söndag 27 september 2015

Våga (vägra) Sino Agro?


Spaningen efter mega-trender gjorde det tydligt att min egen portfölj är lite underviktad mot asiatiska bolag. Sen kan du få exponering på många sätt, t.ex. Unilever, H&M, Alfa Laval, men också genom.... Sino Agro Food (SIAF). De står i september 2015 (omräknat) i 8.8 USD på i USA (OTC-listan).

SIAF är ett bolag som jag kikat lite löst på i flera år och varit något skeptisk till, bland annat för att Jordanfonden haussat dem starkt. Om de rekar ett bolag brukar risken vara mycket hög. Visst kan det slå in men det finns många exempel på riktiga jordfräsar också.

Det som gjorde mig intresserad av att ta en titt är Sparpoddens specialavsnitt. En timmes mangling med en insider som tror på bolaget är gratisreklam men av den pålitligare sorten. Och siffrorna kan göra vem som helst intresserad. P/E tal under 3 och möjlighet till utdelning i ett bolag med tillväxt inom en intressant nisch. Utdelningspolicyn tycker jag dock verkar lite oklar, eller i alla fall vilken direktavkastning man kan räkna med.

I korta drag sysslar de med ekologisk matproduktion i Kina av bland annat jätteräkor. Här är en presentationsenaste rapporten och en analys av bolaget.

Några frågetecken
Innan jag kollar på bolaget i detalj har jag några stora frågetecken. Vore spännande med input, såväl från reguljära läsare som Sino-Agro-food fanatiker :-)

Är det en fraud? 
Siffrorna ser nästan för bra ut för att vara sant. Handlas på OTC i USA vilket inte har bästa ryktet.
Min gissning: Nej, Sparpoddenavsnittet ger ändå en stabil bild av verksamheten.

Finns bestående konkurrensfördelar? 
Ekologiskt är en fördel och en del patent och licenser finns. Men vad hindrar andra från att starta ekologiska odlingar? Visst kan de vara en "first-mover", men vilken fördel ger det på sikt?

Tittar man på en av konkurrenterna, Tyson Food enligt analysen ovan, så går det att vaska fram Morningstars rapport om dem. Ett utdrag därifrån:
...most of the remaining industry participants have imitated each other’s best practices, and made significant investments in sophisticated, vertically integrated supply chains. The majority of the cost structure lies within the local production facility, and we believe smaller firms (operating only a few regional facilities) can remain competitive by maintaining high capacity utilization levels at modern production plants. We believe Tyson still benefits from modest cost advantages over the majority of the remaining industry participants (from national supply chain efficiencies, greater leverage over research and corporate expenses, and more attractive facility locations that are located closer to crop and livestock farmers, minimizing transportation expense), but not enough to drive sustainable competitive advantages
Ok, Tyson-bolaget är något annat men om en större konkurrent inte har bestående konkurrensfördelar så är det ytterst tveksamt om en liten spelare har det. Hittills nej alltså.

Men tillbaks till det ekologiska för där är en skillnad. Och då har vi personen, patenten och licenserna. Jag kan inte undgå att en del tycks sitta i personen och då tänker jag på Salomon Lee. Och han är ändå 72 år gammal. Vad händer om, eller snarare när, han ätit sin sista jätteräka? Det gör mig osäker. Jag köper bolag på 5-10 års sikt och ja, då är det tyvärr en relevant fråga (särskilt som medellivslängden i Kina är lägre).

Återstår patent och licenser som ju inte knutna till personen. Men skulle patent och licenser hindra andra från att odla ekologiskt. Det låter svårt, men låt gå. Då står vi ändå där med den politiska risken. Vågar man lita på att det är hållbart och att något liknande inte kan göras? Vet ej. Läs även en sammanfattning av risker i den andra analysen på sid 10.

Min gissning: Nej, tyvärr ser jag inte tillräckliga konkurrensfördelar på sikt. Större spelare har inte starka konkurrensfördelar. Visserligen finns patent/licenser men de kommer med en politisk risk i Kina. Här är jag dock väldigt osäker i min bedömning.

Uppdatering 151002! Av kommentarsfältet framgår att SIAF mycket väl kan vara en lågkostnadsproducent genom deras kommande jätteanläggningar. 

Är Kina ett land att investera i?
Politiska risken finns ständigt närvarande. Hur många regeringar försöker hindra börsras? Och i hur många andra länder har järnvägsbolag inte en ekonomisk vallgrav (pga politisk risk och stöd till nya linjer). Har ett eget inlägg på gång om den saken. Den enkla synen jag har är att delvis korrupta länder ändå kan vara okey så länge inte bolaget självt är korrupt.

Två andra exempel
Lyckas man i Kina som en mindre aktör kan det gå enormt bra, både för bolaget och aktien. Bellamy's organic sysslar med ekologisk barnmat och jag tror kursen 3-4 dubblats senaste året. Jag tittade på bolaget vid 1.7 AUD, tyckte det var för dyrt - möjligen också svaga konkurrensfördelar -och nu är kursen kring 7 AUD. Ändå ett tecken på att organiskt kan gå hem i Kina... eller att ett bolag i Australien är rejält övervärderat, vad vet jag :-)

Lyckas man inte i Kina kanske man heter Hakui Seefood. Tysk/Kineserna har en gjort en kräftgång som heter duga. Här är en presentation, se sid 3 för en genomgång av problemen: Konsumenterna vill inte betala högre priser, Ökat antal konkurrenter, ökade löner, kreditrisker och valutarisker. Säger jag att det här kommer att drabba SIAF? Nej, men fortsatt lågt P/E och de nämnda problemen är potentiella risker.

Slutsats
Jag avstår eftersom jag inte är övertygad om de bestående konkurrensfördelarna. Andra kan odla ekologiskt. Ändå finns det något som gör att jag - mot min egen filosofi - vill köpa. Extremt låg värdering, intressant nisch och en potentiell men osäker utdelning som kan bli saftig på sikt. Skulle inte förvåna om aktien om några år står i 10 dollar och ger en god utdelning (= extrem Yield on cost). Men skulle heller inte förvåna om bolaget drabbas av något av problemen i Hakui Seefood och har försvunnit eller visat sig vara en talang som aldrig slog igenom.

Kan inte gå emot min investeringsfilosofi och avstår därför SIAF. Hur gör du?

Slutligen några ord innan eventuella kommentarer. Jag inte inte någon expert på aktier, Sino Agro Food, räkor eller typ något som helst annat. Jag kan ha helfel i allt jag säger, men är intresserad av input och diskussion. Frågan är om det här passar min konservativa investeringsfilosofi, rent allmänt kan risk/reward se bra ut och ett inhopp i aktien vara mycket lyckosamt. Eller inte. Upp till var och en att bedöma!

29 kommentarer:

 1. Har mest hört en massa rykten jag inte kollat upp då jag inte är särskilt intresserad av bolaget. Brukar inte vara speciellt etisk när jag placerar men gillar inte slaveri vilket verkar utbrett kanske inte av sino direkt men av de som säljer maten till räkorna sedan var det något tal om att odlingsmark förstörs?  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter inte positivt ifall det finns någon substans bakom. Är något att beakta och försöka kolla upp närmare om jag ska titta på bolaget i mer detalj.

   Radera
  2. Med tanke på att bolaget är ganska okänt har man knappast hört några rykten om man inte är intresserad av bolaget. Du får gärna återkomma med källan till din rykten.

   Det är ju snarare tvärtom. Anläggningarna producerar mångdubbelt mer per kvadratmeter jämfört med andra anläggningar vilket gör att man spar mark som kan användas till annat. Slavliknande förhållande kan säkert existera i de anläggningar som förstör miljön i träskområden, flodmynningar etc. Läs gärna artikeln från DN.
   http://www.dn.se/arkiv/ekonomi/kinesiskt-foretag-vill-bli-storst-pa-jatterakor

   Sen kan man undrar hur seriös Gustav har varit i sin analys. Du har ju helt missat att man har gjort en omvänd split. Du hänvisar även till en sk analys. Men det är inga konkurrenter som radas upp i den. Man visar vilka värderingar liknande bolag har som jämförelse.
   Du påstår att Tyson skulle vara en konkurrent, men så vitt jag minns föder de upp kycklingar och är knappast att anse som en konkurrent till någon som odlar fisk och räkor.

   Strindberg

   Radera
  3. Som jag sade innan, jag har inte kollat på bolaget i detalj :-) Därför har jag inte varit "seriös" i min analys. Jag ville ha input för att se om mina första gissningar (framförallt på konkurrensfördelar) stämmer eller inte.

   Nej, jag håller givetvis med om att kycklingar och räkor inte riktigt är samma sak, och växlarna ska inte överdrivas. Däremot kan kanske jämförelsen mot Hakui Seefood ändå vara värd att fundera närmare på.

   Men jag önskar lycka till med placeringen. Jag sågar inte bolaget (och har inte heller läst på tillräckligt för det) utan konstaterar bara att den hittills inte ser ut att passa i min portfölj. Men säkert i många andras :-)

   Radera
  4. Jag har inte någon större koll på Haikui Seafood, som bolaget heter, men enligt hemsidan så går 90% av försäljningen utanför Kina. Vidare så verkar man enbart sälja frysta produkter eller på konservburkar. Det verkar som att man även köper in alla råvaror. Spontant känns det mer som en potentiell kund än en direkt konkurrent och det är väl inte omöjligt att man redan är det. Siaf kommer att ha den sannolikt största och effektivaste anläggningen i världen och kommer självfallet att ha stordriftsfördelar som ingen annan lär ha. Kineser vill ha sin mat färsk och gärna levande när man köper varan och färska varor betingar klart högre priser än frysta. Siaf bedriver också en ganska omfattande import av fisk, ål mm från olika ställen i världen och man har rapporterat att konkurrensen från andra kinesiska företag har ökat och det är väl det som Haikui Seafood har känt av. Siaf har inte nämnt att det skulle vara någon brist på efterfrågan av sina räkor från sina odlingar, snarare tvärtom. Ett hot skulle kunna vara om det blev kraftigt prisfall på räkor, men man har tidigare visat sig mycket flexibla och börjat odla andra arter om priserna skulle sjunka. Man hade från början bara en fiskart som heter Sleepy Cod, men när utländsk import sänkte priserna började man odla ål istället, med mycket gott resultat.
   Idag erhåller man ingen premie för sin miljövänliga produkter där t ex ingen antibiotika tillsätts. Det är nog högst sannolikt att utvecklingen går mot att priserna på ekologiskt framställd mat kommer att ha en premie jämfört med mat som inte är det. Så vitt jag vet är priserna i Kina ungefär lika mellan Siafs ekologiska räkor och fisk som t ex de som är producerade i t ex Vietnam där man tillför antibiotika samtidigt som man begår rovdrift på närmiljön. Kina har enorma miljöproblem, men man har sent om sider börjat ta tag i saken och kommer t ex att börja med handel med utsläppsrätter vilket rapporterades för någon dag sedan. Myndigheterna ger på olika sätt stöd till verksamhet som är miljövänlig och gissningsvis kommer man att öka stödet i framtiden för att försöka komma till rätta med miljöproblemen i landet och det är högst troligt att Siaf kommer även i fortsättningen kommer att gynnas av myndigheterna.
   Man håller nu på och renodlar företaget och ska under de närmaste åren avyttra större delen av verksamheten som inte hör till fisk och räkodlingarna.

   Om du har frågor om bolaget så kontakta gärna den svenska IR-avdelningen tomas.oqvist@sinoagrofood.com


   Strindberg

   Radera
  5. Tack för bra kommentar. Det där med stordriftsfördelar och ekologiskt är något som lockar. Har också läst på annat håll att Kina jobbar mer med miljö än vad man kanske normalt tror här i väst.

   Det som ändå gör att jag ännu köper är detta med utdelningen. Men ska kanske försöka få iväg ett mejl till IR, inte fel att fråga så man inte missförstått, tack för det tipset.

   Radera
  6. Det var nog väldigt många som blev besvikna över utdelningspolicyn som blev väldigt luddig. Personligen tror jag på en väldigt låg utdelning nästa år. Man har fortfarande ett ganska stort investeringsbehov. Men därefter tror/hoppas jag på att vi ska börja få se ganska rejäla utdelningar. Den stora jokern är att man håller på att avyttra dotterbolag, det kan ske genom notering, ren försäljning eller samgående med något bolag. Man har aviserat att man ska öka takten och siktar på att ha avyttrat ett par bolag inom 18 månader. Man ska under oktober ha en del möten i Hong Kong med investmentbanker mm. Det har hela tiden sagts att aktieägarna ska få ta del av detta i form av utdelning, antingen i kontanter och/eller aktier i de bolag som noteras. Gissningsvis blir det pengar för det blir jäkligt omständigt om man erhåller aktier i ett bolag som noteras på någon lokal börs i Kina.

   Dagens bolag drivs mycket mer professionellt och svenskar har kommit in på viktiga positioner i bolaget och bolaget kommer med tiden att styras mer som ett västerländskt bolag, så det blir lite fel om man stirrar sig blind på tiden när man betalade skulder med aktier. Den tiden är förbi.

   Jag är övertygad om att detta kommer att bli en utdelningsmaskin i framtiden, men det blir knappast redan nästa år.

   Strindberg

   Beträffande vd så fick han frågor på ett möte i Stockholm som jag närvarade på om vad som händer ifall han skulle avlida. Jag har det inspelat men hinner inte leta upp det, men så vitt jag minns så var det enligt honom ingen fara. Även om mycket kretsar kring vd så är de ett team så know how finns kvar om han försvinner. Man har de senaste åren breddat ledningen och styrelsen så kompetensen är mer spridd idag. Den viktiga uppbyggnaden av företaget har redan skett så jag tycker inte att man ska överdriva betydelsen av vd, även om han är viktig och vi hoppas alla att han fortsätter i någon roll under många år.

   Radera
  7. Spännande, bra input. Jag skickar nog iväg ett mejl till IR om det går att säga något mer om utdelningen (troligen inte).

   Fortsätter följa SIAF och nu är jag lite mer på banan kring vad som som kan göra dem unika. Trist bara att utdelningen är oklar för det är en viktig fråga åtminstone för mig.

   Radera
 2. Du har bara hört rykten som du inte kollat och du är inte intresserad av bolaget. Du snackar om slavar och förstörd odlingsmark. Varför tar du inte reda på fakta innan du yttrar dig? Eller varför struntar du inte bara i att yttra dig eftersom du uppenbart har noll koll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte var du hållt hus senare åren men om du tittade upp från facebook slutade kommentera paradis bordell kanske du inte missat shanghajandet av folk till fiskebåtar i asien som mestadels fångar småfisk etc som går till odlingar och som jag poängterade såg jag inte mer koppling till SINO än att de möjligtvis köpte dessa varor till sina odlingar.

   Det är några år sedan jag läste artikeln om odlingmarken kanske är det goare med räkor än ris. Eftersom jag surfar dagligen på engelskspråkiga ekonomi sidor får ni som är intresserade googla själva att jag lade märke till att det var SINO beror helt enkelt på allt pumpande och blabbande om bolaget på svenska siter och tro mig jag är fortfarande inte intresserad av bolag oavsett om de har rent eller smutsigt mjöl i påsen.

   Radera
  2. Svammelpelle, det är ingen som har ifrågasatt att det finns allvarlig miljöförstöring och det finns människor som arbetar och lever under vidriga förhållanden inom delar av fiskindustrin i Asien. Det är just därför som det är bra att Sino Agro Food växer fram som ett miljövänligt och etiskt alternativ.

   Du valde tydligen att blunda vid selektiva ställen när du läste kommentarerna. Du skrev "Har mest hört en massa rykten jag inte kollat upp då jag inte är särskilt intresserad av bolaget". Vi väntar fortfarande på svar på frågan vilka rykten du syftar på och källan till dessa.

   Strindberg

   Radera
  3. Här tror jag bakgrunden beskrivs och jag lägger in ett utdrag ur texten: http://www.theguardian.com/world/2014/jun/11/slavery-prawn-shoppers-boycott-unethical-seafood-greenpeace

   "The six-month Guardian investigation established a trail between prawn products sold by US, British and European retailers and violent slave labour. The investigation found that the world's largest prawn farmer, the Thailand-based Charoen Pokphand (CP) Foods, buys fishmeal, which it feeds to its farmed prawns, from some suppliers that own, operate or buy from fishing boats manned by slaves."

   Sen undrar man hur det påverkar SIAF. Om konkurrenterna gör bort sig så är det närmast positivt. Frågan tycks vara och fiskmjölet (fish meal) är ekologisk och om SIAFs hela kedja därigenom är ekologisk. Här behöver man nog veta hur räkorna föds upp. Med annan fisk? Var kommer den från? Input på det?

   Kan tom vara en stor fördel för SIAF om de definitivt inte är inblandade i sånt här och konsumenterna vet och prissätter det i sina köp.

   Radera
  4. Jag tror inte att det påverkar vare sig positivt eller negativt så länge man enbart säljer i Kina. Man har hittills inte fått något extra högt pris för sina räkor för att de är ekologiska. Men rimligen bör man väl förr eller senare, även om det förmodligen tar flera år, kunna få ett högre pris för ekologiska produkter. Kalkylen är idag mycket attraktiv och som aktieägare ser jag det som en möjligt framtida bonus att kalkylen blir ännu bättre om det skulle bli en premie för ekologiska produkter.

   Strindberg

   Radera
 3. Ser ganska snabbt att du inte är insatt i SIAF'S verksamhet samt bransch. Ska lite snabbt ge några av mina reflektioner sen får var till att börja med läsa på ORDENTLIGT själva.

  Freud? Högst sannolikt inte. Bolaget har granskats högt och lågt av såväl revisorer som advokatfirmor som utfört DD samt investmentfirmor som Euro China Cap. 100% garantier finns som bekant aldrig. Senaste exemplet är ju VW.

  Konkurrensfördelar? Ja då måste du lära dig verksamheten. Den är ett hantverk. Börja med att titta på denna dagsfärska film länkad nedan om senaste förvärvet till SIAFs ledning. Större spelare / företag? SIAF kommer sannolikt vara bland dom största. Mega farmen dom bygger kommer bli störst i världen enligt plan. Ca 80 000 anställda. Som en mindre stad. Det är en ENORM marknad! Efterfrågan lokalt är så stor att man inte ens har tankar på att exportera i nuläget. https://www.youtube.com/watch?v=QQ93X1aDYKA

  Investera i Kina? Ja politiska risker finns ju såklart. Men det finns ju i dem flesta asiatiska länder ( och i väst ).

  Hur som haver, man måste läsa på ordentligt för att förstå verksamhet. Precis som Fredrik Danielsson påpekar i Sparpodden. Jag har varit aktieägare länge och har en, med mina mått mätt, stor position. Jag känner mig komfortabel med det. Lycka till med investeringarna gott folk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är precis som du säger inte närmare insatt i deras verksamhet, vilket jag ändå försökte få fram (men kunde tryckt mer på). Däremot vill jag lära mig mer och få input, och det får jag tacka för :-)

   Fraud får jag inte intrycket av. Om en listning i Sverige/Norge eller väl genomförs borde eventuell osäkerhet om den här saken försvinna.

   Konkurrensfördelar, tack för filmtipset. Lite svårt att höra men jag tolkar det som att de säger sig vara en lågkostnadsproducent. Och då har det ju något konkret på den fronten.

   Lycka till med investeringen, jag avstår nog, men tack för input!

   Radera
 4. Och Gustav jag tror inte att SIAF, i dagsläget, passar din investeringsfilosofi eller i en utdelningsportfölj. Anledningen är att bolaget i nuläget inte ger någon utdelning utan inkomsterna kommer i närtid gå till expansionen. Längre fram och till förhoppningsvis högre kurs kommer SIAF sannolikt bli ett fint utdelningsbolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer, jag tror inte de passar. Det som ändå gör mig lite förvirrad är att de delat ut tidigare år, och nu har antagit en utdelningspolicy. Men jag förstår inte vad det innebär i form av yield. Kanske självklart att det är noll just nu men jag ser det inte uttryckligen.

   Min filosofi gör att jag kommer gå miste om fina kursuppgångar (som eventuellt i SIAF) men jag skyddar mig å andra sidan ofta mot stora nedgångar. Både fördelar och nackdelar i att investera i lite mer mogna bolag :-)

   Radera
 5. Upptäckte bolaget för ca 3 år sedan, kursen sjönk som mest 45-50% de kommande 24 mån, ökade på innehavet vid ett tillfälle, idag så har jag ca + 180% värdeökning, och behåller aktierna ett tag till.
  Har svenska Scadinavian Organics (Eko-mat) under bevakning, överväger en investering där också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får jag säga grattis till en bra utveckling!

   Scandinavian Organics är jag mer säker på: Inget bolag för mig, även om jag gillar eko-inriktningen. Där är det väl inte tal om utdelning om jag förstår saken rätt.

   Radera
 6. Du kan ju läsa lite på en annan blogg om SIAF
  http://investeraiaktier.se/wp/2015-09-18/siafs-konferenssamtal-2/

  SvaraRadera
 7. Svar till dig från RealDutch, antagligen den som skriver mest på nätet om SIAF och som enligt mig har bäst koll på bolaget av de jag läst. Vet inte varför han inte länkade själv.
  http://investorshub.advfn.com/boards/read_msg.aspx?message_id=117445571

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Uppenbarligen måste jag gräva lite djupare i SIAF.

   Har skickat ett mejl till IR med lite frågor och om jag får ett svar på det så är jag motiverad till en närmare titt.

   Radera
  2. Fick du veta något av intresse från IR?

   Radera
  3. Inget svar än. Kan vara så att de inte svarar vilket jag tycker är dåligt i så fall.

   Radera
  4. Det kan även vara så att IR-personen inte har svar på alla dina frågor och tvingas vända sig till vdn för att erhålla svar och han flänger och far så det kan kanske ta tid innan han har tid för dina frågor.

   Testa den amerikanska IR om du inte får svar från den i Sverige. Jag tycker att han är bättre att ha att göra med. Han är definitivt bättre insatt i företaget och han svarar alltid även om han inte alltid har svar på frågorna, den i Sverige är det tyvärr lite si och så med.

   Radera
  5. Tack, blev ett mejl dit nu :-)

   Radera
 8. Det har släppts två videofilmer den senaste tiden
  https://vimeo.com/sinoagrofood

  En privatperson har även gjort en film.
  https://www.youtube.com/watch?v=hiW3z1R7KXY

  Strindberg

  SvaraRadera
 9. Det här är den kinesiska börs som man överväger att lista något dotterbolag på
  http://www.cnbc.com/2015/07/30/chinas-little-secret-a-thriving-free-market-in-shares.html

  Riktigt positiv artikel men andra artiklar talar om att likviditeten är dålig på den marknaden. Det tycks vara få regler och enligt en kritisk amerikansk revisor är risken stor för att bedrägerier kommer att frodas här. Här är en avhandling om marknaden för den som har tid över
  http://ac.els-cdn.com/S1877050915015422/1-s2.0-S1877050915015422-main.pdf?_tid=d241114c-7b04-11e5-9c8e-00000aacb361&acdnat=1445769814_66a37615b3ebeec11d4b7f56eb568790

  Jag har ännu inte hittat något om värderingarna på de noterade bolagen.

  Strindberg

  SvaraRadera