torsdag 13 augusti 2015

Ekonomiprat, fisksnacks och Northwest


Tillbaka efter semestern nu och bjuder direkt in till nästa ekonomiprat onsdag 2 september kl 18.

Platsen blir Sue Ellen, Tulegatan 17 kl 18. Upp till 30 platser har vi i baren, det ska också finnas bord så att det går att äta i baren. Testar alltså ett nytt ställe och hoppas att det blir bra. Fick ett gott intryck av dem per telefon och stället har varit uppe som alternativ förut. Anmäl dig enklast här i kommentarerna. Gissar att det finns en hel del att prata om den här gången (också!).

Pitchers fungerar tyvärr inte längre då de numera vill ha förbeställning av all mat vilket blir bökigt att hålla ihop. Belgobaren är också ett alternativ men det kan ju vara kul att testa något nytt.

Sommaren har annars varit ganska ganska lugn på ekonomifronten. Men ett Thailändskt inköp har det blivit. För att få loss pengar minskade jag lite i Clarksons (kursrusning), H&M (halvhög värdering) och eWork (hög andel).  Nu lite kort om det nya bolaget samt om Northwest.

Thailändska fisksnacks till portföljen
Jag har inte blivit galet exotisk för sakens skull utan det handlar om ett marknadsledande småbolag med hyfsat låg värdering vid namn Premier Marketing PCL (ticker PM). Deras paradnummer är det i Thailand välkända Taro snacks.

Det som lockar mig är att deras drygt 70-procentiga marknadsandel inom fisk-snacks nischen. Produkten är nyttig vilket gör att dem smått unika bland världens snacksbolag. Nyttighetstrenden gör att de bör kunna ta, eller i varje fall inte tappa marknadsandelar på en marknad som växer. Bolaget är en högutdelare med dryga 6 % yield och utdelningsstabilitet, har hög ROE en nettokassa och handlas till P/E 14.

Jämför man med bolag som Cloetta och Mondelez så är prissättningen i mitt tycke låg. Snacksbolag är härligt ocykliska och bör "tugga på" oavsett vad som händer i omvärlden.

Bolaget kommer snart få ett eget inlägg men det här var korta fakta att knapra på tillsvidare. Överhuvudtaget ska jag gå igenom ett flertal spännande asiatiska bolag. När Afrikaspåret tillfälligt kallnat med tre långsiktiga innehav (Famous Brands, Discovery och MTN Group) så har jag vänt blicken lite mot öst. Mer om det framöver!

Rapport från Northwest 
Den som följt bloggen vet att det Kanadensiska Northwest Healthcare REIT ligger varmt om hjärtat och portföljen. Tyvärr är knappast kärleken besvarad sett till kursutvecklingen. Kursen ligger i alla fall nu kring 7.80 CAD och är svagt upp på dagens rapport.

Northwest Q2 rapport är den första rapporten för den sammanslagna enheten. Här är presentationen, rapportentelefonkonferensen samt ett debattforum om aktien.

Några axplock från presentationen
Av presentationen kan man säga följande:
 • Utdelningsandelen 95 %, AFFO (typ vinst) ligger på 0,21 per enhet
 • Utdelningspolicyn består och fortsatt dryga 10% direktavkastning. (sid 3)
 • Skuldsättningen minskar från 60 till 56 procent (LTV).
 • Undervärderat mot bokfört värd (NAV) som är 9,64 CAD.
Går man 12-18 månader framåt har ledningen en plan. De siktar på att genom omförhandling av lån, färdigställande av expansioner, samt eventuella förvärv, kunna komma fram till följande (sid 21):
 • AFFO på 0,90 - 0.95 per enhet mot dagens 0.85
 • Skuldsättning på 50 procent mot dagens 56
 • NAV på 10 mot dagens 9.64 CAD.
Jag gillar att utdelningsandelen förväntas krypa nedåt. Då finns mer pengar över för fler förvärv, utbyggnader och räntekänsligheten kan på sikt bli lägre. Rätt fokus är också att AFFO ska börja växa. Och på sikt vill de ha en 50/50 fördelning mellan Kanada och utlandet (sid 15). 17 byggnader i Kanada ska säljas och de lär gissningsvis gå till nya köp i Tyskland (se nedan).

Telefonkonferensen
I telefonkonferensen framkom bland annat att byggnaderna i Kanada (sid 15) säljs pga sämre uthyrningsgrad och högre capex. Den marknad som verkade hetast för förvärv var Tyskland. Brasilien lät inte aktuellt. Det nämndes också att de befann sig enligt plan, eller något över, jämfört med det som sades innan vid sammangåendet. En del frågor handlade om inflationssäkringarna.

Paul sa uttryckligen att de var "focused on maintaining distribution" så någon sänkning av utdelningen låter inte trolig. Positivt.

Vad tror du om Northwest?

50 kommentarer:

 1. Svar
  1. Kul, välkommen! Jag ska försöka övertala dig att sälja Apple och köpa fisksnacksbolaget. Eller kanske inte :-)

   Radera
 2. Jag kommer om allt går som de ska i Kapstaden.är intresserad av både äpple och fiskaktier så länge jag slipper produkterna :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, välkommen!

   Angående Kapstaden vore det väldigt kul med rapport från Famous Brands-restauranger. Och en intressant Äpple-aktie (förutom Apple) är Scales Corp i Nya Zeeland. Fin högutdelare.

   Radera
  2. Jag har två halvdagar att slå ihjäl så jag ska göra ett försök.

   Radera
 3. Tack för dina kommentarer.
  Fann du inga negativa saker i rapporten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle väl vara att de ändå sitter på en del skulder, som dock är på väg nedåt. Samt att de blir lite svagare i Kanada om de säljer av där (även om byggnaderna är av lite sämre sorten). Skulle de inte hitta nya objekt i t.ex. Tyskland så krymper de.

   Men allt sammantaget så tycks det inte vara något "konstigt" i alla fall. Tycker den är köpvärd eftersom den handlas till över 10% direktavkastning och långt under NAV. Nu vill det bara till att de kan uppnå de nya målen de satt upp. Hittills verkar det som att han levererat. Jag får känslan av att PDL (Paul Dalla Lana) ändå vet vad han gör. Han köpte t.ex. stort kring 7.60 CAD.

   Radera
 4. Var snäll och håll en plats till mig Gustav!

  SvaraRadera
 5. Det går inte att ha ekonomiprat på typ en söndag? :P Bor man inte i stockholm är det halvsvårt med en vardag :/

  Jag har tyvärr inte hunnit kolla på NWH's Q2 och har avaktat med att köpa fler aktier tills Q2 eftersom kursen tagit så mycket stryck, man blir ju lite fundersam om man missat något. Som vanligt tycker jag många överdriver med REITS då som de säger att de bytt ut många lån där de sänkt kostnaderna rejällt genom minskad ränta. Även om räntan går upp så är det många år innan det potentiellt påverkar väldigt negativt. Likaså är det väl inte så mycket räntehöjningar i Canada/Tyskland/Australien?

  Något jag var intresserad av var ifall de fortfarande har ATM programet aktivt då det skulle innebära en utspäddning på NAV, likaså var det väl som jag läste på något forum som var kritisk till kassaflödet, tjänar de så mcket som de säger? Det ser ju lite ut som de försöker få det att se bra ut när de t.ex. har normalized bredvid actual på presentationen. Annars är det ju roligt om de lyckas infria sina mål. Vad tror du som läst lite mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé med söndags-ekonomiprat. Tyvärr är det svårare att boka ställen och det krävs i princip förbeställning av mat. Men nya stället Sue Ellen verkar rätt smidiga att ha att göra med. Ska fundera på saken och höra efter!

   Om du menar återköpsprogrammet (ATM?) så ser det ut som att de börjat köpa 16 juli, att det är aktivt, och kan hålla på i ett år. Se sid 17-18 i länk nedan.

   Kassaflödet har jag inte sett något konstigt med, men har inte kikat i detalj.

   Det jag läst hittills så har PDL (Paul Dalla Lana) levererat det han sagt. Visst, att ha "normalized" bredvid kan väl se säljande ut men samtidigt är det något att äta upp om de missar. Nu med PDL bakom ratten så kan man hoppas på värdeskapande aktiviteter, och den internationella delen (där han var) presterade bättre än den Kanadensiska även om risken var större.

   Länk:
   http://phx.corporate-ir.net/External.File?item=UGFyZW50SUQ9MzAwODQ5fENoaWxkSUQ9LTF8VHlwZT0z&t=1&cb=635750311774773658

   Radera
  2. Tack för länken, återköpsprogrammet är förstås bra när de då en investering i de egna aktierna ger en avkastning och minskar kostnader med 10%. Så det låter som bolaget rör sig i rätt riktning.

   ATM (At The Market Offering) är ett annat ord för kostnaderna och utspädningen tar från investerare som använder sig av DRIP. Dilemmat är att antalet aktier ökar och pengarna som NWH får in är mindre än bokvärdet vilket gör att över tid kommer bokvärdet minska om man fortsätter att erbjuda DRIP på dessa nivåer.

   Radera
  3. Ah, nu är jag med, sorry! Tror att det vara uppe bland frågorna på telefonkonferensen och att det var något som de skulle ha "under consideration" att "suspenda", för att uttrycka sig helsvengelskt.

   Radera
 6. Jag kommer gärna om det fortfarande finns plats!

  SvaraRadera
 7. 10 anmälda hittills totalt. 20 platser att fylla alltså, så det är bara att anmäla på...!

  SvaraRadera
 8. Tjena Gustav! Jag kommer!
  /Karl

  SvaraRadera
 9. Hej Gustav!
  Jag kommer gärna också.
  /Patrik

  SvaraRadera
 10. Hej Gustav!

  Jag kommer också gärna.

  Allt gott!

  /Miguel

  SvaraRadera
 11. Välkommen tillbaka efter sommaruppehållet. Kul med det thailändska snacksbolaget. :-) Det har jag totalt missat även om jag självklart har sett och smakat på Taros fiskchips. Ska nog göra min egen analys på det.
  för övrigt anmäler jag mig och en assistent oss till ekonomiprat. Dock skulle det vara förmånligt om jag och min ass fick sitta vid ett bord.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-) Vi får snacka om dina erfarenheter av snacksen, och vore kul om du tittade på dem.

   Kul att du kommer! Tolkade det som att det ska finnas (sitt)bord och stolar vid baren. De på Sue Ellen verkade ganska smidiga som om inte annat borde det gå att fixa på plats.

   Radera
 12. Femte gången gillt. Jag ska försöka att släpa mig denna gång. Det finns säkert en del spännande att prata om ;-)

  /Kenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul, välkommen! Håller tummarna för att det funkar :-)

   Stället ligger lite mindre centralt men hoppas det inte är någon fara.

   Radera
  2. Det får bli sjätte gången gillt. Den här gången är det.....

   Nej, jag skojade. Allt ser grönt ut kvällen innan vilket är lovande. Jag ska nog hitta dit även om jag får knalla en bit från centralen =)

   Radera
 13. PM låter lockande mumsigt :-) Är dock lite orolig för det halvdiktatoriska politiska klimatet i landet, vad tror du om det?
  Man borde väl kunna anta att kursen äntligen bottnat i NW efter den hyffsade Q2 rapporten, eller hur?
  Kan tyvärr inte komma 2/9 pga föräldramöte på kvällen. Synd, får se fram emot att träffa den sköna blandningen av utdelningsknarkare, snåljåpar och WallStreet-wanabees nästa gång istället ;-))

  Seg Gasell

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det här är ett bolag som tuggar på oavsett politiskt klimat.

   Northwest har kanske inte bottnat ännu (vem vet) men nu är det väl mest den allmänna börsnedgången som det handlar om.

   Synd att du inte kan!

   Radera
 14. 18 anmälda och 12 platser kvar. Kanske har börsnedgången avskräckt? Men det finns ju ännu mer att prata om.

  SvaraRadera
 15. Hej jag kommer gärna till sue elle på onsdag

  //Jonas

  SvaraRadera
 16. Hej Gustav!
  Jag kommer gärna till ekonomiprat på onsdag.
  Med vänlig hälsning,
  Kalle

  SvaraRadera
 17. Jag kommer, har uteblivit några gånger men kommer imorgon
  //Addi

  SvaraRadera
 18. Kan tyvärr inte komma imorgon. Ska sälja bilen!

  SvaraRadera
 19. Hej,
  Jag kommer gärna om det finns plats kvar.
  Mvh
  Fredrik

  SvaraRadera
 20. Hej Gustav,
  Jag måste tyvärr avboka pga jobb. Ursäkta sent besked.
  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sånt som händer, välkommen nästa gång!

   Radera
 21. Något nytt om nwh som dykt upp på din radar? Verkar ju iaf som vi börjat röra oss norrut...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi rör oss norrut...kanske lite västerut också :-)

   Några få nyheter finns. Via Twitter (Stefan Thelenius) fick jag nyligen tips om att VD köpt lite mer aktier, konstigt nog inget uppgift på hemsidan (ännu): http://www.dakotafinancialnews.com/northwest-health-prop-real-est-inv-trust-director-lana-paul-dalla-purchases-32761-shares-nwh-un/475371/

   De har tidigare tagit in 50 miljoner CAD: http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=235532&p=irol-newsArticle&ID=2089207

   Gissningsvis kanske de löser lån i Brasilien eller köper nya fastigheter i Tyskland för pengarna. Tyskland nämndes i presskonferensen senast som det land som verkade mest aktuellt för förvärv.

   REITs och räntehöjningar är också ett aktuellt ämne.

   Radera
 22. Dina tankar om Nwh efter rapporten igår? Affo verkar ju inte öka ännu, men om jag förstod det hela rätt så sjönk belåningen iaf?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ok skulle jag säga. Hög AFFO nu men de har en plan att på 12-18 månader få ner både belåning och utdelningsandel. Se sid 4 och framåt: http://www.nwvp.com/nwhreit/Q3-15/NWH_REIT_Q3_15_Investor_Update.pdf

   En viktig sak är om de lyckas med det här, och kursen också hänger med, så bör de ha större möjligheter att växa genom att ge ut nya andelar. Kan vara så (bara en ren gissning) att de ska "effektivisera" i 12-18 månader för att sedan kunna satsa mer på tillväxt.

   Och lite diskussion här:
   http://www.stockhouse.com/companies/bullboard/t.nwh.un/northwest-healthcare-properties-real-estate-inves

   Radera
 23. Tack Gustav.
  Det är ett vanligt fenomen att finansiera nya köp med nya andelar i reits va?

  SvaraRadera