söndag 18 mars 2018

Kinesiska skolor något för portföljen?


Aktie: China Maple Leaf Educational Systems
Notering: Hong Kong, ticker 1317 HKG
Marketcap: 2000 m$, smallcap
Kurs: 10.8 HKD
Direktavkastning: ca 1,4 procent
Courtage: Maxcourtage
Elektronisk handel: Nej, telefonorder (Avanza)
Möjlig att äga i: Enbart depå* (Avanza)
* ISK går hos Degiro, Pareto, Swedbank och kanske fler.

China Maple Leaf är Kinas ledande aktör inom internationella privatskolor med ca 9 procents marknadsandel. Det lockar mig. Kanske inte Kina i sig utan att utbildning är en rätt ocyklisk bransch. Bolaget har också starka samarbeten med Kanada, därav namnet. För mer information om bolaget se deras hemsida, 4-traders, en analys, en till, ytterligare en och en översikt över industrin.

Bolaget kan enkelt beskrivas såhär: Dalian-based Maple Leaf offers international education for over 17,700 students from preschool to upper secondary school (K12) in 11 Chinese cities. All of its high school graduates are sent to universities abroad, with about 70 per cent of them going to Canada.

Fantastisk historik?
Historiken är riktigt bra, så Ja på den:
 • ROE snitt, senaste 5 åren: 17 procent 
 • EPS-tillväxt, snitt senaste 5 åren: 27 procent
 • Kassaflöde-tillväxt, snitt senaste 5 åren: 30 procent
 • Försäljningstillväxt, snitt senaste 5 åren: 14 procent
 • Försäljningstillväxt, snitt senaste 3 åren: 14 procent

Goda framtidsförutsättningar?

Bolaget ska ha en "moat"
Sammantaget kan de möjligen ha en "moat". Positiva faktorer är:
 • Deras rykte som största aktör. Troligen satsar du dina barns framtid på en välkänd aktör.
 • Inlåsningseffekter. Har du börjat en viss skola, betalat vissa avgifter, så byter du helst inte.
 • Samarbeten med Kanadensiska universitet. Du har ett system där utbildningen i Kina direkt ger behörighet att söka in på utländska universitet (vilket kan vara något unikt).
Problemet, vilket egentligen är en bra sak, är att det finns en hel del utbildningsbolag i Kina och såklart många skolor att välja på. I skolverksamhet finns även politiska risker och man kan se denna artikel som ett exempel. En fråga är också vad "moaten" ger, hur skalbart det är? Avgifterna bör vara reglerade och fler skolor och elever innebär mer kostnader. Men reklam, administration och inköp bör vara delvis skalbart.

Marknaden ska inte minska och helst ha en megatrend i ryggen
Utbildningsmarknaden kan växa i takt med att fler prioriterar en bra skola och med antalet födda barn. Bolaget har utbildningar på olika nivåer, även för yngre barn. Här borde jag kolla demografi/födelsetal och sånt för att se att marknaden växer. Men på lång sikt borde slopande av enbarnspolitiken ge bolagets marknad en ljus framtid.

Jag har fler punkter i checklistan men det jag skriver nu är en snabbanalys.

Ok värdering?
Bolaget ser halvdyrt ut men erbjuder ocyklisk tillväxt. P/E-talet är närmare 25 på 2018 års vinst men de har ingen stor skuldsättning. Snarare bygger de kassa, och sett till EV/EBITA är värderingen på sikt helt okey, så som jag ser på prognoserna på 4-traders, Engelska skolan ser billigare ut, måhända beroende på större politisk risk?

Sammanfattning
Bolaget kan sägas vara något i stil med "Engelska skolan i Kina". Men trots enkel verksamhet är det svårbevakat. Bolaget ser fint ut och kan ha en megatrend i ryggen. Men hur står sig skolor med internationell inriktning i Kina? Och vad händer i bolaget? Anställda vid en av skolorna har t.ex. klagat vid något tillfälle och deras skolor i Kanada är inte helt okontroversiella. Sen är det väl frågan hur mycket man måste känna till. Men i dagsläget kan jag för lite.

Jag är generellt också något tveksam till att investera i Kina. För det första är det en kommunistdiktatur (typ) men frågan är som alltid hur långt man ska dra det. För det andra är Kina det "uppenbara" valet i Asien. På samma sätt som jag väljer Kanada istället för USA vill jag välja andra länder i Asien istället för Kina, Men det kan ju finnas fina bolag i Kina och jag skriver för att få input.

Så vad säger ni? Kan det här vara något? Eller inte? Blir det några positiva kommentarer kommer jag kika närmare på bolaget! Och vad säger du om engelska skolan här i Sverige? Vilket av bolagen har egentligen störst politisk risk?

13 kommentarer:

 1. Nyckeltalen ser hyggliga ut och det borde vara ocykliskt. De politiska riskerna avskräcker nog mig till en del dock.

  Intressant bolag och inlägg oavsett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, politiska riskerna är svårbedömda. Även i Sverige :-)

   Radera
 2. Riktigt intressant spaning. Då jag har ett extremt bra kontaktnät i Asien vet jag hur galna föräldrarna är i att sända sina barn utomlands. Men kan trenden möjligtvis börja vända? Jag har hört många historier om invandrare i USA och Canada som helt enkelt bryter upp och flyttar hem. I takt med att de asiatiska länderna får högre levnadsstandard och kvalitet, minskar anledningarna till att flytta till väst. Det finns ofta en glorifierad bild om väst att alla är framgångsrika och rika men när de ser livet med egna ögon falnar snabbt drömmen.

  Mvh
  Konsultinsikter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, den här biten gör det lite svårt. Hur bevaka hur internationella skolors populäritet i stort förändras i Kina. Om landet sluter sig och om det är skolor utan internationell inriktning som gäller så lär detta bolag tappa.

   Radera
 3. Ett land som aktivt ger sig in på andra marknader och gärna med kraftfulla statliga subventioner, men samtidigt aktivt stänger ute andra länders företag. Jag undviket det där, allt för protektionistiskt för min smak.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kina är lite speciellt men är inte ensamma om att vara protektionistiska. Men i ett sånt läge kanske det är säkrare att satsa på rena lokala bolag utan internationell inriktning (så länge internationella investerare också är välkomna)

   Radera
 4. Självklart, ju längre bort desto större chans...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, långt bort är inget självändamål även om det kan verka så :)

   Radera
 5. Hej Gustav,
  Intressant bolag tycker jag. De senaste åren har varit en fantastisk hausse för utbildnings sektorn i Kina bolagen växer så det knakar. Värderingarna för många bolag är mycket hög tex TAL education P/e 2018e 123 och New Oriental P/e 2018e 47 och ger förstås ingen utdelning. En sådan tillväxt verkar för mig inte hållbar om man samtidigt ska hålla hög kvalitet i utbildningen. Jämfört med dessa är ju China Maple Leaf mer intressant men inte direkt billig. Sedan är jag tveksam till hur stark moat de kan ha och är också ställer mig också frågande till hur stora de regulatoriska riskerna är.
  Jag kände inte till att man kan köpa aktier i Hong Kong i ISK hos Swedbank. Vet du om det även gäller för andra marknader (tex Sydostasien, Sydafrika) och vad courtaget ligger på?
  Mvh Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa av utbildningsbolagen är riktigt dyra. Men moat och regleringsrisk gör mig något avskräckt här, ser på samma sätt.

   Vet inte exakt vilka marknader SEB klarar, har för mig de fixar Singapore och Hong-Kong men att Avanza har flest möjliga marknader. Framtidsinvesteringen har bättre koll här, men jag borde undersöka närmare också!

   Radera
  2. ...men har för mig att 350 kr gällde!

   Radera
  3. Ok tack, Jag tror Framtidsinvesteringen tidigare skrivit att hos SEB går det endast att handla i vanlig aktiedepå men inte ISK i nuläget(om det inte ändrats sedan dess förstås) och klarar de flesta marknader som Avanza men inte riktigt alla.
   Däremot noterade jag att du skrivit Swedbank längst upp i inlägget men det var kanske SEB som du menade?

   Radera
  4. Sorry, jag missade nog. Ska ändra i inlägget!

   Radera