söndag 17 maj 2015

Fem aktier jag fingrar på


Tänkte gå igenom de fem bolag som är närmast att ta klivet in i portföljen. Var och en förtjänar en närmare analys innan köp men vi börjar med en snabbtitt. Och för att det ska bli något större köp måste något annat bolag bort och där är jag inte ännu. Men man kan ju börja bygga en position, i alla fall för de bolag som inte har maxcourtage.

Tar gärna emot kommentarer och synpunkter på dessa, all input är välkommen!

ABB
Ett spel på transformatorer och robotar! I sig är bolaget inte jättespännande men jag lockas av att de är ett av två bolag i Sverige (Schweiz) som har "Wide moat" enligt Morningstar. Det här borde vara ett klockrent sätt att investera i ny energi som vindkraft men till en lägre risk än hos enskilda aktörer. Jfr med att sälja spadar till guldletarna. ABB är också stora inom automation vilket är industrins framtida melodi.

När jag läste på om Saltängen så såg jag att ABB-robotar hade installerats i lokalen. En aktie som gynnas av ett ökat behov av energi och automatisering borde långsiktigt inte vara fel.

Nyckeltal: Kurs 183 kr, 3,5 procents yield och P/E 20 (prognoser för 2015)

Plus och minus
+ wide moat
+lättköpt, billigt courtage
- inte direkt låg värdering

Edenred (Frankrike)
Ett spel på uteätande! Verkligen en "first-mover" när det gäller lunchkuponger och andra bonussystem. Lär ha en av de starkaste nätverkseffekterna globalt, och är ett fint alternativ till de mer namnkunniga Visa och Mastercard. Som anställd kan du inte välja på något annat än rikskortet. Och restaurangerna måste väl i praktiken ansluta sig för att få rikligt med lunchgäster.

Själv försökte jag komma i kontakt med detta företag när Rikskortet strulade. Talsvaret hade bara öppet vissa tider (!), men sånt kommer de undan med. Borde vara ett riktigt lågcapex-bolag, och vem orkar klaga på dålig service när det är en förmån från arbetsgivaren?

Nyckeltal: Kurs 23,5 Eur, 4 procents yield och P/E 24 (prognoser för 2015)

Plus och minus 
+ wide moat
- skuldsättningen
- regleringsrisk, koppling till skattesubventioner 

HCP (USA)
Ett spel på USA:s nutida och framtida pensionärer. Är lite som en äldrefond med tanke på deras fem olika ben: Senior Housing, Post-Acute skilled nursing, Life Science, medical office och hospital. Har drabbats av problem i form av att en av deras största hyresgäster i sin tur har fått problem. Genom det finns en risk för åtminstone sämre utdelningstillväxt, se diskussion på Seeking Alpha.

Nyckeltal: Kurs 40 USD, 5,7 procents yield, P/E ej aktuellt (prognoser för 2015)

Plus och minus 
+ största innehav i Skagen fastighetsfond
+ utdelningsaristokrat
+ lättköpt
- viss överlappning mot Northwest

PKP Cargo (Polen)
Ett spel på järnväg i Europa! Järnvägsbolag brukar värderas helt uppåt skyarna, men här har vi en aktör som är rimligt värderad i mitt tycke. PKP Cargo är Europas andra största järnvägstransportör och en avknoppning från "Polska SJ". Stabilt, småtråkigt, och utility-känsla. Men järnväg är här för att stanna och Polen är ett naturligt transit-land.

Jag tror inte att de äger järnvägen (Polens SJ, gör nog det) men däremot en mängd dyra lok och vagnar. De sköter också terminaler och har avtal med andra bolag för att transportera till hamnar utanför Polen. Starka inträdesbarriärer lär finnas och marknadsandelen i Polen är 57 procent, tvåan har 9 procent. Det här bolaget gick hem hos 4-årige sonen där hemma :-)

Nycketal: Kurs 87 Zloty, 4 procents yield, P/E 11 (prognoser för 2015)

Plus och minus 
+ En affärside som en 4-åring förstår :-)
+ Grymt okänd investering trots ett grannland
- maxcourtage och telefonorder
- valutarisk, hur går Zlotyn?
- tillväxten ett frågetecken

Silverlake Axis (Singapore)
Inte råvaror eller kameraövervakning utan ett spel på asiatiska banker. Här är ett asiatiskt Vitec/Avanza i form av att de levererar kritiska affärssystem för de största asiatiska bankerna. Med tanke på befolkningstillväxt och medelklasstillväxt borde banksektorn växa fint. Och alla banker behöver något affärssystem, vilket man inte byter så lätt, och här är Axis ledande.

Nyckeltal: 1,33 SGD, 3,3 procents yield, P/E 28 (prognoser för 2015)

Plus och minus
+ saknar bolag i Asien
- maxcourtage
- har Singapore valutarisker, även valutan varit stark över tid?
- inte jättebilligt, högt P/E

Övriga bolag och synpunkter
Är det någon av dessa som är extra intressant och bör få en närmare analys? Förutom nämnda bolag är TAV Havalimanlari även ett alternativ, men då måste man noga överväga att investera i Turkiet, har ett inlägg på gång om det. Även Cloetta är något jag överväger, men då jag fundera kring etiken och hälsorisker. jfr med att jag tidigare sålde Coca-Cola.

I portföljen är annars eWork, Woolworths, Northwest och möjligen H&M köpkandidater. Ökade en sväng i Northwest senast.

Se något av bolagen spännande ut? Vilket skulle du helst investera i, eller snarare analysera djupare? Och ska något bolag bort?

29 kommentarer:

 1. Hej, jag skulle gärna vilja se en djupare analys av ABB. Tycker att det är ett spännande bolag som har två trender som borde vara gynnsamma för bolaget. Det är den ökade graden av automatisering och elektrifiering. Med elektrifiering tänker jag bland annat på vindkraft som du säger men även solceller, smarta hem, laddstolpar men även utbyggnad av järvägen t.ex.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ABB är mycket intressant. Verkligen något som borde vara bra att äga på sikt och ha långa gynnsamma trender i deras favör. Sen lockar växande marknader till sig konkurrens, men där kommer vallgraven in i bilden.

   Med tanke på att den rena industriandelen i min portfölj är låg är den troligen ett bra tillskott och komplement. Men först ska analysen göras!

   Radera
  2. Gillar inte ABB är så konsekventa med att ge ledningen abnorma ersättningar.

   Vad gäller robotar: kolla in japanska Fanuc. Mycket konservativ balansräkning.
   /H

   Radera
  3. Hmm... Ja, man kan ju nästan misstänka att det sitter "robotar" i styrelsen också som bara säger ja. Bra påpekande, ledningen måste kikas närmare på.

   Falun kollades in, lite ojämn i utdelningen (oklart varför) men jöttekassa och stabilt samt vassa på automation. Synd att de i allafall vid en snabbtitt inte framstod som pålitliga utdelningshöjare.

   Radera
  4. De är lite extrema. Delar alltid exakt 25% av vinsten - som ju är en smula konjunkturberoende.
   /H

   Radera
  5. Aha, då förstår jag att de har en så stor kassa! I och för sig både extremt och konsekvent på en och samma gång. Något robotlikt över det hela :-)

   Radera
  6. ...råkade se att jag skrev Falun istället för Fanuc...inte många rätt där, antingen så var rättstavningsprogrammet framme eller så gick tankarna till Falu-gong. Sorry hursomhelst :-)

   Radera
 2. Jag gillar ABB men har svårt att se riktigt bra potential vid dagens pris. Jag tror att de kan ha en bra framtid och det skulle kunna vara en "byrålåda"-investering, men det känns som den värderas till "fair value" idag. Jag sitter och hoppas på en kris/händelse eller något som gör att kursen faller innan jag slår till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre stjärnor enligt Morningstar talar för en rimlig värdering i dagsläget:
   http://tools.morningstar.co.uk/uk/stockreport/default.aspx?SecurityToken=0P0000A5G8]3]0]E0WWE$$ALL

   Sen ska jag försöka göra en egen bedömning men vid en snabb titt verkar de ganska fullvärderade. Med tanke på wide-moat så kan de möjligen vara värda att äga ändå (få sådana bolag i Sverige) men visst hade lägre värdering gjort saken ännu intressantare.

   Radera
 3. Jag har nyligen köpt aktier i eWork så det tycker jag låter bra.

  Annars tycker jag att det polska järnvägsföretaget lät bäst. Polen blir bara mer och mer välskött där den inhemska marknaden ökar så jag ser det som en bra satsning även om courtaget och låg tillväxt avskräcker mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Polen är spännande. Där är det courtaget, valutan och tillväxten som avskräcker något. Men järnvägsbolag med den värderingen på en bra marknad är svåra att hitta.

   Radera
  2. Eworks omsättning växer något fantastiskt men vinstmarginalen är ju nästan obefintlig. Å andra sidan så kanske uppvärderingen blir kraftig om de lyckas bli mer lönsamma och höja VPA kraftigt.

   Radera
  3. eWork vidarefakturerar för konsulterna så majoriteten av intäkterna går direkt vidare till konsulterna och bör i jämförelser inte räknas med om man jämför med konventionella bolag.

   Radera
  4. Men kan de skruva upp marginalen bara litegrann så blir det fint. Spännande att se hur Polen-satsningen faller ut. Och frågan är hur mycket kostnader som tas från början i stora outsourcing-uppdrag.

   De kan kanske även i stil med Vitec & Mekonomen bredda sig och gå över till fler konsultområden i framtiden (men då är de svaga från början).

   Radera
 4. Hur nosar du upp dom här okända aktierna? Med någon screener?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Edenred var genom att kika på baksidan av Rikskortet :-) PKP Cargo via 4-traders screener och en Twitterdialog om Polska bolag. Silverlake via en mycket intressant investeringsfilosifi som Pat Dorsey står bakom. Kommer separat inlägg om den!

   Annars är Financial Times screener och 4-traders screener utmärkta verktyg för att hitta nya bolag. Via 4-traders kan man t.ex. hitta något kul bolag och sedan övriga bolag av samma typ över hela världen (under fliken company, till höger).

   Radera
 5. Jag ska i alla fall ta en titt på det polska järnvägsbolaget. Vet du något om utdelningsfrekvens och utdelningstidpunkter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En gång per år och det är vanligtvis i juni:
   http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Summary?s=PKP:WSE

   Radera
 6. Skulle vara kul om du fick tid titta på magasineringsbolag t ex PSA och EXR i usa, läste en artikel där EXR favoriserades och motivationen var i stil med fler "butiker" än McDonalds :) Dessutom påstod författaren att bolaget inte tappade försäljning/vinst när ekonomin kriser snarare tvärt om. Kan inte bedöma om aktien är dyr eller billig men key figures hos morningstar ser skapliga ut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul bransch. Läser lite om PSA och ser att de har ett samarbete med Shurgard så ja, ganska enkel och basal verksamhet. PSA ser finare ut pga mkt lägre skuldsättning än EXR. Däremot högt P/E, över 30 ändra fram till 2017 (!): http://www.4-traders.com/EXTRA-SPACE-STORAGE-INC-12540/financials/

   Något man skulle kunna jämföra med är National Storage REIT i Australien, lägre P/E och högre kommande Yield, men tyvärr högre skuldsättning: http://www.4-traders.com/NATIONAL-STORAGE-REIT-15295303/financials/

   Ska se om jag kan få till någon titt på dessa bolag. Fin spaning!

   Radera
 7. När det gäller PKP undrar jag vilka siffror du har för jag får en direktavkastning på 2.8 procent och en P/E TTM på skyhöga 66. För övrigt vill jag tacka dig för ditt oförtröttliga arbete att hitta bra investeringsfall att titta på och jag uppskattar det väldigt mycket. Ibland kanske jag låter som en grinig gammal gubbe men det är inte illa ment. Du ska veta att på söndagarna går jag in flera gånger på din blogg för att se om du har lagt upp ditt veckovisa inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kollar på 4-traders prognos för 2015, vilket jag borde skrivit (uppdaterat nu). Då ser man att P/E är 11 och Yielden knappa 4. Men i det här fallet är utdelningen inte dragen, och då är 2014 års utdelning mer relevant. Så ja, det blir 2,8 procent: https://www.pkp-cargo.pl/en/news/pkp-cargo-will-pay-pln-246-of-dividend-per-share/

   Ska hålla bättre koll på siffrorna till de riktiga analyserna :-) Och kul att du gillar bloggen!

   Radera
 8. Intressanta bolag! Ett tillägg ang HCP. Detta är ju en REIT och normal värderingsmetod är alltid Price /Funds From Operations (FFO) eller AFFO. Kikar du på PE-talet så kan du nog aldrig köpa en REIT med ett s k "normalt" PE-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, bra påpekande, AFFO är ju det som gäller!

   Radera
 9. Hej Gustav, trevlig blogg!
  Hur ser du på Starbucks? Kan det var en tänkvärd kandidat till portföljen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart ett tänkbart bolag. Är på bevakningslistan men jag tycker priset är för högt. Har svårt att köpa bolag som på 2017 års vinst handlas över PE 20 och som då delar ut mindre än 2 procent för det året. Ok, prognoser men jag avstår.

   Behöver inte vara fel att köpa, morningstar säger 3 stjärnor, fundamentalanalysbloggen äger aktien och de har en bred vallgrav.

   Radera
 10. Grattis Gustav! Du är citerad i tidningen Aktiespararen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul!

   (så länge citatet inte är "ni kommer aldrig att ta mig levande! eller liknande).

   Radera
  2. Kul! Måste jaga rätt på tidningen. Blir nyfiken på vad det är för citat :-)

   Radera