söndag 22 november 2015

Två asiatiska bolag inköpta


Under höstsemestern gjorde jag research på asiatiska bolag och två köptes in för några veckor sedan. Clarksons lämnade sin plats i portföljen. Inget dumt bolag, men de är inte jättebilliga eller särskilt snabbväxande (per aktie) samt något cykliska. Blir bevakningslistan istället.

De två asiatiska bolagen bör gynnas av en växande medelklass och ökad urbanisering och är riktiga tillväxtcase med utdelning.

8990 Housing 
Filippinska 8990 Housing (House, kurs 7.33 PHP) är den ledande massproducenten av billiga hus för medelklassen. Behovet av nya hus är stort och underskottet beräknas till 3 miljoner hus och växer. Se den här videon för en bra överblick.

Här är konkurrensfördelarna jag kan hitta:
  • Legala inträdesbarriärer för utländska bolag i form av begränsningar för att köpa/äga mark.  
  • Lågkostnadsproducent. Material köps in billigare och byggnadstekniken skiljer sig från konkurrenternas genom förtillverkade enheter. 
  • De har som nationell aktör möjligheten att bygga upp ett "brand" genom t.ex. reklam och god kundservice. 
  • De tycks också vara lyhörda för sin målgrupp och har olika finansieringslösningar som gör att man inte behöver lägga lika stor handpenning (dock viktigt med riskkontroll).
8990 håller på att bredda sig fler områden som köpcentrum till nybyggda områden och fiber till alla i området. På ägarlistan hittar man Malaysias investeringsfond och amerikanska TPGCivetta Capital har dem som största innehav (åtminstone i januari).

Värderingen tycker jag är ganska attraktiv och jag köpte på 6.40 PHP. För 2015 får du 4,2 procents direktavkastning och för 2017 förväntas det stiga till dryga 6 procent. Prognosen för P/E-talen är för samma år 9,5 och 6,5.

Matahari Department Store 
Matahari Department Store (LPPF, kurs 15 950 IDR) är Indonesiens lokala "H&M" och har funnits där sedan 1958. 2009 har de strukturerats om och satsar på expansion. De har ett 140-tal butiker där de säljer kläder, smink och väskor m.m. Här pratar vi om den ledande aktören i världens fjärde folkrikaste land. Tänk dig Europa minus Frankrike eller USA minus en delstat. Se den här halvfåniga videon* från 2.30 och framåt för en aktuell överblick.

*Jag länkar till den för att den är färsk. Tips: Fokusera på 2.30 - 4.20 och håll för öronen för att undvika glättig hissmusik. Strax innan minuten finns deras smått otidsenliga Matahari-marsch (en hopplös hybrid av Österrikisk Ompa-Ompa musik och Gangnam style). Inget som säljer in bolaget till utländska investerare och en kulturkrock.

De fördelar jag kan hitta är:
  • Inträdesbarriärer för utländska bolag som i praktiken kan begränsas till större städer. Se sid 29 och 64 i en rapport från Credit Suisse.
  • Starka varumärken, särskilt deras egna "Nevada".
  • Inköpsfördelar som största aktör, och de köper 90 % lokalt
  • Distribution till lågt pris som största och geografiskt mest spridda aktör
  • De ingår i Lippo-gruppen (se sid 35) vilket ger tillgång till lokaler och e-handel. Portalen för e-handel heter dessutom Mataharimall
  • Indonesierna, även de rikare, tycks föredra lokala varumärken. Se sid 9 i en rapport.
Som en jämförelse har H&M en dryga 15-tal butiker i landet. Matahari har största andelen av den totala marknaden (37 %) och tar marknadsandelar. Urbaniseringen gör att de kan expandera och är först på plats i de köpcentrum som uppstår. Och ju fler ställen de är på desto billigare distribution (särskilt i ett ö-rike).

Man kan säga att alla konkurrensfördelar är lokala och det är tesen för investeringen. Och Matahari är inte heller en direkt konkurrent till H&M eftersom de mer satsar på landsbygd och framväxande städer, inte bara storstäder. Bland ägarlistan finns förresten de som äger Synsam (!).

Värderingen är högre här och jag själv köpte dessutom kring 18 000 IDR. Nu är det P/E 25 på 2015 års vinst och en direktavkastning på 2 %. Man betalar helt klart för tillväxt. Men å andra sidan finns det tillväxt. Astolz har rankat dem som topp i lönsam tillväxt bland 5 000 asiatiska bolag. Sen vet man aldrig om det fortsätter, men förutsättningarna tycker jag ser bra ut...! Senaste rapporten visade på ett litet hack i kurvan, men kalendereffekter är en förklaring enligt ledningen, se sid 10.

Lite övrigt...
Aktiepuben i torsdags var mycket trevlig. Denna gång var vi några färre vilket kan vara en konjunkturindikator så god som någon :-)

Jag har också fått ett recensionsexemplar av Marcus Hernhags bok och vill skriva något innan det är för sent. Men många kloka recensioner finns redan, t.ex. av Stefan TheleniusGottodix och Petrusko. Har inte så mycket att tillägga utom att boken ger kloka tankar, enkla råd och handfasta tips. Tror dock inte jag skulle få grönt ljus på investeringarna ovan, men det kan jag inte anmärka på :-)

Och synpunkter?
Jag har i mitt eget tycke hittat goda kandidater för Filippinernas och Indonesiens växande medelklass. Tillsammans med Thailändska fisksnacks-bolaget börjar en Asienportfölj ta sin form. Fonden Civetta kör förresten i länderna Thailand, Indonesien, Filippinerna och Vietnam. De undviker Kina och Hong Kong. Kanske klokt?

Ska göra en ordentlig belysning av bolagen om det är av intresse. Risker finns givetvis i form av t.ex. valutarörelser, naturkatastrofer, tappade marknadsandelar eller ja vad som helst. Här är en spännande och innovativ sammanställning av landsrisker (väl värt ett eget inlägg). Men det handlar om mindre "gamblande" än man kanske kan tro. Bolagen har rejäla konkurrensfördelar, är starka aktörer på lokala marknader och bör definitivt på sikt gynnas av medelklassens framtida framfart.

Kanske inte blir så mycket input på de här bolagen men alltid kul med kommentarer ändå... :-)

33 kommentarer:

  1. Hur går man tillväga för att köpa bolag i Filippinerna och Indonesien, och vad blir courtaget?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Telefonorder hos Avanza går bra men det blir maxcourtage (750 kr).

      Inte möjlig att handla de här markanderna via Degiro, kanske inte heller Nordnet, vet ej. Här ser du förresten vilka Asiatiska marknader som fungerar via Avanza: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2015/08/hur-fa-en-asiatisk-touch-pa-portfoljen.html

      Radera
  2. Intressanta bolag du hittat som alltid Gustav :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. @ Stefan

      Tycker jag också. Wild horses couldn´t drag me away. Jag var såld efter att kollat på videon.

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
    2. @Stefan Tack :-)

      @Lars Anar jag möjligen en viss ironi? :-) Videon är förresten en rekryteringsvideo och jag är betydligt hellre aktieägare än anställd ska det sägas.

      Radera
  3. Skall inte bli alltför öppenhjärtig i mina synpunkter. Nöjer mig med följande fråga: Hur bevakar man en investering i Indonesien?

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får tacka för det :-)

      Hursomhelst så är själva bevakningen av bolaget rapportering inte så mycket krångligare än ett amerikanskt. Du har nyheter, rapporter, och "webcast" på engelska. Däremot är omvärlden och makro mer svårbevakad, men Credit Suisse och andra skriver rapporter om såväl bolaget, Indonesien och retail-sektorn. Och så länge bolaget ökar sina marknadsandelar (se 2.48 och framåt i den beryktade videon) så är jag nöjd och jag försöker också fokusera på bolaget i första hand.

      Men visst, det totalt blir mer svårbevakat än annat det håller jag med om.

      Radera
    2. Det finns en bias för allt och såklart finns även "home bias", dvs. att investerare skyr sådant som är för långt hemifrån eftersom det är för "läskigt". En sann förespråkare för diversifiering borde faktiskt söka sig runt hela världen för att få bred diversifiering i både valutor, regioner, länder och allt vad det nu må vara.

      http://www.investopedia.com/terms/h/homebias.asp

      Med det sagt håller jag mig själv inom Norden starkt influerad av home bias och jag har inga tankar på att försöka bryta mig allt för mycket ur det då urvalet är ganska stort här hemma och jag är bekväm med det ;-)

      Radera
    3. Tror inte jag har ett sånt bias, däremot en del andra :-)

      Som sagt, finns en bias för allt!

      Radera
  4. Jag undrar hur stort inflytande makroekonomiska faktorer ger i den här typen av investeringar. Både intäkter och utgifter för de två bolagen måste väl vara väldigt nära kopplade till den lokala ekonomin?

    Själva företagen låter smått fantastiska och hade du haft någon form av fond i Spiltans regi där målet är att vara en bred globalfond med låga avgifter skulle jag nog ha investerat i den. Men jag tycker det känns vanskligt att handla på det här sättet även om det är sjukt kul att läsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det vore en häftig fond och jag hade köpt den :-)

      Fokus är att hitta bolag som går bra oavsett klimat men nog påverkar makro. Och så här ser det ut för länderna i fråga närmsta åren: https://pbs.twimg.com/media/CUUgf-PUcAESWfs.jpg:large

      Tittar man på riktigt lång sikt är framtiden ljus om spaningen i den här rapporten slår in, se sid 17: http://www.investinbsr.com/ipaforum/wp-content/uploads/Iain-Jawad-IPA-Forum-2014-Presentation.pdf

      De här bolagen och Fisksnacksbolaget är defensiva till sin natur eftersom de uppfyller basala behov som, boende, kläder och snacks. Läste lite om att 8990 sägs vara "recession proof" och att Matahari "most resilient" men det är ingen garanti på något sätt.

      Valutarörelser är särskilt svåra att skydda sig emot, men ibland undrar man om svenska valutan är så säker att ha (jfr inlägget för några veckor sedan).

      Slutligen hoppas jag att jag tänkt rätt om de här bolagen och inte missat något stort. Återstår att se.

      Radera
  5. Varför denna fäbless för bolag i fjärran länder? Men du kanske behärskar alla olika redovisningsstandards i fjärran länder, eller anser att du kan bolagen lika bra som locals...? Circle of competence?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att det går att hitta bolag med starka konkurrensfördelar och hög tillväxt som inte är lika "upptäckta".

      Jag försöker bygga upp en "circle of competence" när det gäller konkurrensfördelar, dvs att hitta unika eller ovanligt starka affärsmodeller. Tror inte alla locals har det perspektivet när de investerar. Fördjupar mig inte i redovisningsstandarder men tittar vilka andra som står som ägare.

      Tanken är att hitta starka bolag där lika många andra inte orkar leta. Men jag är medveten att det gränsar till övermod. Har ett inlägg på gång om det.

      Radera
  6. Hej!

    Kul att du skriver om lite nya bolag!

    8990 Housing, jag känner rent spontant att det kan vara lite riskabelt. Vad händer om det dyker upp något stort problem bland de hus som byggts och sålts, vad gäller juridiskt då, vilket ansvar har bolaget? Om något farligt, giftigt, felaktigt, allergiframkallande, etc byggmaterial har använts i ett stort antal hus, vad gäller då? Hur drabbas aktieägarna? Byggfusk eller något som motsvarar de felaktigt byggda enstegstätade husen i Sverige, hur drabbar det dig som aktieägare?

    Är det inte enklare att bara köpa Skanska eller något annat i Sverige?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack och bra frågor :-)

      Det är enklare att köpa Skanska, visst är det så. Men titta t.ex. på vinstmarginalen. Skanska har 2-3 procent och 8990 har dryga 40. Det som lockar är framförallt högre tillväxt i vinst och utdelning och en riktigt stark marknadsposition. De har 25 % av sin marknad medan Skanska har 5 % (i Sverige).

      Med det sagt. Finns det risker, ja? Känner jag till dem alla, nej? Men det är man inte heller helt skyddad från i Skanska som ju t.ex. gick ur Latinamerika. Skanska är dock väsentligt mer diversifierade och ett äldre företag så totalt sätt är risken nog lägre (särskilt valutarisken).

      Husen verkar förövrigt enkla men rätt fina. I den här korta videon kan man se hur de bygger ett från början till slut på 8 dagar: https://www.youtube.com/watch?v=k8IEVVPi1JU

      Radera
  7. Ser ut som lysande bolag båda två och kul att du börjar få till en Asienportfölj vid sidan av din redan stora Afrikadel! Tror också att Filippinerna, Indonesien och Thailand är rätt länder att fokusera på i Asien (av politiska- och makroskäl ev med tillägg av bolag i Indien men inte i Kina).
    Själv avvaktar jag dock med motsvarande Asieninvesteringar lite till, det är det här med bevakning, makro, valutarisker osv som redan nämnts ovan, som känns mer osäkert än att t.ex. köpa ett lågavkastande Skanska. Man ska ju dock inte bara gå på känslor - man är ju knappast särskilt "nära" Skanska heller i praktiken, eller hur?...Snarare handlar det om att hela min portfölj ännu så länge känns för liten för att jag ska "våga riskera" en del i Asien.
    Håller just nu på med att hitta rätt tillfälle att gå in i Discovery, vilket skulle innebära att min Afrika-portfölj blir en duktig efterapning av din:-)
    Riktigt kul att läsa i alla fall - och lycka till med inbrytningen i Asien så länge!

    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte ganska enkelt: Vill du ha låg eller hög avkastning :-) Nej, skämt å sido så kommer det här med risker som ovan nämnt. Men köper man tre Asien-bolag så uppstår viss diversifiering i alla fall.

      Discovery är verksamma i många länder och diversifierat på så sätt. De är mitt största innehav och ett bolag jag tror väldigt mycket på, du får många "mega-trender" i ett och samma bolag.

      Radera
  8. Spännande case, hur ser inflationen ut i dessa länder? Tillväxtmarknader brukar ha högre inflation än väst och motiverat PE blir därmed lägre (allt annat lika).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Filippinerna har 0,5 procent nu och har haft mellan 0,5 till 5 procent senaste 5 åren. Indonesien ligger högre. Cirka 6 procent nu och mellan 4 till 8 procent de senaste 5 åren.

      Se länkarna:
      http://www.tradingeconomics.com/philippines/inflation-cpi http://www.tradingeconomics.com/indonesia/inflation-cpi

      Radera
  9. Hej Gustav, Intressant artikel som vanligt. Jag tycker Matahari liknar en intressant investering med en marknadsledande position i ett land med stor befolkning och exponering mot växande medelklass. Vet du om Matahari är en ren detaljhandels-kedja eller om de har egen design av kläder på samma sätt som H&M? Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-)

      De köper både in kläder själv (direct purchase) och säljer åt andra (consigment). Fördelningen är ungefär 35/65 och de egna varumärkena finns bland de 35 procenten. På sikt antar jag att de skulle kunna öka andelen egna varumärken. Se presentationen sid 7:
      http://media.corporate-ir.net/media_files/IROL/17/171562/Earnings_Slide_Q3_2015.pdf

      Så här står det i årsredovisningen: "Its presence of more than 56 years in the retail market has enabled Matahari to establish close, long-term relationships with both consignment vendors and direct purchase suppliers, which gives the Company a significant advantage with regard to favourable pricing terms and priority in terms of timing and volume of merchandise supplied."

      Och se även denna analys av bolaget särskilt sid 11 och 12:
      http://www.trimegah.com/data/files/trim_cf_20150114_lppf_5_reasons_it_is_a_buy_2.pdf

      Radera
  10. Intressant inlägg och bra svar till kommentarerna!

    SvaraRadera
  11. Hej Gustav, jag undrar ungefär hur stora poster du köper utländska värdepapper för? Med ett minimi courtage på 750 SEK krävs att man handlar för lite större belopp per order, men samtidigt vill man ju gärna sprida ut köpen lite om man har ett kontinuerligt sparande. Det blir en övervägning av vad som är rimligt. Köper man tex en post för 40000 kr blir courtaget ca 1,9%. Mvh Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, man måste upp något i orderstorlek för få till ett rimligt procentuellt courtage. Är dock inte riktigt bekväm med att prata summor (så jag avstår).

      Men man kan säga att smärtgränsen för vad man tycker är rimligt i procent är upp till var och en att bedöma. Det är också intressant att snegla på vad riktigt exotiska fonder som Tundra kostar. De har en förvaltningsavgift på 2,5 procent per år, och köper man en exotisk aktie själv handlar det istället om en engångskostnad.

      Radera
    2. Det här med höga courtage är en bias som jag fascineras över. Det spelar ju ingen som helst roll om man betalar 0 % courtage till nuvarande kurs eller 10 % courtage till en 10 % lägre kurs. Slutresultatet blir samma. Så kan man fiska 2,5 % lägre än dagskurs kan man betala 2,5 % courtage utan att behöva hänga läpp för det. Om man är långsiktig i aktien, dvs. Om man ska trejda är det förstås uteslutet eftersom det dödar avkastningen.

      Radera
    3. Totalavkastningen räknas, det stämmer :-)

      Tycker det är svårt att pricka låga kurser generellt sätt. Menar du att man ska sätta lägre kurs och se om ordern går igenom istället för att bara köpa rakt av?

      Ett problem i sammanhanget är att du inte vill åka på delavslut när du handlar till maxcourtage. Å andra sidan är öppettiderna i Indonesien bättre än i Australien t.ex. och du kan handla mer eller mindre i realtid, och justera en lagd telefonorder.

      Radera
    4. Själv håller jag mig i princip bara inom Norden så jag duckar problemet, men istället för att lägga sig och fiska kan man ju säga till sig själv att "nu vill jag köpa" och sedan ringer man in när säljsidan har sjunkit så att man får täckning för sitt courtage. Eller så betalar man 1-2 % extra, det spelar inte så stor roll om man behåller aktien i många år :-)

      Radera
    5. Tack för svaret. Ja det är nog lätt att man fokuserar på engångskostnaden första året, men sett över 10 år blir som exempel 2,5% endast 0,25% årlig kostnad och jämfört med en dyr Asienfond är det ändå viss skillnad i avgift.

      Radera
  12. Hej, din e-mailadress verkar inte funka! Skicka gärna över aktuell dito till info@jonell.se om det inte möter något hinder.

    Hls/A

    SvaraRadera
    Svar
    1. Konstigt, ska kolla upp saken. Om andra stöter på samma problem - säg till.

      Du har hursomhelst fått ett mejl (om tekniken nu är på min sida).

      Radera
  13. Att justera sin order bygger på realtidskurser - något som väl knappast ens mäklaren har? (750kr - sedan 750kr ut igen f.ö.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det jag menar är att risken för delavslut minskar eftersom du ändå kan justera ordern under handelsdagen. Säg t.ex. att du bara fick hälften köpta, ja då kan du gå upp i kurs och få resterande del köpta. Som jag tolkat det går det då på samma order (750 kr). Den möjligheten finns t.ex. inte för Australien pga tidsskillnaden.

      Sen är det kanske inte realtid alla gånger, brukar själv ringa tillbaka efter någon halvtimme, timme eller så för att kolla (ifall ordern inte hinner avslutas under samtalet).

      Radera