söndag 22 september 2019

Indorama: Tomra-alternativ eller miljöbov?


Aktie: Indorama Ventures, ILV:SET
Notering: Bangkok
Marketcap: 6 miljarder USD, midcap
Kurs: 33 THB
Direktavkastning: ca 4 procent
Courtage: Dyrt
Elektronisk handel: Nej
Möjlig att äga i: Bara vanlig depå

Under sommaren har jag tittat på Indorama. Trots att det är ett globalt midcap tror jag inte det är särskilt välkänt. De är världsledare på PET-flaskor, återvunna PET-flaskor, airbags, förpackningar, fibrer och lite annat. Helt enkelt ett starkt bolag inom specialmaterial. Att jag inte tryckt på knappen och köpt beror på att de både kan ses som en miljöbov och en hjälte.

Om bolaget
Se hemsidan, en färsk presentation som är riktigt bra. Kolla den! Se även en bolagsvideo en äldre analys och en till. Bolagets styrkor kan lyftas fram på ett enkelt sätt genom denna bild som går igenom att deras produkter finns i varannan premiumblöja, var fjärde airbag och var fjärde PET-flaska och att de är ledande på återvinning. De är alltså superstarka på en global skala.

PET står för 50% av bolaget försäljning. De säljer 70% till Europa och USA så trots Thailandslistningen är de ett västfokuserat bolag. Senaste åren har de satsat mycket på recykling. För övrigt är bolaget familjeägt där Lohia-familjen sitter på 63% av aktierna.

Så här ser PET-delen ut, notera att de är störst i världen och samarbetena:Och den övriga businessen går inte av för hackor heller. Notera Zara, Autoliv (!), P & G, Kimberly Clark och de stora däcktillverkarna som kunder:


Ett annan mått på styrka är denna joint venture med Unilever som ska fixa återvinning av gamla PET-flaskor. De satsar också i en Kanadensisk startup och något av dessa kan säkert ta fart. De har också startat ett varumärke som innebär 100% återvunnen PET-flaska. Jag gillar återvinningsriktningen i Indorama och att de är med i ett hållbarhetsindex, vilket borde göra att det är mer än "tomma ord".

Värdering och nyckeltal
Bolaget värderas till P/E 11 (TTM) och ger en direktavkastning på 4 procent. Utdelningen verkar sjunka något, men P/E 10 för 2019 års vinst är inte dyrt om 4-traders prognoser slår in. Sett över tid finns viss tillväxt, men kombinerat med deras storlek (midcap) är det en kombination av värde- och tillväxtscase. Skuldsättningen är ganska hög, vilket man får ta i beaktande.

Finns moat?
Samarbetena är viktiga styrketecken. De producerar åt Coca Cola, Pepsi, Nestle, Autoliv, Michelin, Perelli, Continental etc. Visst är det storbolagen som sitter på makten, men jag antar att Indoramas produkter står för en mindre del av totalkostnaden och att kvalitet och pålitlighet är viktig. Det finns kanske inga större skäl för storbolagen att lämna, om allt funkar.

Man kan kanske jämföra med Eastman, också ett specialkemi-bolag, som bedöms ha en narrow moat. Som stor tillverkare kan man t.ex. jobba med machine learning i större skala. Indorama har över 500 patent vilket kan vara en källa till moat.

Finns tillväxt och megatrend?
Bolaget har starka tillväxtambitioner. EU kommer att öka andelen återvunnen PET från 25% år 2025 till 30% 2030, enligt denna artikel. Här gynnas Indoramas återvinnings-tillverkningsdel av samma drivkrafter som Tomra. De har som uttalat mål att växa i Emerging markets.

PET-delen gör mig konfundersam. Kommer man använda bioplast istället för PET-plast, se artikel här? Eller så är det sämre? Och sedan finns fiberflaskan av skogsmaterial. Men om jag förstår rätt är den inte genomskinlig, vilket är en stor nackdel. Hur mycket dryck finns kvar? Hur ser drycken ut? Nej, man vill ha transparens, särskilt när man dricker.

Frågan är ändå om plast är framtiden, även om den återvinns till 100%. Risken är så att säga att de 1899 är den ultimata hästskotillverkaren och att de kan bli obsoleta av andra lösningar. Hållbarhetstrenden är för, men "mindre plast" är emot. Men en stor fråga är om det verkligen kommer finnas så många olika standarder. Om man både ska återvinna PET-flaskor och t.ex. fyra andra typer av flaskor blir det många olika återvinningskedjor (eller så är det just Tomras sak!). Frågan är hur illa en cirkulär platsekonomi är? Plast är ju i grunden ett fantastiskt material.


Summering

Plus
 • Relativt okänd global marknadsledare
 • Värderingen verkar låg
 • Mycket starka samarbeten
 • Inte bara PET, utan fiber och airbags.
 • Hållbart plastbolag, en ovanlig kombination.
 • Grundarna verkar "goda" och har en stiftelse

Minus
 • Uzbekistan är nog perfekt för bomullsodling men korrupt. Hur bedöma risken i ett Thailändskt/Uzbekisktanskt bomulls-joint-venture? Särskilt när de tidigare varit i blåsväder.
 • Även om mer och mer år återvinns är de smutsigt bolag, med regulatoriska risker, en anläggning har t.ex. överskridit halterna i USA.
 • Är PET-flaskor framtiden?
 • Skuldsättningen
 • Relativt stort bolag, hur oupptäckt kan det vara?

Så vad säger man. Okänt Tomra-alternativ eller ett Indo-ramaskri? Hade jag rattat en globalfond med många innehav har jag definitivt kikat riktigt noga. Vad säger du? Är det här något att investera i? Finns det plats för plast i portföljen - om den är återvunnen?

9 kommentarer:

 1. Spännande bolag men plast känns inte ”inne” just nu så det är nog bäst att avstå tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, som det är nu köper jag inte, men får se om det kommer in fler kommentarer. Det kan finnas något där, men jag är inte tillräckligt säker för köp.

   Radera
 2. Jag väljer att se detta positivt som en strukturomvandlare av stora mått eftersom de satsar på att bli den största återvinnaren av plast. De ligger ju mitt i recycling-spåret och vi kommer att få se ännu mera av den varan ute i världen. Dessutom, som du är inne på, så är faktiskt plast ett fantastiskt material om vi bara kan få världens befolkning att sluta slänga det ute i naturen och istället skapa strukturer för att få tillbaka det mesta av det som produceras. Jag kommer definitivt att titta närmare på detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan vara så att recykling-spåret är det stora här. Åtminstone om man tittar några år in i framtiden. Kolla gärna och är mycket intresserad av att höra vad du tycker om dem. Har inte uteslutit att det blir ett köp av dem.

   Radera
 3. Intressant bolag, men det är inte helt lätt att värdera plastens framtid. Är lite inne på samma linje som Stefan, men samtidigt sjunker glasanvändningen eftersom det materialet är mycket energikrävande att återvinna. Kommer andra material att ta över? Både sett till det här bolaget och Vitreous glas kan det nog vara värt att gräva än mer i förpackningstrenderna. Sen gillar jag som du vet inte hög skuldsättning, och de har gjort många förvärv. Är de bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man får gräva lite mer i förpackningstrenderna. Även en såpass enkel bransch är inte helt lätt att förstå sig på numera. Händer mycket.

   Förvärv tycker jag är bra eftersom det är vad som driver dem mot återvinning, delvis att de köper upp sådana anläggningar.

   Radera
 4. Klart intressant case. Glöm inte att det var förpackningar, som gjorde gamla ÅR och därefter Tetra Pak stora, ytterst lönsamma och globala. Det som skaver här är skuldsättningen, återvinningssatsningen och listningen i Bangkok, Thailand.
  Skuldsättningen är kanske inget problem idag, men framöver.
  Återvinningssatsningen är klart politiskt intressant idag, och allt som är politiskt får åtminstone mig att rysa.
  Listningen i Thailand. Varför? Jag vet nästan inget om Bangkokbörsen. Hur enkelt är det att köpa där? Varför inte Hongkong?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klokt summerat! Skuldsättning alltid en risk, och sen har vi politisk inblandning och relativt okänd listning. Det svåra för mig är att det händer så mycket på området, mestadels positivt och i återvinningsspåret, men tänk om man bara förbjuder plast mer och mer, trots att det är ett smart material?

   Listningen i Thailand kan jag stå ut med. Lite bökigt att man bara kan äga i depå (ISK eller Kf går ej) och maxcourtaget är kostsamt. Men förutom det tror jag börsen som sådan har hyfsad historik och pålitlighet. Äger ett bolag i Thailand redan :) Att de listas där tror jag har historiska skäl och att personerna har koppling dit.

   Går förresten eventuellt att handlas i Tyskland, Frankfurt t.ex. och då är courtaget lägre, och du kan äga i kapitalförsäkring: https://markets.ft.com/data/equities/tearsheet/charts?s=I93:FRA

   Radera
 5. Den startup, Loop Industries, som Indorama har ett Joint-Venture med diskuteras här: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=VTbO3JBHK_o&t=395

  SvaraRadera