söndag 22 januari 2017

Ultrajaya - en indonesisk kassako?


Aktie: Ultrajaya Milk Industry
Notering: Indonesien, ticker ULTJ:JKT
Market Cap: ca 1 000 miljoner USD 
Kurs: 4 400 IDR
Direktavkastning: 0 procent
Courtage: Maxcourtage
Elektronisk handel: Nej, telefonorder
Möjlig att äga i: Endast vanlig aktiedepå 

Ultrajaya är det ledande färskmjölksbolaget i Indonesien. De har närmare 50% av marknaden för UTH-mjölk, ungefär värmebehandlad färsk mjölk. Bolaget har funnits i över 50 år men är trots god tillväxt på senare år ett relativt litet bolag. Förutom populär mjölk så sysslar de med populära tedrycker. Tänk tetrapak och två välkända lokala varumärken i Indonesien.

Tesen bakom investeringen är att Indonesiens mjölkkonsumtion över tid ska gå upp, och att lokal mjölk då är en vinnare. De köper in från lokala bönder och producerar också mjölk själva. En expansion pågår, kallad The Colony, vilket ska göra dem mer självförsörjande på mjölk genom att bygga en till jättefarm.

Jag har inte köpt bolaget utan vill ta in synpunkter. Bolaget är litet, exotiskt och troligen rätt okänt utanför Indonesien. Dessutom mycket svårköpt pga låg omsättning till maxcourtage. Så varför ska man ge sig på sådana här konstigheter? Men man kan också säga: Största mjölkbolaget i världens fjärde folkrikaste land, med en låg startnivå på mjölkdrickandet. Då låter det bättre.

Beskrivning och länkar
I stora drag har de två typer av produkter. Ultra Milk som är en lokal mjölksort i olika varianter. Och Teh Kotak som är en lokal tedryck. Några andra produkter finns också. Bolaget har varit ledande i många år och är ett starkt lokalt bolag.

Här hittar du ett antal mer eller mindre läsvärda länkar:
Missa framförallt inte dessa två analyser från BCA sekuritas och SucorInvest. Den senare är mycket läsvärd. De har till och med gått runt och gjort blindtester på mjölk, på den nivån är det :-)

Fantastiska siffor?
Hur man än tittar på siffrorna är de fantastiska:
  • ROE senaste 12 månaderna: 22%
  • Ökning i vinst per aktie, 10 års-snitt: 60%
  • Ökning i kassaflöde 5 års-snitt: 30%
  • Ökning i vinst per aktie, 5års-snitt: 37%
  • ROE 5årssnitt: 17%
  • Utdelning - ojämn, bara vissa år.
Staplarna på Financial Times ger en fin bild. Morningstar har också siffror för 10 år tillbaka. Samtidigt som snittet är fantastiskt kan man invända att det inte är särskilt jämnt. Bolaget är något ryckigt, så superfantastiskt resultat blir bara fantastiskt om man väger in ojämnheten. På Morningstars sidor kan man också se att åtminstone ett 20-tal fonder har investerat i bolaget, vilket är lågt men inte obefintligt.

Får även tacka @BkkBanker (Alexander Wetterling) för en bild som talar för att bolaget kan ha hög kvalitet i lönsam tillväxt:


Goda framtidsförutsättningar?
En indonesisk person dricker ungefär 12,5 liter mjölk per år, Lågt jämfört med väst och även för Asien. Konsumtionstrenden beskrivs t.ex. i en artikel och i denna rapport (se sid 284), där man kan läsa att skolprogram, urbanisering och ökad lokal produktion kan leda till ökat drickande, vilket det gjort på senare tid. Högre inkomster kan givetvis påverka och möjligen också en allmänt mer "västerländsk" livsstil. Rent krasst kan man konstatera att Ultrajayas försäljningsökning är ett tecken på en trend :-)

Har bolaget en ekonomisk vallgrav?
Få aktörer finns och Ultrajaya har högst marknadsandel. Det är en oligopolmarknad med Ultrajaya på ca 50% och två andra med 20% var cirka. Detta talar för en "moat". Den kan bestå i starkt varumärke men också lägre transportkostnader för en lokal aktör och mjölk är relativt tungt i förhållande till sitt värde. Indonesiens geografi kan möjligen vara en inträdesbarriär för god distribution.

Analysen från SuncorInvest menar att varumärket är starkt och att konsumenter föredrar dem framför andra, både när det gäller smak, men också förpackning. Men man kan invända mot att en moat finns:
  • Konkurrensfördelarna beror på var man drar gränsen. Är mjölk från pulver så mycket sämre? Några vitaminer mindre, och det är sånt som Nestlé mfl satsar på. Vad hindrar att den lovande mjölkmarknaden överöses av importerad mjölk som sänker priserna och inte ger möjlighet till minsta överpris framöver? Fraktkostnad och eventuella tullar gör det möjligen dyrare i alla fall.
  • De saknar premium-produkter. Mjölkprodukterna som Ultrajaya gör är dels vanlig mjölk men även smaksatt. Den smaksatta blir premium-light. Annars smakar väl mjölk som mjölk brukar göra (= en commodity). En bra bok Why moat matters säger följande om mjölk: "Firms that compete in commiditylike categories like meat and dairy generally dont have economic moats...". Och en bra fondbolag Arisaig partners säger i sitt decemberbrev "Revenues from milk, a commoditised category we are less enthused about...". Ett exportbolag som Fonterra bedöms inte heller ha någon vallgrav enligt Morningstar. Kanske naturligt eftersom de producerar en "commodity".
  • Även om de tillverkar mjölken själva i högre utsträckning är de pristagare i form av foderpriser m.m för de egna (kassa)kossorna. Hur starka blir konkurrensfördelarna egentligen då?

En del av eventuella vallgraven kan bestå av det är svårt att få till samarbeten med lokala mjölkbönder och fixa mark och bygga upp jätteodlingar. Den lokala expansion som de gör genom den nya jättefarmen (The Colony) är ett flerårsprojekt. Men allt bygger väl på att man kan ta mer betalt för lokal mjölk eller ha lojala kunder. Jag tror att mjölkbolag generellt inte har en moat men att en aktör som sticker ut med att producera lokalt samt har starkt varumärke ändå kan ha det.

Ledningen
En nackdel med bolaget är att ledningens åldern påminner om en lista med de senaste påvarna, alltså ruskigt hög. Under 70 räknas som påläggskalv :-) Samtidigt tror jag det är normalt i Asien med en mer erfaren ledning. Men nog skulle man även vilja sett någon kostymklädd 35-årig släkting med stort intresse för både mjölk och utländska examina. Ett minus här.

Mjölkdrickandets framtid, ersättningsprodukter, hållbarhet etc?
Jag körde en twitterundersökning på om ett sojamjölksbolag eller mjölkbolag är bäst att investera i, allt annat lika. Merparten föredrog Soja. Som av en händelse tittar jag på ett sådant bolag också :-)

En invändning mot mjölkproduktion är att man slösar med världens resurser. Här är exempel på en kritisk sida. Samtidigt är det hyckleri i den högre skolan att avstå om man själv tar mjölk till kaffet. Men nog kan det finnas något i att att världen kanske är på väg att gå över till växtbaserade livsmedel? Mer mjölkdrickande kan vara att hoppa på fel långsiktiga trend. Och trenden i Sverige är nedåt. Samtidigt är närodlat något som växer och är sunt i sig, och det är Indonesien som frågan gäller :-)

Laktosintolerans är ett klassiskt hinder i Asien. Men skolprogram och mer mjölkdrickande i tidigare ålder talar för att problemet minskar över tid.

Värdering
Till P/E 19 så tycker jag det ser ganska billigt ut för ett marknadsledande nästan skuldfritt bolag på en tillväxtmarknad. Ett jämförelseobjekt är Malaysiska Dutch Lady (ursäkta vad har de för namn?) som handlas kring P/E 25. Men man ska väga in några faktorer hos Ultrajaya:
  • Mycket svårköpt - riktigt dålig omsättning
  • Ganska ryckig historik
  • Ingen stabil utdelning, för tillfället noll.
Men med fantastisk historik och goda framtidsmöjligheter är jag nog beredd att betala P/E 25. Känns ändå som ett bolag som går under radarn och att det är en förklaring till"låg" värdering. Och växer bolaget fortsatt så blir det mer aktuellt för fonder framöver.

Summering
Tror det kan finnas ett jättecase här. Å andra sidan är jag inte helt säker på att mjölk är framtiden och mindre nischer kan ibland vara att föredra. Tesen är ändå simpel. Kommer Indonesierna bli fler och rikare på sikt? Kommer de då dricka mer mjölk? Kommer de välja något lokal aktör med starkt varumärke? Och fortsätta dricka sina teer? Ja på alla fyra och det långsiktiga caset finns där.

Vad säger du? Skulle jag hoppa i galen mjölktunna om jag köper in detta? Mycket intresserad av synpunkter! Snudd på ultra-intresserad :)

22 kommentarer:

  1. Väldigt fina nyckeltal även om du förlorade mig på ingen utdelning, högt courtage och att man måste använda vanlig depå.

    Hade jag kunna haft den i pensionsportföljen så hade den varit intressant.

    Oavsett så gedigen research från din sida och ett mycket trevligt inlägg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, finns några praktiska svårigheter med att köpa bolaget. Hade gärna sett utdelning, men kan nog komma på sikt när expansionen är mer klar.

      Radera
  2. Vad kul med tema Indonesien idag! Själv skriver ju själv om banken Rakyat idag.


    http://framtidsinvesteringen.blogspot.com/2017/01/banken-rakyat-fangar-den-tigern.html

    Verkligen mycket som är fint i det här bolaget! Det som håller mig borta är courtage+liten handel. Depå kan jag leva med.

    Det som är intressant med Indonesien är ju att företagssektorn generellt är lönsam, nämner det i mitt inlägg, med siffror från IMF. Kan handla om att företag med stor marknadsandel får stora fördelar pga den knepiga geografin?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Indonesien är spännande! Banker är också ett sätt att ta del av tillväxten. Ska läsa in mig mer och kommentera banken Rakyat.

      Får se om jag försöker mig på köp i Ultrajaya, kan bero på vad som kommer fram via kommentarerna.

      Radera
  3. Jättefarmer gör mig lite orolig eftersom det mycket väl kan leda till spännande problem med epizootisjukdomar. Däremot så kan man nog ignorera djurrättsaktivister som alltid kommer att framhäva nackdelarna.

    Den stora pucken som jag ser det är hur aveln i Indonesien utvecklas så att man får mjölkkor som är anpassade för det lokala klimatet och helst kan leva på lågvärdigt foder. I Sverige har vi nog avlat för mycket på produktivitet och det är väldigt bra att vi nu har program för att ta fram kor som producerar mindre men gör det billigare och hållbarare. Jag ska kolla med några kollegor nästa fredag hur det ser ut. Annars kan det nog sluta med indonesiska mjölkkor som med chilenska laxodlare där branschen drabbas av återkommande problem med djurhälsan vilket skapar återkommande engångskostnader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra synpunkter och just risken för sjukdomar nämns som en faktor i en av analyserna. De har en farm sedan tidigare, men frågeställningen kanske blir ännu mer aktuell med en ännu större farm. Kolla gärna, vore mycket tacksamt!

      Radera
  4. Hej, intressant analys. Mejeriprodukter må vara en commodity men om man är en tillräckligt stor marknadsledare så har man skalfördelar och tillsammans med starkt varumärke kanske det ger en "moat". Flera fonder inklusive Arisaig äger ju Vinamilk från Vietnam så helt fel är det kanske inte att köpa denna typ av bolag om man vågar men jag har nog inte det modet.
    I ett tidigare inlägg nämnde du att du även tittar på ett sårvårdsbolag och det ska bli spännande att läsa. Jag känner endast till två starka aktörer Mölnlycke Healthcare och Smith&Nephew men vet att det finns många andra konkurrenter och speciella nischer inom detta område. Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Jag är precis där och funderar om jag vågar eller inte. Därför tacksamt med input :-)

      Kollar man Vietnam-bolaget liksom Malaysiska Dutch Lady så är P/E 20 någon slags normal-värdering. Värderingen är inte det som avskräcker här utan om hur sannolikt det är att de faktiskt blir en stor vinnare.

      Sårbolaget ska jag skriva om, frågetecknet där är om de är ledande (vad är nischen?) men en bra bransch där antalet sår tyvärr kan öka med antalet äldre.

      Radera
    2. Hej,

      Jag tror att köper man bolag som säljer produkter av commodity typ men saknar "pricing power" så hänger frågan på om bolaget kan bli en vinnare mycket på om landet det verkar i utvecklas bra. Om Indonesien går bra kommer förmodligen detta bolag gå bra om det nu inte missköts av någon anledning och Vinamilk kommer antagligen gå bra om Vietnam utvecklas väl. Det är förmodligen bättre att köpa denna typen av bolag i länder som ligger långt ner på S-kurvan(tex Vietnam eller Indonesien) medan det är bättre att äga bolag som mer säljer premiumprodukter i länder som ligger högre upp på S-kurvan(tex Kina). Om tex Kina eller Indien skulle gå knackigt så finns nog ändå bra möjligheter för Godrej, Asian paint eller Foshan Haitan att utvecklas väl pga av sina starka varumärken.

      Vad det gäller sårvårdbolag är jag inte så insatt men har läst ett par artiklar då jag själv har lite exponering mot Mölnlycke Healthcare via Investor och Coloplast. Det som kännetecknar denna marknad nu är att traditionell sårvård förlorar marknadsandel mot avancerad sårvård (Advanced woundcare, AWC). AWC marknaden ökare pga av den åldrande befolkningen. Exempel på under-marknader inom AWC är ; Moist Wound Care, Wound Care Devices Wound Care Biologics och sedan antar jag vidare att det kan finnas massa olika typer av teknologier inom dessa områden. Vidare kännetecknas branschen av intensiv konkurrens och jag tror att det är 4-5 bolag som har lite över 50% av marknaden. Coloplast har däremot störst exponering mot traditionell sårvård men är inte lika starka inom AWC vilket är lite oroande. Mölnlycke utvecklas mycket bra och jag ser det som en fördel att de har Investor som en stark ensam ägare även om det finns spekulationer om att bolaget ska noteras.

      Radera
    3. Bra input, så ska man nog tänka! Ultrajaya är inte premium men kan gå bra om Indonesien går bra. Tror i och för sig att mjölktrenden Inte är helt konjunkturberoende, men... kan ju hänga ihop med mer disponibel inkomst.

      Sårbolaget är spännande, eller ja så spännande som sårbolag blir. Har du förresten Twitter? Tänkte, om möjligt, skicka några frågor så kan det bli en bättre analys :-)

      Radera
    4. Jag har tyvärr inte Twitter men ska fundera på att öppna ett konto.

      Radera
    5. Gör gärna det, det är ett bra forum!

      Radera
    6. För en som är i branschen kan jag hålla med om att avancerad sårvård är en framtidsbransch. Generellt saknas personal med rätt kompetens eller tillgänglighet, och känslan är att den åldrande demografin gör att mängden kroniska sår ökar. Kirurgisk behandling är resurskrävande och kostsam, har begränsad tillgänglighet och misslyckas ofta. Bra såromläggning är kostnadseffektiv! Brännskadevård är högprioriterad där kostnaden för omläggningsmaterial är sekundär, och marknaden för enzymatisk debridering är på väg att explodera. Är nybörjare på investeringsbiten så jag har svårt att värdera case, men tror att den som gör det kan bli rikligt belönad!

      Radera
    7. Vill bara säga att som följare av kommentatorsfältet uppskattar jag den här informationen väldigt mycket.

      Radera
    8. Instämmer! Tack för info!

      Radera
  5. Tack för tips, ska titta närmare på bolaget och återkomma (eventuellt skriva på min egen blog). Själv har jag möjlighet att köpa elektroniskt via Hong Kong broker för 0.25% courtage + 120kr i fix remittance charge. Inte billigt men helt OK. Kanske du bör öppna liknande för dessa investeringar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kolla gärna på bolaget, vore kul! Ska fundera på Hong-Kong mäklare men känns spontant som en stor grej.

      Radera
  6. Kollade på likviditeten nu, om jag inte tittade fel i växelkursen så står aktien under 3 SEK per aktie. Och det verkar krångligt att köpa in mer än 3000 aktier, det känns lite extremt, då det med dessa courtage inte är aktuellt att köpa en post under 60-70 000kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dålig likviditet är ofta ett problem, men likviditeten varierar något över tid. Kan man se orderdjup på flera nivåer bör man dock kunna lägga order med mindre risk för delavslut (att hela ordern inte fylls). Härifrån är det telefonorder som gäller tyvärr.

      Radera
  7. Intressant inlägg och bra utförlig analys! Och jag tror på "caset" som sådant, på bolagsnivå och även på "statsnivå" (det lilla jag vet om Indonesien).

    Men tyvärr säger jag nog som Stefan; "du förlorar mig på ingen utdelning och högt courtage".;-)

    När aktien dessutom är "mycket svårköpt pga låg omsättning" blir det lite för exotisk, läs äventyrligt ;-), för mig i alla fall. Jag vill helst känna att en aktie är någorlunda likvid med hyffsad omsättning så att jag kan sälja om det kniper (i aktien eller i livet i övrigt). Har kanske inte uppnått tillräckligt mycket kapital i portföljen för att bortse från sådana tankar?

    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för input! Håller Ultrajaya på bevakning, ser som sagt ett case där. Tyvärr ett svårköpt case. Väntar också in kommentar från Aktieingenjören angående riskerna med kofarmen m.m. :)

      Radera
  8. Funderat vidare och kommer nog inte köpa som jag tänker nu. Problemet är att marknaden kan fyllas av importerad mjölk. Lite sämre är den, men jag är inte tillräckligt säker på att den lokala något bättre mjölken verkligen betingar ett så högre pris. Det beror på hur kräsna de Indonesiska konsumenterna är. Men med dålig mjölkkultur kanske de inte är det...

    Avstår tills vidare men bolaget är fortsatt på bevakning. Och tack för input i kommentarerna!

    SvaraRadera