söndag 6 september 2015

Sambons pensionsportfölj

Blandar upp Asien-serien med ett för mig och min sambo aktuellt ämne. Under veckan så har jag och sambon diskuterat aktier. Ja, det gör vi nog andra veckor också men nu har vi landat i hur hennes framtida privata pensionsportfölj skulle kunna byggas upp. Syftet är att köpa och glömma bort, och fylla på allt eftersom.

Inte lika krånglig och exotisk portfölj som min utan enklare och rakt på sak. Alla bolag handlas elektroniskt och kan köpas i mindre poster utan större problem.

Sambons portfölj
De här bolagen föll min sambo i smaken:

  • H&M, 25 %, ISK
    Välkänt, och bör ha god tillväxt i vinst och utdelning i många år. Lätt att bevaka men behöver inte bevakas :-)

  • Lundbergföretagen, 25%, ISK
    Något man också kan köpa och glömma bort i 5 år. Eller mer. Ingen kioskvältare men många fina bolag under ett enda paraply. Ingen hög utdelning men det kompenseras av låg risk och diversifiering.

  • JNJ, 25 %, Kapitalförsäkring
    Stark position inom läkemedel och pålitlig utdelning. Som en läkemedelsfond med inslag av konsumentvaror.

  • Unilever PLC, 25 % Kapitalförsäkring
    Lite som en konsument- och emerging-markets-fond. Via en twitterdiskusion så visade det sig att Unilever PLC via New York-börsen var bästa alternativet. Förhoppningsvis ingen källskatt, och lägre avgifter jämfört med att handla i London.

Övrigt
Några övriga frågeställningar är värda att nämna:
  • På sidlinjen hamnade: Vitec, Famous Brands eller Discovery (courtaget!) och Northwest. I takt med att portföljen växer kan fler bolag köpas in.
  • Månadssparande i Avanza Zero och Danske Global som "Slaskfonder", som sedan när större summa uppnåtts säljs av för att direktköpa någon av aktierna.
  • Svenska bolagen köptes i ISK och utländska i kapitalförsäkring. Allt för att slippa strul med utländsk källskatt.
  • Smakar inte Ben & Jerry-glassen ännu godare som aktieägare i Unilever :-)

Synpunkter?
Hur sparar din eventuella sambo/flickvän/pojkvän?

Om man skulle välja några få bolag, kan det här vara bra val? Bättre än indexfonder? Eller bara roligare :-)? Det enda jag saknar är ett småbolag men å andra sidan är Vitec och något mindre Sydafrikanskt bolag på väntelistan.

Själv skulle jag inte bli helt förvånad om den här portföljen gick bättre än min egen portfölj, Enkelhet kan ju slå engagemang - åtminstone när det gäller börsen. Vi får se!

29 kommentarer:

  1. Varför inte bara köpa Avanza Zero och en amerikansk indexfond månadsvis? Skulle tro att det ger högre avkastning över tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte omöjligt att det gör. Men här är det övervikt konsumentvaror och utdelningshistorik vilket gör det hela snäppet mer defensivt. Och lite roligare är det också, vilket kan öka spar-ivern :-)

      Radera
  2. Varför inte köra allt i en kf?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fördelen med ISK är direktägande, investerarskydd och att du slipper att ha pengar för skatten på kontot. Nackdelen är problem med källskatt.

      Hade kunnat köra allt i kf, men då missar man dessa små fördelar.

      Radera
  3. Jag sköter min sambos aktieportfölj då hon inte vill ha med det att göra. Det är lite vanskligt och mycket ansvar. Försöker fokusera på tillväxt mer än hög nuvarande avkastning. Lite mer Whole Foods, Apple och Disney än Telia, Fortum och Exxon. Din sambos portfölj ser magnifik ut i sin enkelhet. Jag borde kanske bara kopiera den rakt av ist för att krångla till det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apple och Disney är fina bolag det med. Men byt över om du vill :-) Snäppet mindre valutakänsligt blir det nog i alla fall.

      Radera
  4. Var hon intresserad och öppen för det här från början eller är det någonting du drivit på? Eftersom jag och min fru har delad ekonomi har vi gjort det lite enkelt och hon sätter in pengarna på sparkonto+ på Avanza medan jag tar hand om aktierna.

    Hon har helt enkelt inget intresse för aktier så det blir lättast så här.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon förstår tanken bakom att låta pengar återinvesteras och avkasta långsiktigt. Kan inte säga att hon är engagerad i investeringarna. Men hon ÄR engagerad i sparandet så det är mer än halva slaget vunnet. Vi delar utgifter lika men har separat sparande, så hon har ett eget ISK som jag inte ens tror hon kan inloggningen till :-)

      Radera
    2. I mitt fall har jag väl drivit på lite. Har haft en del bolag uppe för diskussion men hon har fått avgöra vilka det blev (inte orimligt då det är hennes pengar :-)

      Att det blev aktier istället för fonder var också för att det engagerade lite mer.

      Radera
  5. Nyfiken fråga: Har ni övervägt indexfonder?

    SvaraRadera
  6. Sen många år tillbaka sparar min fru i en KF öronmärkt till pensionen. Vidare har jag överlåtit min PPM åt henne då jag har bra villkor för min TJP samt löneväxlar.

    Hon är inte intresserad av aktier/fonder så hon har överlåtit förvaltningen åt mig och jag kör samma spår som åt mig själv och barnen, dvs en globalt inriktad utdelningsstrategi.

    Med minicourtage kan man skapa sig en väl diversifierad portfölj med många olika aktier men onekligen är enkelheten i din sambos portfölj tilltalande i någon mening, blir spännande att följa :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter mycket genomtänkt! En global utdelningsstrategi borde inte vara fel på sikt. Tills vidare förvaltar min sambo sin egen portfölj, och den är ganska lättskött :-)

      Radera
  7. Kul att äntligen se några enkla investeringsregler och kloka urval :-)

    1. "Köp och glöm" är en mycket bra strategi, mycket bättre än många tror
    2. Att lägga (egna o bra) aktier i ISK är bästa kontot, både skattemässigt o långsiktigt.
    3. H&M o Lundbergs är mina två absoluta favoriter och passar utmärk in med de 2 reglerna ovan. Det finns ytterligare några andra aktier som också passar in.

    Jag vet inte om din sambos upplägg går bättre än din (aktiva) portfölj, men jag gissar att den går bättre än 80% av alla andra aktiva portföljer.

    (Man behöver inte vara ointresserad av aktier för att gilla enkla investeringsupplägg :-) )

    Besser

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja, kanske borde jag själv gå åt det hållet :-)

      Kan inte heller se att det ska gå fel med att köpa och glömma H&M och Lundbergs!

      Radera
  8. Vad var det som gjorde att valet föll på Unilever och inte P&G?:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Unilever har en större del av sina inkomster från tillväxtmarknader (Emerging markets).

      Radera
  9. Sparar själv i Unilever NV (UN). Nyfiken på vad i Twitterdiskussionen du nämner som gjorde att ni föredrar PLC (UL)? Samma courtage via Avanza.
    Du skriver "förhoppningsvis" ingen skatt på utdelningen, låter som att det fortfarande är lite oklart vad som gäller?
    Som jag förstått det är PLC att föredra för amerikanska medborgare men att det kvittar för övriga som får 15% i skatt på både PLC och NV... Kan såklart ha missförstått det hela.
    Har precis börjat spara i Unilever och avser hålla på länge så finns det fördelar med PLC byter jag...

    Mvh
    Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan inte svara för (UN) men jag har Unilever (UL) och då dras ingen källskatt i alla fall.

      Radera
    2. Hittar inte bland Twitterflödet men det som sades var att ingen källskatt drogs på Unilever PLC (UL). Kan möjligen vara olika hos olika banker. Chansen att slippa källskatt verkade i alla fall högst hos den.

      Kan det vara så enkelt att primärnoteringen för UL är i Storbritannien och att det därför inte dras källskatt?

      Radera
  10. Kopierar till min fru rakt av! Tack för tipset.

    Allt gott
    /DanielWikstrom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då håller vi tummarna för en bra utveckling :-)

      Radera
    2. Fin portfölj och bevakningslista förresten, stämmer bra med strategin!

      Radera
  11. Jag kör enkelt och safe för min madame:
    Avanza Zero 30%
    DNB Global Ideks 30%
    Spiltan investment 10%
    SPP Aktiefond USA 15%
    Länsförsäkringar tillväxtmarknad index 15%

    SvaraRadera
  12. 1. Tack för en bra blogg!

    2. Jag och sambon har precis fått fasta anställningar efter 5 års utbildning. Vi har gemensam ekonomi och har också en lista (tror dock vi kopierar din rakt av) på aktier vi är intresserade att spara långsiktigt i.

    Min fråga är då hur vi rent praktiskt kan gå tillväga när vi vill spara 10000 kr/mån i aktierna du nämner i inlägget. Lundbergs kostar ca 400 kr och vill vi då lägga 25% av vårt spar på det blir det 2500 kr, vilket blir 6 aktier + 100 kr i överskott. Bör vi köpa på oss aktien kontinuerligt, varje månad, eller bör vi låta pengarna ligga till det att vi når (vad vi anser) är rimliga kurser och då köpa in oss successivt?

    Må väl!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv tror jag vi kör fonder i månadssparande. Och sedan när det blir lite större summor sälja och köpa aktierna. Alternativt kan man köpa aktierna direkt nu när courtagen är låga, men det kräver en aktiv åtgärd varje månad.

      Tror det är bäst att köpa ganska regelbundet oavsett hur man gör!

      Radera
  13. Skulle gärna kopiera till min fru, tyvärr är hon för Sverigeorienterad och har bara svenska aktier; HM, Atlas, Alfa Laval och några fastighetsbolag (då hon jobbar i sektorn...).

    Tycker att dina val är väl avvägda och en poäng att det bara är fyra aktier som på många sätt förefallar som den bäst avvägda portföljen med endast fyra aktier.

    Dock kan jag tycka att det ändå blir väl mycket investeringar i Sverige för att det ska kännas som riktigt låg risk. Lundbergs i alla ära men HM är nog att föredra av de två. Om du även lägger till ett bolag med exponering mot Asien, typ Atlas Copco, ABB eller Alfa Laval, kanske det blir ännu mindre risk och samtidigt lite roligare? Kanske byta ut Lundbergs eller lägga till ett femte bolag?

    Eller så tänker jag fel, HM, JNJ och Unilever har ju också exponering mot Asien :-).

    Seg Gasell

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som Lundbergs äger mer än man tror så är han mer internationell än vad man tror :-)

      Ska fundera på ett femte spår men gillar enkelheten i de fyra. Att lägga till ett bolag på A ska dryftas där hemma.

      Radera