fredag 2 januari 2015

Resultat och summering 2014


Eftersom USA, Kanada, Sydafrika och USA hade öppet 31:a december så kommer min summering först nu. I år, eller snarare under 2014, så gick portföljen upp 23,4 procent inklusive utdelningar. Jag är nöjd med det. Efter lite funderande så tycker jag det är rättvist att jämföra sig mot:
  • 50% SIX30 Return index som var upp 13,95 procent. Det indexet inkluderar utdelningar.
  • 50 % DJ World index, men justerat för utdelning. Det blir 2,67 procent plus säg 2,5 procent för utdelningar, totalt 5,2 procent.
Totalt blir då mitt jämförelseindex 9,6 procent. Det är ungefär så jag skulle investerat om jag kört indexfonder, typ Avanza Zero och en globalfond med 50 procent var. Nöjd är jag som sagt, men jag är inte nöjd med allt! Och sedan ska väl sägas att en hyfsat stor del av framgången beror på valutaförändringarna.

Höjdpunkter och bakslag
Höjdpunkterna är fler än bakslagen...
  • Sydafrikanska Famous Brands och Discovery har verkligen levererat. Snabbmat med kvalitet och innovativ försäkring tror jag mycket på i framtiden också. Famous Brands är en "first-mover" i Afrika och Discovery är en "disruptor" när det gäller försäkring. Båda har alltså något unikt som jag tror de kommer bygga vidare på och förstärka.
  • Elekta och Vitec har också gått väldigt bra.
  • Svenska kronan har tappat mot en del valutor och det har varit gynnsamt för mina utländska innehav (ca 60% av portföljen).
  • Österrikiska posten gör sitt jobb och står emot varje nedgång.

Några bakslag finns givetvis också...
  • Northwest Healthcare REIT och Woolworths är största besvikelserna. Om jag gjort min läxa rätt så har dock båda konkurrensfördelar, och i Woolworths fall är de bekräftade av Morningstar. Har ökat i båda under året och förväntar mig en bättre utveckling under 2015. Men i fallet Northwest vet man aldrig hur kursen rör sig, vilket stör mig då bolaget som sådant verkligen är defensivt, vilket borde leda till lägre kursrörelser än normalt.
  • Protectors höst har inte varit den bästa även om den hämtat sig. 

Förändringar under året och i framtiden?
Under året har jag sålt av en hel del bolag.  Antalet bolag har gått ner från 25 till i dagsläget 14. Vissa försäljningar är lyckade, t.ex. RSA och Exxon Mobil. Andra är väl inte lika lyckade som t.ex. Atrium Ljungberg där jag var för het på gröten. Här är försäljningarna:
  • Atrium Ljungberg 
  • Blackmores
  • RSA Insurance
  • Truworths. 
  • Essanelle. 
  • Skåne-möllan
  • Munich Re
  • Exxon Mobil
  • Beijer Alma
  • Skanska
  • Coca-Cola
  • Ridley
Nyinköpta bolag är Protector Forsikring och Northwest Healthcare REIT.

I framtiden kan det stuvas om men kanske inte så våldsamt: Clarksons och Österrikiska posten har jag för lite i, vill ha minst 5 % för att ha en meningsfull andel av portföljen. Så antingen fyller jag på i båda - men det tar ett tag - eller säljer ena. Vi får se :-) Sen har jag en mängd intressanta aktier på bevakningslistan också. Får bli ett eget inlägg om bevakningslistan vad det lider.

Ekonomiprat 13 januari...
En god start på det nya ekonomiåret kan vara att anmäla sig till ekonomiprat på Belgobaren 13 januari. Länk till anmälan hittar du här.

...och ett stort tack!
Tack för alla kommentarer och det stora engagemanget! Hoppas vi tillsammans ska kunna komma med ännu mer inlägg, debatter och inspiration under 2015. Alla kommentarer gör åtminstone mig till en bättre sparare :-)

Vad tror du om förändringarna och hur har ditt år sett ut? Och vad jämför du dig mot?

31 kommentarer:

  1. Snyggt, i år var det du som var i fas med börsutvecklingen!

    Dessutom kul att se hur du applicerat tankarna från förra året, rensat ur portföljen och ökat lönsamheten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, och i år är det säkert din tur :-)

      Märker av en positiv effekt av utrensningen, lättare att hålla koll på och framförallt har resultatet har blivit bättre. Vet inte hur mycket slumpen påverkat det senare men det syns i alla fall en effekt i grafen.

      Radera
  2. Snyggt jobbat Gustav! Önskar dig ett riktigt gott nytt 2015!

    Mvh
    /Vägen till Frihet

    SvaraRadera
  3. "Totalt blir då mitt jämförelseindex 9,6 procent.", med valutaförändringen blir detta för lågt. Många global-fonder räknat i svenska kronor har gått upp ca 28% i år.

    Hålla nere antalet aktier så nog rätt väg att gå. Har själv varit uppe för högt och ska nu i år ner till ca 15.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här med valutaförändringarna ställer till jämförelserna och mitt index är kanske inte rättvisande, i alla fall inte 2014. Tänker att det över tid jämnar ut sig. Och jag har i dagsläget bara ett amerikanskt bolag (två under förra året) men många bolag i olika valutor. Har inte hittat något bra sätt att t.ex. via Avanzas portföljrapport rensa för valutaförändringar (men ska kanske kika mer på det).

      Japp, färre aktier tror jag är rätt väg. Har i dagsläget svårt att gå ner mer men om något ska de nog minskas lite till. Men jag vill i alla fall ha en hel startelva :-)

      Radera
  4. Bra där Gustav! Noterade du förresten kursrusningen i NWH på årets absolut sista dag? Jag vill faktiskt tacka dig för tipset om detta bolag. Det har nämligen boostat min utdelningsnivå något oerhört bra.
    Jag ligger faktiskt inte så långt efter dig det här året som vi har passerat. Min portfölj är plus 18,92 procent. Nu tycker väl jag inte att den siffran är så intressant egentligen eftersom jag ju inte har som mål att köpa för att sälja utan det som är intressantast är utdelningarnas utfall och där är jag ganska så nöjd. Hoppas att du får ett fortsatt bra år både finansiellt och på bloggen samt naturligtvis i familjen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kursrusningen är noterad, och om något så tittar jag för mycket på den aktiens utveckling :-) Den är en fin utdelare och jag hoppas på en jämnare utveckling nu i år.

      Grattis själv till en bra utveckling, både kursmässigt och med utdelningarna. Synd att du missar nästa ekonomiprat men jag spånar vidare på inlägg om bevakningslistan, kanske hittar du någon internationell kandidat där.

      Hoppas du får ett bra år med!

      Radera
    2. Nu börjar NWH nå nivåer som inte ger en depression längre när man loggar in på avanza. "bara" -2.74 nu för egen del :O)

      Radera
    3. Och då är väl utdelningen inte inräknad väl? Hursomhelst känns investeringen lite bättre nu, det håller jag med om :-)

      Radera
  5. Imponerande resultat! En mer koncentrerad portfölj som är lättare att hålla koll på.
    Ses på nästa ekonomiprat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Och överdiversifieringens tid är förhoppningsvis förbi!

      Ses på ekonomipratet!

      Radera
  6. Ser ut som det gått bra och en trevligare mängd bolag att hantera :)

    Jag var något kluven till vad man skulle använda för jämförelse index. Inte för att det kanske är så viktigt då det är roligt att investera själv men det är roligt att se om man gör något vettigt. Jag funderade själv på att jämföra med OMXN40 men det blev nog fruktansvärt skevt och 8.4% var inte så svårt att slå. Tror aktieingengörens sätt verkade vettigt att jämföra sig med en bra fond som man skulle investerat i om man inte köpte aktier själv.

    Skrev för övrigt årsslut på min blogg om du har tid att döda :P
    God fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-)

      Ja, jämförelseindex är inte helt lätt när valutorna rör sig så mycket.

      Läste din sammanfattning, grattis, och du har en kommentar där :-)

      Radera
  7. Österrikiska posten...skulle nog vara helt klart kluven på en investering i logistikbranschen. Svenska motsvarigheten PostNord är ju inte direkt en stark lysande stjärna på lönsamhetshimlen med fallande brevvolymer och kraftigt konkurrens inom logistikdelen. Tittat något på FedEx och DSV?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan ifrågasätta dem av anledningen att marginalerna är sämre inom paket och att bolaget är på väg dit. Men vallgraven inom brev är stark. Kan nog behövas en förnyad titt på dem, något ska jag ju göra eftersom de har för låg andel som det är nu.

      Men nedgången i brevvolym är större i Danmark och Sverige än i Österrike, se sid 21: https://www.post.at/en/downloads/Mag_Post_GB_en_final_internet.pdf?1420021369

      Har inte tittat på FedEx eller DSV pga att de har för låg direktavkastning för att jag ska vara intresserad. Vill ha åtminstone 2 procent om vi tittar 2 år framåt. UPS skulle kunna vara något men övervärderad enligt Morningstar (2 stjärnor).

      Radera
  8. Tack för ett grymt år ! Ser fram emot att fortsätta följa dig i framtiden !

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra jobbat Gustav! Vad som skulle vara lite kul att se är vad folk i allmänhet som är intresserade av värdebaserat upplägg har för resultat på lite längre sikt säg 1 jan 09 till 1 jan 2015 tex men det är ju inte säkert att alla är helt bekväma med att dela detta. Råkade posta förra innan jag var färdig varför jag gjorde en ny post. Med vänlig hälsning

      Radera
    2. Har stuvat om strategin lite under årens gång och började blogga först 2011.

      Men jämför man två senaste årens sammanlagda utveckling har det gått bättre än såväl SIXRX och DJWorld index(plus utdelningar).

      Går man längre bakåt och räknar från 2009 så underpresterar jag mot SIXRX men överpresterar mot DJWorld(plus utdelningar).

      Det som blir klurigt är vad man ska jämföra sig med, i mitt fall kör jag en hel del internationellt. Skulle även vilja testa att få bort valutarörelserna i portföljrapporterna men inte helt lätt.

      Radera
    3. Jo vi lär väl alla mer efter vägen är ju förhoppningen i varje fall, problematiken är väl mer att minnas allt man läser :-).
      Själv la jag om inriktningen från förhoppning emot värde under lågkonjunkturen 07-09 slutgiltigt så mätning före första januari 09 känns som liten vits för min del. Jag började dock redan läsa in mig emot värde redan innan men det tog tid att fasa om portföljen för att kunna utnyttja förlustavdragen fullt ut.

      Jag använder bara sixprx för jämförelser då jag känner att det ska vara ett heltäckande index som innefattar utdelningar och att det är helt upp till mig om jag väljer att investera i andra marknader och gör man avvägningen att det är värt det eventuella extra besväret och ibland extra avgifterna så bör man ju ha bedömt risk/reward för att överprestera emot sixprx som relativt goda så då kan jag ju inte efteråt skylla på att den marknaden inte presterade så jag ska bedöma mitt egna val att betta utomlands till något sorts handikapp så att säga...Hoppas du förstår hur jag menar :-). Det samma gäller valutan, nu är jag ingen mästare på att bedöma valutarörelser men jag tröstar mig med att på längre sikt jämnar dessa positioner ut sig under 10m portföljer någotsånär. Skulle man passera 10 miljoner är man säkert tvungen att börja valuta hedga sig då summor och risk kan bedömmas som mera betydande. Det är åtskilliga investeringstekniker därute och för att kunna bedöma dom så skulle man benchmarka längre perioder på dom olika teknikerna för att se hur dom verkligen står sig över tiden för oss privatinvesterare, vansinnigt intressanta frågeställningar i mitt tycke...
      Med vänlig hälsning.

      Radera
    4. Håller med, riktigt intressant! Kanske några andra bloggare har bra uppslag? Sen är det ju olika precis som du är inne på om syftet är att till varje pris bevara kapitalet eller om det är högre risk som gäller.

      Radera
  10. Får man fråga till vilket pris du köpte dina j&j ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Första köpen 2011 till 60 dollar. Men har fyllt på dyrare sedan :-)

      Radera
  11. Vad anser du som ett rimligt pris för dem i dagsläget ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. För JNJ skulle jag säga knappa 110. Men jag filar på min värderingsmodell och ska komma med inlägg om den.

      Morningstar säger för tillfället 2 stjärnor på kurs 103 dollar, dvs lite övervärderad.

      Radera
  12. Såg på en sida från morningstar att både Handelsbanken och Novo Nordisk betraktas som "wide moat"-bolag i norden. Är det någon som känner till flera?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar! Jag tror även Orkla kan vara det. Orkla var det i alla fall tidigare.

      Radera
  13. Hejsan, har funderingar på att köpa aktier i coca cola, såg att du hade sålt dina delar, varför?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror jag var lite dålig med att lägga etiketter på inläggen. Här är hur jag tänkte och länkar till inläggen på slutet.

      "Onyttiga bolag som jobbar mot folkhälsan eller världshälsan går bort. Jag vill inte att min utdelning ska komma från vapen, tobak, högsockerprodukter eller liknande. Bolag som direkt verkar för en sämre folkhälsa vill jag inte stödja. Alkoholbolag tar emot, kanske även spelbolag. Men oljebolag gör faktiskt något nyttigt (så länge man äger en bil är det okey att investera i oljebolag tycker jag).

      Det här är ett subjektivt kriterium om vilka bolag jag vill vara delägare i. Men man slipper också regleringsrisk och avstannande tillväxt (i takt med att konsumenter blir mer upplysta). Ok, min försäljning av Coca-Cola är verkligen droppe i havet och det är till stor del ett känslomässigt ställningstagande."

      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/08/sommaraffarer-twitter-och-ekonomiprat-9.html
      http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/09/portfoljregler-viktning-och-en-alkotest.html

      Radera