söndag 20 januari 2013

Essanelle - ett framtida klipp?



Har som bekant köpt in en mindre post aktier i Essanelle. De är noterade bland annat i Frankfurt med ticker EHX:FRA.

Vad gör dom?
De driver frisörsalonger med några olika varumärken och koncept. Det ovanliga är att frisörerna är anställda. Inriktningen är såväl lågpris, som mer sofistikerade salonger. Antalet salonger är närmare 700 och de förväntas öppna ett 30-tal per år. I nära anslutning till salongerna finns också försäljning av hårvårdsprodukter.

Några ord om branchen
I Sverige liksom i Tyskland är det väldigt mycket egenföretagare. Sveriges största frisörkedja heter Nikita, har 27 salonger och ägs av Norrmän.

Vissa trender kan man urskilja, i alla fall i USA:
  • Fler franchise och företagsägda salonger blir vanligare
  • Män besöker hårsalonger i ökad omfattning
  • Äldre lägger mer pengar på att hålla sig yngre.
Investeringsmöjligheterna är minst sagt begränsade. Globalt har jag hittat (eller ja, genom artikeln) endast fem bolag. Och då tycker jag Essanelle ser mest intressant ut.

Jag gillar att det är en härligt basal bransch. Såtillvida världen (eller Tyskland ifråga) inte drabbas av en skallighetsexplosion så kommer folk att fortsätta behöva klippa sig. Inte bara en gång, utan gång på gång, det är det fina. Ett växande och återkommande behov alltså. Ett sådant bolag skulle kunna vara "klippt och skuren" för Warren Buffett, då det påminner om Gillette och rakhyvlar. Inte heller är konkurrens från internet att tänka på, så marknaden är och förblir lokal.

Möjligen kan behovet minska  i takt med att antalet hårstrån minskar, något som undertecknad själv drabbats av. För egen del klipper jag mig med hårmaskin men jag har blivit sugen på att besöka en frisör i rent studiesyfte!

Bolaget skulle kunna platsa i någon slags "Särimer-portfölj" (jfr Grisen Särimer som ständigt slaktas) där övriga kandidater ännu inte är klara.


Checklistan
De uppfyller alla 10 punkterna enligt mig. Går inte igenom alla utan tänkte rikta in mig på två möjliga tveksamheter. 

Pålitlig huvudägare?
Begreppet huvudägare är kanske extra viktigt när hela verksamheten kretsar kring huvuden, och att klippa dem. Nej, men allvarligt talat så är det deras främsta konkurrent som äger 90% av aktierna. Lite märkligt kanske, men ska nog tolkas som ett löst samgående och som att man samarbetar istället för att motverka varandra.

Ifall man ska investera i en frisörkedja får man inte vara så kräsen, de fyra andra såg sämre ut:-) Jag väljer att inte "slita mitt hår" på denna punkt.

Starka konkurrensfördelar?
Det spontana intrycket är väl att prispress råder. Små konkurrenter kan också pressa priset genom att använda illegal arbetskraft (något som nämns i årsredovisningen). Generellt så går samhället mot minskande möjligheter till fusk? I alla fall svenska skatteverket tycks bli bättre på att sätta åt folk, använda kassaregister och liknande.

Dessa konkurrensfördelar har jag kunnat hitta, och några förklaras närmare i dokumentet här:

  • En större aktör kan ha ett etablerat samarbete med fastighetsbolag och få hitta fina lägen. Bra lägen är en konkurrensfördel som är mycket viktig.
  • Lättare att vidareutbilda personalen i t.ex. trender och försäljningsteknik. En mindre kedja har antagligen svårare att hålla sig uppdaterad. Essanelle är mer "cutting edge" om man kan säga så.
  • Bättre inköpspriser på hårvårdsprodukter, vilket ger högre marginaler per såld produkt.
  • Karriärvägar för de anställda. I princip alla Essanelles mellanchefer har varit på golvet själva.
  • Anställda behöver lägga mindre tid på administration och deklaration, ett centralt HR-system sparar tid.
  • Kan driva akademier och fånga upp lovande ny personal.
Men som någon var inne på i mitt tidigare inlägg: Beror inte allt på frisören i fråga vem man går till? Jo, i och för sig, men vidareutbildning gör personalen skickligare och många fördelar som jag listade ovan är kopplade till företaget.

Och är det så att frisörer vill vara just fria, och inte tillhöra (eller sitta fast i) en kedja? Många frisörer kanske lockas av just det? Samtidigt finns det väl frisörer som bara vill klippa och ägna minimal tid åt administration och skattegrejer.

En sak jag inte förstår är att de bara tycks köra med Wella och L'Oreal när det kommer till hårvårdsprodukter. Hade det inte varit läge att köra ett eget varumärke och tjäna en extra hacka? Men tanken är kanske att nå de kunder som inte är priskänsliga och då är sådant utbud ett måste antar jag.

Argumentera gärna emot! Kanske finns orsaker till att så många är egenföretagare även om branschen kan komma att omformas på sikt. Och inträdesbarriärerna är inte särskilt höga, det är ju bara att hyra en lokal och börja klippa, typ.


Värdering?
P/E 10, utdelning på 5 procent, och låg skuldsättning. Kassaflödet ser bra ut, och tittar man på 4-traders prognoser för kassaflödet är utvecklingen god. Tycker dock att det är svårare och svårare att värdera bolag, vilket förhoppningsvis beror på att jag kan mer. Anser i alla fall att den inte är övervärderad, även om jag inte har någon klar uppfattning om dess exakta värde.

Några rader i årsredovisningen väckte mitt intresse. Där står att de amorterar goodwill 2013 och 2014. Efter det hoppas jag att vinsten går upp (vilket gör att P/E-talet sjunker), varpå aktien blir snäppet lägre värderad utifrån P/E, och utdelningen kanske också höjs.

Några sista ord...
Omsättningen är ganska dålig vilket är en risk. Själv köpte jag aktien på Frankfurtbörsen och var tvungen att lägga en telefonorder via Avanza. Man får vara noggrann och lägga en rimlig order, och vänta och se ifall den går inom. Att bara köpa första bästa kan bli dyrt. Den finns noterat på flera tyska börser och jag tror det är en gemensam orderläggning om jag förstod Avanza rätt.

Hade förresten tänkt få in några skämt om klippkort, och att att man kan hår-dra det hela. Men det gick inte. Eller ja, tror jag sa "cut". Men den som läst bloggen anar ett inte alltför långsökt tema. För en tid sen skrev jag om tyske professorn Torsten Hens. Att sedan tänka på frisörer är ju ganska självklart. Och hoppas han inte klipper sig hos Essanelle!

Hur ser du på Essanelle och branschen? Är aktien ett klipp? Bör den ha en permanent(ad) plats i en portfölj?

23 kommentarer:

  1. bra skrivet, du är en hejare på ordvitsar:)

    Enligt 4Traders är P/B relativt beskedliga 1.3. Om konkurrensfördelarna är relativt svaga är det motiverat att betala ett lågt P/B (då lönsamheten på kapitalet borde vara/bli relativt låg). Ett annat plus är att skulderna ser ganska låga ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar:)

      Japp, värderingen ser fin ut. Sen ska man kanske lägga på en småbolagsrabatt eftersom det bara är typ 10 procent som omsätts.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  2. Ifall vi kommer göra en analys av Essanelle kommer vi saxa lite från din artikel. Det är på håret att ordskämten tar över och jag har rejäla problem med att komma på bättre hårfina skämt. Den här branschen så flödar dock ordskämten i namnen och jag tror varje frisör i Sverige har fått åka till Göteborg för att namnet ska bli klipska nog. Trevlig analys :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det får ni göra:-)

      Kände att ordvitsarna blev lite väl många i inlägget (det blir nästan lite oseriöst). Men just när man tittar på denna bransch borde det vara okey. Ställerna heter ju Hair & nu, Saxcess, Hårley Davidsson, Love is in the hair etc.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  3. Hårresande mycket ordvitsar men så länge det inte är för kalt med innehåll så blir det ganska trevligt tycker jag. Hade jag haft längre hår så hade jag dock slitit ur mig det ;-)

    Det är faktiskt väldigt poppis att gå och klippa sig och priserna är ju ohyggliga (även om det inte kan bli mycket över i lön till frisörer i Sverige efter alla skatter och avgifter...). Jag kör också hårklippningsapparat och den kostar mindre än en klippning men håller i flera år :-)

    Här i Västerås finns det förmodligen fler frisörer än alla andra typer av butiker tillsammans så konkurrensen är hård, men om de har en gedigen historik av att kunna anpassa sig på sina hemmamarknader så har de väl lyckats bra! Jag kan tänka mig att många blir stammisar hos sin frisör vilket blir en slags ekonomisk vallgrav. Frisören kanske är trevlig och klipper bra och varför byta då även om det kostar en tjuga extra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, om man lyckas utbilda personalen i bemötande också kanske det kan bättra på möjligheten till vallgrav.

      Nikita Hair pratar om att kunderna kunde få samma bemötande var man än befinner sig, och att de ska ligga långt fram när det gäller de anställdas kompetens.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  4. Hej
    Har bara handlat i USA/Norden så jag tänker hålla mig kvar vid det. Detta har även med min ekonomiska situation att göra.

    Däremot måste jag säga att det var en bra artikel du skrivit ! Att frisörer är något som alltid kommer behövas och trenderna går definitivt i att folk klipper sig oftare , betalar mer, och att gamla vill se yngre ut, tjejer kan kräva sina päron på en halv förmögenhet för att få sina slingor/färgning och vad fasen det kan vara.

    Alla branscher och företag kan i stort sätt tjäna på stordrift/kedjor. Enda undantagen är väl vissa firmor inom finans/IT m.m. som endast vill ha få men supererfarna personer som gemensamt ska dela vinsten och bli delägare.

    Dessuom väldigt kul att du är den av alla bloggare som är mest öppen för nya branscher/länder. Peter Lynch skulle kunna adoptera dig hehe.

    Ha en fortsatt trevlig helg !

    Hoppas bolaget går bra !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tipsa om att courtaget i Tyskland via Avanza inte är så farligt, 20 euro + växling 0,25 procent. Men USA/Norden är lite säkrare, och den dåliga omsättningen är en risk.

      Gillar lite udda branscher, och det kommer fler inlägg om det framöver. Ibland kan det kanske gå lite långt (unika bolag är ju inte ett mål i sig), men det är ett skäl till att jag tittar så mycket utanför Sverige och Norden.

      Trevlig helg!

      Radera
  5. Jag är intresserad nog för att besöka en salong i Berlin i studiesyfte.

    Mitt stamställe för hårklippning bedriver en verksamhet som påminner en hel del om Essanelle men i mikroskala. Deras affärsidé är i princip att erbjuda anställning till 6-10 hårfrisörskor och ta hand om administrationen. Personalomsättningen är ganska hög men av de frisörer jag pratat med så tycker de flesta att det är mycket skönt att slippa "hyra stol" och sköta administration.

    Om man dessutom kunde bygga upp en större kedja där man kan börja få seriösa skalfördelar tror jag att det är en riktigt bra idé. Däremot tycker jag att kombinationen av en halvhög direktavkastning och min dåliga tyska gör att jag väntar med en investering.

    Djurkadaver låter däremot fortfarande intressant ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Spännande! Berätta gärna hur det går med studiebesöket, och bra reflektion kring Mikro-Essanelle.

      Förstår tveksamheterna! Direktavkastningen är dock nästan 5 procent (FT visar fel på Frankfurtbörsen). Och för egen del läste jag tyska på gymnasiet så jag är inte avskräckt:-) Tittar dock mest på deras engelska information + kör Google translate vid behov. Men visst är det ett informationsunderskott.

      För Ridley händer det förresten grejer. Ett av deras kvarvarande saltfält verkar kunna öppnas för bostadsprojekt (vilket de tjänar mer på). Ska försöka hinna med ett inlägg framöver.

      Länkar:
      http://www.essanelle-hair-group.com/downloads/factbook_engl2010.pdf
      http://www.essanelle-hair-group.com/downloads/ehg_gb2011_en.pdf
      http://www.asx.com.au/asxpdf/20130118/pdf/42ch6dfkrwp5sk.pdf

      Radera
  6. Väldigt intressant att läsa. Du har på din jakt efter annorlunda bolag inte lyckats hitta någon advokatfirma? Det är en branch som jag reflekterat över varför det inte finns någon börsnoterad i sverige? Och förmodar att det är för att dom allihop är så lönsamma att dom inte behöver börsen?

    Sen vore det kul med ett jämförande inlägg om Ridley, där du beskriver varför du "gick över ån efter vatten" och handlade på australiska börsen när danska ø/k består till över 60% av Plumrose som bedriver grisuppfödning/slakt/köttprocessering i Venezuela och är marknadsledande på detta (35% av marknaden) och visar ganska fin lönsamhet, även om 2012 ser ut att bli något av ett förlorat år vinstmässigt. http://www.eac.dk/

    /Rickard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, australiensiska Slater & Gordon finns på bevakningslistan! Enda börsnoterade advokatfirman. Påminner lite om Essanelle, då börsnoteringar är ovanliga men kan ha sina fördelar. Ska försöka hinna med ett inlägg om dem, men de är en av de intressantaste på bevakningslistan.

      Danska bolaget kom inte upp i min "screening", beroende på dålig ROE, lite ojämn utdelning, och hyfsat hög skuldsättning. Men låter värt en närmare titt ändå, helt klart. Och grisdelen kan kanske jämföras med Cranswick, en brittisk favorit som liksom Slater & Gordon finns på bevakningslistan. Ridley är mer diversifierat genom foder till många typer av djur, sen har de fastighetsdelen också.

      Det här blev några snabba tankar på morgonkvisten, ska försöka kika närmare!

      Mvh
      Gustav

      Radera
  7. Hej Gustav!

    Vilka nyckeltal är bra när man letar upp underväderade aktier? P/S-tal? Kurs/Eget kap?

    Vad heter motsvarande nyckeltal när man söker på FT Screener?

    /F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Här finns nog massor med åsikter och infallsvinklar.

      Brukar själv bland annat söka på
      - Utdelning (dividend yield)
      - Pris mot kassaflöde (price to cashflow)
      - PE-tal,
      - Return on equity
      - Skuldsättningsgrad (debt to equity)

      Hittar man något intressant blir det till att göra en noggrannare koll, bland annat med fler nyckeltal.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  8. Tack Gustav!!

    Kan man även se insiderköp där?

    /F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns en flik som heter "Directors and dealings" för varje aktie. Men jag tycker inte den är så lättförstådd, och funkar bara på amerikanska aktier vad jag kan se.

      Exempel: http://markets.ft.com/research/Markets/Tearsheets/Directors-and-dealings?s=PG:NYQ

      Mvh
      Gustav

      Radera
  9. Hej igen!

    Kul..man kan se en lista som bygger på Buffet eller Grahams kriterier! http://markets.ft.com/screener/predefinedScreens.asp
    Kul!

    /F

    SvaraRadera
  10. "Finns en flik som heter "Directors and dealings" för varje aktie. Men jag tycker inte den är så lättförstådd, och funkar bara på amerikanska aktier vad jag kan se."

    okej tack. Hur utökar jag sökningen med nyckeltal?

    /F

    SvaraRadera
    Svar
    1. På screenern så väljer man till, eller tar bort, kriterier via "add additional critera" långt ner till vänster. Något ologiskt.

      Länk:http://markets.ft.com/screener/customScreen.asp

      Radera
  11. Satt och tittade igenom gamla analyser som Du skrivit. Läste om Skåne-möllan. Oj skiljer 10% mellan köp och sälj! Har Du kvar dom? Gått ner en del va? Köpvärt?

    /F

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har kvar, och kan vara köpvärt, men mycket beror på vilken kurs man kommer in på. Med den aktien får man ha lite is i magen när man köper, och kanske lägga sig mitt emellan köp och säljkurs.

      Aktien nog bara rekommenderas på lång sikt, i och med att man "blir fast" i den, ska man sälja snabbt måste man gå ner i pris.

      Mvh
      Gustav

      Radera
  12. Hejsan Gustav.
    I min ambition att börja lära mig mer om värdeinvestering från grunden (annat än att läsa välskrivna bloggar :) ) så har jag en enkel fråga jag ställt till flera bloggare jag uppskattar:

    För en lekman som enbart har en 15 år gammal gymnasial utbildning på ekonomiprogrammet, vilken bok skulle du rekommendera som nr 1 för att börja lära mig om investering? Jag vill förstås rikta mig mot defensiv värdeinvestering och utdelningar.

    I portföljen idag har jag H&M, Swedbank, Beijer Alma och Blackpearl. Den senaste köpte jag för länge sen enbart på rekommendation från en vän, men den får ligga kvar tills vidare.
    Tacksam för alla tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Primalisten!

      Jag vill främst tipsa om "The Little Book That Builds Wealth" av Pat Dorsey eftersom den förändrade mitt tankesätt mest. Genom att inrikta sig mot bolag som har bestående konkurrensfördelar sänker du risken generellt.

      "One up on Wall Street" av Peter Lynch är också bra. Kanske lite bredare fokus än den första. Bland annat delar han upp portföljen i olika typer av bolag. Sen är han rätt rolig också, föredrar t.ex. bolag med tråkiga namn, han skulle nog t.ex. gilla Beijer Alma av den anledningen:-)
      Kort beskrivning: http://www.csulb.edu/~pammerma/fin382/screener/lynch.htm

      Inte så mycket om utdelningsinvestering, men har inte hittat någon superbok där. Har nyligen beställt "Dividend stock for Dummies", mest för att se att jag inte missat något väsentligt.

      Slutligen: Kikade in på din blogg, och såg att mat och hälsa var stora ämnen! Skulle vara kul om du kastade ett snabbt öga på Blackmores (AU) och Boiron (FRA) för att se om de verkar bra. (Blackmores säljer naturliga kosttillskott m.m, och Boiron är världens största producent av homeopatiska läkemedel.)

      Ha det gott och lycka till med boktipset!

      Mvh
      Gustav

      Radera