söndag 10 september 2017

Min riktiga portföljfördelning - och ISK-ilska


Ni som varit med ett tag ser att jag investerar mycket i utländska bolag. Men om vi tar ett bolag, vilket som helst, säg polska LiveChat. Jag har 6% av portföljen i den. Kan man då säga att "Polen" står för den andelen? Nej, man måste titta på var intäkterna kommer ifrån. Säljer de 100% i USA är det ju i praktiken ett amerikanskt bolag, i alla fall sett till försäljning.

Detta är inget unikt och jag tror Stefan Thelenius och Framtidsinvesteringen har haft exempel på en sån här omräkning. Nåja, vi gör en övning och ser vart vi landar.

Ursprunglig portföljfördelning
Här går jag enbart på nationaliteten på bolagen. Eftersom Northwest Healthcare är ett kanadensiskt bolag med 9% vikt landar 9% i Kanada. Noteringen är inte avgörande, och Somero räknas som ett amerikanskt bolag (vilket det är) trots att det är noterat i UK. Detta ger följande bild:


Man kan ju säga att Kanada väger väldigt tungt. USA:s låga vikt beror på att Somero är enda amerikanska bolaget.

Justerad portföljfördelning
Nu tar jag hänsyn till var bolagen har sin försäljning. Northwest Healthcares 9% fördelas ut på 30% Sydamerika, 25% AU/NZ, 25% Kanada och 20% Tyskland. Savarias försäljning är till 60% i USA och då åker 60% av vikten på 15% dit. Att A2 Milk säljer mycket i Kina får också effekt. Ja, ni förstår. Allt kastas om och den totala bilden blir då:Här blir Kanada mycket mindre viktigt. USA kliver däremot upp som den största exponeringen. Notera att skalan på staplarna är annorlunda jämfört med bilden ovanför.

ISK-ilska
Igår kom den tråkiga nyheten att skatten på ISK och kapitalförsäkringar föreslås höjas från och med årsskiftet 2018.


Något man istället borde höja är kompetensen hos de få personer som påverkar förutsättningarna för sparande i Sverige. ISK och Kapitalförsäkring är sparformer som vanligt folk är hänvisade till för sitt pensionssparande och de drabbas också. Hur man kan beskriva en skatt som slår mot alla som "träffsäker" övergår mitt förstånd. Och det viktiga är såklart långsiktiga spelregler och incitament till sparande vilket även skulle ge högre skatteintäkter på sikt. Signalvärdet i att man inte rör lån utan sparande ska inte underskattas och man straffar de personer som tar ett ansvar för sin framtid.

Om någon skulle crowdfunda en ekonomiutbildning (eller annan utbildning) till vissa ekonomisk-politiska talespersoner skulle jag bidra direkt. Men egentligen handlar det inte om utbildning eller inte, utan kompetens, inställning till saker och att veta vad man pratar om, vilket är något helt annat. En absurd detalj är också att oppositionen - om den bara vill - skulle kunna stoppa den här höjningen när som helst. (uppdaterad text 170912)).

Mycket finns att säga i sammanhanget, men debatten mellan Anna Svahn och Ulla Andersson säger väldigt mycket. Kolla t.ex. in denna tweet och detta blogginlägg.

Kommentarer och summering
Min superexotiska portfölj närmar sig en tråkig globalfond om man tittar på fördelning efter försäljning. Med den här bilden är det inte så farligt att öka "tilten" mot övriga Asien något ytterligere och exponeringen mot USA framstår som ganska hög. Kanske för hög? Vem vet, kanske finns det någon där ute med en ännu mer exotisk portfölj än min småtråkiga? :-)

Är inte säker på att försäljning är den "rätta bilden" för intäkter/kostnaderna påverkar också. Men det är i alla fall mer rätt än var bolaget är noterat. Eller vad säger du? Hur är din portföljfördelning, på ytan och på riktigt? Kom också ihåg att svenska innehav inte behöver vara svenskt i förhållande till försäljning, H&M är ju ett klassiskt exempel.

Och jag gissar att fler är upprörda efter de föreslagna skattehöjningarna på ISK/kapitalförsäkringar? Inlägget blev lite splittrat men jag var tvungen att lägga till några rader om det!

21 kommentarer:

 1. Trist med förslaget om skattehöjning men nog om detta.

  Otroligt intressant att se din globala exponering ur ett annat perspektiv, skulle gärna göra en liknande övning själv men har kanske för många bolag :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, jag blev liksom tvungen att skriva av mig så här på morgonkvisten.

   Exponeringen är en grov uppskattning men ändå ögonöppnande. Vill jag ha så mycket mot USA, särskilt via andra länder? Och ska Europa väga så tungt? Jag har faktiskt blivit inspirerad till att bli ännu mer exotisk, för jag var inte riktigt så exotisk som jag trodde :-) Du borde gör en liknande övning ändå, trots alla innehav!

   En överlappning av ämnena för dagen är att nya köp utanför Amerika/Europa måste ske i vanlig depå. Plötsligt är inte det en så stor nackdel som tidigare.

   Radera
 2. Men mot vem bör ilskan riktas egentligen? Man kan väl inte klandra V för att utnyttja sitt infytande till att påverka politiken?

  Hur man än vrider och vänder på frågan så framstår Alliansen som förlorare hur de än gör. Och så kommer det sannolikt att förbli tills de löser frågan hur de ska hantera SD. Det var Alliansen som släppte fram den här regeringen trots att en majoritet i riksdagen var motståndare till den. Detta var ett misstag som kommer att ta lång tid att reparera. Titta på bara på vilka kommentarer Allianspolitiker får på twitter när de klagar på olika regeringsförslag. Folk är mer förbannade på dem än på regeringen.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så, även om det är dumma V-förslag så är de smarta nog att få igenom sin politik. Något som inte direkt kan sägas om oppositionen. Jag har en udd riktad mot den, men kanske borde den varit ännu vassare.

   Radera
 3. Jo, jag var tvungen att skriva ett inlägg om regeringens attack på de som tar ansvar för sin ekonomi. Det är sorgligt vilken vändning Sverige tar. Öka bidragen och utgifterna. Hur slutet det i förlängningen? De upprepar 70-80 talet alla enorma misstag i politiken. Varför?

  Jag följer inte min exponering på det viset som ovan. Jag följer hellre mina bolags utveckling, branschexponering etc.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir verkligen trött, särskilt som ISK var något fint i början som du börjar dras i skattesmutsen.

   Varför tror du att en fördelning efter försäljning är fel? Är inte det ett minst lika viktigt synsätt som tex branschföreningen? Vad anser du är felet, förutom att det kan vara lite bökigt att få fram?

   Radera
 4. Trevligt att du räknat på verklig exponering. Överraskar mig lite att du inte är mer exotisk. Gjorde en liknande beräkning i början av året, som ska uppdateras till ett kommande inlägg, men vågar redan nu säga att min portfölj är mer exotisk!

  Och ISK ja, nöjer mig med att konstatera att den inte spelar så stor roll för mig längre :-) Drygt 60 % ligger i depå. Men jag hade helt klart föredragit sänkt ränteavdrag... Inget bra upplägg att så generöst sponsra räntekostnader i lånekarusellens tidevarv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev också lite överraskad och du är nog mer exotisk trots allt :-)

   För min del tänker jag mig nog köpa mer exotiskt och då ökar andelen i vanlig depå framöver, från ca 15% idag. Med tanke på förändringarna tar det inte emot att köpa nytt i depå när man köper exotiskt.

   Radera
 5. Hej! Tack för en bra blogg! Det här är en personlig inbjudan till att vara med och utforma en digital checklista för investeringar. Genom att ha en checklista för investeringar är tanken att man ska minimera sina risker för förluster. När man analysera ett bolag på ett strukturerat sett med hjälp av en checklista blir beslutsprocessen lättare och överskådligare för att fatta ett beslut om att investerar i ett företag. Tanken med detta event är att alla som vill kan vara med att lägga till punkter samt rösta med like knappen om vilka punkter de tycker ska vara med på checklistan. Så i första skedet är jag ute efter att med gruppens hjälp ta fram en checklista för investeringar. Jag är övertygad om att vi både kommer ha kul och tycka det är lärorikt. Genom att sammanföra flera personer (bjud gärna in aktieintresserade vänner) med unik bakgrund men med det gemensamma att de brinner för investeringar tror jag alla gynnas i gruppen. Det här är en decentraliserad grupp där alla i ett första skede kan bidra med och ranka punkter samt föreslå egna alternativ på checklistan så att den växer fram organiskt.

  Som det ser ut nu så har jag delat in Checklistan i sex olika kategorier så försök gärna lägga in punkterna under den kategorin du tycker passar bäst alternativet skapa en ny kategori.

  Ledning/storägare

  Intäkter/skulder

  Konkurrenter/Marknadsposition

  Kvartalsrapporter/Historik

  Framtiden

  Övrigt

  Senast den 24/9 kommer jag att sammanställa checklistan och skicka ut till alla som har varit med och röstat och get förslag.

  Min tanke är att efter checklistan är klar skapa en Mastermind grupp som ses en gång varje eller varannan månad där man bestämmer på föregående möte vad som görs till nästa möte. Tidsåtgången är svår att säga men just de fysiska mötena skulle jag säga tar ca 2-3 timmar. Sen är det upp till dig att bestämma hur mycket tid du lägger ner på analysen. Gå in på https://www.facebook.com/events/928690980620961/
  Eller lägg till mig (Erik Schenkel) som vän på facebook så bjuder jag in dig till eventet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för inbjudan och det låter som ett mycket bra och lärorikt projekt. De punkter du tar upp är alla viktiga och den checklista jag använder idag är upplagd på ett liknande sätt: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/02/min-checklista-for-tillvaxtbolag.html

   Vi hörs av, det är bara det där med att tiden ska räcka till för allt roligt och nyttigt!

   Radera
 6. Inte första gången de uppmuntrat till en sparform för att några år sedan ändra på reglerna göra den sämre eller ibland värdelös att använda.

  Avdelningen ana ugglor i mossen:
  Jag tror att de styrande inte vill att folk har något större sparande utan helst skall de kreditkonsumera leva sitt liv som skuldsatta som ett mer humant sätt kontrollera slavar än med halsbojer och piska.
  Det gamla goda patronväldet tittar fram där patron äger dig, din familj, din bostad och affären du handlar förnödenheter i, träla eller bli utkastad i skogen.

  Att de behöver skatt är inte konstigt försörjningstöd typ rut,rot,mat och lyxläx skall finansieras sedan har vi arbetsgivare som behöver gratis arbetskraft, skatterabatter på lån osv osv

  Allt fler lager av politiker nu komun,region,riksdag,eu och personal till dessa, departement, utredningar, utredningar, konsulter edl, pengar till militär skall betalas och det blir allt färre som producerar real ekonomi.

  Blir intressant med ökade kostnaden på ISK om vi nu får en sur nedgång där man inte kan dra av förluster, då kanske flera överväger går ur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt irriterande att det ska petas i något lanserats som en långsiktig sparform. För sådant sparande är en förutsägbarhet väldigt viktig. Skulle inte förvåna om de skruvar upp ytterligare när/om pengarna tryter mer på allvar. Därför är det en farlig praxis att i praktiken försämra folks pensioner (egna pensionssparandet blir ju dyrare).

   Radera
 7. Intressant och nyttigt att studera sin portfölj genom att perspektivväxla! Det ska jag definitivt gör framöver.

  Gällande Anna Svahn så tror jag hon under de senaste dagarna växt i mångas ögon...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Anna Svahn har verkligen växt. Imponerande! Hon skulle, till skillnad från vissa andra, på lite sikt vara en lämplig kandidat till ekonomisk-politisk talesperson.

   Radera
 8. http://www.di.se/ledare/tobias-wikstrom-hojd-sparskatt-mer-skadlig-an-det-ser-ut/

  SvaraRadera
 9. Uppdaterade texten om ISK-ilskan. Jag tror inte att utbildning hos talespersoner är den viktiga frågan här utan att det egentligen handlar om andra faktorer.

  SvaraRadera
 10. Det är så fantastiskt att du engagerar dig och bidrar till att sprida ordet om sen (troligtvis) ökade skatten. Kommer bli intressant att följa debatterna kring detta.

  Även jag bidrog med ett litet blogginlägg från sidlinjen 🙂

  SvaraRadera
 11. Intressant att se portföljen ur ett annat perspektiv och att den (i ditt fall) plötsligt viktas tyngst mot USA, vem hade kunnat tro det?;)
  Skulle säkert själv få en liknande fördelning om jag tittade på var bolagen har sin försäljning. Dock med - kanske! - en stor Sverige del då min portfölj till 40 % är noterad i Sverige.

  Håller med om ISK, en bedrövlig åtgärd som enbart är betingad av ideologiska och helt kontraproduktiva orsaker.
  Behöver staten mer cash? Ge då blanka f-n i att småpilla på sparandet, sänk ränteavdragen istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev inspirerad att kolla fler asiatiska bolag, kommer säkert komma inlägg om det.

   Skulle inte bli förvånad om du har liknande fördelning, vi brukar ju kika på liknande bolag :-)

   Radera