söndag 1 januari 2017

Summering av 2016


Resultatet för 2016 är ca 26 procent upp inklusive utdelningar. Okey, det är dopat av valutaförstärkningar men också av goda bolagsprestationer. Givetvis är jag nöjd men också ödmjuk inför tur och risken för framtida tapp vid större börsnedgångar. Lite strul med att göra portföljrapport, och resultatet är marginellt ännu bättre eftersom rese- och renovereringsfonden ingår här.

Jag jämför mig med till 50 % med SIX30 Return index som var 9.41 procent. Det indexet inkluderar utdelningar. Och till 50 % DJ World index, justerat för utdelning. Det blir 5.85 procent plus säg 2,5 procent. Totalt blir då mitt egensnickrade jämförelseindex ca 9 procent och överavkastningen ca 17 procent. Valutaeffekterna borde man rensa för, men det brukar jämna ut sig över tid. Skulle helst vilja jämföra mig mot breda Sverige- och globalfonder, men finns inget smidigt sätt just nu.

Förändringar
I början av året har Woolworths och Saltängen lämnat portföljen. Båda försäljningarna känns rätt okey. Saltängen har tuggat på fint, men nyligen förlängt med bara ett år, vilket gör att viss framtida osäkerhet består. De nya bolag som köpts in är Savaria, Somero, Bonäsudden, Decisive och Logistec. Särskilt Savaria och Somero var riktigt bra köp så här i efterhand.

Positivt och negativt
Så här är utvecklingen under året, ungefärligt och exklusive utdelningar och valutaförändringar (ren procentförändring från Financial Times). Visar ändå i stora drag hur innehaven utvecklats:
  • Savaria 102%
  • Somero 87% 
  • Famous Brands 23%
  • eWork 20%
  • Northwest 13%
  • Bonäsudden 7%
  • 8990 Holdings 7%
  • Vitec - 0 %
  • MTN - 10%
  • Discovery - 13%
  • Matahari -14%
  • Premier Marketing - 15%
  • Logistec (nytt)
  • Decisive (nytt)
Alla bolag har gett utdelning. Randen har stärkts märkbart mot kronan med över 20% vilket gör att de investeringarna hamnat på plus. Även andra valutor har stärkts mot kronan. Som tur är finns inga riktiga bottennapp och utvecklingen har drivits på av den utländska delen av portföljen som gått upp med över 34%.

Portföljfunderingar
Jag är något osäker på MTN, Premier Marketing, Bonäsudden och Decisive Dividend. 8990 holdings har nämnts i ett kritiskt blogginlägg men jag har läst på, haft en dialog, och valt att behålla dem. Jag satsar på tillväxtbolag (tiodubblare) och högutdelare (femprocentare). Påfallande ofta är det högutdelarna som jag blir tveksam till. Håller på att se över förfinade checklistor för båda bolagskategorierna.

Andelen svenska bolag har krupit ner till ca 20%. En uppdatering av portföljreglerna kommer också framöver. Har som mål att hitta något Polskt eller östeuropeiskt bolag under 2017 samt spana in om jag hittar något mer Indonesiskt!

Att småbolagen gått så pass bra kan göra mig nervös. Men...jag satsar inte bara på småbolag utan även mikrobolag. "Etter värre" skulle bloggkommentatorn Lars säga. Men en ytterst lös hypotes är att ännu mindre bolag inte alltid behöver träffas lika hårt av finansiella svallvågor. Small cap kan vara mer svängigt än microcap eftersom ägarna ibland är något mer flyktiga, i form av fonder/institutioner etc. Att en båt eller aktiekurs välter kan delvis bero på hur många som ställer sig upp mitt i stormen.

Gissningar och vilda spekulationer för 2017
Ska man lyfta fram några möjliga eller omöjliga trender som kan uppstå under 2017 kommer här några förslag:
  • Demografiska förändringarna kan få förnyat fokus. Tillväxt finns framförallt i en den framväxande medelklassen i Emerging markets och ökat antal äldre i västvärlden.
  • Åker Sverige in i dimman? Förhoppningsvis inte, men det kan komma bli en omvärdering av riskerna med att investera i Sverige. Globalt spridda investeringar är på sitt sätt säkrare än 100% svenska bolag, även om många svenska bolag är globala.
  • Åker Sydafrika ut ur dimman eller ur askan in i elden? Jag tror det kan bli ett "make-or-break"-år och att det blir rejält bättre eller rejält sämre i Sydafrika - inte oförändrat. I bästa fall avgår Zuma, i värsta fall lägger han i en högre växel i galenskaperna. 
  • Kan något av Anoto eller Eniro komma att gå i konkurs? Eller båda. Obs! En ren gissning utan särskilt kunskap, insikt eller substans ska sägas.
  • Utdelningsinvestering och dåliga småbolag kan komma att bli mindre heta.

Egentligen borde man inte hålla på och gissa så här, och det är verkligen rena gissningar bara för att det är "skoj". Kan få äta upp var och en av dem!

Höjdpunkter under 2016
Årets investeringar för egen del: Savaria och Somero

Egna inlägg jag vill lyfta fram: Analysen av Savaria i början av året och min strategi för tillväxtbolag  nu i slutet. Sen var det rent personligt skönt att bli öppen med vem jag är efter fem år i mörkret.

Hänvisar annars till andras sammanställningar t.ex. Stefans Thelenius utmärkta utmärkelser. Just Framtidsinvesteringens debut och Lundaluppens comeback tycker jag är de stora händelserna i Bloggosfären.

Önskar ett gott 2017, på alla sätt, även på börsen! Tack för alla kommentarer och klokskaper som ni delar med er av!

22 kommentarer:

  1. Vad var det med 8990 som trots sågningen från Fritz får dig att fortsätta äga? Med en tokig president och sådan låneexponering skulle jag dra öronen åt mig.

    Stort grattis till Savaria och Somero, två bra analyser där det verkligen ser ut att gå som man kunde förvänta sig från dina analyser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Savaria och Somero har gått extremt bra. I Savaria-fallet har jag omvärderat bolaget efter analysen då de var snäppet bättre än jag trodde. Så bolaget var lite bättre än analysen :)

      Det som, för egen del, gör att jag fortsatt äger 8990 är bland annat att TPG Capital och Civetta Capital är ägare i bolaget. TPG:s andra placeringar ser du här: www.tpg.com/portfolio Tycker att det talar starkt för att det inte finns någon grundläggande brist i affärsmodellen, trots allt. Men givetvis ska jag bevaka dem mer framöver och ha uppsikt över negativa förändringar.

      Radera
    2. En av mina stora slutsatser från 2016 är att även duktiga förvaltare kan ignorera motgångar. Jag drabbades nog en del av bystandereffekten när jag gjorde bort mig med RenoNorden.

      Att just jag själv drabbats av det är kanske inte det mest övertygande beviset. Men att Öresund tryckte på "lita på ledningen" förra året men nu gör exakt vad jag och Kenny är kanske ett bättre exempel på att även bra förvaltare felvärderar information.

      Radera
    3. Sant. Jag ska ta en extra funderare!

      Radera
  2. Tjena! Handlar du de exotiska marknaderna via Avanzas börsmäkleri? Grattis till en bra utveckling och tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, det går att handla många marknader via telefonorder, men tyvärr bara exotiskt i vanlig depå numera.

      Se en uppräkning av länder i inlägget här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/10/depatyp-for-utlandshandel.html

      Radera
  3. Du slog mig med ett par procent, men du har lite större spridning på förändringarna.

    http://framtidsinvesteringen.blogspot.com/2017/01/portfoljen-2016-24.html

    Vad gäller Sydafrika tror jag det är väl optimistiskt att hoppas på att Zuma avgår under året. Möjligen kan året visa på att ANC fortsätter att falla tillbaka i opinionen. Under 2016 förlorade man t ex lokalvalet i Pretoria. Men presidentvalet är ju inte förrän 2019...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du slår mig i jämnhet :)

      Ja, för Sydafrika är en avgång allra bästa utfallet. Tänkte att det kan börja mullra och nå någon slags tipping point där ANC själva inser vilken belastning han är inför nästa val. Men det återstår att se!

      Förhoppningsvis klarar sig bolagen helskinnade igenom eventuell politisk turbulens, men en uppenbar risk finns att valutan försvagas.

      Radera
    2. Haha, jo så är det kanske. Och så borde jag kanske flytta in spisplattorna, Pioneering Technology, i portföljen. +55 % sedan köp, men bara knappt 2 % i och för sig.

      Stort tack förresten för den fina kommentaren i inlägget! Ord som ger mycket energi inför det nya börsåret :-)

      Nej, inte omöjligt att ANC-ledarna börjar inse att de faktiskt kan förlora val. Och då kan det såklart börja hända saker. På kort sikt kan säkert valutan fortsätta att ha det jobbigt, men har man siktet inställt på 2019 så tror jag att Sydafrika är riktigt intressant. Kan vara ett bra läge att gå in.

      Radera
    3. Själv är jag lite väl tung där, kan vara ett lyckodrag, kanske inte. Hursomhelst är Famous Brands och Discovery fantastiska bolag oavsett politiken, MTN dock under översyn.

      Kul att bidra till ökad uppmärksamhet, vilket du förtjänar!

      Radera
    4. Efter allt som har hänt i år i Sydafrika har jag svårt att se vad som skulle få den gode Zuma att avgå - han är (tyvärr för landet) en politisk överlevnadskonstnär av enorma dimensioner. Kanske kan hälsan bli ett oväntat kort.

      Hur det går för de lokala bolagen behöver inte nödvändigtvis vara kopplat till detta, men det vore som sagt bra för landet och dess befolkning med en förändring. Om inte denna kommer är jag rädd att vi kan komma att se oroligheter inom några år (och då menar jag värre än 2016 års studentprotester mot (höjda) studieavgifter).

      Mvh

      Egon

      Radera
    5. I år tycker jag det varit ganska lugnt, hittills :-)

      Nej, men visst är det så. Och lika usel som han är på att regera, lika duktig är han på att klamra sig fast vid makten. Får dock känslan av att många tröttnat, men om det räcker vete tusan. Inte för man att man ska önska att någon blir sjuk, men Sydafrika skulle bli friskare i så fall.

      Radera
  4. Gott nytt år och tack för en spännande blogg!

    Angående att vikta investeringar mellan Sverige och utland är jag inriktad på att främst öka i Sverigeportföljerna så länge kronan är så svag som den är nu. Det känns lite segt att köpa utländska aktier till (åtminstone) 10% överpris. CAD kostar 6,79 SEK idag jämfört med 6,09 SEK för ett år sedan. USD står på 9,12 jämfört med 8,49 för ett år sedan - eller 6,65 för tre år sedan!

    Så, jag tror pengarna gör bättre nytta på vår hemmamarknad tills dess att valutakurserna återgått till mer normala nivåer. Har svårt att tro att Sverige skulle gå avsevärt sämre än t.ex. USA eller Kanada det närmaste året. Vill man se på meddellång sikt kan man ju leta efter de svenska bolagen som gynnas av svag kronkurs.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och gott nytt år själv!

      Kan vara klokt. Även om valutan inte är skälet till investeringarna blir ju svenska bolag snäppet intressantare att titta på för nyköp när SEK är låg. Har ett inlägg på gång om vilka svenska tillväxtbolag jag eventuellt missar. Särskilt när jag inte alltid kräver utdelning så finns det ett gäng intressanta bolag att titta på!

      Radera
  5. Grattis till en mycket fin portföljutveckling Gustav! Vet du på ett ungefär hur mycket valutan påverkat för det bör vara en hel del eller?

    Önskar dig en god fortsättning på nya året!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En snabb överslagsräkning är att ca 10% beror på valuta. Kan svänga snabbt så ska försöka hitta bättre sätt att jämföra, som rensar för valutan.

      God fortsättning på vägen till frihet!

      Radera
  6. Gratulerar till en lysande utveckling 2016! Roligt att se och 17% överavkastning, 26% totalt, är verkligen inte illa!

    Själv är jag upp 18,5 %, men en del av portföljen består av barnens Avanza Zero som så klart ligger runt 9,4 % och därmed drar ner totalen. Mina aktier, fördelat ungefär lika i KF (utländska) och i ISK (svenska), är upp ca 22 %. Det är jag verkligen nöjd med, och den goda utvecklingen förklaras till stor del att jag har hela 9 av dina 13 innehav! :-) (de flesta utom asienbolagen). Och tänk om jag hade slagit till på Savaria och Somero lite snabbare...men de är ändå upp 30-40 % så jag klagar verkligen inte!! :-)

    Av höjdpunkter på din blogg under 2016 vill jag även lyfta fram de tre inläggen; Lönsam tillväxt - viktigast av allt?, Snabb 5:2 metod för att hitta kvalitetsbolag! och Hitta bra bolag? Tips på screeners! De kom under sensommaren och i höst och du delger både din investeringsfilosofi och dina metoder på ett trevligt och pedagogiskt sätt.

    Tack för en mycket bra och läsvärd blogg Gustav, jag hoppas verkligen att du orkar fortsätta i samma takt!

    Hälsar
    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, och jag får till stor del tacka valutorna :)

      Grattis till bra utveckling själv. Savaria och Somero, ja så bra brukar det inte gå så jag förstår att du inte hoppade på direkt. Kul att höra uppskattade inlägg och "Lönsam tillväxt" är verkligen resultatet av BkkBanker (Alexander Wetterling).

      Finns väl en uppenbar risk att småbolagen och valutorna inte vaknat på samma goda sida i år, men ska blogga på för fullt ändå!

      Radera
  7. Bra resultat! Fick i underkant ca 17% på året dollar + högavkastare räddare i mitt fall.
    Läste lite om några frontierländer och aktier där du kanske skulle vara intresserad läsa om? http://www.investivdaily.com/do-you-need-to-invest-in-frontier-markets-to-be-well-diversified/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och bra jobbat själv!

      Fin artikel där, man får ta med sig det perspektivet. Ofta är det svårt att nå riktiga "Frontier marknader" med investeringar, men i PPM går det. Och ett antal bolag är sekundärnoterade som Botswanas största handlare (Choppies). Men samma resonemang och risker som artikeln tar upp finns i snäppet större marknader, och det är verkligen stor skillnad i kvalitet och värdering på bolagen.

      Radera
  8. Svar
    1. Tack! Ja, finns en viss risk (understatement) att det inte fortsätter så här hela tiden :-)

      Radera