Har under åren sprungit på en del turkiska bolag. Här finns intressanta bolag som t.ex
- Pinar Sut: En arla-variant med mejeriprodukter
- Tat Gida: Pasta och mjölk.
- Alarka Carrier: Luftkonditionering
- TAV Havalimandari: Ett flygplatsbolag, med starka konkurrensfördelar.
- Logo Yasilim: IT till småföretagare.
Varför Turkiet?
Turkiet är en i alla fall historiskt växande ekonomi som ligger nära både Europa och Asien. En ung befolkning och hyfsat låg statsskuld är positiva faktorer, hämtat från tankarna i denna SvD-artikel och detta inlägg. BNP-tillväxten ligger väl någonstans kring 5-8 procent per år och statsskulden är låga 30 procent. På riktigt lång sikt kan man kanske väl tänka sig att Turkiet blir en del av EU även om det känns avlägset idag. Geografiskt är de i alla fall nära.
Jag gillar megatrender och Turkiet, Polen, Mexico, Nigeria, Sydafrika, Indonesien, Thailand, Vietnam och Filippinerna nämns som framtidsländer (se sid 27). Möjligen har det ändrats något sedan 2014? Men respekterade fonder som Arisaig Partners är inne i Turkiet i bolag som Ulker och Tat Gida. Som privatsparare kan man också äga turkiska aktier i en kapitalförsäkring (via Avanza) så högutdelare är också ett alternativ.
Här blir det en något längre lista. Nog finns en hel del att invända:
- Stor politisk risk kopplad till Erdogan. Jag kunde vara bättre påläst men man anar vissa diktatoriska tendenser. Här är en artikel på ämnet och en till. Han är visserligen folkvald men tycks vilja öka sin makt, blockera Twitter och kan lägga sig i på ett oförutsägbart sätt. Vissa bolag kan fara illa om ägarfamiljen inte är poppis, googla t.ex. på Koza Altin.
- Politisk risk på grund av läget. Granne med Ryssland och Syrien bland annat. I och för sig är Turkiet med i NATO så att de skulle bli angripna skulle vara en stor händelse. Terrorattacker är ett faktiskt hot och de uppeldade konflikterna med PKK är ingen höjdare.
- En investering innebär att du köper Lira som riskerar att urholkas räknat i SEK. Går man till tradingeconomics.com ser man ser att inflationen i dagsläget ligger på höga 10 procent. Från 2005 och framåt har inflationen inte minskat nämnvärt. Valutan har också tappat mot SEK en en längre tid.
- Dålig historisk avkastning, jfr sammanställningen i tidigare inlägg där Turkiet inte är med i toppen. Vet inte om de saknas i undersökningen eller om de fick för dåligt resultat.
- Courtaget är högt. maxcourtage hos Avanza och man måste göra telefonorder. Då hade man önskat att bolag, land och valuta var i toppskick, men köp i kapitalförsäkring ett plus.
Nja, tror inte jag vågar som det är nu. Ser för många negativa scenarion men jag tar väldigt gärna emot synpunkter. En stabiliserande faktor är i och för sig Nato-medlemskapet som borde förhindra det värsta. Men om Mugabe var kvar i Zimbabwe till 93 års ålder så är Erdogan "bara barnet".
Turkiska bolag är en contrarian-investering men med viss risk för störd nattsömn. Du kan på ytan hitta stort värde t.ex. i konsumentbolaget Pinar Sut, med direktavkastning på dryga 7 procent och P/E 14. Men hur stabil är valutan? Jag kommer nog inte investera inte i Turkiet (eller Ryssland) eftersom det innebär risker som är svåra att förutse. För att köra en Lotta Engberg-referens så vill jag leva och dansa (nåja) och jag vågar skratta, men jag vågar inte chansa :-)
Samtidigt är alltid gränsdragningen svår, Kina är en slags diktatur och då borde man även utesluta alla Kinesiska bolag. Hur ser du på en investering i Turkiska bolag? En detalj i sammanhanget är att många vågar investera i Betsson som har hyfsat stor andel av vinsten från Turkiet. Men både Betsson och Turkiet kan gå bort av samma skäl för mig - för mycket gambling :-)
Hej,
SvaraRaderaJag är nog inte på samma slutsats som dig att land-risken är relativt hög. Generellt tycker jag annars flygplats-operatörer är suveräna långsiktiga investeringar och är ju i praktiken kvasi-monopol eller kvasi-REIT och en slags tullstation för resande. TAV Havalimandari är den ledande operatören i Turkiet och har ett P/E på lite över 8 och utdelning på 6,9% enligt 4-traders. Jag passar nog ändå på Turkiet även om värderingarna ser aptitliga ut just nu. Jag har däremot Auckland airport, Sidney airport och Grupo Aeroportuario del Pacifico etc på bevakning. Köper man rätt operatör till rimligt pris är det compounders man borde kunna äga i flera decennier.
Mvh Per
Flygplatsbolag är intressanta och TAV har en bra värdering. Dock inte utan orsak. Om Turkiet stänger sig kanske inte flyget ökar direkt. Därför extra risk vilket inte är välkommet.
RaderaEtt alternativt bolag kan kanske vara Straco, inte helt olikt flygplatser och gynnad av ökat resande också, men de är i andra länder.
Ja, den politiska risken är för hög för mig och resande är också cykliskt. Gällande en annan flygplats operatör Grupo Aeroportuario del Pacifico i Mexiko som Morningstar bevakar har de definierat det som en Wide Moat affärsverksamhet men också angivit en "high uncertainty" rating pga av Politisk risk i relation till USA samt att det är cykliskt. Jag är däremot mer intresserad av operatörerna i Australien och Nya Zeeland som ju ligger strategiskt nära Asien om bara värderingarna kunde bli lite mer attraktiv. När nästa björnmarknad slår till är det något jag kommer hålla ögonen på men inget jag vill köpa nu. Tror man långsiktigt kan få 9-12% med bra risk/reward om man kommer in till rätt pris.
RaderaStraco ser intressant ut med helt ok värdering.
Kloka tankar, de i Australien och Nya Zeeland åker på bevakning.
RaderaInte oväntat tycker jag man skall avstå från detta. Det fanns en tid då det var populärt bland amerikanska investerare att köpa mexikanska obligationer på andra sidan gränsen. Dessa kunde från och till ge 10% i ränta. Plötsligt devalverades den mexikanska peson kraftigt det blev ett brutalt uppvaknande.
SvaraRaderaEtt bolag som det skrevs mycket om för ett tag sedan var Realty Income. Kursen har gått från 70 dollar till 50 dollar. Samtidigt har dollarkursen backat kraftigt. Många sitter med stora förluster. Ett blogginlägg man verkligen skulle vilja läsa skulle ha titeln MIN RESA MED REALTY INCOME.
I Turkiet har vi valutan, och den politiska situationen. Hela området är en politisk krutdurk. Ett case som ger 7% i direktavkastning till priset av 14 årsvinster. Ringer det några varningsklocker här?
Med vänlig hälsning
Lars
Jag är inte helt förvånad :-)
RaderaBra Peso-jämförelse och valutarisken är uppenbar. Då räcker det inte med ”säkra case” eftersom allt kan bli osäkert. Tycker ändå att mjölkbolaget kan vara stabilt och branschen är inte så politisk. Däremot valutan...
Realty Income har man inte hört så mycket om, möjligen just för att det tyvärr inte varit någon rolig resa.
För min del är det helt klart nej, vågar inte men framför allt vill jag inte. Skulle säga att det är mer än diktatoriska tendenser. Tusentals statstjänstemän sparkades efter kuppförsöket 2016, man fängslar oppositionspolitiker osv. På temat vågar inte: valutan skakig, Erdogans maktfullkomlighet kan orsaka politisk oro. Så visst det kan finnas fina bolag, och det kan säkert gå att göra kap. Men jag avstår.
SvaraRaderaDu har rätt i att tendenserna är så starka att starkare ord skulle andvändts. Man måste både vilja och våga, Erdogan är ett argument mot båda.
RaderaFinns väl en bok som avhandlar investeringar där författaren konstaterar. In investing the amount of interest you want should depend on whether you want to eat well or sleep well.
SvaraRaderaStora vinster kan uppstå till priset av skyhög risk, och dålig nattsömn. Jag prioriterar min nattsömn och investerar gärna i länder som Danmark, och Finland. Läs Novo Nordisk, och Kone.
Med vänlig hälsning
Lars
Just nattsömnen är ett argument emot turkiska bolag. Sen ska man väl inte räkna bort ett Nato-land och en demokrati, men man kan inte säga att de rör sig i rätt riktning.
RaderaArbetar personligen med vissa företag i turkiet men på grund av den politiska risken med nuvarande ledning skulle jag aldrig investera där. Finns lite för många paralleller med Venezuela etc. och skulle inte bli förvånad om de börjar förstatliga bolag också med de vanliga ursäkterna (kopplingar till kuppen, diskrimination mot muslimer, följer inte islam etc.) inom några år för att berika de som sitter runt makten (titta på hans palats som han har byggt t.ex.).
SvaraRaderaFun fact, kostnaden för en Landrover som du köper normalt för ca $70k i Turkiet ligger på ca $200k på grund av import skatterna på lyxbilar etc.
Tack för input där! Det där låter läskigt och vid en sådan utveckling kan det gå riktigt illa.
RaderaKul fun facts, är nog säkrare att investera i Landrovers ägare, Tata Motors, som går att köpa på New York-börsen :-)
Jag hakar på alla andra i frågan. Inte en chans i dagsläget. Känns som en blandning av Iran 1980 och Ryssland 2010.
SvaraRaderaInte så lockande med den mixen, nej. Point taken!
RaderaHej!
SvaraRaderaMycket intressanta inlägg och kommentarer ovan från ett makroperspektiv. Det jag kan bidra med är mina egna erfarenheter från ett mikroperspektiv. Jag har en del turkiska vänner de är mycket trevliga. I Sverige kommer de flesta turkar ifrån ett tidigare fattigt bondeområde kallat "Konya". Det är dessa man tänker på när skällsordet "turk" gavs till invandrare förr i tiden då personerna från den obildadade bygden Konya hade(har) tendensen att vara mer stökiga.
Turkar är ett väldigt stolt folkslag har och varit kaxiga mot sinna grannar i århundraden(greker, kurder etc.). Det är av denna anledning som Europa "motat turken i grind" och vägrat dem EU-inträde. De tror helt enkelt för mycket om sig själva, utpressar och allt ska vara enligt deras storhetsvansinne. Jag avstår därmed investeringar för tillfället tills turken lugnat ned sig några grader. Landet är helt klart intressant och agerar som bro mellan väst och öst. Nu när kineserna bygger upp sidenvägen igen får framtiden utvisa om turkarna synar och investerar från sin kant.
Att vänta tills "turken lugnat ner sig" kan vara en bra strategi. Gäller nog Erdogan i synnerhet. Tack för input!
RaderaMycket bra kommentarer hittills, ska kommentera så snart jag kan!
SvaraRaderaJag har investerat i Turkiet i 25 år. Utlänningar äger 64% av aktierna på den turkiska börsen. Främst företag från USA, UK och arabiska institut. Enda problemet just nu är att turkiska börsen (och Dow) är övervärderad. En massa trycka USD har gjord världbörserna till ballonger. Turkiska börsens index ligger på 117’. Vänta tills den går ner till 86’ och därefter kan de större bankerna Garanti, Isbank och t ex Ford, Tupras, inhandlas. Köp inga mindre bolag, då även om de ger bra med utdelning har oftast familjestyrning (t ex Pinar), och styrs inte professionellt med risk för familjeoenigheter (t ex Uzel Traktor som var en vinstmaskin som gick i konkurs pga familjebråk). Tro ej heller på aktier som svensk turkiska fonder rekommenderar, t ex East Capitals Turkietfond som haft en katastrofal dålig utveckling. Får förklara nån annan gång varför.
SvaraRaderaMin strategi är att gå mot mindre bolag och då blir det utmaningar om vissa bolag kan drabbas av problem pga politiska kopplingar. Familjeföretag är annars något jag ser som positivt, men det bygger på att de har ett professionellt tänk. Tror att det generellt är en bra sak (mycket insynsägande, långsiktighet) men det bygger givetvis på att det är en bra familj, och inte alltför mycket bråk :-)
RaderaJag skulle aldrig ens fundera på att åka till Turkiet, än mindre investera i landet, eftersom de har tortyr som en viktig del i repressionspolitiken.
SvaraRaderaJa, då borde man verkligen säga nej. Min tanke var att bolagen i sig inte behövde vara politiska, och att tex luftkonditionering eller mjölk har en mycket svag politisk koppling. Med det sagt kan jag tänkt fel. Erdogans politik kan göra även det uteslutet och man måste både vilja och våga, vilket jag inte gör i dagsläget. Tack för input!
RaderaTurkiet är som med råvaror, bolagen styr inte över sin egen framtid. Varför riskera pengar i något där en politisk eller religiös händelse kan sopa bort allt värde på någon dag, utan att det finns något du kan göra åt saken? Det finns så oändligt med andra investeringsmöjligheter där dessa risker saknas. Demokratin, och begränsad korruption, är en oerhört viktig framgångsfaktor för västvärlden. Förutsägbarhet är något av det viktigaste jag tittar på när jag riskerar mina pengar.
SvaraRaderaMvh https://investera-pengar.blogspot.se/
Tanken var att mjölkbolag och ventilationsbolag var förutsägbara och inte skulle påverkas av politiska eller religiösa händelser. Men det kan ju vara så att det inte finns något "säkert" i Turkiet.
RaderaHursomhelst tar jag intryck av kommentarerna, jag vågar ännu mindre, och vill dessutom ännu mindre investera i Turkiet. Men ville testa tanken! Men ett starkt nej är vad det är i skrivande stund.
Varför stötta en diktatur som har tortyr på agendan? Nej. Res inte dit. Handla inte med dem. Det finns bättre länder, minst sagt.
SvaraRaderaNej, jag vill inte stödja en diktatur. Frågan är på vilket sätt man gör det genom att köpa ett lokalt mjölk- eller luftkonditioneringsbolag. Oavsett politisk ledning kan man ju säga att luften är fri och företagen i sig gör något bra.
RaderaMen om man tänker något slags indirekt stöd förstår jag vad du menar, och bra poäng med att man bör undvika allt, i så fall inte bara resa dit utan även prioritera bort produkter från landet (elektronik, jordbruksprodukter etc),
Som sagt, jag är inte närmare att investera i Turkiet, utan tvärtom. Och förhållningssättet dumpar upp, borde man ha det mot Kina också? Alltid det där med gränser...
Hej, intressant och spännande att läsa dina tankar om Turkiet. Jag har själv bott och arbetat i Turkiet i flera år och har ganska gedigna kunskaper om både politik men även till stor del deras ekonomiska situation. Det finns givetvis mycket att säga men det mesta har redan sagts. Turkiet befinner sig i en mycket politisk känslig situation. Erdogan greppar makten allt tydligare för varje år som går och han driver landet mer och mer mot isolationism. En inflation på ca 10 % de senaste åren. En allt större del av välutbildade väljer att lämna Turkiet eller jobba på utländska företag. En tydlig "brain drain" finns hos många turkiska företag. Korruptionen är otroligt hög och nepotism förekommer i alla politiska led. Lägg därtill de politiska oroligheterna i närområdet. Syrien framförallt.
SvaraRaderaJag ska dock inte avsluta utan att nämna något positivt. Företag som jobbar inom produktion av olika områden som cement, tegel, plast, gummi för att nämna några, (även transportföretag) är företag som gynnas av att Europa letar den typen av produktion på andra ställen än som tidigare Östeuropa. Inom den typen av företag är arbetskraften väldigt billig och kommer vara det under en lång tid framöver.
Jag själv investerade lite i Turkiet under min tid där men då betalade jag 700 kr courtage på Avanza vid både köp och sälj. Var sådär lagom roligt när portföljen är liten.
Avslutningsvis vill jag bara nämna att Turkiet inte kommer gå med i EU under våran livstid. Det sätter jag hela min portfölj på :)
Tack för ett bra inlägg.
Riktigt bra kommentar där, stort tack! Sådan input är mycket värdfull och väldigt svår att få fram själv. Jag avstår Turkiet men har lärt mig en del på kuppen. Om, jag säger om, jag skulle kika på Turkiet är det bolag som Akcansa Cimento som gäller, men Erdogan-risken är för stor som det är nu.
RaderaHaha, jag kommer inte betta emot :-)
Du investerar en del i Sydafrika om jag inte har fel? Sälj innan det är för sent...
SvaraRaderahttp://www.independent.co.uk/news/world/africa/south-africa-white-farms-land-seizure-anc-race-relations-a8234461.html
Ännu ett afrikansk land som är inställt på att köra sig själv i botten.
O.R
Du har rätt, jag investerar i Sydafrika, och har sedan 2010 ägt Famous Brands och Discovery. I det andra tror jag du har fel. Det jag väntat på i många år har äntligen hänt, att Zuma har lämnat och landet kan få en bättre riktning i stort.
RaderaDäremot så visar länken givetvis på en nackdel och en avigsida. Men Zuma bort och Ramaphosa in är riktigt bra för landet, bland annat har ratinginstituten gjort tummen upp. Bättre styrning, krafttag mot korruptionen och en bättre ledning. Titta på börsens och valutans utveckling sedan november och du ser något som inte håller på att gå i botten, utan tvärt om. Hade det däremot blivit Zumas ex-fru som tog över istället för Ramaphosa hade det varit en sämre story.
Givetvis är det en smärre galenskap som länken visar på, men det är också lite som att pragmatiska sossar gör en eftergift till ett radikalt vänsterparti (EFF i Sydafrika).
Kan för övrigt rekommendera börslunch under senaste veckan: https://www.efn.se/bors-finans/borslunch-1-mar-2018/
Skrev förresten lite för hårt. Glömde tacka för varningen, även om jag ju inte håller med i sak!
Radera