uppdaterad portfölj och två ökningar
Så här ser portföljen ut ni inför sommaruppehållet. Man kan konstatera att ocykliska konsumentvaror väger riktigt tungt. Flera bolag är små konsumentgiganter, såsom Ultrajaya, Kri-Kri Milk, Taokaenoi och Century Pacific. A2 Milk är en större. Sett till produkterna är det närmast en prepper-portfölj där det allra mesta lär efterfrågas oavsett konjunktur och Corona-läge.
Elefanten i rummet är såklart den höga andelen mjölkprodukter i allmänhet och A2 Milk i synnerhet. Det är inget självändamål utan snarare en effekt att jag letar efter ocykliska bolag som är störst i sin nisch, har goda finanser, och tvåsiffrig tillväxt inom "consumer staples". Därför landar jag där. Och viss diversifiering får jag genom specialmjölk och mjölkersättning (A2 Milk), yoghurt och glass (Kri-Kri) och tillväxtland och te (Ultrajaya).
Ökat i Ultrajaya
Jag har tidigare ökat i Ultrajaya som nu står för 6 procent av portföljen. De följs inte av någon analytiker, är en "Hidden Champion" med imponerande historik och Grandeur Peak äger. Gillar särskilt deras starka marknadspositioner inom mjölk, te och ost och att de vill vill växa inom nya kategorier, troligen med någon nyttighetsfaktor. Se gärna bolagspresentationen från september.
Försäljningen växte med 14% year on year och vinsten har växt 28% årligen senaste fem åren. Och de handlas till P/E 17 (TTM) och EV/EBITDA på 10. Sett till vad man får äger jag hellre detta än t.ex. P&G, Orkla, eller andra bolag här i väst. En Indonesisk bloggare har nämnt det som ett "Buffett-bolag" och jag tror det ligger något i det. Risker är ökad konkurrens, att de bromsar in, tvingas lägga mer på marknadsföring och att valutan faller. Men detta är (förhoppningsvis) en lågrisk-emerging-markets aktie, hur konstigt det än kan låta.
Ökat i Kri-Kri
Efter senaste rapporten ökade jag ytterligare i Kri-Kri som är uppe på 13 procent av portföljen. Liksom i Ultrajaya ser jag en konsumentgigant som går lite under radarn. I detta fall sker tillväxten till stor del business-to-business genom att Kri-Kri levererar grekisk Yoghurt till andra bolag (OEM). Legala inslag kan ge en boost när EU blir allt hårdare på vad som får kallas grekisk yoghurt (jfr Halloumi) och då blir prisskillnaden mellan grekisk och äkta grekisk yoghurt större.
Försäljningen växte med ca 20% year on year och vinsten har växt över 30% årligen senaste fem åren. De handlas till P/E 12 (TTM) och EV/EBITDA under 8. Lyckas de hålla i tillväxten, vilket i det korta perspektivet är oklart pga Covid-19, är helheten svårslagen. Risker är en hård brexit med tullar på mjölkprodukter. Ökad konkurrens ska inte heller uteslutas, liksom att andelen dåliga lån till grekiska företag ökar, även om bolagets finanser är starka. Detta bolag har jag ökat kontinuerligt i under börsnedgången och hittills har det varit en (av få) lyckade affärer i år.
Andelen kassa?
Har fortsatt en högre andel kassa än vanligt. Pytsar långsamt in kassan i bolag jag tror mest på och som passar min förfinade defensiva strategi. Är även beredd på dippar och vill ha lite extra pengar löst i fall köplägen kan uppstå.
Vad tror du om portföljen, ökningarna och andelen kassa?
Ps) Till ge ett sommarläsningstips: Wasatch har kommit med sin senaste rapport, det tror jag är värt att läsa igenom i hängmattan.
söndag 7 juni 2020
Recension och erbjudande: Valuation Master Class
Under senvåren har jag gått en nätbaserad kurs, Valuation Master Class. Den har fem moduler och jag har gått den första. Den som vill kan använda en länk och få rabatt på kursen. Och jag vill också säga att jag inte får någon ekonomisk ersättning för det (inget sponsrat inlägg).
Innehåll
Kursen delas in i följande sju kapitel:
- Easy-to-understand accounting
- Profit and loss forecasting
- Balance sheet forecasting
- Avoiding common valuation mistakes
- Company research
- Basic absoute valuation
- Basic relative valuation
Mitt intryck
Allt är genomarbetat och pedagogiskt utformat och kommer i form av digitala föreläsningar och vissa mindre uppgifter i Excel (men de avskräcker inte). Kursen börjar med en bakgrund till personen bakom kursen, Andrew Stotz, som jobbat 30 år inom finansbranschen med goda meriter. Redovisningsdelen i början utgår också att man startar upp en verksamhet från grunden, så det går enkelt att följa med.
Jag fastnar för att exemplen är gjorda utifrån en aggregerad nivå av 10 000 bolag med 100 USD som utgångspunkt. Genomsnittsbolaget finansierar t.ex. sina tillgångar med 40% Equity och 60% Debt. Och det har 6% försäljningstillväxt, 29% bruttomarginal, 10% EBIT-marginal, och 6% nettomarginal. På detta sätt får man hum om hur bolag och branscher skiljer sig från snittet.
Man får också genom kursens gång flera tankeställare och saker att fundera på som t.ex:
- Vad är hindren för tillväxt?
- Jämförbara branscher och bolag?
- Underhållscapex eller tillväxtcapex?
- Lätt att sätta för optimistiska prognoser?
- Försäljningstillväxt och vinst är viktigast!
- Fortsätter lågbeta-bolag vara det även framöver?
- Konkurrensfördelar, Porters modell.
Det jag gillade allra mest är att så mycket har "kokats samman" i förhållandevis enkla grafer och tabeller. Här ovan är ett exempel där man verkligen ser hur energibranschen skiljer sig mot hälsovårdssektorn. Just det här med skillnaden hur olika sektorer går över tid är mycket intressant, och jag kommer skriva mer om det i ett annat inlägg (med kursen som bas).
Erbjudande
Via den här länken kan man få ett rabatterat pris på kursen (kupongen är: gustavsaktieblogg)
Jag är mycket nöjd och kursen har fått goda recensioner om man kollar via Trustpilot. Man får också pengarna tillbaka inom 30 dagar om man inte är nöjd, så det kan ju vara något att testa, för dem som vill. Själv har jag fått bredare referensramar och en bättre bakgrund för att sätta rimliga prognoser och utvärdera de bolag jag äger.
Ps) Jag är generellt tveksam till att göra reklam på bloggen, men det här är något som jag kan stå för, och den vanliga reklamen jag tidigare kört med är, som ni märker, bortplockad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)