söndag 8 februari 2015

Invocare - six feet under down under


Aktie: Invocare Limited (IVC)
Notering: Sydney enbart
Kurs: 12.86 AUD
Direktavkastning: ca 3 procent
Courtage hos Avanza: ca 59 AUD = 375 kr

Det här är en kandidat till världens mest defensiva aktie. Ett givet bolag att titta på om man gillar serien Six feet under och även kan tänka sig att investera "down under". Australiensiska Invocare sysslar nämligen med begravningar. Det jag gillar ur ett investeringsperspektiv är att verksamheten är väldigt ocyklisk, eller snudd på kontra-cyklisk. Till sin karaktär blir bolaget en slags obligation eller ett högräntekonto eftersom allt är så förutsägbart, för ingen annan bransch har väl en sådan predestinerad vinst?

Ska man investera i begravningsbyråer finns inget digert utbud, de största bolagen är:
 • Service Corporation International (USA)
 • Dignity (GB), 
 • Lung Yen (Thaiwan) 
 • Invocare (AU)
 • Fu Shou Yuan (Hong Kong)  
Därefter finns ett gäng japanska bolag samt amerikanska Stonemor, Matthews International och Carriage Services. Därför är en titt på Invocare motiverad.

Sen är det givetvis något osmakligt med att investera i ett sådant bolag (jfr Peter Lynch som just föredrog motbjudande bolag med tråkiga namn). Man vill ju inte profitera på andras död. Men så här ser jag det: Bolaget sysslar med service och tillför ett mervärde för de anhöriga. Och privata bolag ger ofta bättre service än om allt sköttes av staten eller kommunen. Och de är ju inte på något sätt skyldiga till att folk dör (jfr cigarettbolag, vapenbolag och tillverkare av osäkra bilar).


Checklistan

1. Funnits i 10 år och delat ut de senaste 2 åren
Ja, grundat så sent som 2001 och en pålitlig utdelare.

2. Utdelningsväxare eller högutdelare?
En mycket stabil utdelningsväxare som alltid har höjt utdelningen sedan starten 2004. Grafen blir lite missvisande pga en extrautdelning 2005. Direktavkastningen ligger på måttliga 2,9 procent.

3. Enkel verksamhet som man förstår sig på och gillar
Enkelt ja, men gillar vete tusan... Alltså, ja som investerare men jag skulle personligen inte gilla om de tog ut överpriser utan jobbade med låga priser och bra service. Så nja på den här punkten. Det blir lite märkligt när det t.ex. är en negativ nyhet att årets influensa var svagare än på många år.

4. Starka konkurrensfördelar, gärna en "vallgrav"
Ja, det finns. Narrow moat enligt morningstar beroende på en stark marknadsposition och bra rykte. Man kan också tänka sig att de som en stor spelare kan köpa upp mindre byråer billigt (jfr serien Six feet under) som sedan införlivas i dyra Invocare. Och skalfördelar finns väl bland annat i reklam och inköp. Som stor aktör med gott rykte kan de nog lättare höja priserna än andra.

ROE ligger på höga 27-28 procent men det beror delvis på skuldsättningen.

5. Måttlig skuldsättning
Nja, debt/equity på 1,4 vilket är högt. Den stabila verksamheten gör väl i och för sig att man kan skruva upp skuldsättningen, men detta är i högsta laget. Kan tänka mig att de är ganska räntekänsliga.

6. Pålitlig ledning med egna innehav
Absurt nog heter huvuddirektören Fisher (jfr Fisher & Sons i serien Six Feet Under) och ledningen har stora egna aktieinnehav. Se årsredovisningen sid. 30.

7. Tillväxtmöjligheter
Ja, inga problem där. De finns förutom Australien i Nya Zeeland och Singapore. Har alltså visat att de kan ta sig utanför Australien vilket är viktigt.

Värdering då?
P/E 29 på 2014 års vinst och en direktavkastning på 2,9 procent. Man får betala dyrt för stabiliteten.

Hade kursen varit säg 7-8 AUD vilket kanske är orealistiskt, så hade jag varit intresserad. Morningstar har en riktkurs på 10 AUD så nog förtjänar bolag en premiumvärdering. Men ändå, det här lockar inte.

Summering
Kvaliteten är okey, möjligen med undantag av skuldsättningen, men priset är för dyrt. Har velat kika närmare på bolaget länge men blir avskräckt när jag nu gör det. Det är väl naturligt att bli avskräckt av denna typ av bolag i och för sig :-)

Kanske har jag för höga förväntningar och ska istället se bolaget som en supertråkig räntefond och då är ju 3 procents ränta (direktavkastning) bra. Men Telia är ju dubbelt så bra med sina 6 procent, men till högre risk. Men ändå, nej jag köper inte Invocare.

Har inte gett upp branschen helt utan är lite sugen på att gräva lite djupare i Kinas största begravningsbyrå Fu Shou Yuan som nämndes i inledningen. En smått absurd investering i Kinas växande medelklass. Inget av de andra bolagen lockar vid en snabbtitt. Tyvärr är Kina inte bästa landet att investera i pga korruption etc, men bolaget kan vara värt en titt ändå.

Vad anser du om Invocare? Och om dödgrävarbranschen?

14 kommentarer:

 1. Intressant bransch där jag tror att många är villiga att betala för problemfri service. I Sverige verkar priset för en normalbegravning ligga på 25 000-40 000 kronor.

  Personligen är jag ganska ointresserad av pynt. Men om jag på rekommendation av bekanta vet att jag för 10 000 kr extra att få in en shysst sångerska och en problemfri bouppteckning så skulle jag nog utan större knussel betala för det.

  Så jag håller med om att det här är en bra bransch där förtroende skapar lönsamhet och utgör en bra vallgrav men att värderingarna är lite väl höga.

  Tror nog att det enda jag inte håller med om i inlägget är reservationer mot vapenbolag. Det är svårt att driva en Försvarsmakt utan kvalificerade vapensystem och utifrån det perspektivet är t.ex. Saab och Kongsberg etiska placeringar då de bidrar till att stödja västerländsk demokrati.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och där öppnade jag för en helt olämplig diskussion inser jag. Om någon vill diskutera vapenbolag och västerländsk demokrati är läsare varmt välkomna att kommentera här istället: http://aktieingenjoren.blogspot.se/2014/04/forsvarsportfoljen-en-hedge-mot-en.html

   Så håller vi kommentatorsfältet här fokuserat på rätt ämne.

   Radera
  2. Ingen fara. Det är kul att diskutera etiska placeringar och på något sätt är både Invocare, Saab och Kongsberg bra exempel där man tvingas ta ställning.

   Till mitt försvar (!) kan jag säga att jag håller med om vad du säger om vapenbolag i tanken, det är mer än känsla som gör att jag inte skulle vilja investera i vapen även om de är "goda". Om det tar lite stopp för begravningsbolag tar det helstopp för vapenbolag (även om jag rent argumentationsmässigt håller med dig om Saab och Konsberg).

   Men jag tror en djupare diskussion om vapen passar ännu bättre i det inlägg som du länkar om.

   Radera
  3. Kanske har en aktör möjlighet att konsolidera värdekedjan? =).

   Radera
  4. Vi får hoppas att så inte är fallet :-)

   Radera
 2. Mycket intressant fram till dess att du kom till P/e-talet, courtaget var dessutom otroligt högt!. En begravningsbyrå i sig har jag inget emot att investera i

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ocykliskt men nästan så att priset är ute och cyklar. Tyvärr.

   Radera
 3. Ja icke populära brancher är spännande
  Begravningsbranchen
  Tobak
  Svinuppfödning
  Tidningar
  etc.

  Ofta förbisett men relativt stabilt

  SvaraRadera
  Svar
  1. De mest ospännande branscherna kan vara riktigt spännande. Tänk Österrikiska posten.

   Om branschen betraktas som död (tänker då inte bara på begravningbyråer) så är konkurrensen knappast mördande. Och verksamheternas tråkighet skrämmer nog bort många investerare.

   Radera
  2. Jag har många gånger varit på vippen att köpa Hafslund. Men så tycker jag att verksamheten är så tråkig... Många tycker nog att Hafslund är osäker när man tittar på historiken. Men det var inte verksamheten i sig som gjorde att det blev en lång nedgång i flera år för aktien, utan istället dåliga investeringar dom gjorde (man måste nog tillägga mycket dåliga). Inte minst i REC. Så frågan är om en ledning kan bli mycket sämre? :)

   Radera
  3. Energibolag med dåliga ledningar är verkligen något att undvika :-)

   Nej, men Hafslund är stabil och supertråkig. Skulle bara vilja ha en högre yield när de är lite mer trögväxande. Det finns t.ex. hos Fortum. Men Fortums direktavkastning tycks minska, troligen pga dålig ledning som valde att gasa i Ryssland:
   http://www.4-traders.com/FORTUM-OYJ-1412461/financials/

   Radera
  4. Buffet sa att man ska investera i företag som även en idiot kan styra. En vacker dag kommer det finnas en idiot som styr i företaget. Säger jag också utan att peka ut någon :) Ja man kan väl säga att man lyckades styra Hafslund utan att driva det i konken. Svårt antagligen med ett sådant företag som Hafslund. Jag tycker det är svårt att välja mellan Hafslund och Fortum

   Radera
 4. Om du ska titta på den kinesiska begravningskedjan så bör du också läsa på om hur en sådan ceremoni går till i den kinesiska kulturen för den går alls icke till på det europeiska sättet. Samt hur detta i sin tur kan påverka betalningströmmar och vilka tjänster och produkter den här begravningsentreprenören kan erbjuda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset!

   Ska nog läsa på, och ja... det är sånt som gör att jag gillar aktier och bloggen. Inget jag fått för mig annars direkt.

   Enda jag kollat närmare är att "burial plots" står för 85 % av intäkterna och där man ju tala om höga byteskostnader. Att t.ex. byta bank må gå trögt men det är nog ändå inget mot att byta begravningsplats.

   Har tänkt lyssna på den här småtråkiga dokumentären (om jag orkar!) http://www.ur.se/Produkter/171034-Bildningsbyran-Kina-Pengar-i-graven

   Radera