söndag 11 september 2016

Tre okända kanadensare med utdelning


Jag gillar Kanada, de är som USA men med en sund dos av Europa och Sverige. De har troligen en mindre genomlyst marknad än USA, särskilt när det gäller småbolag. Kanada är också mycket mer än råvaror. Andra typer av bolag i ett råvarubaserat land är något jag lockas av, eftersom den typiske Kanada-investeraren är mer inne på smutsiga saker som olja och uran.

Här är några okända kanadensare som jag börjat kika på, men inte riktigt studerat i detalj ännu. Är öppen för åsikter, såväl sågningar som hyllningsrop. Jag har inte köpt, och skulle ni göra det så gör er egen analys och se upp för dålig likviditet. Eller som någon skrev i kommentarsfältet, följ Anders Lönner istället. Alla strategier är tillåtna, Lönnlövsstratei eller Lönner-strategi, välj själv :-)

Northview Apartment REIT
Står stadigt på jorden och lär förhoppningsvis aldrig hamna i olägenheter. I alla fall väldigt liten risk eftersom de sysslar med motsatsen, nämligen lägenheter. Enda olägenheten är väl om lägenheterna inte blir uthyrda eller att skuldsättningen skulle bli för hög. Har gått ihop med ett annat bolag (alltså lite Northwest-vibbar). En viss råvarueffekt kan märkas av i form av att vissa orter kan backa om oljan går dåligt. Såg via Twitter att Ruter investerat dem vilket borde tyda på kvalitet.

Kurs: 20.27 CAD
Direktavkastning: ca 7,8 %
Antal ägare Avanza: 44

Fråga för mig: Räcker Northwests sjukvårdslokaler? De är ju också basala men mer globala och med en ännu större demografisk fördel?

Andrew Peller 
En möjlig vin(n)araktie som på något sätt kan påminna om Kopparbergs bryggeri i kanadensisk regi. Se Framtidsinvesteringens beskrivning. För er som undrar så finns det kanadensiskt vin och deras marknadsandel i Kanada är ca 14 %, se sid 7 i årsredovisningen. Själv är jag inte helt begeistrad i alkohol-aktier men det här är ändå åtminstone ur investeringssynpunkt ett spännande val.

Kurs: 31,7 CAD, P/E 22
Direktavkastning: 1,6 %
Antal ägare Avanza: 2

Frågan för mig: Investera i vinbolag? På något sätt tar det emot även om det är (alko)hol i huvudet som argument när jag själv dricker vin. Då har jag ju när det kommer till kritan inget emot att stödja alkoholbolag? Och vin är nyttigare än cider.

Valener 
Ett annat spännande val är Valener, ett aktieval som handlar om energi: Vindkraft, naturgas och några kossor på marginalen. De äger andelar i en gasutility och en vindkraftspark och har ett geografiskt fokus i verksamheten.

Tycker allt ser mycket stabilt ut och de är en klockren utility. Hur ren den är i miljösynpunkt är en annan fråga och där är naturgasen åtminstone ett frågetecken. De påstår själv (såklart) att de är miljövänliga. Ett udda inslag på det temat är Cow-power delen. Som ni kanske gissar så innebär det att man fångar upp allt som kossorna producerar i bakväg och gör om till energi. Politiskt korrekt, galet eller helsmart, nej, jag kan inte bestämma mig.

Som utility och renewable-producent bör det här vara stabilt. Har de 97% av gasdistributionen i ett område förändras saker troligen inte så snabbt. Men här kan det finnas långsiktiga risker. Jag är inte övertygad om att naturgas är lösningen. Men så illa är den nog inte heller, allt är ju relativt. De är bättre än deras smutsiga oljekompisar men knappast välkomna i renewables-gänget!

Kurs: 21,8 CAD, P/E 11
Direktavkastning:5 %
Antal ägare Avanza: 3

Frågan för mig: Är naturgas något att satsa på. Risk för mer politisk regering, koldioxidavgifter och att smartare energislag tar över i framtiden?

Och ett till...
Till sist som en bonus: en udda aktie, som inte kvalar in i finrummet bland de trevliga, men som kanske inte är helt otrevlig: Asian Television. De är som svenska Mavshack fast bättre, hur mycket det nu säger. De erbjuder typ TV-kanaler till kanadensiska minoritetsgrupper från södra Asien. Fungerande tjänst och intäkter, verkligen ledande i en nisch, men frågan är om 5-årstrenderna ser tillräckligt bra ut. Investerarsidorna ser dessutom skrämmande otrevliga ut. Eller så lägger de fokus på rätt saker istället, vad vet jag.

Synpunkter?
Lockas du av något bolag? Mest intressanta bolag ska få en fullskalig analys!
Och vad är ditt svar på frågan till varje bolag?

23 kommentarer:

 1. REITs viktigaste nyckeltal är FFO (funds from operations). Minst 90% ska delas ut till aktieägarna för att få skattebefrias som en REIT.

  Bolaget Northview Apartment Reit kanske går att betrakta som en konkurrent till Akelius, de äger endel lägenheter, främst i storstäder, i Kanada. Men föredrar nog en reit, då du tar del av bolagets utveckling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, jag tar bort texten om P/E som förvirrar. Utdelningsandel (FFO) ser ut att för tillfället ligga kring 70-80 procent: http://s3.amazonaws.com/lws_lift/northview/userfiles/Financials/2016/Q2%202016%20MDA%20-%20v9%20-%20FINAL.pdf

   Håller med, gillar REITs mer än preferensaktier, alltid bra att äga en andel av bolaget, i alla fall över sett över längre tid.

   Radera
 2. Jag har kollat en del på Northview och tycker att det ser klart intressant ut. I år har den förvisso gått upp med över 15%, men den känns fortfarande inte för högt värderad. Viss oro är dock befogad med tanke på att Kanada är så beroende av utvecklingen för råvaror, främst olja. Transaktionen med True North Apartment REIT har diversifierat portföljen en del med fokus på att ha fastigheter i områden med mindre beroende till råvarumarknaden, t ex Ontario och Quebec.

  Läs mer på t ex:
  http://www.fool.ca/2016/08/15/northview-apartment-reit-yields-7-8-can-it-grow/

  http://www.fool.ca/2016/07/21/is-northview-apartment-reit-good-for-monthly-income/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länkarna! Den framstår som ganska stabil och en rätt intressant månadsutdelare.

   Radera
 3. Kollat på Northview här. Tack för tipset. Marknaden verkar inte alls ha gillat rapporten 11/8. Har du någon uppfattning om det? Vad jag begriper (vilket absolut inte är allt speciellt inte med amerikanska bolagsformer som REITs) så verkar det stabilt. Väl låg uthyrning på 81% men det kan i bästa fall vara billig potential, i värsta fall början på en himla massa tomma hus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska kika, men en förklaring generellt kan vara att de var drabbade av en brand i ett område (Fort Murray), se sid 3. Uthyrningen tycks ligga på ca 90% i senaste rapporten: http://s3.amazonaws.com/lws_lift/northview/userfiles/Financials/2016/Q2%202016%20MDA%20-%20v9%20-%20FINAL.pdf

   Radera
 4. Förvånad att du inte kikat på Richie bros när du nu nämner Canada. Gick att köpa på 3% direktavk tidigare i år. Wide moat välskött,cash maschine men högt prissatt nu efter uppköpet av ironplanet. Mvh Pontus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Bolaget är på bevakning och är det auktionsbolag som jag hintar om här: http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2016/07/kommande-inlagg-tips-och-ideer.html

   Tyvärr har kursen stuckit uppåt en hel del. Bolaget är flera gånger större än de tre nämnda troligen så rätt känt i Kanada. Men bara en ägare hos Avanza, så definitivt okänd här :-)

   Radera
 5. Som jag nämnde på twitter gillar jag NWH och har ägt i snart ett år. Vet inte om jag kan tillägga så mycket från det som redan nämnts. Värt att nämna så köpte jag mina NVU vid 16 CAD vilket var ett väldigt attraktivt pris och mycket bättre finanser än NWH vilket gjorde att jag gjorde valet att sälja en del NWH till fördel för NVU. Nu har NWH lyckats stärka sina finanser vilket gör att skillnaden bolagsmässigt inte blir lika stor men det är förtroende ingivande att NVU lyckats höja utdelningen 8 ggr sedan 2002, jag saknar lite benägenhet att höja utdelningen hos NWH ur ett långsiktigt perspektiv.

  Valenar såg intressant ut rent nyckeltalsmässigt. Kollade lite närmare och det ser inte så dumt ut, som ett investmentbolag (med få innehav) får man lite mer riskspridning än vanligt även om man valt att fokusera inom gas/ström. Framtida regleringar och oförutsägbara risker vad gäller gasens framtid gör väl att jag skulle vilja ha större säkerhetsmarginal. Jag fattade inte riktigt varför de knappt gick med vinst senaste 3 månaderna (tajming av utdelningar från tillgångarna?).

  SvaraRadera
  Svar
  1. NWH och NVU kan vara god diversifiering tillsammans.

   Ja, är inte riktigt bekväm med något fossilt trots allt. Men om jag ändå skulle köpa ligger Valenar riktigt bra till. Troligen är det ej kassaflödespåverkande som "rör till" resultatet senaste tre månaderna, utdelningen är kvar. Men har inte tittat så noga.

   Radera
 6. Kul att du tittar på Andrew Peller! Ett fint bolag som jag tycker borde få mer uppmärksamhet. Är en av de två ägarna på Avanza, och är mycket nöjd med det knappa år sedan jag köpte första posten. En fin resa! Ja har ju som sagt skrivit lite om företaget, och bevakar delårsrapporter och så. Har precis samma känsla vad gäller alkoholproducenter, samtidigt finns det ju regleringar, även om de i Kanada kanske är något mer liberala än här, och på sina håll dessutom håller på att luckras upp.

  Valener ser ju fint ut. Gaz metro där verksamheten finns verkar kontrolleras av något som liknar våra AP-fonder, och det borgar ju för stabilitet. Någon form av prisreglering från lokala myndigheter finns både i Quebec och Vermont, men det ser ju inte ut att ha skadat återbäringen till ägarna. Det enda jag egentligen inte gillar är att de i huvudsak jobbar med fossila bränslen. Intressena i vindkraft, solceller verkar mycket små, men kanske kan växa? I så fall mer intressant...

  Får jag välja så titta på Northview Apartment REIT! Är själv nyfiken på den och tittar just nu på flera REIT för att ersätta Saltängen. Har bara tittat som hastigast på Northview, och känns som en stark kandidat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för input! Northview kan vara ett alternativ till Saltängen även om valutan kan röra sig upp och ned. Själv håller jag ögonen öppna för Bonäsudden-diversifiering men har inte hittat någon klockren ännu. Gillar lägenheter eftersom det nog är nära noll i teknikrisk, kontor och retail har större risker över längre tid.

   Radera
  2. Så sant! Bonäsudden borde jag nog förresten ta mig en titt på.

   Radera
  3. Skuldsättningen och mindre orter är det som kan avskräcka. Men hyresrätter, förskolor och äldreboenden är inte fel alls och det är också överlag bra orter i Linköping. Inget tillväxtbolag dock utan jag använder dem som ett högräntekonto typ.

   Radera
 7. Gillar också Canada. Kollar på STT Enviro just nu. Nedtryckt aktie nu på grund av oljemarkanden. Men jag gillar deras miljöprofil och att de funnits ett tag i branschen. VD är även positiv inför 3:e och 4:e kvartalet. Tror kan överraska när oljepriset är på väg tillbaka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen koll på dem tyvärr, gjorde några sökningar men magert med resultat. Just sådana mindre namn kan verkligen röra sig mycket (förhoppningsvis uppåt på sikt!).

   Radera
 8. Jag gillade Framtidsinvesteringens senaste uppslag i Kanada, Canadream (http://framtidsinvesteringen.blogspot.se/2016/09/canadream-husbilar-till-reapris.html). Du har ju redan sett det förslaget men det skadar inte att lyfta fram det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade den också även om jag inte vågar än, men många goda idéer där!

   Radera
 9. Vad är en REIT? Jag har inte tuttat något på Canada men Northview Apartment REIT såg intressant ut.

  Kommer du med någon längre analys?

  SvaraRadera
  Svar
  1. REIT står för Real Estate Investment Trust, se mer här: http://spartacusinvest.blogspot.se/2014/04/reits.html

   Ska försöka få till en analys!

   Radera
  2. Tack, har skrivit ut senaste rapporterna och börjat titta på företaget jag också. Hoppas på en mer utförlig analys från dog så jag hat något att jämföra med.

   Tack också till Spartacus för en bra förklaring.

   Radera
 10. Bara att tacka för reken av Nvu. Jag är upp 7% sedan köp och har ännu inte fått den första av många utdelningar från bolaget. Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv:-)

   Och köpte jag själv...nej, men så kan det vara. Lutar åt att det räcker med Northwest för egen del men Nvu är inget dumt bolag.

   Radera