onsdag 29 augusti 2012

Inköp: Vitec Software Group


Köpte under veckan Vitec Software Group till portföljen, noterad på Stockholmsbörsen (Small-cap).

Vitec erbjuder specifika affärssystem till bland annat fastighetsförvaltare, fastighetsmäklare, och energibolag. För en presentation och analys av bolaget rekommenderas Aktieingenjörens blogg.

Började med inköp av en mindre post för att läsa in mig mera och eventuellt köpa mer. Visst har jag redan många aktier, men inga IT-aktier, vilket den noggranne läsaren redan noterat.

Det jag gillar med bolaget är följande:

 • Svenskt, därför ganska lätt läsa in sig, och billigt courtage.
 • Konkurrensfördelar/monopolsituation trots att de är ett IT-bolag. Ganska ovanligt.
 • Utdelningen höjd 10 år i sträck.
 • Fin tillväxt.
 • Har god erfarenhet av dem genom mitt jobb, Capitex-delen.

Det enda jag inte gillar hittills är namnet, som för övrigt påminner om Jitex - ett klassiskt fotbollslag i damallsvenskan. Inget ont om dem, men både Jitex och Vitec låter som något städmedel som skulle kunna ingå i Reckitt-Benckisers portfölj tillsammans med produkter som Vanish, Lysol, Noxon, Cillit Bang och Vivid.

En fullt naturlig dialog skulle ju kunna vara... vad använder du när du städar: Vitec, jaha, jag kör på Jitex :-)

Vad är din syn på Vitec? Eller ja, får nog lägga till din syn på IT-bolag och städprodukter för att bredda diskussionen :-)

7 kommentarer:

 1. Förutom Vitec så äger jag även aktier i Formpipe Software, men det är inte alls ett lika attraktivt och stabilt företag även om det har intressanta framtidsutsikter.

  Personligen gillar jag IT eftersom det är så förbaskat svårt att byta system när du väl har implementerat något. Dessutom finns det många stora drakar som SAP som kunnat bygga upp sin verksamhet baserat på att "alla andra har det" vilket brukar vara ett kraftfullt argument för inköpare.

  Marknaden för företag som kan ersätta eller förenkla den typen av affärssystem är enorm och det var därför som jag började intressera mig för Vitec från början.

  För er som följer Gustavs länk kan jag även tips om att jag har analyserat Beijer Alma och Doro på liknande vis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för reflektionen!

   Har ibland haft lite svårt att se bestående konkurrensfördelar inom sektorn, men inlåsning är ju en självklar variant. Ny teknik kan visserligen sätta gammal ur spel, men så länge de stannar hos samma leverantör så spelar det ju ingen roll antar jag...

   Har några stabila utdelningsaktier jag ska kika närmare på, t.ex. Axis, Carsales (AU), Iress (AU) och Applied Materials (USA).

   Formpipe kan vara spännande, men är inte så stabilt som jag önskar, men så är jag är också lite petig angående utdelningshistoriken.

   Mvh
   Gustav

   Radera
 2. Hur gör du förresten för att integrera bilderna i bloggen. Skriver du det i HTML eller finns det en blogger funktion för det? Ser bra ut i länklistorna och även om jag har valt att undvika design på bloggen så skulle det vara ett trevligt tillägg på inläggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte så värst svårt med bilder, blogger har en hyfsad funktion. Men steg 4 var inte självklar och tog lite tid att lista ut.

   Såhär brukar jag göra:
   1. Hitta bilder och spara ner på datorn (google bilder).
   2. Hämta upp bilderna till inlägget genom "hämta bild" i blogger.
   3. Anpassa placeringen av bilden, centrera, höger eller vänster via blogger.
   4. Komma ihåg att spara i bloggers HTML-format när inlägget är klart, annars kan det bli strul med bilder som inte visas m.m. Helt ok att jobba i skriv-format fram tills allt är klart.

   Första bilden i inlägget visas automatiskt i andras länklistor.

   Mvh
   Gustav

   Radera
  2. Tack

   Jag arbetar faktiskt en del med hemsideutveckling men vill inte lägga mer tid än nödvändigt på bloggens utseende men det var en trevlig funktion så det är trevligt att kunna nyttja den i framtiden.

   Radera
 3. Vitec är ett bra bolag. Jag har själv en relativt stor andel av mitt totala aktieinnehav i bolaget. Men ett problem är att aktien handlas väldigt lite (ofta bara ett par tusen om dagen), så man kan inte sälja snabbt. Då riskerar man att sänka kursen även om det bara rör sig om några hundra aktier, alternativt om man sätter minimikurs så förblir många av aktierna osålda.

  Ett företag som Vitec där stora delar av deras produkter medför att kunderna sparar pengar bör vara ganska tryggt även i lågkonjunktur. Fast aktiekursen lär väl följa börsen ner i en nedgång. Men jag tror att vinsten och därmed utdelningen bör vara bra även i dåliga tider.

  Var försiktig när du tar bilder på Internet via Google. I många fall så är det upphovsrätt på bilderna och fotografen kan begära ersättning (ett exempel: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=137670 ).

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter bra med Vitec!

   Tack för tipset angående bilderna. Hade inte reflekterat över det dumt nog, utan såg Google-bilder som en bildbank av bilder som redan fanns på internet. Är relativt ny på bloggande så det bidrog nog.

   Håller nu på att byta ut de bilder som ev inte är ok till till gratisbilder och hoppas jag får bort alla. Sen är i och för sig risken säkert låg med en okänd blogg utan vinstsyfte (har ju inga annonser), men dumt att chansa.

   Mvh
   Gustav

   Radera