A Swedish private investor that’s building a truly global equity portfolio. My focus is on small family-owned companies with low valuations, competitive advantages and very strong finances. I look all over the world but only invest in democracies. The portfolio includes companies from Indonesia, the Philippines, Singapore, South Africa, Greece and Lithuania. The vast majority of the companies are (to us) unknown market leaders that dominate their home markets.
torsdag 29 mars 2018
Intervju om att investera utomlands!
Tar en kortare paus från mitt blogguppehåll. Jag är nämligen med i en tidigare inspelad intervju med EFN. Inte mitt vanliga forum och jag är mer van bakom ett tangentbord. Men man måste utmana sig själv. Och framför allt vill jag få ut budskapet att man som svensk sparare verkligen kan tjäna på att lyfta blicken. Jag må vara vinklad mot utlandet, men se mig gärna som en motpol med det kompakta "home bias" som oftast råder.
Tidigare tankar om att investera i utlandet finns här. Intervjun är rätt självinstruerande men jag vill passa på att förklara mer vad jag menar och länka till mer info.
Det är inte svårt! De screeners som jag brukar använda mig av är 4-traders och Financial Times. Fonder jag gillar och brukar bevaka vad de äger hittar du här. Allra främsta inspirationskällor är amerikanska fondbolagen Wasatch och Grandeur Peak.
Större urval ger fler möjligheter! Handen på hjärtat, hur sannolikt att Sverige har de 11 bästa fotbollsspelarna i världen? Varför bara ta ut svenska spelare till sin VM-elva? Att välja de 11 bästa av
500 spelare borde statistiskt vara sämre än välja de bästa av 20 000 spelare. Och ingen ska vara given bara för att den är svensk. Input på ämnet är också Phantas tänkvärda inlägg om Home Bias. Många känner sig tryggare med att satsa i sitt eget land, trots mindre urval och lägre riskspridning.
Riskspridning får du naturligt genom att sprida risken på länder, marknader, och valutor. Här är Framtidsinvesteringens inlägg om Asien och Afrika högst tänkvärt. Demografin talar inte till Europas fördel. Och Sverige har sina särskilda risker. Sen har jag för egen del under de senaste åren pekat på rapporten Sverige in i dimman. Dysterkvist javisst, och jag hoppas verkligen inte det inträffar. Men bara för att Sverige historiskt varit en bra marknad behöver det inte vara så i framtiden. Och bäst har Sydafrika, Norge, Danmark, Nya Zeeland och Australien varit de senaste 17 åren!
Se upp för valutarisken eftersom du både köper en utländsk aktie och en utländsk valuta. Du måste gilla båda. Här brukar jag kolla på xe.com och helst 5- och 10 år bakåt för att se hur valutan rört sig historiskt. Så här ser det t.ex. ut för Sydafrika och Indonesien. Det många ofta glömmer är att det både är valutarisk och valutachans, särskilt beroende på hur man ser på Sveriges långsiktiga risker och utmaningar.
Håll koll på totala risken när du går längre bort i geografin. Det kan bli komplext om du dessutom tar svåra bolag. Du måste kunna förstå och kunna bevaka bolaget. Men bolagsstorleken och verksamheten är mycket viktigare än i vilket land bolaget finns. Ett litet mjölkbolag i Nya Zeeland är lättare att förstå än t.ex. Ericsson med alla dess olika affärsområden. Jag väljer generellt low-tech och mindre bolag, vilket sänker tröskeln, särskilt om man kopplar på god historik i bolagen.
söndag 25 mars 2018
Kortare uppehåll på bloggen
Berättar mer sen men kan bli lite svår att nå på bloggen och kanske även på Twitter.
Tills vidare kan jag tipsa om denna video som är väl värd en titt.
Gustav
söndag 18 mars 2018
Kinesiska skolor något för portföljen?
Notering: Hong Kong, ticker 1317 HKG
Marketcap: 2000 m$, smallcap
Kurs: 10.8 HKD
Direktavkastning: ca 1,4 procent
Courtage: Maxcourtage
Elektronisk handel: Nej, telefonorder (Avanza)
Möjlig att äga i: Enbart depå* (Avanza)
* ISK går hos Degiro, Pareto, Swedbank och kanske fler.
China Maple Leaf är Kinas ledande aktör inom internationella privatskolor med ca 9 procents marknadsandel. Det lockar mig. Kanske inte Kina i sig utan att utbildning är en rätt ocyklisk bransch. Bolaget har också starka samarbeten med Kanada, därav namnet. För mer information om bolaget se deras hemsida, 4-traders, en analys, en till, ytterligare en och en översikt över industrin.
Bolaget kan enkelt beskrivas såhär: Dalian-based Maple Leaf offers international education for over 17,700 students from preschool to upper secondary school (K12) in 11 Chinese cities. All of its high school graduates are sent to universities abroad, with about 70 per cent of them going to Canada.
Fantastisk historik?
Historiken är riktigt bra, så Ja på den:
- ROE snitt, senaste 5 åren: 17 procent
- EPS-tillväxt, snitt senaste 5 åren: 27 procent
- Kassaflöde-tillväxt, snitt senaste 5 åren: 30 procent
- Försäljningstillväxt, snitt senaste 5 åren: 14 procent
- Försäljningstillväxt, snitt senaste 3 åren: 14 procent
Goda framtidsförutsättningar?
Bolaget ska ha en "moat"
Sammantaget kan de möjligen ha en "moat". Positiva faktorer är:
- Deras rykte som största aktör. Troligen satsar du dina barns framtid på en välkänd aktör.
- Inlåsningseffekter. Har du börjat en viss skola, betalat vissa avgifter, så byter du helst inte.
- Samarbeten med Kanadensiska universitet. Du har ett system där utbildningen i Kina direkt ger behörighet att söka in på utländska universitet (vilket kan vara något unikt).
Marknaden ska inte minska och helst ha en megatrend i ryggen
Utbildningsmarknaden kan växa i takt med att fler prioriterar en bra skola och med antalet födda barn. Bolaget har utbildningar på olika nivåer, även för yngre barn. Här borde jag kolla demografi/födelsetal och sånt för att se att marknaden växer. Men på lång sikt borde slopande av enbarnspolitiken ge bolagets marknad en ljus framtid.
Jag har fler punkter i checklistan men det jag skriver nu är en snabbanalys.
Ok värdering?
Bolaget ser halvdyrt ut men erbjuder ocyklisk tillväxt. P/E-talet är närmare 25 på 2018 års vinst men de har ingen stor skuldsättning. Snarare bygger de kassa, och sett till EV/EBITA är värderingen på sikt helt okey, så som jag ser på prognoserna på 4-traders, Engelska skolan ser billigare ut, måhända beroende på större politisk risk?
Sammanfattning
Bolaget kan sägas vara något i stil med "Engelska skolan i Kina". Men trots enkel verksamhet är det svårbevakat. Bolaget ser fint ut och kan ha en megatrend i ryggen. Men hur står sig skolor med internationell inriktning i Kina? Och vad händer i bolaget? Anställda vid en av skolorna har t.ex. klagat vid något tillfälle och deras skolor i Kanada är inte helt okontroversiella. Sen är det väl frågan hur mycket man måste känna till. Men i dagsläget kan jag för lite.
Jag är generellt också något tveksam till att investera i Kina. För det första är det en kommunistdiktatur (typ) men frågan är som alltid hur långt man ska dra det. För det andra är Kina det "uppenbara" valet i Asien. På samma sätt som jag väljer Kanada istället för USA vill jag välja andra länder i Asien istället för Kina, Men det kan ju finnas fina bolag i Kina och jag skriver för att få input.
Så vad säger ni? Kan det här vara något? Eller inte? Blir det några positiva kommentarer kommer jag kika närmare på bolaget! Och vad säger du om engelska skolan här i Sverige? Vilket av bolagen har egentligen störst politisk risk?
söndag 11 mars 2018
Portföljuppdatering
Senaste uppdateringen skedde i början av januari, men det har hänt en del så jag vill skriva några rader. Som vanligt är det en stor global spridning. Toppinnehaven är trapphissar från Kanada, specialmjölk från Nya Zeeland och försäkringar från Sydafrika. Tillsammans väger de fyra största över 50 procent.
Några köp och försäljningar har också hunnits med. Jag har minskat en hel del i Northwest Healthcare (och smått i Decisive). Jag gillar Northwest men tror att den har mindre långsiktig potential än mina övriga case. Visst är nedsidan mindre, men du kommer aldrig få någon Savaria- eller A2-rusning. Den är mer en högränteplacering med boost. Har dragit ner från 8 till 5 procent för att kunna öka i andra, och har då ökat i Sealink (mest) men även Savaria, Logistec och Vitec.
Bolagen har också rapporterat och kommit med nyheter. Savaria kom med en fin rapport liksom Northwest. A2 levererade en superrapport där framtidsinvesteringens inlägg rekommenderas för färska och nyttiga mjölktankar. Logistec har meddelat ett trevligt köp vilket borde stärkt deras "moat" och jag är nu övertygad om att de är på rätt väg. Famous Brand gjorde å sin sida nedskrivningar för sitt köp i UK (något jag var rädd för).
Funderingar om förändringar finns alltid där. LiveChat är under övervägande. Tycker inte riktigt att de levererar så starkt som jag förväntat mig och innehavet orsakar visst huvudbry. Men ska ge dem mer tid och siffrorna indikerar att något särskilt "finns där". Premium-segmentet av chattfunktioner kan vara rätt i tiden. Famous Brands har underpresterat, men Afrikas största restaurangkedja är ändå något jag vill äga i dagsläget. Och Northwest...drar man det till sin spets borde jag sälja, men det tar emot, och de har en rätt positiv utveckling i sin verksamhet. Someros cykliska inslag är till sist något att fundera på, även om det är en härligt indirekt exponering mot e-handel.
söndag 4 mars 2018
Går jag över ån efter vatten?
Ibland får jag kritik för att gå över ån efter vatten. Nu ska vi gå till botten och se om mina utländska innehav är så unika. Eller om jag snarare drabbats av exotiska sjukan och omvänt home-bias :-)
Den självklara frågan är om det finns direkta motsvarigheter i Sverige eller Norden till mina innehav. Drar vi det längre kan man se vilka megatrender som driver bolagen. Ta A2 milk som exempel. De gör specialmjölk. Du kan hitta mjölkbolag i Norden, men knappast något som rider på en hälsotrend. Däremot finns det ju andra bolag som rider på hälsotrenden.
De största innehaven
Savaria gör trapphissar, villahissar, anpassar bilar och tar fram madrasser/sängar i sjukvård. Svenska Handicare är rätt likt, men har mer fokus på den europeiska marknaden. Anledningen till att jag inte väljer dem är sämre historik, något sämre marknad och inte lika stark marknadsposition, Savaria har dessutom mer av internationell tillväxt genom inbrytningen i Australien och till viss del Kina. Savarias megatrend är ökat antal äldre. Den trenden kan fångas av ett gäng bolag som Adderacare, Doro, Attendo (?), Capio. Är något bolag bättre? Inte vad jag kan se nu.
A2 Milk gör mjölk som förhoppningsvis är nyttigare (utan A1-protein). Svenska Dalsspira gör mjölk men är ett mycket sämre bolag än A2 och Ultrajaya i mina ögon. A2:s megatrend är hälsofokus och nyttigare produkter, främst i Kina om man drar det långt. Bolag med hälsofokus finns i Sverige som BioGaia, Probi och Midsona. Och de norska laxbolagen gör nyttiga produkter och säljer i Kina. Men är något bolag bättre? Inte vad jag kan se, men jag borde nog titta närmare på Biogaia och Probi igen.
Discovery säljer försäkringar (främst sjukvård) med stor innovation och incitament för kunderna att förbättra sitt beteende. I Norden finns t.ex. Sampo och Tryg. Greater Than är ett exempel på ett innovativt bolag inom branschen. Inget matchar dock Discoverys bredd, modell, historik och globala samarbeten. Discoverys megatrend är hälsofokus och nyttigare tjänster som förändrar beteendet. Finns säkert bolag i Norden som jobbar med "nudging" men nu står det still i skrivande stund.
Famous Brands äger snabbmats- och restaurangkedjor i Afrika, UK och mellanöstern. De är dominanta i Sydafrika. I Sverige finns...Rasta Group på alternativa vilket inte känns som ett alternativ. Kotipizza finns i och för sig, men de är väl begränsade till Finland? Megatrenden bakom Famous Brands är en rikare medelklass som äter mer ute och tar med sig mer mat. Tror inte man kan fånga just det i ett nordiskt bolag.
Övriga bolag
Someros betongmaskiner saknar direkt motsvarighet. Men inriktning mot byggande/infrastruktur finns givetvis att få t.ex. via Skanska. Somero är också ett spel på e-handel och då finns fler alternativ.
Decisive Dividend har braskaminer och slitdelar. De kan jämföras med, Indutrade, Nibe (även kaminer) och tidigare Ratos (Jötul). Ett litet investmentbolag som Seafire finns också med på kartan. I viss mening kan man också pga utdelningen jämföra dem med preffar som Pegroco. Jag gillar Decisive mest, trots risken, men jag kan vara subjektiv här och är beredd på kritik.
Northwest Healthcares sjukvårdslokaler är inte helt olikt Hemfosa. Samhällsfastigheter och sjukvårdslokaler är båda nödvändiga även om mer sjukvård har starkare demografiska drivkrafter.
LiveChat saknar direkta motsvarigheter. Säkert långsökt, men bolag som Avensia är också något slags stödsystem för kunder på nätet (e-handel).
Sealink påminner något om Gotlandsbolaget på alternativa, Men chanserna till tillväxt och fler turer borde vara större i Sealink.
Logistec saknar direkt motsvarighet, men Maersk är inne på samma spelplan. Multidocker är just inom hamn och kranar, men ett litet och nytt bolag.
Ekadharma är ett dominerande indonesiskt tejpbolag och direkt motsvarighet saknas såklart. Inte heller finns något bolag som så uppenbart gynnas av asiatisk industritillväxt, men ett bolag som Fram Skandinavien är ju ett "spel" på Vietnam.
Synpunkter
Vad tror du om att gå över ån efter vatten? När du köpt något utländskt bolag, är det för att något svenskt eller nordiskt saknas? Eller är det bara för att du hittat ett bättre bolag? Hur mycket kollar du på bolagen och på eventuella megatrender som driver bolagen?
Sealink påminner något om Gotlandsbolaget på alternativa, Men chanserna till tillväxt och fler turer borde vara större i Sealink.
Logistec saknar direkt motsvarighet, men Maersk är inne på samma spelplan. Multidocker är just inom hamn och kranar, men ett litet och nytt bolag.
Ekadharma är ett dominerande indonesiskt tejpbolag och direkt motsvarighet saknas såklart. Inte heller finns något bolag som så uppenbart gynnas av asiatisk industritillväxt, men ett bolag som Fram Skandinavien är ju ett "spel" på Vietnam.
Synpunkter
Vad tror du om att gå över ån efter vatten? När du köpt något utländskt bolag, är det för att något svenskt eller nordiskt saknas? Eller är det bara för att du hittat ett bättre bolag? Hur mycket kollar du på bolagen och på eventuella megatrender som driver bolagen?
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)