söndag 7 april 2013

En äggproducent med "skalfördelar"?Så här i påsktider gjorde jag lämpligt nog en snabbtitt över möjliga investeringar i äggbranschen. Hittade tre kandidater, och funderar på att undersöka en av dem närmare.

Varför?
Ägg är en god, nyttig och ruskigt aktuell proteinkälla. Även ord som klimatsmart passar bra, se följande DN-artikel även om jag är riktigt trött på det ordet.

Skulle mycket väl kunna tänka mig att investera i en äggtillverkare, men de måste ha starka konkurrensfördelar. Visserligen har väl alla bolag i branschen per definition "skalfördelar" men det är inte vad jag menar:-)

Vill också gärna ha någon slags kvalitetssäkring att hönorna får ett hyfsat gott liv och inte lider. 

De tre kandidaterna

Cal-Maine Foods
Är en amerikansk renodlad äggtillverkare. För låg och ryckig utdelning för min smak. Bara intäkter i dollar, så de är ganska dollarkänsliga också. Gillar att de har frigående varianter. Men jag är för "chicken" för att våga investera i dem.

Astral Foods
Sydafrikansk renodlad äggtillverkare. Hög utdelning, intressant land, växande behov, stor aktör. Minus är att jag inte vid en snabb titt kan hitta någon information om hur kycklingarna behandlas, utdelningen har sänkts, även om de går in som en högutdelare.

QL Resources
Malaysisk äggtillverkare, fiskeföretag och palmoljeproducent. Vi börjar med det sista. Palmolja = Napalmolja? Nej, så illa behöver det faktiskt inte vara trots det dåliga ryktet. Se följande rapport.

Jag gillar att de inriktar sig på något så nödvändigt som bättre mat i en snabbväxande region som Asien. Möjliga konkurrensfördelar finns också i form av skalfördelar (marknadsledande) och geografiskt i form av stor tillgång till fisk. Regionen tillhör också en av de bästa för att odla palmer.

Årsredovisningen talar också om Return on Equity som ett mått på hur de lyckas. Gillar det, det är ju det första Buffett kollar på. Bolaget är inte heller någon "ungtupp" utan har funnits i 25 år. Dock lockar inte courtaget i Malaysia och ytterligare land-diversifiering, men ska nog ändå läsa in mig på detta bolag ytterligare. Kanske redo att investera till nästa påsk:-)


Äter du ägg? Och har jag missat någon bra äggproducent? Eller någon annan påsk-relaterad investering?

Och glad påsk, något försenat!

3 kommentarer:

 1. Kan ju rekommendera Brdr.Hartmann, danskt företag som är ett av mina mindre innehav. En av de världsledande tillverkare av äggkartonger. Dessutom en väldigt hög utdelning.

  Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Kul litet bolag som jag missat. Fin utdelning på 7 procent, enkel verksamhet, inte alltför hög värdering. Enda stora frågetecknet för mig är bestående konkurrensfördelar. I och för sig ett av världens 3 största tillverkare av äggkartonger. Och möjligen är det stora uppstartskostnader (och därigenom inträdesbarriärer)?.

   Grattis till innehavet, den ser ut att ha gått hyfsat bra!

   Gustav

   Radera
 2. https://www.avanza.se/aza/press/news.jsp?newsArticleId=N1977204&fromPage=newsModule

  Glad påsk i efterskott!

  SvaraRadera