söndag 1 mars 2020

Börsnedgång, A2-rapport och Decisive-video


Det går inte att skriva något utan att börja med börsnedgången. Men under veckan rapporterade också mitt överlägset största bolag A2 Milk. Nervöst såklart, men de levererade. En ny Decisive Dividend video kastar också ljus över bolagets affärsmodell.

Jag ökade som sagt i Kri-Kri och Somero i förra veckan vilket visade sig synnerligen otajmat. Sedan dess har jag ökat ytterligare i Kri-Kri samt gjort mindre ökningar i Decisive Dividend. Ca 3,5 procents kassa återstår. Från "krigskassa" till Kri-Kri kan man säga även om torrt krut återstår.

Börsnedgången
Ja, usch, det är inga roliga dagar. Även en globalt spridd portfölj åker med ner, om än något mindre än Stockholmsindex. Tar man tidigare katastrofer som Brexit, Fukushima, Eltel och SARS, så brukar man glömma bort dem. Men de var regionala och worst case är nu är en global pandemi.

Min tes är ändå, och ni som hatar floskler får hålla för ögonen... att titta på bolag och inte på marknaden. Det kommer att gå upp, det kommer gå ner, men över tid går det upp mer. Jag kan inte och vill inte tajma marknaden utan satsar på att äga i mitt tycke fantastiska bolag. Växer de sin försäljning och vinst ska det nog bli bra till slut. Ska man tajma måste som man brukar säga, både sälja vid rätt tillfälle och köpa tillbaka vid rätt tillfälle och det är inte min grej.

Hur man hanterar kassa är ändå viktigt. Att ha 1-5 procent redo kan göra att man kan slänga in mer i de bolag som dippar. Kanske ska man ha ännu mer, t.ex. 5-10 procent. Har bara så svårt att hålla i pengar när jag ser köplägen och över tid är "i det närmste fullinvesterad" en enkelt och effektivt.
Till sist borde man fokusera mer på bolagets utveckling än på kursutvecklingen, men det är svårt att inte påverkas, vilket är något att jobba på.

A2 milk
A2 Milk lämnade en grym rapport. Här är en länk till investerarpresentationen, rapporten och en intervju. Man kan sammanfatta med:
 • Försäljning upp ca 32 procent
 • Vinsten upp ca 21 procent
 • Kina-försäljning upp 76 procent och 
 • USA-försäljning upp 116 procent (ej lönsam ännu).
 • Stor nettokassa
Corona då? Viktigt är att de säger att de första två månaderna börjat bra. Jag tror att det är så enkelt att mjölkersättning är en nödvändig produkt. De kan faktiskt gynnas av Corona på tre sätt:
 • Kinesiska föräldrar kan misstro (in)hemska produkter allt mer. Caset är ju dels produkternas A2-egenskaper men också att de kommer från rena, gröna Nya Zeeland. Corona kan späda på oron från tidigare matskandaler.
 • Tider av isolering kan, på något mystiskt sätt, leda till fler barnafödslar 9 månader senare.
 • Tillfällig försäljningsboost om man vill bunkra mjölkersättning. Skulle gissa att det är vad som gjort att början av året varit så bra.
En osäkerhetsfaktor är att A2:s produkter verkligen når slutkonsumenterna. Men efter läsning av många inlägg på hotcopper är bilden att det inte finns hinder/förseningar och att nödvändiga produkter prioriteras.

En klart positiv faktor är att tillväxten i USA är "on track". De har 10% av flytande mjölkmarknaden i Australien. Om de skulle komma i närheten av det i USA finns enormt mycket tillväxt kvar. Vad skulle en revolutionerande startup i USA som säljer "originalmjölk" vara värd? Framförallt är "nu kan jag dricka mjölk igen"-glädjen stor bland inläggen på Facbook-sidan och lyckliga kunder tror jag kan vara en simpel indikation på framtida framgång.


Decisive Dividend
Tyvärr har de gått dåligt i närtid när en stor säljorder pressade ner kursen rejält. Omsättningen var högre än på ett år och någon tryckte med kort tid kvar ut en storpost i marknaden. Däremot finns inga nyheter i bolaget, förutom att de gav ut optioner, till kursen 3.65 CAD. Gissningen är att de tycker aktien är billig även på den kursen. För mig framstår nedgången som klart omotiverad, jag har ökat under veckan på dippar, och köpte mer mot slutet av fredagen.

Via forumet stockhouse hittade jag en investerarpresentation som jag tycker förtjänar mer uppmärksamhet. Den publicerades 3 december, men har nog gått många förbi, även mig.


Videon är mycket informativ och på 17 minuter får man en god genomgång och svar på en hel del frågor. Själv fastnade jag bland annat för detta:
 • Marknaden har eventuellt inte förstått effekten av senaste förvärvet
 • De är försiktiga med utdelningshöjningar (delar max ut 75% av kassaflödet) 
 • De verkligen ville höja 2018, men oväntade negativa effekter i form av ståltullar och inbromsningen för olja och gas kom emellan. 
 • Lite oklart när utdelningshöjning kommer. 
 • De växer målmedvetet försäljningen i de bolag de köper genom nya personer, nya marknader, investeringar, marknadsföring etc. De tar in stillastående bolag med fantastiska produkter och får dem att växa. 
 • Vilka välkända företag Northside (senaste förvärvet) levererar till.
 • Att de är på jakt efter fler förvärv. 
 • Till sist finns en viktig skillnad mot Exchange Income (förlagan). Att deras investeringsbehov är mycket lägre jämfört med flygrelaterad verksamhet.
För övrigt ska nämnas att Dave tyvärr slutat av personliga skäl, vilket jag kommenterat tidigare. Men han är fortsatt en storägare och jag hoppas han kommer att konsulta framöver. Bör också komma information från bolaget om hur de tillsätter rollerna, och i bästa fall något fint förvärv. Hoppas såklart också att kommande rapport (Q4) är bra nu när senaste förvärvet bidragit hela perioden.

10 kommentarer:

 1. Jag har haft den där typen av tur där jag inte hittat köpvärda bolag och därför har en rätt rejäl kassa. Däremot sitter jag lite i valet och kvalet om vad jag ska investera den i. Även om fallet är kraftigt sedan nyår är det på 6 eller 12 månader inte så dramatiskt som man kan tro.

  Samtidigt är jag rätt skeptisk till hur mycket påverkan det här bör ha på ekonomin. Själva viruset slår ju främst mot de improduktiva delarna av befolkningen vilket då främst är tråkigt för oss med stor exponering mot silverekonomin (hej Doro och Viemed...) men arbetet med att begränsa utbrottet har en direkt påverkan mot andra företag också. Svårt läge där man nog får hålla sig till klyschor om att fokusera på bolag =).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka tankar, och tur med kassan där. Nu lyckades jag köpa lite för tidigt med Kri-Kri och Somero, men hade jag haft stor kassa skulle jag funderat på att gå in, men göra det stegvis.

   Har också svårt att överblicka konsekvenserna, enklast att fokusera på bolag. Savaria är väl åldringscaset för min del, även om Decisive köper bolag av ”baby boomers”.

   Radera
  2. Decisive är ju perfekt positionerade ur det perspektivet... Svårare för bolag som inte gör affärer med dödsbon.

   Radera
 2. Kul med fin rapport från a2, där kanske jag borde öka? Får se om jag vågar plocka in Kri-Kri också...

  Riktigt bra video med Decisive, synd att Dave inte är kvar. Nästa rapport blir onekligen spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker A2 utan tvekan är på rätt väg. Extrem kvalitet i det bolsget.

   Decisive tycker jag har något särskilt, instämmer om Dave, och kommer följa allt som händer noga!

   Radera
 3. Härligt med A2 och bra analys om att de kan gynnas av Corona, har tänkt nåt ditåt själv förutom din p 2 som ger lite extra bränsle så att säga..:).
  Väldigt intressant att få höra så mycket direkt av en av Decisive-grundarna. Tack för infon om stor säljorder, det avgör saken och jag kommer att i dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A2, ja de övertygar i en svår tid. Många bolag med så stor verksamhet i Kina har problem.

   Decisive, tror helt enkelt inte marknaden kunde ta emot en så stor säljorder på så kort tid. Ska leta mer men inte hittat något bolagsrelaterat alls, förutom oljeprisets effekt på Hawk.

   Radera
 4. Intressant analys av A2, och jag delar den. De kan komma ut som en vinnare ur detta, kineserna ofta redan skeptiska mot de inhemska varumärkena, och efter detta lär det ju inte ha vänt... DD tycker jag är svårare, och jag har lite svårt för logiken att expandera och dela ut mycket parallellt, som du vet. Men håller med om att flera av deras förvärv är fina, och idén att köpa billigt osv som de gör är klockren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A2 bör kunna bli en vinnare. Viktigt att inte dra allt Kina-relaterat över en kam.

   Decisive, ja, förstår invändningen. Men Exchange har tillämpat den modellen och lyckats. Och för de som säljer till Decisive är utdelningen ett säljargument.

   Radera
 5. Fantastiskt med goda nyheter i dessa tider. A2 ser riktigt spännande ut och om vi har tur går det åt det scenario du nämner.

  SvaraRadera