söndag 6 december 2015

Asiatiska köpkandidater #1 - Kina


Som jag utlovade är det fokus på Asien i höst. Två bolag är inköpta, 8990 Holdings och Matahari Department Store. Ett antal intressanta bolag har dock gåtts igenom i sökprocessen och är under bevakning. Är något av dem tillräckligt intressant så kan det bli mer köp. Om inte annat så kan det bli en nyttig och intressant diskussion om dem.

Inlägget blir i tre delar och först ut är Kina. Här är de bolag jag tycker ser intressanta ut men först lite om landet.

Investera i Kina
Kina är häftigt men ganska svårt. De är världens folkrikaste land och som en mindre kontinent i sig. Med världens ekonomiska centrum på väg österut är Kinesiska bolag något självklart att fundera på. Är dock själv inte övertygad om att man nödvändigtvis ska köpa där. Det är också viktigt att fokusera på riskerna.
  • För det första är Kina väldigt populärt och den mest kända destinationen för t.ex. fonder och multinationella företag.  Alla ska till Kina och då blir jag skeptisk.
  • Kina är korrupt med ett dåligt resultat på 36 enligt transparency.org. Jag uppfattar ändå landet ganska politiskt stabilt och risken kan vara mindre i inhemska bolag.
  • Kina är väldigt volatilt och rör sig mycket som marknad. Vissa fonder undviker Kina (som Civetta Capital) och A.Stotz anser t.ex. Kina vara minst attraktivt i Asien, i alla fall för tillfället.
  • Risk att bokförning inte stämmer, dvs ökad risk för "fraud" (uppdaterat).
  • Kina är ändå en enpartistat och en diktatur. Något att fundera på "etiskt" och också en risk (uppdaterat).
Sen beror det mesta på bolaget. Hittar jag ett fantastiskt bolag kan jag mycket väl köpa in mig. Men man ska vara försiktig. Och med hänsyn till det stora antalet bolag är det inte många kinesiska köpkandidater på listan.

Courtage
Avanzas courtage för att handla på Hong-Kong-börsen är 749 kr + växlingsavgift. Du kan inte köpa aktier i inhemska börser utan bara i Hong-Kong, vilket begränsar utbudet. Degiro erbjuder handel och är mycket billigare. Men jag vågar inte handla med dem, jfr med vad Amsterdamtrader skriver.

Du har ett också ett antal bolag noterade i USA med hela sin verksamhet i Kina, som t.ex. Netease. Och går man till Pink Sheets finns ett större antal bolag. Tidsskillnaden gör att du kan handla i realtid även i Hong-Kong, dvs lägga en telefonorder och stanna kvar tills avslut skett. Australien, Nya Zeeland och möjligen Japan är marknader som detta inte går i.

Kandidaterna

TK Group Holdings Kurs 2.16, P/E 9, yield ca 4
Industribolag inom gjutning av plastdetaljer mm. till en rad sektorer. Har långa samarbeten med Apple, Samsung och nya avtal med drönarbolag. De kan gynnas av mer telefoner, läkemedel, "wearables" och drönare. De starka samarbetena visar på hög kvalitet och förtroende. Dock är de en underleverantör och trots att de är tvåa i Kina är marknadsandelen bara en dryg procent. Är ännu inte övertygad om att de har hållbara konkurrensfördelar men jag vill läsa på mer.

Vitasoy Kurs 15, P/E 31, yield, ca 2
De här är en stor aktör när det gäller nischen Sojamjölk, vilket namnet möjligen antyder. De säljer främst i Hong-Kong och Kina men också globalt (men inte i Sverige). Bolaget är ett innehav i Arisaig Partners Asienfond. Lite väl dyrt för min smak men hög kvalitet. En frågeställning som bland allt annat måste redas ut är hur nyttigt sojamjölk egentligen är.

Samsonite Kurs 23, P/E 20, yield ca 2 
Har skrivit om dem och skulle de gå ner i pris är jag motiverad att läsa på mer, fundera mer och räkna på nytt.

Anhui Conch Kurs 17, P/E 20, yield ca 2 
Stor cementproducent i Kina. Riktigt tråkig verksamhet med förmodade konkurrensfördelar. Tunga varor leder till lokala monopol pga transportkostnaden. Och tillverkning kan bara ske på begränsade platser pga geografi och tillstånd. De skulle dock påverkas stort av en fastighetskrasch i Kina. Bolaget är också en del av det gamla lågteknologiska Kina, vilket i och för sig inte är fel.

Hong Kong Exchange Kurs 206, P/E ca 30, yield ca 3 
Vad sägs om att investera i Hong-Kongbörsen på Hong-kongbörsen? Marknadsplatser har en naturlig nätverkseffekt. Men jag funderar på om inte Kina-börserna kommer att ta över, eller väga tyngre än vad Hong-Kongböresen gör idag. Ändå intressant ifall de skulle komma ner i pris.

Nirvana Asia Kurs 2,2, P/E ca 14, yield ca 3 
Begravningar i Malaysia med tillväxt i bland annat Singapore och Indonesien, inte så stora i Kina. Å ena sidan en fantastisk verksamhet, konjunkturokänslig och höga marknadsandelar. Å andra sidan ifrågasätter jag starkt att man ska betala stora summor för en framtida lyxig begravningsplats. Ska det vara "status" att ha sin urna på rätt ställe? Nej, jag måste inte gilla produkten själv, men jag får inte ogilla den. Här tar det nästan stopp. Se för övrigt en artikel om dem här.

Kan också vara att jag ännu inte känner till så mycket om begravningsproceduren i de länderna, och om de verkligen ger en slags trygghet istället för status...ja, då kanske.

AAC Technologies Kurs 53, P/E ca 18, yield ca 2 
Mikrofoner och liknande till plattor, datorer och smarta telefoner. Marknadsledande med 25 procent av marknaden och samarbeten med stora aktörer som t.ex. Samsung, Asus, Microsoft och Google. Inte påläst då detta är en sista-minuten-spaning, men kan vara något att kika mer på.

Sino Agro food (USA Pink) Kurs 8,  P/E ca 2, yield troligen 0.
Har skrivit om dem innan och de är fortfarande aktuella i någon mening. Jag behöver se hur utdelningarna blir, läsa på mer, och fundera. Inte nära köp men på långsiktig bevakning. Värdepappret har skrivit om dem i nr 3 och det talar emot ett köp (uppdatering).

Want want Kurs 6, P/E ca 16, yield ca 3 
Kex och drycker i Kina. Stark aktör men inte alls så diversifierad och de har stor betoning på lokal handel (inte butikskedjor). Arisaig Partners har ägt dem länge men sålt och jag själv är inte nära köp. Don't want helt enkelt.


Synpunkter?
Kan du tänka dig att investera i Kinesiska bolag?

Vad säger du om kandidaterna? Är det någon som lockar och som borde undersökas närmare?

Och har jag missat något bolag? Finns ju annars många storbolag som Alibaba och China Mobile. Men jag köper hellre lite mindre bolag och som framgår av strategin måste de ge utdelning och ha bestående konkurrensfördelar.

40 kommentarer:

  1. Intressant inlägga, var hittar du alla dessa aktier för någon stans? Finns det några bloggar eller sidor som du följer ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, borde nästan köra ett inlägg om det :-)

      I korta drag fonder som Arisaig Partners, andra diverse fonder och screeners som 4-traders och Financial Times. Filtrerar man tex bort bolag utan utdelning och med dålig ROE eller hög skuldsättning så blir listan mindre.

      Radera
  2. SNP (raffinaderi), de tre mobiljättarna, Huaneng (elnät) ... Är alla relativt stabila utdelare och börjar snart bli intressanta enligt mitt sätt att se på det... Handlas som ADR via NYSE

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipsen, ska kolla in närmare! Av förklarliga skäl är jag mindre sugen på mobiljättarna.

      Radera
    2. Huaneng verkar vara väldigt tungt i kol (kraftverk, hamnar, gruvor, tranport etc). Hade gärna sett att de hade elnät eller modernare tillgångslag t.ex. sol/vind/vatten/kärnkraft

      Radera
    3. Lite mer Ted Gärdestad (sol, vind och vatten) hade gjort investeringen attraktivare. Håller med!

      Radera
  3. Stabilt, schmabilt. Det är en kommunistdiktatur. Känns inte speciellt lockande att skicka sina pengar till ett sådant land.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Måhända, men en ganska kapitalistisk sådan. Och det är åtminstone ovanligt politiskt stabilt för att vara en kommunistdiktatur :-)

      Det jag kan gissa är att Kina "normaliseras" och redan så finns ju en viss andel kinesiska aktier i svenska pensionsfonder. I framtiden kanske det blir mer av den varan med tanke på förskjutningen av världens (ekonomiska) tyngdpunkt.

      Radera
  4. Jag undrar om Sverige har ett skatteavtal som påverkar skatten på utdelningarna ?

    Vilken är skatten på utdelningarna på aktier köpta via USA eller Hong Kong ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag tolkar det ingen källskatt på utdelningen från Hong Kong, se länk 1. Stämmer också med min gamla (och misslyckade) investering i Li Ning. Betalade i alla fall ingen källskatt på de utdelningarna.

      I USA riskerar det att bli 15% men jag är inte säker, skulle kunna vara 0% där med. Se länk 2.

      Länkar:
      https://www.kpmg.com/Global/en/services/Tax/regional-tax-centers/asia-pacific-tax-centre/Documents/CountryProfiles/HongKong.pdf

      http://seekingalpha.com/article/707061-stocks-that-avoid-unrecoverable-foreign-dividend-withholding-in-tax-deferred-accounts

      Radera
  5. @Gustav

    Kul att läsa din blogg. Fråga: Hur lyckas du med ditt investerande i dessa bolag? Går det bättre än om du som investerare köpt en bred aktiefond typ SPP Aktiefond Global?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker ändå att det går helt ok, i alla fall de senaste två åren. Under etiketten "resultat" kan du se hur det går. Får det till 50% upp sen 1 januari 2014 till dags dato mot 35% för SPP Aktiefond Global. Lägger ut resultat varje halvår och får se vad det landar på till 31 december.

      I år ligger jag för närvarande tolv procent över Stockholmsindex (och mer över världsindex). Dock är det de svenska bolagen som går väldigt bra (särskilt Vitec och eWork) och de utländska har, i år, dragit ner snittet. Men förra året gick de utländska bättre.

      Jag hoppas att det är strategin som fungerar. Men det kan också vara valutarörelser, tur, tillfälligheter, etc. Ett problem är att jag inte varit lika konsekvent som t.ex. Lundaluppen och då är det svårare att backtracka (eller vad det heter på svenska).

      Radera
  6. Jag tycker det är mycket enkelt. Ett land som saknar flerpartisystem och ständigt kränker mänskliga rättigheter och som ovanpå det är en kommunistisk enpartidiktatur är inte ett land man vill investera sina pengar i. För mig skulle det kännas direkt oetiskt att köpa aktier på en kinesisk börs.

    Sen kan man ifrågasätta hur kapitalistiskt kommunistkina egentligen är, eller om landet "normaliseras", det vill säga rör sig mot ett samhällssystem uppbyggt enligt principer som vi här i väst tar för givet sedan länge. Jag tror helt enkelt du har fel på de bägge punkterna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng. Det är i grunden åtminstone tveksamt att investera i en diktatur. Det är något att ha med sig, både när det gäller det etiska och att det också är ett risktagande (uppdaterade också inlägget ovan).

      Det är möjligt att jag har fel. Det jag nog menar är att kapital nog kommer att söka sig dit mer och mer framöver (tyngdpunktsförskjutningen). Om Kina ändras vet jag inte riktigt, snarare handlar det om att kommunistpartiet ändras för att de ska hålla sig kvar vid makten.

      Du gav mig något att fundera på. Kanske lika bra att fortsatt skippa Kina? Men det är inte en helt självklar gräns. Du gynnar Kina om du köper varor därifrån. Du gynnar möjligen Kina om du investerar i bolag med verksamhet där. Ska man vara helt "renlärig" så bör man inte investera i H&M eller Atlas Copco pga deras verksamhet i Kina.

      Och bolag som inte har något med styret att göra, t.ex. ett begravningsbolag med allra största delen av verksamheten utanför Kina. På vilket sätt är det oetiskt? Bara för att det är noterat i Hong-Kong då...?

      Tack för mothugg förresten!

      Radera
  7. Jag tycker inte att etiken med att investera i Kina är särskilt problematisk då antalet utländska investerare i stora kinesiska aktiebolag knappast påverkar regimens överlevnad om inte regimen väljer att nationalisera aktiebolagen .

    Så jag tycker att man med gott samvete kan göra riskanalysen utifrån egenintresse då både den etiska risken och ekonomisk risken sammanfaller (d.v.s finns det en risk att staten berikar sig själv på dina pengar?). Däremot måste jag säga att det nog inte var något bolag som riktigt fångade mitt intresse i förhållande till den gigantiska marknadsrisken som vi ser i ett Kina där staten verkar bygga upp bubblor för att hålla igång ekonomin.

    Jag funderar på om du undervärderar Nirvana en aning, i Sverige var det till exempel länge en tradition att man började avsätta pengar i en begravningskassa från dess att man blev vuxen som bekostade begravningen. Så jag tycker inte att affärsmodellen känns jättekonstig utan snarare är det dagens Sverige som är osentimentalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att bolagen inte var så intressanta som jag hoppats på. Har inte köpt något av dem heller :-)

      Men Nirvana är något som verkligen sticker ut och jag kan mycket väl vara för hård i det jag skrev. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv är det en suverän affärsmodell. Det jag reagerade lite på är att de har många säljare (säljer inte en bra tjänst sig själv?) och att den säljs in med "köp nu - snart går markpriserna upp" men å andra sidan kan det vara sant. Men framförallt stack den här "lyxen" något i ögonen: http://www.nirvanacolumbarium.sg/

      En bra artikel finns här: http://asia.nikkei.com/Business/Companies/Nirvana-Asia-at-forefront-of-funeral-business-boom?page=1

      Och mycket bra input i ett blogginlägg: https://apenquotes.wordpress.com/tag/nirvana-asia-ltd/

      Jag måste gräva mer i bolaget och det kan ju helt enkelt vara så att man investerar i ett asiatiskt "Fonus" med regional anpassning av tjänsten. Och då är det inte illa. Det här är för övrigt en typ av bolag som inte växer på träd och som skulle kunna fylla en unik plats i portföljen .

      Måste bara greppa att de inte är oetiska och att behovet av tjänsten kommer att kvarstå (att det inte är alltför känsliga för att konsumenterna ändrar smak). Helt klart värt en närmare titt och en egen analys hursomhelst! En "first-mover" inom begravning i Asien är inte alls fel.

      Radera
  8. Jag har heller inga etiska komplikationer mot att investera i Kina. Det som gör mig olustig i det fallet är väl mera två saker. Det första är det som Aktieingenjören är inne på att den kinesiska staten verkar ha en faiblesse för att mörka vissa utvecklingslinjer och därmed bidra till både de bubblor som vi ser briserar litet då och nu samt den enorma osäkerheten som kommer av att man inte riktigt vet om landet presenterar rätt siffror eller om man mörkar en del. Det andra skälet är risken för korruption samt att råka ut för rena blåsningsföretag.
    I fråga om Nirvana undrar jag om det är en begravningskassa eller en begravningsbyrå a la Fou shu Yan som du har skrivit litet om på annat ställe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, inte självklart att investera även om man hittar det mest defensiva bolag som finns. Vilket för oss vidare till Nirvana.

      Nirvana sysslar med försålda begravningstjänster, urnor etc medan Fu shou Yuan oftast dyker upp när först när någon har dött. Också skillnad i vilka länder de verkar i bland annat.

      "Bankers briefed on Nirvana’s business said that its focus on pre-selling services – unlike Fu Shou Yuan, which focuses on an as-needed offering at the time of death – meant longer lives would merely delay recognising revenue from services already paid for."

      Länk: http://blogs.ft.com/beyond-brics/2014/12/03/asian-deathcare-services-firm-sees-nirvana/

      Radera
  9. Sino Agro hade jag ett gästinlägg om
    http://gottodix.blogspot.se/2015/05/gastinlagg-upp-ned-och-upp-igen-i-sino.html

    Ska försöka titta på TK Group, som vi ju pratade om när vi träffades. I övrigt - spännande bolag. Ska bli kul att följa. HK-börsen ska väl inte behöva vara några större problem för en investerare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Och kolla gärna på TK Group om du hinner. Spännande att se vad du kommer fram till.

      Radera
  10. Har läst om sino agro food här o var på bloggar osv. Låt intressant men kan inte hitta den på avanza. Finns den där eller hur får du tag på den om du tänker köpa? Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det är telefonorder brukar den inte synas. Jag brukar kika på Financial Times.


      Länk: http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=SIAF:OBB

      Radera
  11. Hej, jag har Want want på bevakning, men resultaten har varit lite knackigt de senaste åren och jag är därför lite tveksam till aktien. Aktien i Hong Kong tror jag är ett dotterbolag till ett Taiwanesiskt bolag. Andra Taiwan bolag jag fastnat för är Cheng Shin Rubber som är världens största tillverkare av cykeldäck, men jag har istället satsat på Nokian tyres. Vad jag kunnat läsa mig till har både Taiwan och Hong Kong ett relativt attraktivt företagsklimat vilket kan vara ett alternativ om man inte vill ha exponering direkt mot fastlandskina. Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! Cykeldäck har jag inte tänkt på, de verkar stora i Kina och då får man fundera på om de kommer cykla mer eller mindre i framtiden.

      Tyvärr kan aktien vara svår att handla. Tror inte att man via Avanza kan handla i Taiwan, och jag ser inte heller någon bra sekundärnotering. Har du testat handla och hittat någon aktör som erbjuder handel i Taiwan?

      Radera
    2. Nej jag har inte handlat, och eftersom Avanza erbjuder handel på så många Asiatiska marknader såsom Thailand etc tog jag för givet att det även gick med Taiwan men jag hade inte frågat de. Erbjuder inte Avanza handel så finns det antagligen ingen annan. Det verkar vara få Taiwan aktier som har sekundärnotering.

      Radera
    3. Så är det nog vilket är synd. Hade varit bra med en världskarta och troligen är Avanza bäst. Filippinerna och Indonesien klarar inte Degiro än i alla fall.

      Det svåraste är att man inte vet vad är aktuellt även om man säkert är en riktig nischkund. Fram till förra sommaren gick Nigeria bra att handla på (i och för sig ingen större förlust med tanke på investeringsklimatet just nu).

      Via adr.com kan man ibland hitta helt ok sekundärnoteringar.

      Radera
  12. BYD, en kinesisk Tesla, fastnade inte i sökningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Tror den föll bort pga låg utdelning. Men de delar ut mer än Tesla i alla fall :-) Tror du de är något att kika närmare på?

      Radera
    2. Beror nog på vad man letar efter. Enligt den här artikelförfattaren är de intressanta i alla fall: http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-10-02/tesla-s-chic-is-no-match-for-byd-s-china-profits-david-fickling

      Radera
    3. Finner du BYD intressant så får du andel i det (och mycket annat) om du köper BRK. ;)

      Radera
    4. Med tanke på att Buffett äger dem så kan man inte såga dem så fort som jag gjorde. Han har säkert ett helt "batteri" av skäl. Intressanta artiklar finns på Seeking Alpha, bland annat denna: http://seekingalpha.com/article/3666586-byd-co-the-road-less-traveled

      Kan ändå inte komma ifrån att utdelningen är låg, fria kassaflödet är negativt, och avkastningen på kapitalet lågt. Å andra sidan är det inte NU bolaget ska vara som bäst, det är en investering i framtiden.

      Jag letar dock efter bolag med högre utdelning och högre avkastning på egna kapitalet. Kan vara en bra investering men jag säger nog ändå nej.

      Radera
  13. Hej Gustav, jag har skaffat ett konto på Degiro för att undersöka utbudet fast jag har inte handlat något. Det verkar som flera aktier som du nämnt går att handla med såsom Want want, Nirvana Asia och Samsonite. Men tex Vitasoy och TK group kunde jag inte hitta, vilket kanske kan bero på att man inte erbjuder handel på samtliga listor på Hong Kong börsen utan har gjort en avgränsning. Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för info, borde skapa ett konto jag med bara för att testa. Ser inte logiken i att bara vissa av dem går att handla men andra inte. Har du testat söka på "siffernamnet" som 345 för Vitasoy

      Länk:http://www.hkex.com.hk/eng/invest/company/quote_page_e.asp?WidCoID=&WidCoAbbName=vitasoy&Month=1&langcode=e

      Radera
    2. FYI: Fick svar från kundtjänsten att man kontinuerligt håller på och lägger in aktier i webtradern och att målet är att lägga in samtliga Hong Kong aktier. I nuläget finns det lite mer än 200 aktier inlagda. De aktier jag frågade efter skulle man försöka få in till nästa vecka så det verkar åtminstone positivt. Man får se hur det blir.

      Radera
    3. Tack för info. Har också varit i kontakt med Degiro och det är lite oklart ibland. I prislistan finns ganska många marknader som man inte kan handla på tex (fråga mig inte varför).

      Radera
  14. Ytterligare kritik av den kinesiska regimen ur ett investeringsperspektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart ett argument mot. Men frågan är också vart de är om 5 eller 10 år. Även de kanske lär sig av misstag?

      Radera
  15. Kina ar fortfarande struligt. Vi haller pa att satta upp en China A-shares modellportfolj pa en kinesisk plattform, da vi tror oss hittat en strategi som kan sla CSI300... Men Kina ar inte som andra marknader ur manga hanseenden... Hela landet ar inte som nagot annat i manga hanseenden ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, Kina är inte lätt. Lite avskräckt blir man i alla fall om man ska köpa enskilda bolag. Som svensk, eller Avanza-kund, kan man bara köpa i Hong-Kong och det är kanske snäppet säkrare. Vem vet :)

      Radera