söndag 10 februari 2013

Ridley bryter ny mark


På fastighetssidan har det kommit oväntat positiva besked från Ridley. Ett existerande saltfält vid namn Dry Creek nära Adelaide verkar bli tillgänglig för bostadsprojekt eller försäljning. Saltfältet var bundet genom ett kontrakt till 2019 där salt skulle levereras till en närliggande industri. Nu kommer industrin bryta avtalet. Mycket positivt eftersom Ridley borde kompenseras ekonomiskt för avtalsbrott (blir nog en slags förhandling), men framförallt  blir marken tillgänglig i förtid.

Saltfältet ingår inte i försäljningen av Ridleys saltdel, tillsammans med några andra saltfält, framförallt icke-producerande.

Området omfattar 5 000 hektar, och ligger ganska nära Adelaides stadskärna. Och vid vattnet! En studie från 2008-2009 kom fram till att man kunde göra om det hela till 10 000 bostäder (man valde dock att inte gå vidare pga att de var bundna av kontraktet). Ridley har också goda kontakter inom fastighetsbranschen. Frågan är om de kommer att sälja marken eller utveckla bostadsområdet själv? En försäljning kan leda till en saftigt "köttben" i form av extrautdelning, men utvecklandet skulle göra att "fastighetsbenet" av Ridley växer. Undra vilken ben de väljer...


Om ni tycker jag låter ohämmat positiv så är det inget mot den bild som ges på ett Australiensiskt chattforum. Lite "DI börssnack-varning" över det hela, men jag tyckte denna kommentar var bra. Som parantes är Olympic Dam en stor råvarusatsning i närheten av Adelaide som skjutits upp. Delfin Land Lease var de som gjorde förstudien 2008-09.

"I agree about the value proposition on the land. I live in Adelaide and let me tell you this is a significant plot of land 12 Km from CBD and also short distance to port adelaide australian submarine corp and where air warfare destroyers to be built. There are few opportunities like this in Adelaide anymore. Too bad the Olympic Dam development is not underway- the value would be unbelievable.

Delfin Lend Lease will be on the phone to RIC management upon seeing this announcment Im sure.

I recall speaking to a land surveyer a few years back and was told that the undeveloped plot with rezoning and approvals would be worth about 2/3 of RIC's entire market capitalisation today.

I like this company."


Vet inte hur intressant ett Ridley-inlägg är för läsare i allmänhet, antalet svenska aktieägare lär ju vara minst sagt begränsat. Så jag stannar där. Men åtminstone jag gillar kombinationen av stabil verksamhet, hög utdelning och fastighetsutveckling/försäljningar som bonus.

8 kommentarer:

 1. Har väl egentligen ingenting att tillföra själva inlägget. Jag såg bara att det inte fanns någon kommentar så jag kände mig manad att påpeka att jag verkligen uppskattar ditt bloggande, framför allt kring dessa lite mer avlägsna företagen.

  Själv är jag studerande för tillfället. Givetvis spenderar jag alla pengar jag kan komma över på att köpa aktier, blir dock mestadels svenska bolag då jag inte har inkomst nog för att köpa för summor då det lönar sig att köpa annat än i norden, USA mm.

  Men så snart jag får in lön på kontot ska jag gå igenom all historik på din blogg för att få inspiration.

  Detta är en av de bästa bloggarna, inga av dina inlägg är ointressanta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, kul att höra!

   Alltid kul med kommentarer, annars är det lätt att tro att inlägget inte var så intressant:-)

   Lycka till med studierna!

   Mvh
   Gustav

   Radera
 2. Jag tycker att Ridley är intressant. Om jag var rik nog att börja diversifiera i utdelningaktier så tror jag att det skulle vara mitt första alternativ av de bolag du tittat på. Kombinationen av stabil marknad, hög direktavkastning och helt frikopplat från Sverige är nämligen mycket attraktiv.

  @Anonym. Håll ögonen öppna för stipendier. I Uppsala brukar man kunna få ca 20 000 kr per år om man har bra betyg och har läst i tre år eller mer. Ofta brukar prioriteringen ske baserat på en kombination av fattigdom (allt under en viss summa vilket man kan räkna ut från blanketten då det är lägsta alternativet), bra betyg och att ha läst i en hög studietakt. Jag läste civilingenjör och lite ekonomi på sidan om vilken gav bra resultat.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du investerar i Ridley så blir du rik:-) Nej, men skämt å sido, det är viktigt att tänka på Courtagen. Via Avanza är t.ex. Australien och Österrike bra jämfört med konkurrenterna, och USA är rätt billigt oavsett bank.

   Ska fortsätta skriva om Ridley!

   Mvh
   Gustav

   Radera
 3. Kul att läsa denna uppdatering. Har själv varit i Australien och gillade landet. Att största exportmarknaderna är Japan, Kina, USA mm. gör investeringarna även intressanta på längre sikt.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar också Australien, men ännu så länge bara som investering. Har tyvärr inte varit där än, men pratat en del med vänner och bekanta.

   Sett till andra bolag är Woolworths ju väldigt känt och lite som ICA i Sverige. Kanske ett ännu säkrare kort än Ridley, men möjligen lite dyr just nu. Har dem och Blackmores i portföljen förutom Ridley. BHP Billiton kan vara värd en titt, rätt stabila för att vara råvarubolag.

   Är nyfiken på Nya Zeeland också. På Sydneybörsen finns t.ex. Auckland Airport noterad, och de har ju ett slags monopol. Skulle nästan ännu hellre investera i Port of Tauranga (Nya Zeelands största hamn) men de är bara noterade i Nya Zeeland och det courtaget avskräcker.

   Ska försöka få till något inlägg om dessa bolag framöver, och och har du någon input är du mer än välkommen att dela med dig!

   Mvh
   Gustav

   Radera
 4. Woolworths är helt klart den mest utbredda affären. Som du skriver lik ICA i Sverige. Föredrog själv att handla på den kedjan och har haft koll på aktien en längre tid. Upptäckte dock att tyska Lidl samt Aldi etablerat sig där. Nu har man så klart högre inkomst i Australien men även där kan dessa kedjor tar marknadsandelar.

  Infrastrukturen har jag inte tänkt på tidigare så det ska kollas upp närmare. Avstånden sett till befolkningen gör det ovannämnda till stora knutpunkter som ligger strategisk bra (oavsett person- eller varutransporter) och omöjliga att konkurrera med antagligen.


  Förutom den underbara naturen/klimatet samt människorna i dessa länder så fick jag en känsla av en extrem stabil inhemsk efterfråga. Ekonomin påverkas inte i samma utsträckning av "globala" händelser. Fick den uppfattningen att det även fanns gott om jobb till de som ville jobba. Antagligen en mentalitet som finns kvar sedan gammalt när man kom med en båt och började på noll (vilket tyvärr även innebar stor negativ påverkan för urinvånarna). Lite patriotiska som amerikanerna såklart. Första som föll i ögonen var Holden. Tyvärr även extremt många snabbmatsrestauranger, drive in bankomater och drive in "systemet".

  Turisterna (från ung till gammal, lyxresenär till backpacker) kommer troligtvis aldrig att kunna hålla sig ifrån. Invandring från både Asien och Europa verkade populär.

  Mycket tankar om länderna vi rest i. Ska försöka samla ihop lite i ett inlägg framöver.

  Trevlig kväll

  /Investera I Livet


  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med input och reflektioner!

   Aha, så Lidl och Aldi ger sig in i kampen. Som tur är har Woolworths "Wide moat" enligt Morningstar, framförallt på grund av stora inköp och därigenom högre marginaler. Då är jag inte lika rädd för konkurrens, de borde kunna sänka priserna och tvinga små konkurrenter till förlust ifall de skulle utgöra ett för stort hot.

   Infrastruktur är trevliga investeringar och t.ex. Auckland ligger bra till. Finns inte underlag för en till flygplats och Christchurch ligger sämre till. Däremot funderar jag på om affärsresenärer minskar och om "Sagan om Ringen"-boomen avtar? Hamn skulle kanske vara säkrare? (en säkrare hamn i dubbel bemärkelse:-)

   Stabil inhemsk efterfrågan låter bra. Får för övrigt känslan av att Australien påminner om Canada en del, dvs som USA men inte hela vägen? Men jag har inte varit i Canada heller så jag ska kanske inte spekulera för mycket:-)

   Skriv gärna ihop något inlägg, det vore intressant! Kom också gärna med fler tips.

   Mvh
   Gustav

   Radera