söndag 22 mars 2020

Tuffa veckor - ändringar i portföljen


Tyvärr har jag själv varit sjuk med feber och inte kunnat tänka eller skriva klart. Och till det kommer börsfrossa av värsta slaget. Har ändå, i bästa mån, försökt att inte agera i panik men ändå göra förändringar av risk.

Jag har underskattat Corona och dess effekter och kommer att försöka gå ännu mer mot superhög kvalitet, starka konsumentbolag och värde. Och kassan har gått från 5 procent till närmare 25 procent. Har sålt av det jag tidigare varit osäker i (Savaria och Famous Brands) men också Discovery och Somero för att köpa mer i annat i omgångar. Har även minskat i Decisive Dividend. Att kassan ökat så mycket procentuellt beror också på att det jag ägt gått ner.

Försäljningar och minskningar
Jag har gjort en del ändringar:
 • Sålt Savaria förra veckan. Var tidigare tveksam pga svårigheter att integrera förvärv i Europa. Tror inte att försäljningen eller integrationen blir lättare när Coronas epicentrum är i Europa. Ett bra bolag, men valde att öka kassan och agera på tidigare tveksamhet till dem. Vet inte alls om detta var rätt, men ville också ha mer kassa. Rädslan för att målgruppen dör tror jag däremot är något överdriven. Det kommer ju t.ex. 10 000 nya pensionärer i USA varje dag (men det känns konstigt att prata om människoliv på det sättet).
 • Sålt Somero i början av denna. Vet att jag ökat tidigare i år och det är en tvärvändning. Men jag är för rädd att USA bromsar och de är cykliska. Plus dock för att folk nu testar mer av e-handel, vilket gynnar dem på sikt. Kommer definitivt kolla på bolaget igen.
 • Sålt Famous Brands. Restauranger i UK, och Sydafrika, är för stor risk lång tid framöver. De har haft stora problem i UK som uppenbart riskerar att förvärras. 
 • Sålt Discovery. Att äga försäkringsbolag i pandemi-tider är tveksamt och de har UK-del. När det nu ser ut att börja få spridning i Sydafrika, den tunga delen, sålde jag. Hade förhoppning om att värmen skulle hindra. I det här fallet är dessutom kundernas förmåner träning på gym, cafe och flygresor (inte alls rätt i närtid). Försäkringsbolag i UK och USA har tappat massor. Är dock ett superkvalitetsbolag och kan tänka mig att köpa tillbaka.
Tyvärr är det ett riktigt tufft läge i Kanada, och jag har valt att nyligen dra ner risken och minska i Decisive Dividend (hade en hög andel). Den här färska artikeln talar om det som drabbat Kanada i närtid och det är utmaningar på flera fronter. Jag har inte sett detta komma i Kanada och det förändrar risken för mindre bolag. Vet inte om det var rätt men jag valde att minska.

Noterar att ledningen, som äger mycket, har ökat, även om det är lite (se canadianinsider). Men jag tycker att de borde kommunicera ut information om Corona i detta läge, precis som Exchange Income gjort. Sen har väldigt många bolag fallit väldigt mycket i Kanada. Se bara på Northwest Healthcare. Och Exchange Income var ner över 40 procent under dagen. Visst kan det gå över och vända upp och Kanada är i grunden ett bra land, men risken har ökat såpass jag kunde inte motivera en så hög andel jag hade. Direktavkastningen är visserligen på över 20% (senaste besked 13 mars) men frågan är vad den blir framöver. Kommer nog följa allt som kommuniceras.

Ökningar
 • Jag har ökat i Kri-Kri Milk
 • Köper in mig i ett nytt case inom IoT.

Summering
Visst har det skett stora förändringar men jag har inte för ändrat min strategi. Jag har skruvat i portföljen efter extrema förutsättningar i omvärlden. Den för tillfället större kassan kommer gå in i nya investeringar igen, men stegvis. Alla kriser går över till sist, det är ofta fel att tänka "this time is different" men det som händer är åtminstone allvarligare än på länge.

Hur har er vecka varit? Hoppas den varit bättre!

10 kommentarer:

 1. Skönt att du mår bättre nu!

  Mina portföljer har fått pisk även denna vecka men en klen tröst är att kronan försvagats vilket lindrat något värdemässigt.

  Har börsraset fått dig att fundera över små bolags nackdelar avseende likviditet och stabilitet?

  Jag kommer att prioritera balansräkning och affärsmodell än mera framöver och fortsätta med "all-cap"-strategin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Lite så tänker jag. Har blivit mer riskmedveten även om småbolag kommer vara huvuddelen av strategin precis som tidigare.

   Radera
 2. Tycker ditt agerande låter rationellt. Inget agerande i affekt utan endast smarta omallokeringar i en svår och lurig tid på börsen.

  Kan lite tycka att Micro-Mechanics befinner sig i samma båt som Somero, men möjligt att jag har fel här...

  Sen tror jag att det kan dyka upp bra lägen att plocka tillbaks cykliskt framöver, någon gång blir ju dom enormt billig om man vågar tro på en normaliserad framtiden och där de överlevt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får hoppas det!

   Micro-Mechanics tror jag ändå kan vara något säkrare än Somero:

   1. Att de finns i Singapore är möjligen ett plus om de som land hanterar smittan bra. Hittills har det gått hyfsat sett till deras närhet till Kina.

   2. De säljer till flera delar av världen och är inte lika enbenta som Somero fortfarande är. Huvudregionerna är Asien och de kan förhoppningsvis återhämta sig snabbare (även om en del av det som tillverkas säkert ska exporteras till väst).

   3. Produkterna är sådana som förbrukas, dvs mer av återkommande intäkter även om de är fysiska och inte digitala. Somero har istället enbart större engångsköp vilket bör vara mer cykliskt. Micro Mechanics klarade krisen 2008 bättre än Somero.

   Men Micro-Mechanics har sina utmaningar och kan drabbas. Det nya bolaget blir faktiskt något av ett komplement inom IoT-branschen.

   Radera
  2. Kan lägga till att bolaget kom ut med en Corona-uppdatering 19 mars:
   https://micromechanics.listedcompany.com/newsroom/20200319_122956_5DD_CN9JWVUMGGGPGCV0.1.pdf

   Radera

 3. Det är för tidigt i den finansiella krisen för att jag ska våga börja leta bland de riktiga reabolagen. I varje kris finns det ju några bolag som står på gränsen till katastrof och ger modiga investerare en fantastisk avkastning. Samtidigt bör man inte glämma risken att hamna på fel sida den gränsen. Jag har främst satsat på bolag där risken tidigare varit hur många år de måste växa för att leva upp till sin värdering men där värderingen nu har gått ned rejält.

  Der blir inte sammma badboll som nör molnen skingras i ett krisbolag men kan man plocka upp en riktig compounder till bra pris har man en bra motor för portföljen i flera år därefter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter klokt. Har några tankar om köpkandidater, kommer i ett framtida inlägg.

   Radera
 4. Kloka förändringar, både försäljningar och köp. Tror att det i det här läget gäller att vara ännu snabbare än vanligt och framför allt hårdare på balansräkningarnas kvalitet. Kri kri helt rätt att öka i tror jag, de har dragits med (i alla fall periodvis), oproportionellt mycket i mina ögon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, svårt att veta men hoppas det var bra förändringar. Kri-Kri är något av en favorit. Kommer gradvis ta av kassa och köpa in mig i bolag, är ingen hejare på marknadstajming.

   Radera
 5. Decisive har kommit med en uppdatering. Inte så illa som jag fruktade, men man får se hur det utvecklas.
  https://app.quotemedia.com/quotetools/newsStoryPopup.go?storyId=6789134050499327&topic=DE:CA&symbology=tmx&cp=null&webmasterId=101341

  SvaraRadera