fredag 1 januari 2021

2020 - ett förlorat men lärorikt år

Reslutatet för 2020 blev preliminärt minus 11,5 procent* vilket jag inte alls är nöjd med. Som jämförelse gick Swedbank Robur Small Cap EM 4,4 procent, Didner Gerge Small and Microcap 35 procent och Avanza Emerging Markets 1,15 procent. OMX All share är upp ca 15 procent på ett år. 

*I år var det lite svårare att räkna ihop allt eftersom jag både har Avanza och Pareto. Dessutom redovisas just nu Kahoot:s värde fel hos Avanza, så jag har försökt justera för det. Vet inte om det är rätt på decimalen (har inte jämfört om de sammanställer på samma sätt etc), men bilden av ett förlorat år framgår ändå med all önskvärd tydlighet. 

Varför har det gått dåligt?

För många misstag och för höga andelar är det korta svaret. Stora positioner som A2 Milk och numera sålda Decisive Dividend gick dåligt. Satt också med en kassa på 25 procent under våren vilket gjorde att jag missade en del av uppgången. I efterhand framstår det som högst orutinerat, men det är inte så lätt. Sålde i alla fall inte allt på absoluta botten och tog in till normal kassa (1-5 procent) senare.

Valutan har inte heller gått min väg, t.ex. är tappet mot Indonesiska valutan stor. Kanske låter det lamt att skylla på valuta, men det har i flera fall gjort över 10 procents skillnad. I år har jag inte heller haft någon raket som kompenserat nedgångar på annat håll.  

Såklart måste jag också ställa mig frågan om jag ska fortsätta förvalta själv. Alternativet är att köpa in Swedbank Robur Small Cap EM, TIN fonder, indexfonder etc. Men jag kan kan inte bli kvitt tanken att en global jakt på hidden-championsbolag "borde" gå bra över tid och passar mig. Idén tror jag är rätt, men utförandet måste förbättras. Snart kommer inlägg om ändrade portföljregler. På fotbollsspråk präglades året av för många felpassningar och enkla misstag. Men det var ett år där planen lutade åt olika håll, blixten slog ner, och dimman bitvis var tät :) 

Förändringar i portföljen

Dessa bolag har jag sålt: 

  • Famous Brands, Discovery, Decisive Dividend, Superlon, Somero och A2 (minskning). 

Dels är det pandemiförlorare, Famous Brands restauranger och Discoverys försäkringar kunde uppenbart drabbas hårt. Decisive och Famous Brands hade för hög skuldsättning och jag har blivit mycket mer noggrann på den punkten. Somero är också väl cykliska och Superlon lite för svagt.

Dessa bolag har jag köpt 

  • Altium, Century Pacific, Netbay, Uni-charm Indonesia, Kahoot, ett nytt bolag (skriver sen) och Kri-Kri (ökning)

Dessa bolag är främst stabila konsumentvaror och ocyklisk tech och samtliga har låg eller väldigt låg skuldsättning. Via Century Pacific och det nya bolaget kommer tydliga inslag av hållbarhet (på riktigt).

Flerårsöversikt (uppdaterat)

Via kommentarsfältet blev jag påmind om att lägga ut flerårsöversikten, så här kommer den:

2011: -7,4 mot -13,6
2012: 9.3 mot 16.7
2013: 14,3 mot 28
2014: 24,7 mot 15,9
2015: 14,2 mot 10.5
2016: 26,9 mot 9,7
2017: 25,3 mot 9,5
2018: - 6,4 mot - 4,4
2019: 22 mot 35
2020: -11,5 mot 13,7

Slutsatser och lärdomar

Min conviction har i år prövats hårt och den har inte hållit i alla fall. En trevlig trend är att favoritfonder har köpt in bolag jag redan äger (Kri-Kri Milk, Century Pacific och Uni-Charm Indonesia). Det är ett kvitto på att jag, åtminstone till viss del, tänker rätt. Gemensamt för allt jag äger är hidden champions, relativt ocykliskt och låg skuldsättning. Teknik/SaaS-delen i form av Altium, Netbay och särskilt Kahoot sticker ut med mycket högre värderingar. 

Jag har under året blivit en mer defensiv, utpräglad hidden-championsinvesterare. Har uppdaterat min strategi och äger bara sova-gott aktier. Och där värderingen bitvis gör mig rädd (läs SaaS-delen) äger jag i alla fall med en sova-gott andel. Jag tror det är ett misstag att anse att allt över P/E 20 är "för dyrt", och jag blandar olika typer av case och kan tillåta hög värdering för hög tillväxt. Se även intervjun med Börskollen för fler tankar. 

Mot slutet av året har jag funderat mer på fokusering/diversifiering och tagit in bolag med lägre andel. Kommer ut med uppdaterade portföljregler snart där jag utvecklar tankarna. Tror det kan komma något gott av året i form av att jag troligen inte kommer upprepa just dessa misstag: alltför höga andelar, alltför cykliska bolag och alltför skuldsatta bolag. Gott nytt år på er, och hoppas ert investeringsår har varit bättre!

13 kommentarer:

  1. Det var tråkigt att höra, även om dåliga år hör till spelet helt enkelt.
    Bättre lycka nästa 2021.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, dåliga år är svåra att komma ifrån. Får passa på att gratulera till ett bra år för din del!

      Radera
  2. Diversifiering får ofta kritik för att det inte går överavkasta stort då. Det säkerställer dock att man kan vara med i "gamet" länge, länge. Till skillnad från t.ex. hockey så peakar man ju inte som 30-åring. Man vill ju säkerställa att kapitalet växer under lång tid. Det handlar ju om att ha en långsiktig hållbar strategi. LTCM är väl det klassiska exemplet. En CAGR över 20 % tills det en dag tog helt stopp. Gissar även på att det var mest inflöden till fonden då den redan gått bra ett par år, innan allt gick upp i lågor. Så likt förbenat visade det sig att sköldpaddan slog haren. God fortsättning! Jag är övertygad om att du kommer få bra avkastning framöver. Det är ju trots allt ett maraton-lopp. De där -10 % blir som ett knappt förnimbart litet hack i kurvan om några år. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, man har ju tid på sig, och det är verkligen ett skäl till att man inte ska ge upp för tidigt. Har lite funderingar och justeringar utifrån detta år och i långa loppet kan detta vara ett hack i kurvan, hoppas det såklart.

      Sen finns det ytterst få fonder som kör just Hidden Champions-strategin, grundfrågan är om det är rätt, men jag tror som sagt det handlar en hel del om tillämpning. Får i första hand försöka ta revansch nu under 2021. Lycka till du med!

      Radera
  3. God fortsättning! Trist med minusår men jag tror att din mix av defensiva champions och tillväxtraketer kan prestera bra 2021 och framåt. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, får hoppas mixen blir mer av gott och blandat för 2021!

      Radera
  4. Kika på Spiltan Investmentbolag. Den fonden slår index nästan varje år. Låg avgift och du får aktiva ägare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, ja, dom känner jag till. Kan säker vara en del av ett passivt sparande om man går åt det håller.

      Radera
  5. Jag tittade på din avkastnigssammanställning från förra året och jag tror ditt stora problem är att du ligger så tungt i marknader som inte uppskattas av Mr Market just nu. Det finns inget bolag i din portfölj som jag inte tycker har en stabil bas att stå på men problemet med tillväxtmarkander är att värderingen har en tendens att vara som vädret, det mest sannolika utfallet är att det blir densamma som igår. Så frågan är om du har psyket att vänta på att värdebolag i utvecklingsländer ska uppvärderas eller om du bör leta efter andra bolagstyper. Antingen som växer så explosivt att de kan slå igenom emerging markets rabatten eller på lite sexigare marknader där inte valuta slår så hårt.

    2011: -7,4 mot -13,6
    2012: 9.3 mot 16.7
    2013: 14,3 mot 28
    2014: 24,7 mot 15,9
    2015: 14,2 mot 10.5
    2016: 26,9 mot 9,7
    2017: 25,3 mot 9,5
    2018: - 6,4 mot - 4,4
    2019: 22 mot 35

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det, flerårsöversikten ska med så uppdaterade inlägget med den. Tack!

      Tror du har rätt i att emerging markets är en del av problemet. Allt beror på vad man jämför sig med. Jag har blandat med lite olika typer av bolag men ska kanske blanda mer. Altium och Kahoot är mer av västinriktade bolag, men sen är det tunnare.

      Mer explosiv tillväxt samt fler/andra marknader, ja det ska jag fundera på! Tack för bra input!

      Radera
  6. Läste nånstans att 2021 ska bli emerging markets år. Lycka till!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får hoppas på det, EM-delen har inte hängt med i år...eller ja, förra året.

      Radera
  7. Detta är ett mycket överraskande vittnesbörd, jag vill att ni alla ska följa med mig och tacka Kirijis kärleksförtrollning eftersom han verkligen är en man av hans ord. Jag har varit krossad i många år, varje man som närmade mig slutade aldrig ta mig på allvar, efter min sista erfarenhet med mannen som besviken mig som vanligt började jag leta efter en lösning för att avsluta mitt problem sedan introducerade min kollega på jobbet mig till Great Kiriji love stavning Temple, då kontaktade jag honom via hans e-postadress; kirijilovespell@gmail.com, han tog några dagar innan han svarade på mig och när han gjorde det fick jag instruktioner om vad jag skulle göra innan jag kunde bli fri från den andliga träldomen, jag gjorde allt han sa och idag är jag nöjd med min man. Mannen som dumpade mig utan anledning återvände nu till mig inom tre dagar. Han hjälpte också min kollega att få tillbaka sin man när de blev skilda. Detta är hans kontaktinformation; kirijilovespell@gmail.com eller så kan du fortfarande nå honom via hans whatsapp-nummer: +2349020168697

    SvaraRadera